Roberto,do riti,de si robil skúšky ked nevieš čo môžeš a nemôžeš používať pri nočnom love. Poľovačka za splnu je po ruji najkrajšia poľovačka a ti garantujem že vtedy sa odloví najviac diviakov, ked nevieš na splne poľovať,a podľa veku a tvojich slov asi nevieš,tak to nechaj tak a ,,,netrýzni zver,,, ◄ reagovať
68, tak je to "nejak", ak som to dobre vyčítal :-o) podľa vyhlášky o dobe lovu č. 245/2002 a zákona o myslivosti 449/2001 v Českej republike možno loviť mimo splnu aj diviačiu zver (v tomto čase diviača a lanštiaka, vrátane líšky) . Diviačiu zver možno loviť na vnadisku aj v tomto čase (núdza) ( diviača, laštiak ), ale nemožno ju loviť do 200 metrov od kŕmidiel. P.s- Nuž, bratia Češi boli vždy o krok vpredu :-o) ◄ reagovať
terás sa chodí do lesa s ruksakom nie s puškou málo sme na tu zver poľovali cez rok. ◄ reagovať
Poľovať na diviaka počas splnu je pre mňa TOP! Jasná noc, strnisko, bezvetrie...proste paráda. Čo sa týka postrieľania ako spomínaš v úvode diskusie tak zle trafiť sa dá aj za plného svetla, všetko záleží na poľovníkovi načo si trúfne...selekcia tiež nie je problémom, samozrejme ak sa človek udrží a nestrieľa hneď na prvý veľký kus čo sa objaví, opäť je to iba o ľuďoch...ja osobne vždy čakám na letný spln ako ,,kura na sopel,, :) ◄ reagovať
Starsi opatrny kus ti nevyjde von,ked je silny mesiac...mladsie jedince ano. Idealne je,ked je silny mesiac a jemna vrstva mrakov... V CZ mozu polovat na diviaky v noci aj mimo splnu. ◄ reagovať
Lov ciernej zveri a zaroven najlepsiou selekciu je polovacka pri splne mesiaca.Samozrejme,je potrbne mat vyhodnu optiku na zbrani ako aj pozorovaciu.Svetelny zdroj nesmies pouzivat! ◄ reagovať
Poľovačka za splnu patrí k najseletívnejším lovom čiernej zveri. Poľovať možno len za pomoci dostatočne výkonnej optiky .Loviť zver za pomoci svetla nie je povolený na Slovensku. ◄ reagovať
Ahááá, tak to máš jednoznačne pravdu, už chápem. Predtým som si to zle vyložil. ◄ reagovať
Od seba samého. Pod väčším mrakom myslím naozaj väčší, ktorý zakryje mesiac na viac ako len pár minút. Podľa mňa si zver povie niečo v zmysle Už je dosť tma, hádam to bude bezpečné. ◄ reagovať
Máš pravdu, veď sa rozumieme. Ty počuj a o tom som ešte nepočul, že: stačí väčší mrak a zver vyťahuje z úkrytov. To sú Tvoje pozorovania, alebo to máš z literatúry? ◄ reagovať
No veď práve. Ak vôbec dačo vylezie tak to zostáva v tieni. Večer a ráno je aktivita zveri výrazne väčšia. Aby som nezabudol, stačí väčší mrak a zver vyťahuje z úkrytov. S tými húštinami som to možno prehnal, ale je fakt, že na voľné priestranstvá vychádza veľmi nerada a zostáva v lese. ◄ reagovať
Lovenie zveri pomocou umelých svetelných zdrojov a infrapuškohľadov: k tejto téme som sa viackrát vyjadril na rôznych fórach a moje stanovisko na predmetnú vec je nemenné. Bol som, som a budem vždy proti. Dôrazne proti! ◄ reagovať
Kurt, áno. Na druhej strane si ale nemyslím, že keď vychádza mesiac, zver zaťahuje do húštin. Je ale známe, že zver nemá rada "príliš osvetlené miesta počas splnu" a popása na kraji hory v TIENI. ◄ reagovať
rys2 - poviem ti to takto, prídem večer na posed, posedím do zotmenia, za ten čas vytiahne nejaká srnčia, po západe slnka sa z hory ozývajú zvuky napovedajúce o prítomnosti diviakov, prebehne líštička... skrátka idylka. Po zotmení už človek vníma len sluchom a domýšla si. Potom ale začne vychádzať mesiac, zvuky tíchnu, zver zaťahuje do húštin. Posedím ešte hodinku, dve, nikde nič, tak sa idem aspoň vyspať. A takto pár krát za rok.
palibáči - Ja som písal o videní zveri a nie o love. Keby si poznal moju efektivitu v posedohodinách a posliedkohodinách, tak by si sa možno aj čudoval, že sa mi vôbec chce ťahať so sebou to železo. Trpezlivosť určite nie je vlastnosť ktorá by mi chýbala. ◄ reagovať
U mňa máš ďalší bod Lanštiak ;-) ◄ reagovať
Presne tak gabrielSO, a tie baterky tu ani nespomínajte bo mi je na vracanie! Sedenie po tme, dačo zašusce, sa zasvieti a bum, to je poľovačka? To je hovno! Zver si treba pred ulovením dôkladne poobzerať a určite nie pomocou bateriek. Keď je tma sedme doma, alebo s kamarátmi pri pive! ◄ reagovať
Palibáči, niektorý to pochopia až keď im pribudnú rôčky že poľovníctvo nieje len o love,ale sú to neopakovateľné jedinečné zážitky z prírody,je to balzam na dušu si tak posedieť pri krásnom mesačnom svite. ◄ reagovať
No kurt rys2 ti dobre píše(a popri tom neni polovnik)totižto keby bola každa vychadska spojena s uspechom(ulovkom)tak by sme už asi nemali ani na čo polovať,ale ber to bez uražky každa vychadska ma svoje čaro a aj o tom je polovnictvo. ◄ reagovať
kurt, ale takýmto spôsobom ( nemyslím cez deň ), keď sa človek moc ponáhľa a nie je trpezlivý a vytrvalý OSTAŤ A ČAKAŤ toho človek moc asi neuvidí, prípadne neuloví, či ako povieš? ◄ reagovať
Väčšiu šancu vidieť zver ako cez spln mám aj na pravé poludnie. Je to fajn, trocha sa pokochať, vyvetrať a hajde domov, lebo keď sa nikde ani lístoček nepohne tak to človeka naozaj dlho nebaví. ◄ reagovať
umele svetelne zdroje su zakazane nie nahodou. ◄ reagovať
Lanstiak, no ale majú v obchode baterku, čiže umelý svetelný zdroj a na nej je veľký nápis MESAČNÉ SVETLO. Čo povieš? ◄ reagovať
Mesačné svetlo áno! Iné nepoznám! ◄ reagovať
Presne tak ako piše Rimo,edo1,lanstiak,To musí jednoducho človek prežit a za každeho obdobia(leto,jesen,zima)a potom pochopi že je to zakaždím ine a neopakovatelné,já sa stále tešim na dalši a dalši spln.Je to niečo čo sa tažko opisuje. ◄ reagovať
Pre mňa neexistuje nič krajšieho a emotívnejšieho! Prežil som pri splnoch mnoho krásneho a dúfam ,že ešte aj prežijem. ◄ reagovať
junačku, ja som uceny z neba nespadol ako ty, a preto som sa pytal, ci sa moze pouzivat nejake svetlo pri nocnej polovacke, lebo som pocul uz aj take reci, ze to je povolene. no teraz uz viem, ze to je zo zakona zakazane, takze asi tolko k tvojej reakcii, ked by si mal este nejake otazky tak mi daj vediet postou, ok? ◄ reagovať
fatran to nebolo pre teba ale pre toho umelca co tam píše ten roberto tak sa nehnevaj ◄ reagovať
junáčik vidím že zle čítaš ja som išiel do revíru na felícii a na tej som nemusel mať rozsvietené svetlá a vtedy bola taká viditeľnost že som mohol strieľať na 150 metrov bez problémov ◄ reagovať
pocuvaj suhaj a mozes my napisat pri akom love sa smie pouzivat svetlo ha ◄ reagovať
Kto nezažil , nepochopí, darmo budete vypisovať plusy aj mínusy. ◄ reagovať
rimo mas pravdu ked je nasnezene je fakt brutalne uz som to viskusal!!! ◄ reagovať
pred pár rokmi bola pomedzi vianoce najjasnejšia noc podľa meteorologov za neviem aké obdobie šli sme večer 4 von o 1900 som išiel hore dolinou a nemusel som mať rozsvietené svetlá taká bola viditelnosť 4 hodiny sme čakali na diviaky no okolo polnoci sme to vzdali pretože mráz bol -26 stupňov videli sme len vysokú na lúkach a domov sme prišli zmrznutí na kosť ale nikdy na to nezabudnem. ◄ reagovať
Skoda o tom hovorit. Kto to vyskusal bude so mnou suhlasit, ze polovacka za splnu ma svoje caro. Je to proste neopisatelny zazitok. A o splne v zime ked je nasnezene ani nehovorim... ◄ reagovať
pre mna je najlepsi spln cez ruju , ked to vsade okolo reve , a na snehu je to tiez riadna parada ◄ reagovať
Polovacka za splnu.Pre niekoho nieco nezabudnutelne,pre niekoho neprijatelne.Pre mna osobne je spln mesiaca obdobim,ktoreho sa neviem dockat.A hlavne v obdobi po zatve,ked pokosene lany obilia poskytuju za jasnej mesacnej noci,moznost ziskat nezabudnutelne zazitky,vidiet,co je inokedy skoro nemozne.Kto zazil co ilen raz takuto polovacku na diviaky,da mi urcite za pravdu.Za jasnej mesacnej noci,na pokosenom strnisku je viditelnost velmi dobra.Kto zazil,vie,ze kazdy predmet,osoba,strom vrha za takychto podmienok jasny tien.A riziko postrielania zveri?Neviem.Nemyslim,ze je ovela vacsie,ako pri inych sposoboch lovu.Je to vsetko len v ludoch.Ak niekto argumentuje,ze je to rizikve a omnoho istejsie je polvat na spolocnych polovackach na zver,ktora je castokrat v pohyb,alebo za bieleho dna pri stopercentnej viditelnost,aj ked zvoli ranu na "nepolovnicku",teda velku vzdialenost?Naozaj neviem.Podla mna kazdy svedomity polovnik vzdy a za kazdych okolnosti najskor poriadne prehodnoti mozne rizika a az potom siahne na spust.To iste plati aj o polovacke za splnu.Ak je sice spln,no obloha je zatiahnuta a vyditelnost zla,tak si myslim,ze ziadny polovnik nebude riskovat zlu ranu,len s odvovodnenim,ze ved predsa je spln,tak mozem.Ale taketo rozhodnutia su na svedomi kazdeho z Vas,polovnikov.Vela ludi s mojim nazorom pravdepodobne nebude suhlasit,ale to co som napisal je vyslovene moj osobny postoj k danej teme. ◄ reagovať
Jaj ták.ide o to,že do diskusie diviačia zver si napísal,že radšej nenapíšeš nič ako keby si mal napísať hlúposť.a teraz si založil super tému. ◄ reagovať
milan- ja som nemyslel tento komentár, ale ten druhý (kratší) ◄ reagovať
Neviem presne čomu si nepochopil.Ale boli to dve rozdielné úspešné poľovačky,pri ktorých sme museli diviaky dohľadávať. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.