Nový zákon o poľovníctve obdobne ako predchádzajúci zákon ukladá viesť Knihu návštev revíru s príslušnými náležitosťami. Zavádza sa tu však možnosť viesť viac kníh na presne vymedzené časti revíru. Je to určité uľahčenie oproti predošlému stavu hlavne pri viacerých katastroch ale má to aj svoje úskalia (sťažený prehľad pre kontrolu, nečitateľné zápisy, ich obmedzený rozsah, ...). Alternatívnym riešením by mohla byť tzv. Elektronická kniha návštev revíru umiestnená na verejnom internetovom portáli. Sme si vedomí potenciálnych problémov s jej využívaním vzhľadom na možnosti prístupu na internet. Začali sme to pôvodne riešiť pre jedno združenie. Nakoniec sme to rozšírili tak, že Knihu návštev revíru môže používať prakticky neobmedzený počet poľovníckych organizácií. Po počiatočnom zaregistrovaní je pre každý subjekt vytvorená jeho vlastná dátová základňa. Kniha umožňuje okrem zápisu návštevy generovať celú knihu, ktorá sa dá zviazať a archivovať. Momentálne je Kniha umiestnená stránke odkaz . v skúšobnej verzii. Okrem iného obsahuje aj pokyny na vyplnenie a jednoduché fórum (diskusia), ktoré by sa malo tykať hlavne tejto problematiky. Tam by sa dali poskytnúť aj kontakty, informácie a vysvetlenia z našej strany a zo strany širokej poľovníckej verejnosti názory, ohlasy, námety..........Samozrejme, že diskusia by mala pokračovať aj na tejto stránke. Záverom chcem poznamenať že nám nejde o propagovanie novôt za každú cenu a že v čase zavádzania nového zákona do praxe to nie je to najdôležitejšie, ale osobne si myslíme, že toto je budúcnosť a očakávame širokú paletu názorov poľovníckej verejnosti.
Neskutočné ako jeden človek dokáže rozvrátiť a zahltiť v priebehu pár dní niekoľko diskusií na tejto stránke a opäť zamestnať moderátorov. Zároveň sa čudujem, že ho väčšina jednoducho neignoruje. Reagovať na protinázor napr. zosmiešňovaním zaužívaného spôsobu delenia diviny v nejakej poľovnej spoločnosti (ktorý úspešne funguje aj vo viacerých PS, v ktorých som mal možnosť poľovať) s tak prudko detinským invektívno- uštipačným podtónom sa nevidí tak často a túto formu komunikácie som považoval po udelení banu niektorým registrovaným členom na tejto stránke za zažehnanú. Čo sa týka elektronickej knihy návštev revíru. Doba pokročila, určite má svoje výhody, avšak pokiaľ ju ma spravovať resp. má k nej mať prístup externá firma či poskytovateľ služby, vidím v tom aj určité nevýhody, ale to je na dlhšiu debatu. Nehovoriac, že by sa určite našli členovia "zapisujúci sa" ešte pri vyrážaní z práce. Každopádne táto možnosť tu je, uľahčuje život, ale v otázkach poľovníctva som skôr konzervatívny. Mne sa poľovníctvo spája s chatou bez elektriny, spaním v spacáku či posedovom vaku, dedinským koloritom a večerným pohárom vína či "jegera" s priateľmi so zelenou krvou, ideálne pri zvukoch ohňa v piecke či krbe. Pípanie sms informujúcich o zapisujúcich sa členoch počas sedenia na posede ma neláka, taktiež ani nahánať internetové pokrytie po kopcoch. Keď do knihy nestíham, mám komu zavolať, kamarát kamaráta nemá problém zapísať. Taktiež pokiaľ idem do susednej lokality, v ktorej už niekto zapísaný je, vždy sa dá dotyčný pomocou tej smsky upozorniť. Mám veľa záľub, ale poľovníctvo je jedinou, kde dokážem skutočne spomaliť, odbremeniť sa od všadeprítomnej techniky zrýchľujúcej život a na chvíľu nefungovať pripojený v "sieti." Proste vnímať hodnoty a veci inak, pomalšie, sústreďujúc sa len na prírodu a pocit nastávajúcej poľovačky, nie na vibrujúci mobil či neustálu potrebu skontrolovať kto sa "zapísal", pretože táto situácia by s elektronickou knihou proste časom nastala, tak funguje technika. Edu: neber to v zlom, ale ja byť adminom stránky, tak ti udelím taký banán, že sa ti nezmestí do objektívu na fotoaparáte. Nie preto, že by si mal niektoré názory a tvrdenia zlé. Alebo preto, že by si bol vulgárny či absolútny demagóg. Ale preto, že ty jednoducho nie si predurčený na vecnú a aj pre čítajúcich prospešnú diskusiu. Na protinázor reaguješ invektívami nesúvisiacimi s meritom preberanej veci v snahe uraziť ľudí, ktorým sa ti nepodarilo vnútiť svoj názorový "produkt." Niečo ako ješitný poisťovací agent, ktorého keď vyhodíš dvermi, tak vlezie oknom a ešte ti zakričí, že nevieš čo je pre teba dobré. Nauč sa nereagovať na každú odpoveď, opozitný názor nemusí byť vždy nutne nesprávny a tým pádom aj podnetom na ďalšiu diskusiu, nechaj ľudí slobodne sa rozhodnúť s akým názorom sa stotožnia bez neustálej snahy presvedčiť ich o jedinej správnosti toho čo tvrdíš, je to otravné a obťažujúce pre ostatných diskutérov, ktorí sú takto vtiahnutí do série nič neprinášajúcich príspevkov určených maximálne pre súkromnú poštu. A pridaná hodnota je 0.
Reakcia na príspevok od lorgarius, 23.9.2024 o 9:42 :
Na základe výnimky zo zakázaných spôsobov lovu zo dňa 02.04.2024 sa termo a nočák môžu používať pri love všetkej raticovej zveri, nie len diviakov.
odkaz
Ale už sme odskočili od elektronickej knihy návštev revíru, v tejto diskusii by sme mohli pokračovať v inej téme ◄ reagovať
hm ja vam neviem......dlhorocny zastupcovia OPK "garanti, nostitelia tradicii, ucty a etiky" v okrese kde polujem sa na UAZOCH vybavenych infrasvietenim a puskami osadenymi noktovizormi prehanali uz v 90tych rokoch. nemam procit, ze by s tym niekedy prestali. rozny tiez polovnici nejake to termo/nocak tiez pouzivali dlhe roky, ked rany padali za zamracenych noci a nadejne jelene nikto viac nikdy nevidel. po vypuknuti AMO sa tym uz len nemusia tajit. a kedze to stoji par stovak, dovolit si kupit taketo zariadenie si moze kazdy. aj ja mam take nieco. ako ano termo/nocak vyrazne prispievaju k bepecnosti, dnes ked sa po reviroch mota ludi ak maku, daju sa tym robit fotky a videa takze mozeme lepsie posudit zver a vedeit co mame v reviroch. na strane druhej hadam by sme si mohli uvedomit ze je to povolene len na diviaky a nehadzat fotky na facebooky, kde lezi jelen, stastny strelec a kamarati su vyobliekany ako knieza Hohenlohe, ale na kazdej puske v zabere je osadene termo...... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 17.9.2024 o 11:16 :
A ešte jedno negatívum sa opomína farmárske oplôtky ešte pár rokov dozadu som vyšiel za dedinu a kam ma oči viedli som šiel len s terénnou námahou, dnes kým sa prederiem cez X šnúrok (a to je ešte lepší prípad niektorý používajú kde aké drôty)tak ma ide poraziť farmár platí prenájom a tvári sa že pozemok je jeho a môže si robiť čo chce ,otázka PZ. neplatia za prenájom revíru? a taktiež to do značnej miery ovplyvnilo migračné trasy zveri ako aj komplikáciu výkonu práva poľovníctva lebo strieľať v takom revíre kde tam sú kravy tam kone tam chatka v (ktorej nevieš či si práve niekto neužíva)je veľmi náročné a potom dostaneš aj hubovú polievku že zasa niekomu zver zničila zemiaky alebo obilie zeleninu a pod. hlavne že máme plné mrazáky, je to asi mimo tému ale tiež to trochu súvisí.(sme mi vlastne ešte poľovníci?) Lovu zdar páni. ◄ reagovať
dva dnbi dozadu sa vecer vraciame z lokality zarazeny lebo to z nicho nic stichlo...je spln tak sme von dlhsie cestou nazad pada rana oproti a o chvilu pocujeme hlasy...reku niekto nieco zlovil...betreba pomoct?...Ake je nase prekvapenie ked pod lesom zbadame najprv jeden a potom po osveteleni autom viac reflexnych prvkov...skauti...vychadzam ako clen polovnej straze s tym ze sa pytam co to ma znamenat a kto za to zodpoveda...fararik vyklepany ze oni len idu tuna hore stanovat...asi 30 ludi povecsine decka sopel na nose u nas je posledne noci tak 5 nad nulou...na moju otazku ci mu to rpide normalne sa v noci trepat do stredu reviru bezu toho aby boli oboznameny kompetentny kedze zakon stanovuje mat minimalne suhlas obce pri sportovych ci vecsich kulturnych akciach...samozrejme skrcene plecami...nic nikto nevie dnes sa dozvedam ze tych oddielov bolo niekolko staci jeden takyto vikend pred vrcholom ruje a garantujem vam ze zver to oceni...negativne...nie len polovnictvo sa zmenilo ale aj problemy ake mame a ludom uz nacisto preskakuje...zver sa prisposobi pocuvam a ano suhlasim...zacina svoje aktivity presuvat na noc a tlieskam lebo toto ju naucime hned neodnaucime asi nikdy+ perla na zaver do 1.9 v 21 clennom zdruzeni je vonku stale dookola 5 ludi po 1.9 rojenie hrdzavych hlavni motacka po reviri proste darmo nadavame na pokrok bodla by aj seba reflexia pretoze stare dobre casy su za nami a co nas caka budeme tiez raz castovat starymi dobrymi casmi...suhlasim s horar stevo... ◄ reagovať
Lysec. Nic v zlom, ale da sa pokracovat:,,fotopasce, nočaky,......elektronicka kniha navstev, poloautomaty, opakovacie gulovnice, puskohlady, zadovky, predovky, kuše, luky,....sme my este polovnici?" Vyvoj nezastavíme. K tym nocakom....Polujem v blizkosti velkeho mesta. Obrovsky tlak turistov, cyklistov, psickarov, hubarov,...Zver vychadza v noci. Mame dve moznosti: 1. Spolocna polovacka.Strelci sú, akí sú ( cest vynimkam). Zver durena psami, strelba kade- tade, zasahy kade tade,.....2. moznos. Termo, nocak. Vidim na co strielam, kam strielam. Jedna rana a koniec.Co je polovnickejsie? ◄ reagovať
Pokiaľ sa dokážeme o zver aj starať a neovláda nás len chamtivosť a vychcanosť, tak áno. Ohľadom e-knihy by ma zaujímalo, ako sú na tom inde v Európe, napr. či ju majú povinnú, ako to máme mať u nás? ◄ reagovať
Fotopasce, termovízia, nočáky,kybernetická balistika puškohľadov, elektronická kniha návštev revíru ....Sme my vlastne ešte poľovníci ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od redbolt, 24.3.2023 o 5:52 :
používame od 9/2022 ◄ reagovať
tiez by som sa chcel spytat, pouziva niekto erevir? ◄ reagovať
Chcem sa spýtať či niekto používate elektronickú knihu návštev revíru z portálu "eRevír.sk". Prípadne podeľte sa so skúsenosťami. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od citulik, 26.5.2020 o 20:09 :
...čo može komora nariadiť, iba ak konečne konať v prospech svojho zrušenia. Teraz bude mať na to príležitosť keď páni na ministerstve idú tvoriť nový zákon o poľovníctve. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUNTER75, 7.8.2020 o 6:19 :
Treba tuto zalezitost vyriesit na členskej sodzi. ◄ reagovať
Pri používaní e-knihy, ak v nej máte osobné údaje členov, je potrebné mať vyriešenú ochranu osobných údajov (minimálne "súhlas" alebo v smernici to riešiť ako "oprávnený záujem") - viď právna poradňa. Je hanbou, resp. porušenie zákona o ochrane osobných údajov, že SPK nemá túto problematiku riešenú !!! ◄ reagovať
Od 1.8. 2020 máme zavedenú elektronickú knihu, je to výborná vec do 1 minúty je uskutočnený zápis a ide sa do revíru. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od patrikseven, 27.5.2020 o 20:03 :
dakujem.... spokojny? Je tam vsetko podstatne? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Ondrik, 27.5.2020 o 21:08 :
vdaka...a spokojny? ◄ reagovať
Príspevok bol administrátorom (spravca-lovuzdar) označený za nevhodný pre porušenie pravidiel. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od citulik, 28.5.2020 o 8:29 :
si musel asi dlho rozmýšlať než si napísal takúto blbosť ◄ reagovať
Tiež používam knihu návštev Prelovca ◄ reagovať
Kniha návštev Prelovca.. ◄ reagovať
V nasom zdruzeni mame este knihu ale kolegovia co to maju iba pochvaluju..... ◄ reagovať
všetky direktivné nariadenia stoja za ho..o ◄ reagovať
ďalší matelko... ◄ reagovať
no neviem,my papiere neoblizujeme a nik sa nenakazil ◄ reagovať
Zavedenie elektronickej knihy mala komora nariadiť používať povinne pre všetky poĺovnícke organizácie a nie chodiť do knihy oblizovať papiere a ohrozovať sa nakazením koronov. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od RomanV, 25.5.2020 o 15:05 :
Vyskusaj si ich. Demo by ti mali poskytnut. My mame NIOBA. Ale mne napriklad nevyhovuje, pretoze mam iPhone a aplikaciu pre iOS NIOBA nema. Navyse web rozhranie stranky nie je prisposobene mobilnym zariadeniam, takze velmi zle sa nieco zadava v internetovom prehliadaci telefonu. S inymi nemam skusenosti. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od RomanV, 25.5.2020 o 15:05 :
Pouzivame od nioba.sk S inymi nemam skusenost. Maju aplikaciu na android a najnovsie aj zjednodusenu web verziu pre pre smartfony. ◄ reagovať
Kolegovia, poprosime odporucania na konkretny system/ aplikaciu elektronickej knihy navstev reviru. Na trhu je ich viac a uvitam rady, ktora varianta je viac "user friendly" a vobec s ktoru mate kladne skusenosti. Vopred dakujem za konstruktivne podnety ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Hekler, 2.3.2019 o 13:17 :
No Hekler asi to preklep nebude, Hyperon možno myslel toto:
je tam cena len 990 EUR
◄ reagovať
Zapisovanie do elektronickej knihy sa nastavit tak ako mame mi,ze system nepusti zapisat sa skor,len 2 hod.pred odchodom do reviru,vsetci si to pochvaluju,je to výborna vec. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od hyperon, 28.12.2017 o 22:59 :
... u ktorého podvodníka to stálo 999e ? nie je to preklep ? ◄ reagovať
Od roku 2o18 je v platnosti novelizovaný zákon o ochrane osobných udajov, podľa môjho názoru tejto ochrane podliehajú aj údaje ktoré uvádzame v knihe návštev revíru, je tam uvedený identifikátor meno a priezvisko, ktoré môžu biť zneužité pokial ide o písomnú formu k nihy verejne prístupnej.Aký je vás názor? ◄ reagovať
hyperon ani sa nenazdáš a budeš dôchodca. ◄ reagovať
nic nie je zadarmo, doteraz to stalo 999€ a zrazu to bude zdarma? predpokladam ze demo... no pri vekovom (dochodcovskom) zlozeni pol. zdruzeni bude este hodnu chvilu trvat, kym taketo nieco bude realne mozne zavadzat.... ale drzim palce. ◄ reagovať
Vyskúšajte, od nového roku bude elektronická kniha ZADARMO :-) ◄ reagovať
feko31: u nás v revíri máme klasickú papierovú knihu a to, čo spomínaš, zapísať sa ráno o 07.00 na 19.00 h dokážu aj u nás niektorí "majstri". Úplne trápne, no ale je človek a človek. ◄ reagovať
feko31 - Zákony tvoria právnici a tí by šli proti sebe keby boli zákony jednoznačné !!! Predmetný problém (čas zápisu) sa dá (samozrejme len ak je väčšinová vôľa ) jednoducho vyriešiť náležitou špecifikáciou v "domácich stanovách " . ◄ reagovať
Elektronická kniha návštev má aj svoje negatíva. Do papierovej sme sa zapisovali bezprostredne pred odchodom do revíru.Pri zapísovaní sa, sme sa zvyčajne stretli viacerí, podebatovali a šli sme. Dnes sa poniektorí zapíšu v práci napr. o 8.00 hod. na večer s príchodom do revíru o 19.00 hod. a odchodom o 22.00 hod. Aby im nikto nešiel na "ich" posed, hoci často sedia doma pri TV. Takto to urobia aj niekoľko dni pred skutočným príchodom. Nikto to však nekontroluje a toleruje sa to! A tak si jednotlivci, alebo skupiny vytvárajú v poľovnom revíri akoby vlastné - minirevíri a ak im tam náhodou vstúpite, sú schopní vás takmer " odbachnúť". Teda hovorme a píšme skôr o tom, aká je skutočná situácia, nie o tom, aká by mala byť!Teda tí, ktorí majú prístup k internetu sa s tými, ktorí takýto prístup nemajú, hrajú ako mačka s myšou. A tak aj naďalej sa pomaly a isto vyhrocujú vzťahy v niektorých PZ. Za daného stavu sa javí ako nedostatočná právna úprava v ust. § 54, ods. 1/ zák.č. 274/2009 o poľovníctve, ktorý znie: "Každý, kto sa nachádza v poľovnom revíri so zbrańou určenou na poľovné účely, okrem účastníka spoločnej poľovačky musí byť pred vstupom do poľovného revíru zapísaný v knihe návštev poľovného revíru". Teda - ...musí byť pred vstupom... Ako si máme vysvetliť to PRED. Hodinu, dve, 24 hodín, 3 dni, týždeň? Nech je to ako chce, vždy je to PRED vstupom a teda v súlade s terajšou právnou úpravou... ◄ reagovať
Asi sa niečo na poľovníctve zmenilo,keď tu každý diskutuje o tom aká je kniha dôležitá.Ja som poľoval za čias kedy kniha nebola a nebol ani žiadny problém.Keď som sa náhodou v revíry stretol z poľovníkom prehodili sme spolu pár viet čo,kde ako ap.a rozišli sme sa každý svojou stranou.Bolo jedno či to bol riaditeľ podniku,lekár, drevorubač alebo právnik.Dnes máme knihu, ale neviem, nepoznám poľovníka ktorý je zapísaný.Keď ho stretnem v lese neviem či je poľovník a či má v revíry zo zbraňou čo hľadať. Páni poľovníci keď už sa musíme zapisovať, tak hľadajme také formy ktoré nás čo najmenej zaťažia,a tou formou je elektronická kniha.Vážený sme jediný čo platíme za vstup do lesa a to sa staráme o národné bohatstvo Slovenskej Republiky o volne žijúcu zver, tak si to nekomplikujme. LOVU ZDAR ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.