Ivan, povedzme to z ineho uhla pohladu. Predpokladajme, ze kazdy polovnik ovlada natiahnutie nemeckeho napinacika, cize stlaci ukazovakom zadnu spust (napinacik) a prednou spustou odpali ranu. PS- a teraz si polozme otazku. Ktory z tychto uvedenych polovnikov, presnejsie kolko z nich doteraz vedelo, ze nemecky napinacik po potisnuti - potlaceni smerom dopredu spusti bici a spustovy mechanizmus a puska vystreli? Takze ja som len upozornil a varoval polovnikov ktori to pripadne nepoznali, aby to poznali! Lebo ja som zazil osobnu skusenost na strelnici, ked polovnik mysliac si ze nemecky sa napina ako francuzsky skoro sposobil tragediu. Tiez si viem predstavit polovnika, ktory si cerstvo zakupil takuto flintu a sediac na posede s flintou na kolenach si krati chvilu obzeranim si pusky, jej hladkanim, skusanim napr. vole spuste (napinacika) do stran pri odistenej flinte a dopredu (lebo nepredpoklada, nevie ze takto sposobi vystrel- neucil sa to na kurze) a naraz sa ozve ... bác. PS- ale uz som spokojnejsi, lebo uz to bude (budu) vediet, Lovu zdar!
Blaser nechces vydať knihu? ◄ reagovať
Ja nemam nic proti Z-tkam, dokonca aj dede s nou poluje, takze ju mam takmer stale v aute, ked ideme do hory. Len sa mi nepaci ich nicim nepodlozena glorifikacia. Vadia mi stare Zeissy 4x32, tie by som rozbijal, ked ich vidim. Akurat raz mi vadila dedova Z-ka, ked ma kvoli nej nechal zletiet na brzdach dolu z kopca a on si isiel pre pusku, co mal hore o strom opretu, ktoru si tam oprel, aby sa jej nic v aute nestalo. Nie aby mi nejake konare pod kolesa hodil, on sa staral o pusku. Vtedy som mu aj povedal, ze keby som rozbil auto pri tom zjazde, tak mu tu pusku o strom rozbijem. Nepovedal ani slovo. Auto aj s vozikom zletelo z kopca a dodnes nechapem, preco ma ten vozik vtedy nepredbehol. A lovec, ten meteorit padol medzi Vas niekde, tak je vacsia pravdepodobnost, ze teba trafil........ ◄ reagovať
Ale ste sa rozohnili chlapi. Uz sa tolko neopierajte do z-tky a ani nestavajte Blaser na vrchol. Kazda puska co Ti sadne a si dobry lovec a vies s nou lovit je dobra.
Odpoved na otazku preco z-tka je lahka a taka ista ako u tych co naju stare kotucove magnetofony, a nedaju dopustit na ich zvuk a taka ista co vedie veteranistov k veteranom.
Ztka bola a kto ma zachovalu, stale je dobra zbran. Pokial ide o hrube Tcko - komu nevadi ze poskodi povodny stav zbrane - zrojar mu spravi novu montaz a sup tam aj Swara.
Blaser, si taky skuseny a nevies naco je napinacik. A taky scitany aby si nevedel ze tento napinacik nevymysleli v Ceskej zbrojovke ale u Mausera a preto sa vola nemecky. Tak sa mi zda ze jednoducho pre Teba nad Blaser nie je. Ja som stastny majitel ztky 8x57 aj CZ550lux 3006spr. a ak raz budem mat Blasera tak sa mu budem rovnako tesit.
Dufam ze som nikoho neurazil. ◄ reagovať
vravte si čo chcete ,strielam s tym na čo mam a na blasera nemam možno keby mi ho Lubo požičal zvyknem si aj nan:):):):):) ◄ reagovať
Ale ved tu nikto nepovedal ze Blaser je zla zbran.Ale len Blaser osocuje Z-tky tak neviem co sa mu stalo ci mu nahodou ten meteorit nespadol rovno na tu je sprostu hlavu a este mu horsie sposobil hahahahahah!!!!!!!!!! ◄ reagovať
Uf Hanák sa čosi napreháňa :-) Obyčajne to všetko končí v globále tým istým . České guľovnice sú proste najlepšie na svete . Či je za to i odmeňovaný netuším . Zadara tú reklamu isto nerobí . ◄ reagovať
tá rakúska prupovidka je trochu iná, hlaveň strieľa pažba triafa :) hej, je to dr.Hanák ◄ reagovať
poznám dosť ľudí ktorý poľujú Blaserom na poslednej polovačke ho malo 5 poľovníkov .Ale zatial som nepočul krivého slova na túto zbraň . Takže štatistika neznámeho utajeného doktora z ferlachu že každá desiata gulovnica Blaser má závažnú poruchu neberiem veľmi vážne . Znie to dosť konšpiratívne . Ak by to bola pravda bola by táto najpredávanejšia guľovnica vlastne najväčším nepodarkom medzi guľovnicami na svete čo znie naozaj veľmi smiešne :-) ◄ reagovať
Pani polujem s Blaserom 11 rokou a vystrelil som z rôznych Bleserov viac jako 2000 roznych nabojov a problem s lepenim nabojnic v komore bol len ked boli prebijane naboje a bol zvyseny tlak a co sa tyka streliva tak je strelivo ktore puske sedi vtedy sa da nastrielat rozptil 10 mm a je strelivo ktore puske nesedi a rozptil sa neda urobit pod 10 cm. Toto plati aj pre ine zbrane a rakusania maju jednu prupovidku PUSKA STRIELA OPTIKA TRIAFA. Zbitocne sa tu osocujete a urazate. Lovu a lesu zdar. ◄ reagovať
Mrlian tu pesnicku v cestine spieval Hanak? ◄ reagovať
Edu a s ktorým vyjadrením Blasera to vlastne súhlasíš? :)) ◄ reagovať
Len tak na margo..... urobte si záver aký chcete, kto bol zástancom priamoťažného záveru sa aj tak "neobráti" a zástancovia Mausera zostanú na druhej strane barikády, ale je to minimálne zaujímavé čítanie, bez "reklamštiny"
Rád by som reagoval na Vaše tvrdenia o nespožahlivosti priamoťažného záveru gužovnice Blaser R93, zverejnené na týchto stránkach. Vopred by som chcel upozorniť, že nie som vlastníkom tejto zbrane ani inej zbrane s priamoťažným záverom, nie som predajca zbraní a nie som ani ináč zainteresovaný na jej obhajovaní.
Naopak, mám voči tejto zbrani isté výhrady (používanie plastových materiálov na inak vežmi elegantnej zbrani). Venujem sa však pomerne intenzívne športovej aj požovnej strežbe, pričom s uvedenou zbraňou v rôznych prevedeniach a kalibroch prichádzam často do styku, či už pre testovaní alebo nastrežovaní.
V žiadnom prípade nemôžem súhlasič s tým, že záver tejto zbrane je nespožahlivý. Pretože Vaša tvrdenie sa neopiera o žiadne fakty alebo argumenty, nie je v podstate na čo reagovať. Napriek tomu: Zbrane Blaser s priamoťažným záverom patria medzi najpredávanejšie zbrane v Európe, čo by v prípade Vami indikovanej nespožahlivosti bol asi jeden z najväčších marketingových zázrakov na svete. Navyše sú to zbrane, ktoré si často vyberajú profesionálni lovci.Blaser je pomerne kvalitná zbraň, vyrobená s menšími toleranciami ako sú napríklad zbrane z Uherského Brodu, kde väčšie tolerancie sú z časti aj úmyselné.V Čechách aj na Slovensku je žiaž stále málo požovníkov ochotných investovať do kvalitného streliva a používajú lacnú a súčasne nekvalitnú muníciu z Vlašimi (napr. steny nábojnice sú tenšie až 0,05-0,1 mm oproti norme). Kým zbrane z Brodu, konštruované tak, aby vďaka väčším toleranciám fungovali aj s menej kvalitným strelivom (samozrejme na úkor presnosti), zbrane s presne vymedzenými záverovými vôlami a presne vyrobenou komorou môžu mať problémy s muníciou, ktorá nedosahuje potrebnú úroveň kvality.V prípade priamoťažného záveru môže napríklad vzniknúť problém s extrakciou vystrelenej nábojnice, pretože nábojnica je vyťahovaná priamym zatiahnutím dozadu na rozdiel od mauserovho záveru, kde v prvej fáze je nábojnica povytiahnutá rotáciou záveru, t.j. pomerne vežkou silou (vďaka vežkej páke).Nebudem ďalej zachádzať do detailov, v každom prípade však priamoťažný záver na gužovnici Blaser R93 nie je príčinou problémov pri jeho funkcii. Ak tam vôbec nejaké sú - ja som sa totiž vo svojej praxi s týmto problémom nestretol.
petro@eternity.sk
Odpověď:
Vážený pane, nechci se s Vámi přetrumfovávat zkušenostmi ani vzděláním ,jsem vyučený puškař, doktorát jsem složil ve Ferlachu a v Teufen i z oblasti konstrukce, výroby a ekonomiky zbraní. zaváděl jsem výrobu a vývoj zbraní v nejednom výrobním podniku. Zahraniční cesty mi pomohly neocenitelně rozšířit obzor jak při lovech tak při návštěvách výrobních a obchodních podniků na různých kontinentech světa. No nebudu to dále rozvádět. prostě jen musím opakovat svůj názor opřený o četné zkušenosti s přímotažným závěrem i názor mých kolegů a mistrů-učitelů. I moje soukromá statistika jako soudního znalce při posuzování poruch zbraní a řešení obchodních sporů je drtivě a naprosto drtivě v neprospěch přímotažného závěru. Jestli se v ČR prodalo cca 100 ks uvedené kulovnice R 93 a u více jak 10 se závada projevila, (nebo lépe řečeno jejich majitelé ji reklamovali) co na to říct? Oproti desítkám tisíc českých kulovnic (o jejichž kolísavé kvalitě napolemizuji) pak procentuální výskyt poruch je řádově úplně jiný. Přímotažný závěr prostě tuto vlastnost případného horšího přebíjení má. Připečení a roztažení nábojnice je věc zcěla běžná, protože žádná nábojnice nesnese tlak výstřelu a vždy se roztažením opře o stěny nábojové komory. Přímotažný závěr prostě pak připečenou nábojnici ( i vlivem nečistot) vytahuje velmi obtížně, oproti závěru mauser, který ji odlepí otočením závěru a potom snadno vytáhne. přímotažný závěr je lákavý, proto byl i v minulosti použit několikrát už o doby jeho vynálezu F.Mannlicherem a zavedením do výzbroje armád R a U. Později v Kanadě, Švýcarsku a zase byl z výzbroje vyřazen. Se zcela oficiálním zdůvodněním uvedených poruch při přebíjení. Zkušenosti z \"polovačky v turkyni na diviaky\" mám také, vždy je to věcí rozmyslu střelce; zraněný kňour je skutečně velmi nebezpečný. Nicméně s lovem tropické zvěře se to opravdu nedá srovnat. Zatím co naše zvěř hledá předevím únik a útočí po zranění je-li v úzkých zde šelmy, buvol, buvolec i některé druhy antilop útočí po zranění bezprostředně a vůbec nesnaží se uniknout. Bůvol dokonce dokáže velmi rafinovaně napadat ze zálohy atd. Je to prostě jiné. Proto jsou tam nejoblíbenější kulové kozlice nebo dvojáky, opakovací zbraně jsou vůbec hodnoceny jako méně bezpečné. Zážitky, vyprávění nebo videozáznamy loveckých průvodců jsdou někdy velmi zajímavé a poučné. ◄ reagovať
Mrlian samozrejme netvrdím ,že zetka je katastrofálna zbraň . Je primeraná veku ako si napísal. Súhlasím s vyjadením Blasera . ◄ reagovať
nikdo netvrdí, že zetka je posledný výkrik módy. Má proste svoju históriu i primeranú užívateľskú hodnotu. Podľa počtu inzerátov by som jej kvalitu tiež neposudzoval, predáva sa úmerne počtu vyrobených a doteraz existujúcich kusov. A predávajú sa aj iné oveľa kvalitnejšie zbrane. recenzie nečítam, spolieham sa na osobný kontakt s renomovanými puškármi.. nemusíme sútažiť o najlepšiu pušku, zmysel našeho snaženia je niekde inde, či už vlastníme ZH alebo guľovnicu robenú na objednávku z Ferlachu. ◄ reagovať
Este sa pristavim pri tych recenziach, lebo asi sa tomu nevyhneme a stale budeme chodit okolo horucej kase. Videl som roztrhane priamotazne uzavery a videl som roztrhane aj mausery. Pri zlom zaobchadzani, pouziti nespravneho streliva, ci necistoty v hlavni roztrha kazdy zaver, tak isto, ako moze s blbcom havarovat aj to najlepsie auto a konkurencia to s radostou vyuzije ako antireklamu. Clanky v Polovnictve a rybarstve, Myslivosti a inych podobnych platkoch snad aj priemerne inteligentny clovek bude brat s rezervou, lebo pozna genezu ich vzniku a chape ich ako skrytu a platenu reklamu. Aspon ja nie som tak naivny, aby som nevedel, ze existuje prislovie: Koho chlieb jes, toho piesen spievaj. ◄ reagovať
Ked uz sa bavime len o systeme priamotazneho zaveru, pravdu ma orol. Pouzival sa uz I. sv. vojne, presne rok nepoznam, ale dalo by sa to zistit, keby na tom az tak zalezalo. Takze tam asi nebude pes zakopany. ◄ reagovať
Samozrejme na tú dobu to bola dobrá guľovnica a v časoch RVHP možno aj najlepšia :-) Len dnes sme už niekde uplne inde v zbraniach ,estetike ,materialoch ,montážach,optikách a vlastne vo všetkom . Okrem toho Z sú obyčajne dosť vybúchané najčastejšie v kalibroch 7x 57 . Takže bola výborná aj jawa ,aj tatrovka,aj S&B,aj meopta, aj všetky značky ktoré 40 rokov devastacie trhu uplne zrujnovalo . Samozrejme dá sa poľovať aj zetkou prečo nie v inzerátoch ich je po pár stovkach € plno takže ,kto má nostalgiu za obstarožnou puškou môže si ju samozrejme zaobstarať doslova za facku . Ja takú potrebu nemám a spolieham skôr na moderné zbrane . Pritom nemám pocit ,že by sa vyrábali čím ďalej horšie . To už znie absudrne a nelogicky . Tie referencie a recenzie písal tiež iba človek nie objektívna komisia ktorá by testovala desiatky guľovníc a porovnávala ich so spomenutou zetkou. ◄ reagovať
Dobre to píšeš. Dokonca si myslím, že aj priamoťiažny záver, resp. jeho verzia sa používal na istých zbraniach už pred desiatkami rokov. Jeho princíp je známy podľa mňa už okolo sto rokov. ◄ reagovať
ja zase trochu Lukxusa "nahlodám" zatiaľ čo vývoj v automobilovom priemysle ide dopredu míľovými krokmi, v zbraniach to také rýchle asi nebude, už je to nejaký ten rok, čo mauserov záver oslávil storočnicu a stále sa používa, záverové systémy v zlamovacích zbraniach sú na tom podobne. Priamoťažný záver bude asi moderna, ale počul som rozne referencie na jeho spoľahlivosť, percentuálne asi vyššie než sú rozchádzajúce sa hlavne a odlepujúca sa lištana GB krieghoff. Iste, blaser R93 kaliber 300WM može mať v rukách dobrého strelca a s dobrým strelivom vynikajúci rozptyl. Ale v praktickej loveckej streľbe, kde komora má minimálne 10-15 cm milimetre až takú významnú rolu nehrajú. Samozrejme stop efekt, TKO atd. može byť rozhodujúci, ale to je záležitosťou kalibru strely, váhy strely a náboja. Zbytok už pekne vysvetlil orol. ◄ reagovať
Mas pravdu nechod. Co by som bez teba robil. Viem vychrica bude. ◄ reagovať
Nesledujes nic? Ani predpoved pocasia Ta nezaujima? Ved ma byt vichrica, co chces aby ma odnieslo? Kto Ti bude obzory poznania rozsirovat, ked ma vietor odnesie? Chces umriet sprosty? ◄ reagovať
Dakujem Blaser uz vsetkemu chapem. Dnes je spln . nejdes sediet? Nejaky monitoring nebude? ◄ reagovať
Ved to je stale o tom istom. Tak ako 20-rocne auto, ani 50- rocna puska a optika nemoze splnat nase dnesne poziadavky. Uz to pochop. To sa hovori vyvoj!!!!!!!!!!!! Amen. ◄ reagovať
a ze kto tu vlastne obhajoval manual? Nejak mi to uslo... Ale az sa raz preberiem urcite ti dam postavit pomnik a na nom - Velka vdaka Blaserovi300VM ze konecne som vsetko pochopil. Amen. ◄ reagovať
jeeeej este mi povedz ake si mal perfektne auta D prosiiim ◄ reagovať
Blaser a okrem toho ze sa tesis viac ako 4 rocne decko , nieco k teme nemas? D ◄ reagovať
Sam si mi pekne nahral na smec. :o)))) Niekedy davno som aj aj takto obhajoval manualnu prevodovku. 6-rychlostnu som mal na AUDI, samo nebo. Zasadne som odmietal automat. Velky zastanca manualov. Az som raz takmer na silu kupil v Nemecku A6 s automatom. Svagor mi slubil, ze ju doma odo mna kupi. Uz po par kilometroch nebola na predaj a okamzite som menil aj ostatne auta. Iba manzelke jedna imidzovka ostala dodnes, ale na bezne vozenie ma aj ona automat a dodnes mi nevie odpustit, ze som ju kolko rokov nutil na manual, kym jej srdce za automatom pistalo. Raz sa aj Ty preberies. ◄ reagovať
Mam. Na Pajere mam len dva pedale. Vidis, ako si sa sam dostal? ◄ reagovať
Takze. V zivote som nezabudol natiahnut napinacik aj keby tam bolo 5kohutikov. Je to absolutna rutina. Aj na pajere mas tri pedale a furt si este nevies vybrat ktory je plyn? hm... zaujimave... A v podstate si nenapisal nic co by branilo pouzivanie Z/ky tak ako spred 50rokov tak aj teraz. Uz som pisal ze o nejakych nepodstatnych kohutikoch sa bavit nebudem. Mas aj nieco ine? ◄ reagovať
Lukxus vývoj ide stále dopredu, doma sa dívaš na čiernobiely televízor a varíš na otvorenom ohni či ako ? To čo bolo dobré pred 50 rokmi dnes už nestačí. Veď nerob z núdze cnosť. Mne nevadí akú máš zbraň ani nikoho za to neodsudzujem ale nesúhlasím s tým že do krvi obhajuješ neobhájiteľné. Čo čakáš že Ti tu všetci zatlieskame ? Skús sa nad tým zamyslieť. ◄ reagovať
Samozrejme, ze zver sa da zastrelit aj predovkou, ale modernou gulovnicou je to podstatne prijemnejsie, tak isto ako do lesa sa dostanes aj Trabantom, ale na Pajere to ma predsa len nieco viac do seba. Kludne sa spytaj, ked si niecomu nerozumel. ◄ reagovať
Napriek tomu, ze to povazujem za mrhanie casu, nieco Ti na to napisem. Prakticke. Naco mi su dva kohutiky, ked moja spust je tak jemna, ze napinacik nepotrebujem? Naco si mam prepletat prsty na Tvojej Z-ke a rozmyslat, co je napinacik a co je kohutik? V konecnom dosledku aj tak vacsinou zabudnes natiahnut ten napinacik a hrknes to tam na tvrdo, ako sa uz nejeden priznal. Ked idem polovat, tak chcem strielat, nie pusku zakazdym odistovat, ako to vymyslela nejaka tupa hlava na ZH-cke. O kvalite optiky s T-ckom som sa tu uz x-krat vyjadril, tak ten desing uz vynecham, lebo naozaj nie je ten najpodstatnejsi. ◄ reagovať
Zbran spred 50/tych rokov dnes nestaci? Co sa ta zver naucila uhybat strelam? Ale zacala nosit neprestrelne vesty? Blaser ved napis preco nestaci. Ale nieco prakticke. Na kohutiky , poistky , estetiku a ine chujoviny strelba a presnost nema vplyv. ◄ reagovať
Blaser. Stare zbrane maju prirodzene technicke nedostatky ale zaroven caro. Ako som povedal, kazdy sme iny ale neznamena to ze sme zli chlapi. Len Ty svoje nazory prezentujes jemne povedane neohrabane a neviem preco z vysokeho poschodia. Neviem co si v zivote dokazal, ze to robis ale slapes po ludoch a asi najlepsi vyraz je ze si prilis autoritativny. Lovu zdar. ◄ reagovať
Som rad, ze mozno aj moje nazory Ta utvrdili v tom, ze co bolo dobre pred 50 rokmi, dnes uz nestaci. Mam na mysli hrube T, klapkova montaz a Z-tku. Starych polovnikov a najma lesakov si nemal pocuvat. Poznaju dvoch vtakov, zabu a mys. Treba si vypocut ludi s modernymi nazormi a prehladom v novinkach, nie dedkov, co v zivote poznali len erarnu Z, ZH a klapkovu montaz. Je mi srdecne jedno, ci som niekoho urazil. Tiez som tak kupoval zbrane po "odbornej" porade, len odbornici to boli chaby. Vsetko som to musel so stratou rozpredat, darovat, aby som sa toho zbavil. Prajem Ti vela uspechov s novym vercajchom a ozvy sa, ked ziskas par skusenosti. Urcite mi das zapravdu, ze to je neporovnatelne. ◄ reagovať
Blaser, uz druhy raz s Tebou diskutujem na tomto fore a jedine som sa utvrdil, ze sme kazdy iny ale to neznamena ze sme zli ludia. Vies aj ja dnes uvazujem o kupe novej modernej zbrane s puskohladom Zeiss, alebo Swarovski, ale neodsudzujem ani stare zbrane ani polovnikov ktori s nimi strielaju.
Stare ztky su povodne stare vojenske zbrane konstruovane na uplne iny pocet vystrelov denne a odolnost v terene. Nezatracoval by som ich.
Ked som si ja tu moju kupoval ako prvu gulu tak som volal kamaratovi staremu lesakovi a polovnikovi, a ten mi povedal iba jedno - nevahaj. Nikdy som to neolutoval.
Pokial ide o tu poznamku na 10korunacku - vies ak zratas vsetky chybicky, ktore to ovplyvnia - napr hrube Tcko v starom puskohlade a to tak starom, ze ani ja ani Ty sme este neexistovali a tiez to, ze som mal iba oporu o pieskovy mech nie fixny stojan ... ale o drobne sa hadat nebudeme.
Aby som nezabudol - pekny clanok a ak niekto chce tuto zbran - odporucam.
Len dufam ze som nikoho neurazil. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.