Ivan, povedzme to z ineho uhla pohladu. Predpokladajme, ze kazdy polovnik ovlada natiahnutie nemeckeho napinacika, cize stlaci ukazovakom zadnu spust (napinacik) a prednou spustou odpali ranu. PS- a teraz si polozme otazku. Ktory z tychto uvedenych polovnikov, presnejsie kolko z nich doteraz vedelo, ze nemecky napinacik po potisnuti - potlaceni smerom dopredu spusti bici a spustovy mechanizmus a puska vystreli? Takze ja som len upozornil a varoval polovnikov ktori to pripadne nepoznali, aby to poznali! Lebo ja som zazil osobnu skusenost na strelnici, ked polovnik mysliac si ze nemecky sa napina ako francuzsky skoro sposobil tragediu. Tiez si viem predstavit polovnika, ktory si cerstvo zakupil takuto flintu a sediac na posede s flintou na kolenach si krati chvilu obzeranim si pusky, jej hladkanim, skusanim napr. vole spuste (napinacika) do stran pri odistenej flinte a dopredu (lebo nepredpoklada, nevie ze takto sposobi vystrel- neucil sa to na kurze) a naraz sa ozve ... bác. PS- ale uz som spokojnejsi, lebo uz to bude (budu) vediet, Lovu zdar!
neprotirečím si v ničom ani trocha, na rozdieľ od teba mám v tom čo píšem jasno a má to logiku
aj keď konštatujem priaznivejšií priebeh balistickej krivky na rozdieľ od teba netvrdím, že od 0 do 300m strela nejakého kalibra letí tam, kde zamierim (inak chlapci, čo sa venujú športovej strelbe na väčšie vzdialenosti sa na tomto tvojom výroku dobre pobavili); že konštatujem že u niektorých kalibrov do určitej vzdialenosti netreba korekciu zámeru na dosiahnutie dobrého zásahu neznamená, že strela letí tam kde mierim (ako pripomínam píšeš ty), ale že rozdieľ bodu dopadu od zámerného v celej dráhe letu je pre dosiahnutie poľovnícky dobrého zásahu zanedbateľný....
nikto tu "neglorifikoval staré kalibre, zbrane a optiky", to ty tu glorifikuješ "moderné" magnum kalibre a to takým spôsobom, že im vlastne robíš v poľovníckej verejnosti skôr medvediu službu...
a nechápem, prečo sa uchyľuješ k tým rečiam o pytliakoch, farizejoch a podobne, nič to s témou nemá spoločné ◄ reagovať
Jayz, pises pekne, dlho a suvisle, len bohuzial az tak dlho, ze si v kazdom prispevku protirecis. Plni perfektne funkciu.... nevyrovna sa vsak, 300 WM je padavy kaliber na 300 m, ale s plochou balist. krivkou. Tu ide o to, nech sa zbytocne neglorifikuju stare kalibre, stare zbrane a stare optiky. Staci, ze tu kazdy ospevuje stare casy a niekedy ma z toho uz aj niekde stipe. Taki isti pytliaci sa nasli aj vtedy a taki isti superpolovnici boli aj vtedy a mozno aj pomer bol priblizne rovnaky. Mozno farizejov bolo menej, ale to je asi dedicstvo druhej polovice minuleho storocia. ◄ reagovať
Jayz len mu daj kolko mu vojde.mas uplnu pravdu ◄ reagovať
a predsa ešte niečo - nechcem, aby to vyznelo osobne - mám kopu kamarátov, čo poľujú práve blaserkami a určite ich preto neodsudzujem; pokiaľ sú spokojní s tým, čo majú a rešpektujú spokojnosť iných s tým, čo kto má, je všetko OK; ani teba neodsudzujem, len niektoré tvoje výroky v tejto diskusii sú značne uletené - napr. aj tvoj výrok " Vadia mi stare Zeissy 4x32, tie by som rozbijal, ked ich vidim." Ak si nepochopil, tak som ti tými "deduškami strieľajúcimi na mušku" chcel naznačiť, že starý zeiss v dobrom stave pri rozumnom používaní vie stále perfektne plniť svoju funkciu. Netvrdil som, že sa vyrovná optike s objektívom 56 za silného šera... ◄ reagovať
no nech sa snažím ako chcem, "o komforte pri vyuzivani modernych zbrani a kalibrov" tu nič poriadne nevidím... zato tu vidím kopec arogancie typu "kto nemá blaser v magnum kalibri s zeisom či swarowskym, nemá čo hľadať v lese! - nie je to tu takto vyslovene napísané, ale cítiť to z toho;
celý život žijem v poľovníckom prostredí ; za tú dobu som zažil všeličo a všelikoho a dnes zdieľam k ostatným väčšiu úctu ako za mladi; poznal som ľudí takých aj onakých, zbrane drahé aj nie drahé; takých diskusií ako je tu som zažil kopec a stále majú spoločnú demagógiu o tom, prečo je ten alebo onen kaliber ten naj a ktoré by bolo treba zakázať; mimochodom ak považuješ napr. 300WMag za moderný kaliber, tak vznikol v roku 1963 a tých ozaj moderných moc nie je, ale to nie je dôležité; píšem to len preto, aby som poukázal nato, že toto v žiadnom prípade nie je debata "o komforte pri vyuzivani modernych zbrani a kalibrov", lebo moc serióznych faktov sa tu neuvádza, ale len taká chlapsko-detská diskusia k pivu
mimochodom 300WMag je jeden z mojich obľúbených kalibrov a aj o blaserke som kedysi uvažoval, ale z pragmatických dôvodov som sa ju rozhodol nakoniec nekúpiť (čím netvrdím, že nie je dobrá, len že pre mňa nebola tá pravá) ◄ reagovať
Jayz, asi si to cital malo pozorne, lebo tu sa podla mna neporovnavaju strelci a dokonca ani deduskovia z rozpravok o super strelcoch z ruky a cez mieridla, ale komfort pri vyuzivani modernych zbrani a kalibrov. Skus si to precitat este raz a pozorne. ◄ reagovať
prečítal som si celú poslednú stranu príspevkov a mám z toho zvláštny pocit - neurazte sa ale miestami až z detinskej diskusie, chýba tu už len, aby ste sa začali vyťahovať, kto má väčší...(kaliber?)
(samozrejme niektorí tu máte dobré postrehy a objektívne, ale diskusia ako celok pôsobí ako som uviedol)
glorifikácia akéhokoľvek kalibru i zbrane je nezmysel
dôležitejšie ako výkon/účinnosť konkrétnej zbrane a streliva je poznať ich a primerane ich použiť
poznám príbeh o odstrele zubra, kedy hosť po vystrelení všetkých patrónov tuším kal. 8x68, ktoré mal (myslím 7ks), poprosil doprovod, aby vykonal dostrelenie ešte stále stojaceho zubra; ten všetko jednou ranou ukončil, stačila 7x57...
samozrejme to znamená len toľko, že kým strelec nevedel dostatok o svojej zbrani a o zveri, ktorú lovil, doprovod vedel všetko čo potreboval vedieť a vedel to aj použiť
Blaser 300WM - sorry, ale ani tebou uvedené kalibre nefungujú v rozpätí 0-300m (ktoré si uviedol) tak, že kam zamieriš, tam to padne; iba žeby pre Teba dobrých 30 cm prevýšenia balistickej krivky nebol dôležitý rozdieľ...
napriek tomu súhlasím, že plochejšia balistická krivka je super vec a pri bežnej poľovníckej praxi s takými kalibrami stačí mieriť bez akejkoľvek korekcie (aj pre mňa je to dôležité kritérium); tých kalibrov, ktoré to dokážu je však podstatne viac ako si vymenoval
chlapci, ja chápem, keď má niekto rád ten svoj kaliber a verí mu, ale nemám rád, keď svoje skúsenosti nekriticky zovšeobecňuje a dokonca svoje osobné kritériá povyšuje na všeobecne platiace princípy a podľa nich rozdeľuje zbrane a následne aj ich majiteľov; a najhoršie je, že možno pod vplyvom osobnej úspešnosti v zarábaní peňazí niektorí (zdôrazňujem niektorí) prepadajú pocitu, že ich hlas ďalej do neba zájde - to na margo rozdeľovania ľudí/zbraní na základe ceny/ značky ich zbraní; chlapci, niekedy ozaj platí hovoriť striebro a mlčať zlato, lebo vtáka síce poznáš po perí, ale človeka nie po zbrani, ale ako všetci vieme, po reči
(mimochodom starí páni niekedy na mušku dokázali lepšie strieľať ako my novodobí poľovníci s výkonnou optikou, tak tie 4x32 puškohľady nezaznávajme, platí pre ne to isté, ako som napísal o zbraniach...) ◄ reagovať
Mirosz, tu neriesime, ci ja nieco trafim, ci nie. To za prve. K nam sa nechodi strielat za peniaze, ale na pozvanie, takze nejake skusky zo strelby sa nehodia. To za druhe. A za tretie, ako spravne napisal jono, po magnume sa taha a nedohladava a to mam radsej napriek tomu, ze mam farbiara a aj dnes sa mu celkom darilo na umelej stope. ◄ reagovať
No podľa jednotlivých príspevkov som len usúdil, že niečo "visí", resp. viselo vo vzduchu a treba to normálne povedať. Však je to úplne normálna vec - v minulosti bola a dnes je. Nemal som v úmysle tobôž nikoho uraziť, takže sa nehnevaj . Ak som niečo zlé napísal, tak sory. ◄ reagovať
orol píšeš síce pekne akurát neviem načo sem ťaháš do debaty "uspešných podnikateľov a obchodných partnerov" a podobné príklady.... Ja predsa si nekupujem flintu aby som sa s ňou predvádzal, ja som sa pýtal na to, pokiaľ pri výbere flinty nie je na prvom mieste cena, prečo by som mal kúpiť 50 ročnu flintu. To by ma v živote nenapadlo vyberať flintu podľa toho, že čo na to povie môj obchodný partner. To si trochu mimo ◄ reagovať
Keď už spomíname tú Zbrojovku Brno, vyjadrujem hold a úctu konštruktérom a spol. , ktorí sa podieľali pri konštrukcii a výrobe zbraní Z. ZG, ZP, Super Brno a iné, ktoré sa aj dnes ešte úspešne používajú a aj po toľkých rokoch sa môžu smelo porovnávať s inými zbraňami súčasnosti. Mimo Zbrojovky aj Českí puškári vyrábali vo svojich dielňach vynikajúce pušky a tieto sú povestné a majú svoje meno dodnes. Bola by veľká škoda zabúdať a zabudnúť na týchto vo svete aj doma preslávených puškárov - tiež im vyjadrujem hold a úctu. ◄ reagovať
Mirosz, vidím to podobne ako Ty, tiež preferujem lov tým spôsobom že si vypracujem ranu a nestrieľam za každú cenu. Lovím skôr zážitky ako trofeje ... ◄ reagovať
Blaser, u nás tiež prišiel hosť na jeleňa s 308čkou a tiež sme hľadali niekoľko dní a ani nenašli! Nie je to len o kalibri ... ◄ reagovať
hee blaser co stale sa nevies stou 6,5 trafit neako to nepasuje ak s nou behas na strelnicu ako hovoris tak snad nebude problem v presnosti ale v niecom inom ak nevies spravne zasiahnut zver a hosta nechaj najskor strelit do terca to je zaklad z ktoreho nepopust nie je vsetko len o primere streliva ono stale o tom dookola kecame ale tie velke a razantne gule su vetsinou o tom ze urcita cast polovnikou striela za kazdu cenu ale ja osobne mam radsej ked sa k rane dostanem na vzdialenost na ktoru ja pokladam za dobru a hlavne je to o tom ze mam kopec casu na polovacku a nestrielam v zhone a za kazdej moznosti ◄ reagovať
Aj ked ho nemám ale magnum je magnum tam po rane väčšinou
zver ostáva v ohni,vtedy sa zver ide väčšinou ťahať a nie dohľadávať. ◄ reagovať
Staci aj hornet, ked nie je nic ine po ruke, ale silnejsi kaliber dost pomaha aj pri slabsie umiestnenom zasahu. Osobne sa mi jelen postavil po komorovej rane s 6,5 a zasah to bol desinovy. Nie je to nic prijemne, ked sa jelen postavi a rozbehne sa do lesa oproti noci. Nastastie ho druha dobehla. ◄ reagovať
Blaser300WM...kaliber nie je az tak na vine..ktovie ake strelivo pouzival.6,5-ka musi na jelena stacit.Nie na 300m samozrejme.Dnes je taky vyber streliva,ze ta 6,5ka je o.k.
Zdravim. ◄ reagovať
Blaser 300WM...nazdar.
Suhlasim s tebou (plocha draha letu) s kalibrami az na 30R Blaser.
Ten az taky vynimocny nie je..ucinný je dost ale oproti 300WM a 7Rem.mag. ma bal.krivku ako ,,,,banan.""..Nechyta sa drahou letu ani na 6x62,25-06 Rem...inak krasny Wildcat...6,5x63 Messner,270W..atd.Aj so 6,5x65 sa dobre poluje.Jedno ale musim povedať..ako zastanca mag. kalibrov...7rem.mag.tak skoro nevymenim.Maximalne inu znacku flinty ale kaliber ostane.
Ako si spomenul.s tym.suhlasim..kupou medium klaibru a mag.kalibru,do urcitej miery hned eliminujes ,,problemy" so vzdialenostou,vetrom,ucinkom atd..Zdravim. ◄ reagovať
Prisiel k nam dva krat jeden host s 6,5x57R na jelena. Prvy a posledny krat. Dva dni sme ho hladali. Toho jelena sme hladali, host zduchol hned vecer. ◄ reagovať
Blaser, Ty si iný extrémista. Prečo by mali zakázať , resp. obmedziť u nás lov 6,5 kou? Je to plnohodnotný guľový kaliber, vhodný u nás takmer na všetky druhy poľovnej zveri o tom bez diskusie! ◄ reagovať
Tu si do topanok nasieras akurat ty. Mas tu na to patent aj s lovcom333. Mam kaliber 6,5x57 a v pripade, ze by ho zakazali, tak ho dalej budem pouzivat len na povodny ucel, pre ktory som ho kupil. Na strelnici si len tak na terce zastrielat. Alebo ju dam znehodnotit a v tom pripade ti darujem ten Zeiss, co ho mam na tu hlaven zastrielany. Aspon by si konecne nieco videl aj v tieni, nie len na prudkom slnku. :o)))))) ◄ reagovať
Inac si si Blaser pekne nasral do bot. Tu zakazujes mensi kaliber ako 7x64 , a ty posedu buchas lanstiacika zo 5.6x57. Pisal si to. Dufam ze ked bude podla teba tak aspon tu druhu blaserovku hlaven co mas v tom kufriku krasnom hodis do zberu. ◄ reagovať
Blaser kup si rovno delo. Zachvilu bude aj tvoj blaser slaby. ◄ reagovať
Tí skutočne bohatí áno, to máš pravdu. Lubo, ale po "vykopávkach" sa vždy pôjde :-) tak ukazuje život .-) ◄ reagovať
Orol, zabudol si este jeden priklad. Kupia si starsiu ulozenku, daju si spravit novu pazbu a ozdobia ju tazkym umenim od domaceho majstra a potom to prezentuju ako pusku a kupu storocia. Ale to asi nebude to prave orechove. :o)))))) Skutocne bohati a taki, co chcu ukazat, ze na to maju, si daju urobit pusku od renomovanej firmy dnes a o stare vykopavky na bezne polovnicke pouzitie zaujem nemaju. Vynimkou su samozrejme starozitnosti, ale to uz zas nie je o polovani. ◄ reagovať
Problém je skôr v ľudoch, nie v kalibroch.
Soson, je pravdou, že úspešný podnikateľ poľovník reprezentajúci seba a firmu si určite nekúpi napr. zbraň ČZ. Neviem- neviem, ako by sa takýto podnikateľ, vplyvnejší a úspešnejší človek cítil napr. na poľovačke medzi obchodnými partnermi. Tak, ako kedysi si zámožnejí a majetnejší kupovali, alebo si dávali robiť luxusnú a zdobenú flintu, tak je tomu v spoločnosti aj dnes. Práve takáto flinta reprezentuje majiteľa a „zaraďuje“ ho na na „isté“ miesto v spoločnosti. Minister si asi nebude kupovať ČZ a ženatý robotník s malými deťmi si asi nebude kupovať Blaser. Na druhej strane ale treba povedať, že kto na to má, kupuje. Soson nie všetci majetnejší si ale kupujú nové a kvalitné zbrane súčasnosti, ale naopak pri kúpe uprednostňujú staršie skvostné zbrane v bezchybnom stave aj spred 50-80 rokov. Toto nerobia len z dôvodov vlastniť „starožitnosť“, ale robia to z dôvodov im dobre známych. Tieto zbrane sa úspešne a minimálne rovnocenne sa používajú na poľovačkách a majú jednu výhodu: mimo krásy, elegancie, technickej dokonalosti, použitia materílov sú často aj niekoľkokrát drahšie oproti blaserom, merkelom, heymom, steyrom atďatďatď... a znovu hovorím, nie vždy všetko nové je aj lepšie a pri zbraniach to platí dvojnásobne, pretože kvalitné a skvostné zbrane boli vyrábané už aj pred desiatkami rokov! ◄ reagovať
S tými kalibrami s Blaserom úplne súhlasím,ja osobne mám pri kalibri dve podmienky priemer strely musí mať min. 7mm a rýchlosť strely na 200m by mala mať min. 700m/s , toto je len
moja podmienka a ked ju dodržiavam pri kúpe streliva nehrozia
dáke dohľadávky a strelivo s týmito parametrami ide len do novších zbraní narozdiel od Z-tiek tak preto ju blaser nemá v obľube,ale to je vecou na akú zver a vzdialenosti sa poľuje. ◄ reagovať
Blaser to nie sú moje problémy,ja na 300m nestrieľam.Len som chcel povedať,že som už počúval veľa superstrelcov.Problém nastal ,keď to mali predviesť.Ja nezastávam Z.ku ,Ale ani neospevujem ,žiadnu zbraň ,či kaliber.Aj 300WM ,7RM apd. má padavosŤ, určite menšiu ako pomalé kalibre. ◄ reagovať
@Polovnik 40, Tvoje problemy by vyriesil kaliber s plochsou drahou letu, pri ktorych do 300m kam mierim, tam strielam. 7RM, 300WM, 8x68, .30R Blaser, aby som tu neospevoval len ten moj. Na toto je dobry silnejsi kaliber, odburava riesenie balistiky a vetrika. Mimochodom, ja ani nepoznam predimenzovany kaliber, poznam len slabe kalibre az natolko, ze to musel riesit az zakon, lebo niektori superstrelci nechceli pochopit, ze 223-ka je na jelena naozaj slaba napriek tomu, ze raz za cas im nejaky jelen padol. Kolko ich dodrbali a nenasli budu zatlkat do konca zivota. Keby bolo na mne, tak zakazem vsetko pod 7x64. Kolko by sa tych Z-tiek vyradilo. Snad sa toho dockame, raz to urcite pride. :o))) Tym chcem povedat, ze hoci na aute tiez nechodim stale 250km/hod a napriek tomu si ho kupim, chcem mat taku moznost obcas to pouzit aj ked vacsinou chodim 150-180. Preto si myslim, ze Vladus to nevystihol. Snad to takto pochopi, ze aj toto je jedna z vyhod modernych pusiek okrem uz spominaneho mensieho poctu pedalov, ci kohutikov?
@soson, k tomu niet co dodat, to sa da len respektovat. ◄ reagovať
Poprosím si vysvetlenie. Idem si kúpiť prvú zbraň - chcem kvalitu. Nie je pre mňa kriterium aby zbraň bola čo najlacnejšia. Tak prečo by som si kupoval 50 ročnú flintu ?!?
Pokiaľ však mám pár eur tak potom OK. Kúpim flintu za pár šupov ale nebudem tu vypisovať ake to je delo. Týmto nechcem nikoho uraziť. Niekto flintu zdedil a je s ňou spokojný budiž. Takto to vidím ja a pochybujem že ma tu niekto presvedčí o opaku. Tak keď už, tak noste aj ľanové či súkenné oblečenie ako pred 50 rokmi. Sa tu poniektorí rozplývajú aké to boli krásne časy. ◄ reagovať
neporozumel som nejako tomu vyroku mr.Blasera,ze na dnesne pomery uz Zetka nestaci,a porovnava to s autami...Neviem,ale ved v reviroch polujeme to co sme polovali pred dvadsiatimi rokmi,s malymi rozdielmi v pocte kusov,diviaky nemaju hrubsi pancier,ani jelene nestrielame na 300m(niekto mozno ano,hovorim o polovnickej vzdialenosti) ale ak sa jedna o lov v Afrike a pod. ,na byvoly ,levy a pod.prosim,ale to treba aj oddelit.Nie som proti Blaseru,vobec nie,ale v nasich pomeroch pri priemernom pocte 10 -15 ks rocne(vysoka a diviacia) som si s ZG ckou bohate vystacil a este dlho vystacim. ◄ reagovať
Veĺa ĺudí si myslí,že keď strieľa na 250m,je to to isté ako na 100.Bol som raz na súťaži ,kde sa strielalo na 50 m.na vajíčko,Na 100m.na uviazaný balón na 1m. šnúre a na 300m figurína.Strieľalo sa ležmo s dvojnožkou.,a s vlastným strelivom.Boli obrovské problémy niečo trafiť.V prvom rade nastrelenie zbrane,bočný vietor,sila vetra,smer vetra,padavosť,a.t.ď.to je len zlomok čo musí dobrý strelec z hlavy a v sekunde vyhodnotiť.Alebo si niekto myslí ,že kde dá kríž tam to padne na každú vzdialenosť? ◄ reagovať
Oddávna sa medzi poľovníkmi vedie debata, ktorý kaliber je lepší, horší... v dnešnej dobe už každý priemerný poľovník vie aspoň základ, t.j. parametre jedmnotlivých kalibrov vrátane zákonných, technických a balistických veličín toho – ktorého kalibru a streliva určeného na lov zveri. Keďže zákon ustanovuje povinnosť pri love raticovej zveri a medveďa používať strelivo s dopadovou energiou 1500 joulov – ( od 6mm ) na / 100m, – srnčia 100joulov / 100m, každému musí byť jasné, že každý kaliber, ktorý spĺňa tieto požiadavky je použiteľný. Z uvedených dôvodov nevidím dôvod výraznejšie tvrdiť, že 308 je lepší od 270, 7x64 je lepší od 7x65, atď atď atď, atď samozrejme pokiaľ hovoríme o streľbe na poľovnícku vzdialenosť na zver. Každý kaliber na takéto vzdialenosti pri správnom zásahu urobí svoju prácu a výkon väčšiny jednotlivých kalibrov je len málo rozdielny a teda prakticky zanedbateľný. Je len samozrejmé, že pokiaľ budeme hovoriť o vonkajšej balistike a strieľame na vzdialenosti nad 150, presnejšie nad 200 metrov, dá sa v tomto prípade hovoriť o lepšom kalibri takom, ktorý má lepšiu balistickú krivku vrátane vyššieho výkonu. Myslím si, že väčšina poľovníkov v praxi loví aj tak raticovú zver väčšinou na poľovnícke vzdialenosti a len ojedinele na väčšie vzdialenosti. Na druhej strane treba povedať a je pravdou, že je čoraz viac zástancov poľovníckej etiky s cieľom čo najrýchlejšieho usmrtenia zveri a títo preferujú kalibre s ešte vyššou dopadovou energiou a priaznivou balistickou krivkou od klasických kalibrov. Myslím si, že voči tomuto nemožno takisto nič namietať. ◄ reagovať
No ,asi by vyriešil túto debatu stojan ,ktorý bol prezentovaný na IWE v Norinbergu,ktorý bol robustný a zbraň bola upevnená, a spetný náraz sa prenášal na kolajniciach.Výrobca garantoval 1. výstrel =nástrel.Podľa mňa je 80% v strelcovy.Može byť 500NE ak trafíš na meko ,tak máš obrovský problém.Poznám chlapa,ktorý má zo ZH.strelených asi 90 jeleňov,A druhého,ktorý má len kopu rečí a na strelbach yo svojej 6000 eurovej zbrane obstreluje na terči diviaka /nožičky/.Všetko by malo byť o zodpovednosti,úcte k zvery a ohladuplnosť k jej utrpení.Strieľať len na to ,čo som si istý ,že stopercentne trafím a nespoliehať sa , že to za ma zachráni predimenziovaný kaliber.S pozdravom POĹOVNÍK40. ◄ reagovať
nie nie kamarat Blaser nebol som na posede. Hlasili vychricu. Asi pojdem zajtra ak nebude pršat. Hahula? To je nejaky nový druh zveri? Tebe to chodi pod posed? ◄ reagovať
kubko sa nam z lesa vratil. A co tak skoro? Dnes by si aj v tej tvojej Zeisske po GO mozno nejaku ciernu hahulu zbadal. Mesiac je plny. Ci ty len sem tam daco na snehu zbadas v tej lesenarskej trubke? ◄ reagovať
S nazvom Prihody uja Blasera. O Zetkach , humporách , o brzdách, o zeisoch o pajere ,o prevodovkách a o dede. :-)) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.