to nie je môj štýl niekomu nadávať a neprišiel som sem nikoho urážať; ja som za vecnú diskusiu a naprosto s tebou súhlasím, že je na ľuďoch, aby si urobili úsudok sami; nebral som to že chceš presvedčiť mňa, ale ža mi oponuješ - čo je v poriadku, pokiaľ vieš uviesť argumenty; ja si vážim každého, kto diskutuje vecne napriek tomu, že má iný názor - dáva mi to šancu buď si ten môj upraviť, alebo ma ešte viac presvedčí, že som sa nemýlil; prajem ti všetko dobré. ◄ reagovať
Jayz, už si druhý, kto si myslí, že ho tu chcem o niečom presviedčať. Ja ti tvoj názor neberiem, ja ho len pripomienkujem. Tie pripomienky môžeš, ale nemusíš chápať ako oponentúru. Nech si čitatelia sami vytvoria názor, kto tu komu vymýva mozog a akými agrumentami. Tebe slúži ku cti, že si ma zatiaľ na rozdiel od toho prvého neoznačil za debila. Ahoj. ◄ reagovať
uvedomujem si , že moje príspevky sú dlhé; na pripomienku v takýchto závažných témach sa nedá argumentovať jednovetovou odpoveďou bohužiaľ;
napriek rozsahu mojej reakcie si našiel ešte stále priestor na oponovanie a nevadí ti ani to, že z časti opakuješ presne to, čo som napísal inými slovami ja - to platí aj o poznámke k štátnej zakázke; nechcem sa hádať, píšem len, aby sa kto má záujem mohol zamyslieť a nemusel len slepo veriť oficiálnej propagande
kto si chce otvoriť oči, má si na základe čoho; kto chce ostať oklamaný, môže; kto chce klamať , nech si je vedomý, že nie každého oklame; smutné je len keď klameme samy seba ◄ reagovať
Ja nič neriešim, len reagujem na siahodlhé príspevky toho, ktorý už dvakrát napísal, že to nechce riešiť.
Súkromíci nelikvidovali tatranskú kalamitu zadarmo. Robili to na štátnu zákazku. ◄ reagovať
goret, už dvakrát som napísal, že toto nie je pôda na riešenie tohoto problému a nemám chuť zachádzať do podrobností, preto som uviedol len nevyhnutné fakty, aby bolo zhruba jasno v čom je propaganda úspešnejšia pred realitou; ver mi, že dobre poznám argumenty tu uvedené aj iné, s ktorými sa v kauze operuje
neviem kto vás všetkých presvedčil chlapci a čím, že ponechanie na prirodzený vývoj by nejak výrazne predĺžilo dobu vývoja lesného ekosystému; v mene tejto tézy ste ochotní poprieť, že také veci sú vo svete poznané, vedecky zdokumentované; vymýšľanie osobitých slovenských podmienok ma ako argument už tiež nebaví, prírody nepozná hranice
ku ekonomike - bez ohľadu na rozsah znehodnotenia dreva ktoré samozrejme nastalo, ostalo dosť na zobchodovanie a zisky; ako mi inak vysvetlíš boj medzi firmami uchádzajúcimi sa o likvidáciu kalamity, kde došlo aj k úmyselným sabotážam na majetku konkurencie? prosím ťa, prestaňme so zavádzaním, to fakt nestačí argument, že súkromné firmy by to nerobili zadarmo?
ku vyriešeniu problémov kysuckých smrečín ti gratulujem, lebo tento problém sa skúma pokiaľ viem zatiaľ bez jednoznačných vedeckých záverov avšak s viacerými pravdepodobnými teóriami; pamätám si dobu, keď na slovensku masívne odchádzala jedľa, dokonca som o tom kedysi aj robil prácu; pôsobilo na ňu synergicky množstvo faktorov, spúšťačom však bolo znečistenie ovzdušia, hlavne kyslé dažde; posledné roky jedľa krásne prirodzene zmladzuje a drží sa v dobrom stave, už dávno som nevidel tie kedysi bežné suché vrchovce; nepriamo sa potvrdil vplyv kyslých dažďov, poslednú dobu je v ovzduší výrazný pokles obsahu oxidov síry;
globálne otepľovanie ako spúšťač zníženej odolnosti u smreka s jeho následnou náchylnosťou odísť na ktorýkoľvek z ´dalších faktorov uvádzam preto, lebo smrečiny odchádzajú nielen na Slovensku, je to globálny problém; oslabený smrek úplne logicky a prirodzene napáda podkôrny hmyz a spôsobuje rozsiahle kalamity; jediný úspešný boj do budúcna, čo čaká lesníkov, je postupne meniť smrekové monokultúry na zmiešané lesy s prevahou listnatých stromov, ale to ty dobre vieš, nepochybujem ◄ reagovať
Pár poznámok:
1. neviem či by to bolo 400-500 rokov, ale nebolo by to ani 50, ak by sa to nechalo iba na vtáctvo nebeské a vietor. Pod pôvodným tatranským lesom netreba vidieť les, ktorý vylámalo. To bola zväčša smerková monokultúra.
2. na čo je vhodné kalamitné drevo, ktoré má dotrhané vlákna? ASkú cenu má takéto drevo a z nej plynúci ekonomický profit?
3. na kysuckých smrečinách sa podpisujú kyslé dažde a tým sa poručiť dá, ak sa chce a aj samotný les likviduje cé-ó-dvojku, len musí byť zelený. ◄ reagovať
ospravedlňujem sa za dve hrubice v predchádzajúcom texte, v zápale boja mi unikli (a za pár preklepov keď prst trafil dve miesto jednej klávesy)
škoda, že sa tu po sebe nedá editovať ako na niektorých iných fórach ◄ reagovať
Edu, ak si ozaj pozorne prečítaš čo píšem, nájdeš za tým aj trochu viac ako som napísal a zistíš, že z veľkej časti som napísal to isté, čo ty po mne; len jedno v živote fakt nemám rád - demagógiu, na ktorú sa ľudia ľahko v dobrej viere chytia; prosím ťa, neobviňujem z demagógie teba, neviem posúdiť, do akej miery niektoré tvrdenia sú ozaj autenticky tvoje alebo si im rovnako ako iný podľahol; ozaj tu nechcem a nebudem riešiť detaily, lebo je to téma príliš zložitá, aby ju mohlo riešiť nejaké fórum, ale poukážem aspoň na niečo z vecí, o ktorých viem, že sú demagógia
- že bez zásahu človeka budeme čakať možno 400-500 rokov na les - je ničím nepodložený mýtus; možno poznáš situáciu (lebo asi robíš u ŠL), ako pekne ide na vyváľaných plochách samozmladenie; v rozsiahlom nevypratanom závalisku by to trvalo rôzne dlho podľa množstva hmoty, ale nie je žiaden odborný dôvod sa domnievať, že by to zbrzdilo nástup lesa o desiatky ba až stovky rokov; naopak, v určitom stupni by nastal vyslovene boom; taký vývoj bol vo svete zaznamenaný pri rozsiahlom zániku ekosystémov mnohokrát, to nie je môj výmysel; výsledný les by bol vekovo a pravdepodobne aj druhovo veľmi dobre štrukturovaný, žiadna jednoveká monokultúra; o vývoji ekosystémov až po klimaxové spoločenstvo, ktoré nakoniec nevyhnutne nejakou katastrofou zanikne a začína vývoj nanovo cez všetky vývojové štádiá tu nebudem písať, sú to základy ekológie a poznajú ich aj lesníci, nielen biológovia.; snáď by som len pripomenul, že aj "mŕtvy" (padnutý) les dokáže lepšie plniť pôdoochrannú, vodoochrannú a iné dôležité funkcie, ako holina, ale nechajme tak...
- že sa kalamita sanovala kvôli záchrane lesa, prírody a podobne aj keď to vlastne ani nie je ekonomicky zaujímavé - tak toto je nehnevaj sa riadna pecka; ide totiťž oto, komu sa to oplatilo a komu nie; ešte raz opakujem, ja som za spracovanie tej kalamity, aj keď by som ju rád videl realizovať trochu inak; samozrejme nebolo to jednoduché vzhľadom na rozsah...
ale k ekonomike: firmy, ktoré tam robili, zarobili poriadne, inak by to nerobili; ŠL na tom zarobili tiež, nebudem to rozoberať; jediný kto možno stratil, bol štát - pokiaľ finančne podporoval likvidáciu kalamity - vtedy stratil 1. krát, druhý krát stratí na dotáciách na pestovanie lesa ktoré po kalamite nastalo a tretí krát stratil na tom, čo sa zbytočne zničilo na prírode a možno zodpovednejší, čo prídu po nás, to budú musieť zase za peniaze naprávať; ďalšia strata na strane štátu nastane, keď jednotlivci zo správnych strán a zoskupení "sprivatizujú" "rozvojové" plochy; no a čo že odrbeme štát, kto je štát? žiaden problém, zaplatíme to všetci... a preto treba národ presvedčiť, že sa všetko robilo najsprávnejšie, ako bolo treba a problém sa neriešil na odbornej a vedeckej úrovni, ale politicky; na Slovensku je dosť vedcov a odborníkov, ktorí by bez posluhovania vlkárom zaujalo profesionálny postoj, no nedostali šancu, ale nechajme tak
posledný mýtus, čo uvediem, ale nie je posledný naozaj - že práve prehnaná ochrana prírody a z nej vyplývajúce čiastočné obmedzenie boja proti podkôrnemu hmyzu spôsobilo vznik rozsiahlej podkôrnikovej kalamity a že sa tomu dalo lesníckymi činnosťami zabrániť; na to je jedna veľmi dobrá odpoveď - prečo vysychajú kysucké smrečiny, čo bránilo lesníkom tam , keďže sa jedná hlavne o 1.-najnižší stupeň ochrany, aby urobili potrebné opatrenia a zabránili podkôrnikovi v expanzii doteraz nevýdalých rozmerov? v Tatrách by sa to, čo sa stalo s podkôrnikom doteraz, stalo aj napriek rozsiahlemu boju proti tomuto škodcovi, poručíme vetru dažďui sa nepodarilo za socializmu a nepodarí sa ani teraz; treba si pozrieť film kandidáta na post amerického prezidenta - Al Gore - o klimatických zmenách a už tam je poukázané na jasnú súvislosť medzi globáílnymi zmenami a hynutím smrečín, čo sprevádzajú podkôrnikové kalamity; ten proces sa dá spomaliť, ale žiadnymi lapačmi či postrekmi ho nezastavíš; a ešte niečo - prečo po tatrách ostalo kopu hmoty poukladaných na koppách a neodkôrnených, z ktorých vyleteli milióny chrobákov? lebo ekonomika a nie lebo bránili ochranári;
často veríme čomu chceme veriť a nenávidíme toho, čo nám nadstaví zrkadlo; skúsme byť seriózny a úprimní; (to som ale naivka, veď ľahšie je oklamať občana, voliča ľúbivými rečami miesto tvrdej pravdy a funguje to dobre
som zo starej lesníckej rodiny, mám rád lesníkov a mám medzi nimi veľa priateľov, som za spracovanie kalamity a aj za rozumný boj proti podkôrnikovi; nemám rád, keď niekto klame ľudí a hľadá vinníka za svoje vlastné chyby; lesníctvo na slovensku je dnes v sračkách, štátne lesy v tatrách sú poslednou baštou niekdajšieho lesníctva, skoro som napísal komunizmu, ale to by som prehnal...
tak čo, naozaj to chceme rozoberať? myslím, že bolo napísané viac ako bolo vôbec treba, aj tak sa nič nezmení ◄ reagovať
jayz ,keby po tak rozsahlej kalamite ostalo drevo na mieste tak počitam že by kôrovec zožral napred všetcek les na Slovensku a potom nas ◄ reagovať
Irenius mas pravdu ved na jednej diskusi som cital ako J&T pise jak UPRIMNE im zalezi na ochrane prirodi a ze taky investori by mali v tatrach byt dobry vtip, ◄ reagovať
Hlavná vec, že nám všetkých na Tatrách záleží a asi najviac momentálne J&T, načo iné aktivity, veď ich zalobujú aj "za nás " ◄ reagovať
Edu, mne sa páči krátke a výstižné označenie "ekoultras", tzn. správne malo byť nie ochranári, ale ekoultras šania. Nech si šantia, veď apríl má aj prívlastok bláznivý a bratislavkému námestiu to veľmi neuškodí. ◄ reagovať
goret ja viem ,že tanap nebol na drevo určený. Ale stalo sa to čo sa stalo tak ide život. Na svete sú požiare ,povodne ,zemetrasenia i vietor . To na čo bolo drevo určené po víchrici nebolo podstatné . Podstatná bola otázka odpratať a podľa najmodernejších poznatkov zalesniť ? Alebo nechať tak všetko sa stane samo . Tu nastal rozpor ekologov ktorí varovali pred zosuvmi a mnoho inými faktormi a lesníkmi ktorí tvrdia tatry nám zožerie lykožrút tak ako ho tzv . samoochranári nechali zožrať šumavu . Takže máme tu aj reálne príklady čo sa stane keď ! Ochranári teda nie ochranári ale vlkari lebo členov LOZ VLK nepovažujem za ochranárov ale škodcov minimálne takých ako ten lykožrút s ktorým si tak dobre rozumejú tvrdia všetko sa stane samo . Ano je to pravda ale potom je zbytočné bojovať proti globalnemu oteplovaniu lebo aj tak príde . Je to normálny vývoj po tom sa roztopia ladovce a bude doba ladová a tak stale dokola . ◄ reagovať
Edu, z pohľadu užitočnosti pre ľudí, tanapácky les nebol určený na drevnú hmotu, ale na kyslík. A dokázal by sa aj samoobnovovať, len odhadujem, že by sa mu to v pohode darilo tak pri 5-10 vývratoch na hektár a rok. ◄ reagovať
jayz určite pracujú ekonomické loby netvrdím ,že nie . Tiež pracujú odborníci a pripomienkovať sa mohlo myslím dodnes takže debata je už pasé . Čo sa týka polomu a drevnej hmoty ktorú tam vypestovali lesníci nie LOK VLK mali by mať štátne lesy túto hmotu právo spracovať a les obnoviť podľa stáročných skúseností a hlavne odborne. Ano máš pravdu les sa revitalizuje a súhlasím aj s tým ,že kvalitnejšie ako po zásahu človeka . Samozrejme nebude to les na aký sme zvyknutý ale ani to nie je podstatné samozrejme . Moja otázka je koľko to potrvá rokov 400 - 500 ? Počkáme ? Oki tak čakajme zrušme lesníctvo nech sa to teda robí všetko samo . Ok lenže Slovensko nie je Canada . Tu žijú ľudia hustejšie potrebujú infraštruktúru ,chcú žiť bez záplav ,mohutných zosuvov pôdy , chcú mať aj les ale aj cestovný ruch tak ako to majú iné eurpske krajiny . To všetko treba rozumne sklbiť aby to bolo čiastočne vyvážené . Uviazať sa reťazou o strom ako robili deti a ktorého nevedeli ani názov a tobôž nie ,že je to nepôvodný druh nič nerieši iba stupňuje napätie a robí z lesníkov ktorí sa najviacej zaslúžili o naše lesy zločincov ktorí prahnú po nejakom dreve . Nuž keď človek zistí aký je zisk z 1 ha lesa musí sa zasmiať . Možno sa za to dá kúpiť krabička cigariet ak samozrejme nie je v strate.
Vymývanie mozgov používa LOZ VLK ako pracovný nástroj a to sa mi nepáči ako aj veľa iných vecí. ◄ reagovať
Veď ja nič, ja len, že keď sem niekto píše o vymývaní mozgov a o omnoho rýchlejšej samoobnove polomu, tak sa mi to proste nezdá. Nezdá i preto, že šlo o veľmi rozsiahlu kalamitu. ◄ reagovať
ešte niečo, aby som bol fér k priateľom lesníkom - teraz je už len na nich, či sa im podarí obhájiť (zatiaľ to robia) štátnu pôdu pred pripravovaným rozkradnutím; nebude to ale ľahké - ako štátni zamestnanci sú ľahko odvolateľní, vyhoditeľní, takže uvidíme, držím palce ◄ reagovať
Edu, ale si sa rozohnil
ono všetko je to ešte trochu komplikovanejšie ako sa zdá
nie som VLKofil, ani sa nestotožňujem s tým, ako svoju kampaň k Tatrám robia, ale jedno je určite pravda a mali by to vvedieť aj lesníci, hádam študovali aj ekológiu - keby po vetrovej kalamite ostalo všetko drevo na mieste a prerezali by sa len komunikácie (cesty, chodníky) prípadne produktovody, z hľadiska prírody by nenastala žiadna katastrofa, ako to verejnosti cez politické tlaky a vymývanie mozgov nahovorili niektorí predstavitelia lesníctva; obnova pôvodného lesa by bola omnoho rýchlejšia, sprevádzal by ju obrovský boom v rozšírení biodiverzity hlavne živočíchov (bohužiaľ aj vrátane škodcov); keby išlo len o prírodu, bol by to lepší ako súčasný stav;
nakoľko Tatry sú obkolesené ba sčasti aj zvnútra "zožraté" civilizáciou, treba mysllieť aj na človeka, jeho aktivity a záujmy; z antropogénneho hľadiska sa javí nerozumné nevyužiť prírodné zdroje, ak nám ležia pri nohách a ja sa s takým prístupom v zásade ztotožňujem; mám len výhradu k tomu, že keď si už niečo z prírody zoberieme a pre svoje blaho využijeme, mali by sme jej aj niečo vrátiť - a aj sa vracia, ale nie dostatočne; ochrana prírody v Tatrách živorí nevídalým spôsobom, ani za komunistov tak nestrádala...
téma ťažká, zložitá, nad rámec možností riešiť tu na fóre
mimochodom súčasný návrh zonácie nie je o ochrane prírody, ako by to v prípade zonácie malo byť, ale o tom, ktoré hlavne štátne pozemky zaradiť do nižšieho stupňa ochrany do tzv rozvojových zón a tie pozemky potom lacno získať na kšefty v Tatrách; a najagilnejší v príprave na túto zlodejinu sú štátny tajomník ministerstva životného prostredia a bývalý riaditeľ sekcie ochrany prírody toho istého ministerstva, teda ľudia, ktorí by mali chrániť a nie usilovať o opak... ◄ reagovať
muhengy človek s falošným datumom narodenia falošným menom a falošným všetkým môže byť len falošný i sám . Ja nemám problém prezentovať sa svojim menom . Ochranári ??? Kto je to ochranár ??? Ľudia ktorí napáchali za svoje obrovské peniaze ,ktoré berú ako tzv samozvaní ochranari obrovské škody v našej prírode ??? Hlásajúc ako sa Tatry samoobnovia ! Nuž neviem či tam v tom polome majú žiť tie menované zvieratká ktoré po iskre zblknu ako kus sena .Ekologovia varujú pred zosuvmi ,lesníci pred Tatrami ktoré LOZ VLK chcú zmeniť na zdevastovanú šumavu kde sa to už tzv ochranárom podarilo . Les musia spravovať ľudia ktorí lesu rozumejú to sú lesníci . LoZ vlk nech berie svoje velke peniaze nech si stavajú luxusne chaty dokonca je mi fuk i to že sústavne porušujú zákon o ochrane prírody ,pohybujú sa mimo chodníkov ,plašia zver lebo chcú za každú cenu filmovať a publikovať . Len jedna vec ma serie nech neubližujú Slovenskej prírode vyhláseniami o ktorých dobre vedia že sú anarchiou. ◄ reagovať
super muhengy ,na to že ideš v tvojom veku byvakovat na betonove namestie ta obdivujem ,ale mohli ste zorganizovat zalesnovane bez naroku na plat ,tušim aj ten kotlikovy gulaš by viacej chutil:):):):):):) ◄ reagovať
Stanovačka na Nám.SNP v Bratislave
Protest proti navrhovanej zonácii Vysokých Tatier na Námestí SNP v Bratislave.
Máme radi túto krajinu, preto ju chránime
Z piatka na sobotu budeme bivakovať. Veľmi netradične. Budeme stanovať na námestí uprostred Bratislavy, pretože je to potrebné. Potrebné na to, aby sme ukázali naše odhodlanie brániť našu prírodu, naše Tatry.
Niekto má záujem vyhnať svišťa, medveďa, orla, tetrova, kamzíka, vlka z našich hôr a my mu to nedovolíme. Tie zvieratá sa nevedia brániť. Ale my sa vieme a preto im pomôžeme a pomôžeme tým nielen nám, ale i ďalším generáciám ľudí, ktorí budú chcieť vidieť prírodu, krásne Tatry.
Aj dátum je dôležitý
Apríl je mesiac lesov.
22. apríl je Deň Zeme.
Poznáte lepší dátum, kedy je potrebné urobiť veľký občiansky protest v prospech Tatier, ak nie cez víkend 23. a 24. apríla?
Program:
Piatok 23.apríla:
od 16,00 prezentácie, workshopy, výstavy
od 17,00 vystúpenie hudobných kapiel
od 18,00 premietanie filmu
Od 21,00 hod je potrebné rešpektovať nočný kľud, preto program bude prebiehať tichou formou.
Sobota 24.apríla:
Prenocovanie v stanoch na námestí SNP
Od 11,00 prezentácie, workshopy, výstavy
Od 15,00 Hlavný program: vystúpenia pozvaných hostí
Pre tých, ktorí budú nocovať na Námestí SNP, je zabezpečené občerstvenie /tatranský kotlíkový guláš, čaj/ a sociálne zariadenia /WC/.
Akcia je organizovaná občanmi a ochranárskymi organizáciami ◄ reagovať
a ešte na margo toho čo si napisal ,vieš ako ja v tom snehu vyložene trpim o tom ani ta zver nevie :):):):) ◄ reagovať
A tiež to nemá nič spoločné s ochranou prírody keď sa napríklad naháňa všetká zver často v hlbokom snehu psami kde zver vyslovene trpí - všetká !!! Nie iba diviaky . Takže preto ja hovorím ,že ide iba o lov nie ochranu . Na takýchto poľovačkách sa zúčastňujem samozrejme i ja . To len na margo ,že nie som moralista iba pragmatik. ◄ reagovať
lubenko kto loví holú zver bez akejkolvek selekcie ,ktorá je minimálne 50 % nositeľkou genetiky nezušlachťuje chov . Pri poľovačkách na zajace ,bažanty a divé kačice už vôbec nie . A pri love diviakov nadhankou tiež nie . Ale to je iba môj názor . ◄ reagovať
Edu tak potom to ber v dvoch rovinach ,polovnik a lovec a teoria a prax v zušlachtoivani chovu :):):):):):) ◄ reagovať
horal18 prečo si myslíš ,že poľovníctvo je hlavne o ochrane prírody? Ja si myslím ,že poľovníctvo je hlavne o love v praxi . V teoretickej rovine je o zušlachťovaní chovu pomoci zveri atď . Všetky činnosti môže človek vykonávať bez povolenia na poľovačku až na jednu jedinú právo zver loviť . ◄ reagovať
irenus, tak kopu krasnych hotelou z hostorickou architekturou chatra a neopravuju sa len sa stavaju nove .Nemohol spravit polovnicky zvaz nejaku peticiu ved polovnictvo je hlavne o ochrane prirody? a preco sa nevedia dohodnut lesnici a ochranari na spolocnom stanovisku? ◄ reagovať
Edo, Ty si optimista a verím, že Ti to výjde. Tie králikarne v Petržalke projektovali soc. ing, ale v tom čase inej cesty nebolo, všetky boli jednej farby, červené zábradlie ku schodišťu...No nová výstavba v Tatrách tiež nie je košer. Ako už tu bolo zverejnené ohávne apartmány nad liečebným domom PALACE. Neviem kto a aké sú nové projekty na nové stavby, ale už len to, že plán pre obec Vysoké Tatry robila firma JT, tak už je to podozrivé... V Tatrách je veľa historických budov, ktoré chatrajú, tak preč nezáčať opačne, najprv staré zrekonštruovať a až budú plné, tak stávať niečo nové, viem, že je to nájkladnejšie, ale bavíme sa o TANAPe, čo ma prioritu ? Kedy pôjdeš na kývu do hotela JT na Štrbskom plese Ty, zisti si ceny... pre koho "robíme" Tatry ak nie pre Slovákov... Veď kvalitnejšia lyžovačka Ťa výjde lacnejšie v Alpách ako v Tatrch a s inými službami... ◄ reagovať
Chartu 77 nečítal takme nik, iba všetci ju podpísovali, taká bola doba. Za nepodpísanie Ťa vyhodili zo strednej školy, dnes bojujú o žiaka. Mňa nemusíš chváliť za zbieranie odpadkov, robím to v Tatrách aj v blízkom Slovenskom raji a anonimne. Na MVMR som nebol ani raz, ak ak možnosti boli... No ako študent VŠ som vybavil od školy autobus a každý rok sme mali grátis akciu v Tatrách a zúčastnili sa ho aj ľudia, ktorí boli vo VT prvykrát. Aj ak bolo to grátis - zo štátnych, tak nikdy ten autobus nebol plne obsadený, čo sa týka miest na sedenie...aj taký je a bol vzťah Slovákom k Tatrám a asi sa ani nezmení a zníčime si Národný park, lebo kašleme naň...
Boli viacere hromadné pripomienky k zonácií Tatier, no niet záujem o podpísanie, chýba SZM, aby to nariadilo... Prejednávala sa iba jedná, tá od Lukáča, v prvom kole neuspel aôebo sme neuspeli ? Protest napísali aj botanici, odborníci zo špecializovaného pracoviska Žilinskej univerzity a stále nič. Komu zaleží na VT, tým čo predali grátis emisie z Ministerstva ŽP? Tie majú VT niekde inde... ◄ reagovať
goret ja nechcem byt in nikdy ma to netrapilo ci som in takze urcite kvoli tomu nie, myslim a vidim ze je to prehnane s rozvojom cestovneho ruchu napr. urcite ste videli ako chcu vyrubat zjazdovku v zdiari v b.tatrach to si myslim ze je fakt tvrde a neberie sa ohlad na ochranu len na zisk,to je jasne ze kazdy by pracoval radsej doma ,kopu ludi tu pracuje aj z okolia takze to neni len pre tatrancov a nechcem aby tu boli tatry len pre vrchnych 10 000 ◄ reagovať
Chlapče, ja, keď čítam takéto "odborné" články, spomeniem si ako sa ma kedysi dávno pýtali, či aj som proti Charte77. To opýtanie spočívalo v podpísaní petície PROTI. Agrumentom bolo, že tých ZA bolo zanedbateľne voči tým PROTI. Požiadal som ich, aby mi ju dali prečítať. Nedali, asi ju ani oni nečítali. Im stačilo, že budú IN ak budú PROTI. Tak som sa stal OUT.
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.