apple ja som prežil kus života v komunizme možno práve preto mi príde životné prostredie dnes naozaj dosť čisté :-) Takže môže to byť aj tým humusom ktorý si pamútám :-) Rieky ako stoky bez rýb ,Ružomberok ako čistú žumpu a noho iného . ◄ reagovať
Na doštudovanie o ťažkých kovoch: odkaz />
Čiže naozaj úsmevný argument.... prečítaj si, kde patrí Slovensko
Citát:... pravdepodobnost,ze chemicky posyp bude zakazany je vysoka,ale pravdepodobnost,ze zakaz nebude dodrzany este vyssia
Táto domnienka je skôr úsmevná, nemyslíš?
Citát:... zmena podmienok biotopu dosledku prirodnych procesov je uplne o niecom inom ako zmena podmienok dosledku antropogenej cinosti!! bud je to vec neznalosti,alebo zavadzania,neviem.
Vznik močaristých alebo suchých lokalít je v prírode naprosto bežné. Vznikajú /napríklad/ obyčajnou zmenou vodného režimu, ktorý môže nastať po prívalovej vode, eróziou brehov toku, zanášaním, alebo vymieľaním dna toku, činnosťou voľne žijúcich živočíchov /bobor, lykožrút/ a pod.
V čom zavádzam?
Fytocenoza: naaplikuj mi prosím, do tohoto procesu lykožrúta a zrovnaj dopady napr. na vodný režim.
A že každý zásah má dopad, o tom nepochybujem. Ale či je dopad nežiadúco negatívny a neprijateľný, o tom už pochybujem
Aby bolo jasno, nevyjadrujem sa k správnosti alebo nesprávnosti nejakého rozhodnutia, ale k spôsobu argumentácie. ◄ reagovať
growler,pravdepodobne sa to učiš a je dobre že ta to zaujima ,ale realita je uplne o niečom inom ◄ reagovať
apple za chyby sa ospravedlnujem,vacsina mojich prispevkov je pisanych IT cez MT,tam to nemam az tak prehladne,cize ako napisem,tak to aj odosielam,nekontrelujem.co sa tyka skomolenin.je tam jedna priznavam obligatorne,ospravedlnujem sa.sciofyty nieje spravne,ale pouziva sa rovnakym vyznamom ako sciafyty,to iste aj o heliosciofytoch(ak stym nesuhlasit obrat sa TUZV ze ucia nezmysli-tu mas link:odkaz -strana13,spodny odsek)take robenie z komara somara,ale aj to je urcity sposob reakcia,beriem.posudzovat ci je nieco mimo,alebo nie ... pravdepodobnost,ze chemicky posyp bude zakazany je vysoka,ale pravdepodobnost,ze zakaz nebude dodrzany este vyssia(to co som tam napisal bol priklad moznych zmien).
miesas jablka s hruskami.zmena podmienok biotopu dosledku prirodnych procesov je uplne o niecom inom ako zmena podmienok dosledku antropogenej cinosti!! bud je to vec neznalosti,alebo zavadzania,neviem. ◄ reagovať
a pritom chudák growler so svojím umeleckým pseudonymom, píšuci ako mu zobák narástol, je možno iba dobre platený agent provokatét nie LOZ, ale J&T :)
som zvedavý aký ďalší zástanca anizonácie sa tu ešte objaví a či konkrétne sa vyjadrí, v ktorej časti VT zonácia vadí a ako konkrétne vadí, napr. na základe mapy, ktorú som sem včera dal ◄ reagovať
nezvyknem sa zapájať do takéhoto typu diskusii, ale nedalo mi. lubenko, máš do písmenka pravdu! to, čo tu,,odborne,, popísal growler je popis bežných javov, ktoré v prírode prebiehajú na základe zmeny podmienok. tie sa menia aj prírodnými procesmi, nielen činnosťou človeka. tak isto popisovanie následkov zasolenia okolia ciest je úplne mimo, o.i. aj preto, že sa zrejme jedná o komunikácie, kde bude s najväčšou pravdepodobnosťou chemický posyp zakázaný. obávam sa však, že vzhľadom na úroveň poznania pravopisu je používanie odbornej terminológie neadekvátne. navyše používa skomolené výrazy, ..obligatorne halofity ..by snáď mali byť obligátnymi, sciofyty sú snáď sciafyty... atď. pripomína to skôr zle odpísanú domácu úlohu.
nepoznám autora, ale takýto príspevok hodnotím vzhľadom na úroveň a zavádzanie ako typické ochranárske bubububu. ◄ reagovať
growler,velmo pekne si to tu popisal,ale len čas ukaže či to bude pravda,nie že by som bol zastancom takych nepovolenych zasahov,ale napisat sa da všeličo ved lajcka verejnost tomu stejne nerozumie,ale propaganda ochranarou je dakedy užasna ◄ reagovať
Edu a teraz ten kto tam nieco nechce stavat ma byt za ,ja tiez nie som odbornik no travim v tatrach az prilis vela casu aby my bolo jedno co sa snimi deje,poznam take miesta kde sa planuje rozsirenie zjazdovky a mozno par sto metrov odtial su hluchane a ine vzacne zivocichy,myslim ze aj laik musi vidiet ze to nie je s kostolnym poriadkom a nepaci sa to aj niektorim ludom ktory tam ziju desatrocia ◄ reagovať
Edu toto je realita odpozorovana z prirody.takto reaguje priroda na zmeny. ◄ reagovať
horal 18 ja nemam ja nie som na to ani spôsobila osoba ani urad ani nemam zaujem niečo v tatrach stavať .
growler ťažke kovy - olovo sa už dávno v benzíne nepouživaju nahradil ich anabex alebo niečo take a katalyzatori . Znie to učenie ale z praktického hľadiska tomu neprikladám veľký dôraz nech som teda ničiteľ :-) ◄ reagovať
Edu rad by som ti poskytol konkretne druhy,ale blizsie som sa o to nezaujimal a netusim aka biocenoza sa tam nachadza.
ale aby som aspon trochu ulahodil tvojej predstave.
tak na uvod:
myslim,ze sa jednalo o usek 3km,kde bola cast odlesnena,niedke sa odbagrovalo okolo 1m zeminy.koli spevneniu tam boli dovzene tony strku,piesku.doslo k nespravnemu usmerneniu toku a prerusenia celistvosti toku.cize bolo narusena homeoestaza ekosystemu.
aby sme boli aspn trochu konkretny.
co sa tyka fytocenozy,tak tam,kde bola plocha odlesnena dojde k zmena rastl.spolocenstva a to:sciofyty vystriedaju heliosciofyty.tak isto co sa tyka zlozenia pody v okoli cesty bolo ovplivnena vystavbou.cize mezotrofne druhy vystriedaju oligotrofne a obligatorne halofity.povodne druhy z okolia cesty budu ubudat a zacnu sa objavovat slaniskove druhy.nasledna premavka bude znamenat postupne zvysovanie tazkych kovov v pode v okoli cesty,naco rastliny reaguju znizenou fotosintezou a dychanim,zacnu sa objavovat metalofyty.co sa tyka vplyvu na zoocenozu,tak su to skor reakcie na najnizsich urovniach trofickeho retaztca.treba si uvedomit ze organzmy integruju zmeny prostredia a jeho premenou reaguju zmenami v zlozeny populacii.akykolvek ubytok alebo narast relativnej pocetnosti populacii druhov dosledku antropogenej cisnosti vedie k zmene povodneho biotopu. ◄ reagovať
growler to pre ten kúsok asfaltu akože sa stala ekologická katastrofa ??? Narušil sa ekosystem ???
"ako negativne bude posobit na danom mieste (ustup citlivejsej fauny a flory)" čím ??? Dá sa o aj konkretizovať ? Lebo mňa by s tej fauny zaujímal konkrétny druh ktorý to ohrozí tiež z flory. Neviem si to nejako dosť dobre predstaviť .
Práve toto mi vadí ,že pre kusok asfaltu sa tu zveličuje ako keby tam drbol Černobyl .
Keby ku mne niekto domov urobil asfaltku budem mu ruky bozkavať ,ba čo mne by stačila pitná voda doma :-)) Už sa teším ,že mi tu raz niekto naruší ekosystém len to je hudba budúcnosti žial . ◄ reagovať
Na druhej strane je tu dosť humoru ohladne pána Lukáča : Pozri video dolu:
odkaz ◄ reagovať
Edu,tak s touto vetou si ma dostal do kolien ,,ak kupujú je to len dobre neboj kto bude chceiet podnikať nebude chcieť znivočit ekosystem . Okrem toho je na to tolko kontrolných možností že sa to ani neda" tebe asi unika,ze narusenie ekosystemov zacina vystavbou a nato nadvazujuci sled zmien.zakladny princip trvalo udrzatelneho rozvoja ekosystemu (co by malo byt v narodnom parku prvorade) je princip diverzity,co mi nejak nejde do kopy so zvysenou antropickou cinostou.
co sa tyka tej kontroly.ak niekto bude upozornovat,ze sa deje nieco co sa nema diat,tak to bude zas len ty "zbohatlici" od LOZ VLK.a vysledok?smiesna pokuta.pekny priklad som nedavno zaznemenal v TV,ked si nejaky podnikatel k svojmu penzionu vybudoval svojvolne asvaltovu cestu cez CHKO.MZV SR vycislilo skodu nieco okolo 70 000,- EUR a pokuta pre podnikatela?nieco do 5000,- EUR.vysledok?cesta stoji,ekosystem danej lokality poskodeny.teraz si zober dopravu po tej ceste ako negativne bude posobit na danom mieste (ustup citlivejsej fauny a flory)
na margo tych "zbohatlikov" LOZ VLK,zatial je to vsetko na urovni krcmovych reci.diskusia je predovsetkym o faktoch a nie o frazach:jedna pani povedala ◄ reagovať
Edu, takto to vníma Paľo Barabáš. On našiel obnovovač sily na vrchole hory, iný Paľo našiel to isté v lesoch a horách a napísal o tom Pozdrav, viď Hájnikova žena. Tipujem, že aj ty keď pozoruješ vtáčence, nerobíš to ibas preto, aby si mohol machrovať ich fotkami na wwwebe.
Viacerí tu nechápu ako sa dá zachovať si zdravý rozum a nepodľadnúť propagande či už ekoultras alebo bielych golierov. Jednoducho, za každým takýmto úsilím hraničiacim z násilím treba v prvom rade hľadať prachy. čo myslíte na čo idú peniaze z akcie "kúp si strom". Tipujem, že na kúpu pôdy. O čo je teda lepšie LOZ od J&T? Asi len o to, že to robia prefíkanejšie. ◄ reagovať
growler nie som za likvidáciu ekosystemov :-) Ani za to aby sa správali LOZ VLK tak že budú chodiť mimo vyznačených chodníkov ,plašiť svojvolne zver ,natačať filmy a chovať sa v Tanape ako keby im patril . Ani ho nezalesnovali ani sa on nestaraju . Starajú sa o svoje luxusne chaty vozia sa v svojich luxusných autach a ľudia ktorí podlahli ich demagogii tlieskajú :-) Ohladne platov : growler tvoj plat odhadnem tak ,že pán Lukáč ma za tie drísty 5 x toľko . Netvrdím ,že je miliardár ako greanpace ktorá operuje lodami za miliardy dolarov ale na to male slovensko a všetkú tu činnosť ktoru proti prírode napáchali je slušne platený a hlavne sponzorovaný !!! hladať kolko a neviem čo sa mi nechce .
Goret a bude to stačíť pre Slovensko keď budeme všetci stať na skalach?
bibasso ak kupujú je to len dobre neboj kto bude chceiet podnikať nebude chcieť znivočit ekosystem . Okrem toho je na to tolko kontrolných možností že sa to ani neda. A v poslednej rade nebudú to chciet ani investori . Boli by proti sebe !!! ◄ reagovať
Neustale tu citam ako su LOZ VLK spickovo plateny,rad by som vedel z akych zdrojov autor tychto vyrokov cerpa informacie.aby som sa popripade pridal knim,ked je to taky fajn biznis.Klucovym navtevnikom Tatier nema byt bezny slovensky obcan.ako sa vyjadril jeden hovorca developerskej spolocnosti,ich predstava je postavena na rekreantoch z vychodnej europy,pretoze Tatry nemaju konkurenciu tymto smerom.to robenie spuste bolo zrejme myslene na margo nicenia ekosystemov a nie robenia smetiska z Tatier.Edu mam steba pocit,ze sa tu snazis vystupovat ako clovek znaly suvislosti,ale zrejme to bude len tvoje subjektívne domnenie.tymto som ta nechcel urazit,len moj nazor. ◄ reagovať
Edu v tomto smere som ja skôr skeptický, rýchlosť akou skupujú pozemky developerské a investičné spoločnosti, rýchlosť výstavby luxusných hotelov a reštaurácií podľa mňa neznačí nič dobré. To že Tatry nie sú a ani nebudú určené pre obyčajného min. slovenského turistu je krutá realita a väčšina z nás sa s tým už vyrovnala. ◄ reagovať
"Kto hľadá, nájde" platí aj o cenách za ubytovanie v Tatrách. Miesta pre smotánku sa dajú obísť. Nezatracujme VT a neprenechávajme ich snobom a mastňákom vidiac len to čo sa deje dole. Paľo Barabáš v Tichu nad oblakmi vyslovil úžasnú myšlienku: "So slobodou získanou na vrchole hory, nikomu nedáš nad sebou moc." ◄ reagovať
Goret nie haluzania ale Haluzičania . Je to z maďarskeho slova Haluzych :-) Vypadnuť sa da už sa tam zopar ľudí zrúbalo a niektorí to aj neprežili :-)
odkaz />
soson býva sa tu fantasticky .
bibasso všetko je relatívne aj to ohraničenie horných 10 000 . Veľmi dobre si pamätám na komunistickú propagandu po roku 1989 ako hlasali kalerabi do hlav poľovníkom že poľovačka bude len pre horných 2000 - 3000 poľovníkov nebude vraj polovať 12000 ako to bolo pred rokom 1989 . Táto demagogia súdruhov mala za následok zdecimovanie kmeňových stavov zveri v mnohých PZ . Kde ustrašený lakomci tzv. poľovníci chceli zanechať revíri heslom po nás potopa . Nejako sa vršili na zveri len aby sa nahodou neušla tým o ktorých to mlela stale dokola zločinecká klamarska organizacia kss . Nuž po pár rokoch prišli na to že komouši zase len klamali tak isto ako od roku 1948 . Našťastie zver sa dostava do normalu . A poľovníkov nie je 2000 ani tých 12 000 ale 55 000 !!! Ešte stale hovoria že niekedy bolo polovníctvo ludove a iné komické odrhovačky . Podobne je to i pri Tatrách strašenie ,že nejaké J&T chce v tatrach urobiť spúšť loz vlk Tatry brani vlastným životom a podobne rozprávky sú naozaj len pre deti v škôlke . Keď by chcelo J&T investovať v Tatrach tak chce mať popri špičkových podnikoch cestovný ruch ktorý im môže zabezpečiť zase len krásna príroda nie smetisko . Inak by investovali vo výkladnej skrini komunizmu v Petržalke . Majú to na skok :-)
LOZ VLK si plní svoju ulohu dobre platených tzv zachrancov na všetko a odborníkov na všetko tiež . Nuž kto niečo chce alebo sa mu nepozdava má možnosť pripomienkovania zákona . Ja takúto potrebu nemam .
bibasso ty by si investoval do niečoho kde by ti potom nechodili ľudia ??? Ktorých by si potreboval aby Ti nosili peniažky!!! Na čo by taký biznis bol ? Už dnes sú Tatry drahé pre Slováka a račej si ide zalyžovať za menej penazí do luxusných moderných hotelov ,zjazdoviek atd do alp . Čuduj sa svete je to ešte k tomu lacneješie :-)
Takže kto očakáva ,že niekto príde do tatier ktoré sú pre europana predražene a buchne po stole že budú trojnásobne ceny nevie o obchode a biznise vôbec nič !!!
V europe je množstvo krasnejších hôr ako sú Tatry a inač vybudovaných na horskú turistiku ,lyžovanie atd. Sú lacnejšie !!! ◄ reagovať
toto sú obyčajné krčmové bláboly; ako pokec to beriem ale ak by to mala byť seriózna debata, o ktorú sme sa tu niektorí aj pokúsili, tak to nie je bohviečo
(už sa trasiem zvedavosťou, aká múdra kontra sa mi ujde k tomuto príspevku) ◄ reagovať
horal18, naše Tatry svoj boj už dávno prehrali, a o chvíľu tam bude vstup povolený len horným 10 000. ◄ reagovať
soson, Haluzania dobre vie čo majú a čo si treba chrániť. Z 50m vysokého kaňona sa pri návrate z Bošácej nedá vypadnúť :) ◄ reagovať
Ešte nám s tých práznych ,polámaných nekonkurencie schopných tatier urobia Alpy ! Tak to sa treba postaviť a bojovať :-) ◄ reagovať
myslim ze to nie je len kusok co chcu znicit a urcite stym narobia velke skody v celom ekosysteme ◄ reagovať
Edu velmi som nepochopil ten tvoj prispevok,ale mam z neho pocit,ze si nejak zatazeny na LOZ VLK.ja zijem 200m od narodnej prirdnej rezervacie a?.ak si precitas uplne hore,tak tam uvidis nadpis Vysoke Tatry,to bude asi ta pricina,ze sa tu rozobera TANAP.zaloz temu CHKO Biele Karpaty a preorientujeme sa na Biele Karpaty ◄ reagovať
Nejako sa veľmi fixujete na Tatry . Keby ste iba tušili aké sú politické tlaky ohladne výstavby dialnic a podobných vecí na územia ktoré sú možno pre Slovensko hodnotnejšie ako nejaký kúsok Tatier tak by mnoho z vás onemelo . Ja žijem v prírodnej rezervácii :-) nie ,že by som bol chránený :-). V Haluziciach začína CHKO Biele Karpaty . Tesne za plotom mám Haluzickú tiesňavu,ktorá je chránený prírodný útvar o rozlohe 3,5 ha. Ide o asi 50 m hlboký kaňon dĺžky 1 km so šírkou 200 m v dolomitickom chrbte východného okraja Bošáckej doliny.
Takže zaujímavosti a chránené územia či rezervácie nie sú iba Tatry. Samozrejme ,že tu sa nikto nehádže pod traktor lebo LOZ VLK potrebuje ukázať na Tatry o ktorých vie každý Slovak a LOZ VLK ich zachraňuje :-)))))) ◄ reagovať
presne zona A su vlastne same skaly,tam nemozu nic robit tak mozu zvacsovat ◄ reagovať
goret cela ta zonacia je len o vytvoreni vhodnych podmienok pre istu skupinu ludi(obycajny clovek to urcite nieje),pretoze Tatry su velmi lukrativny biznis.zona D(2st.ochrani,prakticky zastavene plochy tatier)sa zvacsila o 260ha a to biotopy narodneho vyznamu.zjednodusene by sa dalo povedat,tam,kde si pred rokmi nemohol nic otrhnut,v novej zonacii moze stavat.zo zony A boli "vystrihnute" plochy na podzonu Cr(ako som pisal nizsie),ospravedlnovane to je,ze zona A bolo zvacsena na 54% a teda stale zabera vacsinu parku .lenze to zvacsenie zony A na 54%sa dosieahlo zaclenenim neplodnych ploch nad hornou hranicou lesa. ◄ reagovať
goret konkretne mne vadi preco chcu viac kapacit ked ich je dost,chcem vidiet kedy sa naplnia do plna take bellevue alebo grand a dalsie velke hotely?Myslim ze nie je ani v poriadku co sa deje na strbskom nova vyrubana zjazdovka v najvysom stupni ochrani!! a projekt zjazdovky zo soliska po t.strbu ,z planovanej zonacie by mali zmiznut podzony Cr a menej D nech buduju kapacity v podtatranskych regionoch,vetci nemozeme byvat v tatrach,dufam ze sa ta zonacia neschvali ◄ reagovať
čo sú pre teba frázy?
a čo, vari by si chcel na tomto fóre riešiť bežiace projekty v Tatrách? doporučujem ti vyhľadať si na enviroportáli všetky dokumentácie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, dokonca aj keď s Tatrami nič nemáš spoločné, môžeš sa k živým veciam vyjadriť ako zástupca verejnosti, nech sa páči;
konkrétne projekty bežia zonácia nezonácia ◄ reagovať
tejto téme by neuškolido menej, odvšadiaľ sa valiacich, fráz a viac konkrétnych názorov na konkrétne veci, na konkrétne tatranské projekty ◄ reagovať
napísal som: "v tak zastavanom a zaľudnenom území, ako je územie TANAP argumentovať že TANAP bol zriadený aj pre ľudí už ani nie je nosením dreva do lesa, ale doslova výsmechom..." čo v preklade znamená, že v Tatrách skoro na každom kroku vidno prítomnosť človeka čo dokumentuje o.i. aj jeho vysoká ( až privysoká) zastavanosť; preto je nenáležité hovoriť o bránení ľuďom užívať si Tatry, nikdy sa im v tom nebránilo; či tí, čo niektorými stavbami Tatry vyslovene sprznili, sú hovädá, neviem, nedovolil by som si ich tak verejne nazývať;
otázka je, koľko nových kapacít v cestovnom ruchu Tatier ešte treba vybudovať a koľko preto z prírody obetovať kým si uvedomíme, že problém cr nie je v kapacitách, ale v kvalite služieb a ich cene, v organizácii, v logistike - proste v tom, čo v zahraničí bežne funguje a u nás nie; prečo nie sú Tatry preplnené, ale naopak? veľkokrádežou pozemkov spustenou účelovou zonáciou sa len akceleruje budovanie ďaľších kapacít, pár ľudí sa nabalí a Tatry ostanú naďalej prázdne; po kalamite veternej a podkôrnikovej príde kalamita developerská - ona tu už aj je, akurát toto by mala byť posledná veľkoinvázia; do Tatier bude ešte menej dôvodov chodiť ako je tomu teraz; to je tá dobrá vízia "Tatry pre ľudí"? nebude tých ľudí majúcich dôvod do Tatier ísť naopak - menej? ◄ reagovať
Jayz, na moje "Tatry sú aj pre ľudí" si agrumentoval "choď si pozrieť, kalamita pekne odkryla čo sa v skryte lesa roky páchalo" Ja som si páchateľov dovolil nazvať bezohľadnými hovädami. Asi si som mal napísať, že Tatry sú i pre ľudí, ale nie pre beozhľadné hovädá, aby si pochopil, že nie všetci sú takí, ako tí, ktorí to napáchali.
-------------------------------------------------------------------------
growler, konečne niečo konkrétne. Môj názor, v Tatrách nám nové rekreačné zjazdovky netreba. Stačí, ak náležite vybavíme jestvujúce. Ak nám na Slovensku treba nejakú zjazdovku, tak takú, ktorá spĺňa parametre svetového pohára a pre takú vo VT nie je miesto. ◄ reagovať
nech čítam ako čítam, o bezohľadných hovädách tu píšeš iba ty; začínam mať pochybnosti, či som sa nemýlil v odhade tvojho zdravého úsudku;
je od teba nehorázna drzosť vkladať opakovane do úst ľuďom niečo, čo nepovedali;
podľa tvojich reakcií a otázok nemáš ani páru o pravom účele zonácie ◄ reagovať
Jayz, dnes som si dovil napísať, ťže Tanap bol zriadení aj pre ľudí. Ty si z nich urobil bezohľadné hovädá. Teraz vypichuješ jednu stránku zonizácie brknajú na ľudské city voči nenažrancom v bielych golieroch a vzdycháš na cestovným ruchom. Skús napísať konkrétne čo ti vadí na cestovnom ruchu vo VT a čo ti vadí, aby bol na úrovni? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.