Vtáka poznáš po perí človeka po reči . ◄ reagovať
Odev polovníka je ako obraz polovníka. ◄ reagovať
laik to je fakt keď dochádzajú témy aj hymna je dobrá :) ◄ reagovať
Vlasus poukázal si správne . Tak ako nariadenie že si budeš musieť každých 5 minút spievať slovenskú hymnu s teba neurobia väčšieho slovaka a bude to mať presne opačný účinok ,že sa ti vytvorí odpor voči hymne . ◄ reagovať
vladus súhlasím . Rifle si neobliekame preto lebo sú americke ale preto lebo sú praktické . Keby sme tie americke veci tak tvrdohlavo odmietali nemali by sme ani kukuricu ani zemiaky .
Podľa mňa sú niektoré veci novátorské ako spomenul Janyz to však neznamená že sú menej vkusne ako hnedé nohavice s červeným lampasom ,prešité stare vojenské saká či ihličkáče . Uplne bežne sa používali biele veci desťročia na čakanej na líšku . Tradície nám hovorili o čakacom zálomku ktorý dávno vystriedal mobil :)) zasa s tej ameriky . Damaskové nože sú tiež netradičné ako i reflexné prvky na klobúkoch či reflexné vesty . Vyvážanie sa tereniakmi tiež nie sú tradičné záležitosti . Tiež vakcinácia líšok či diviakov . Nuž ako i v odievaní vývoj ide stále do predu a prispôsobovanie nových technológii prirode pôsobí aj v obliekaní . Tiež rybári sú inak ustrojení ako boli pred 20 rokmi a tiež používajú uplne ine techologie na lov ako sa používali po desatročia . Vstúpili hlásiče feder atd. Ostať stáť na mieste nie je možné ako jawa 350 ktorá mala 40 rokov ten istý motor :)) Kto ako príde ustrojený na poľovačku odprezentuje tak sám seba . LaL zdar. ◄ reagovať
v poriadku,orol,vzdy su nejake obmedzenia,chcel som tym poukazat na nieco ine ◄ reagovať
vladus, aj keď sú rifle akokoľvek populárne, ani v dnešnej dobe "demokracie" si ich nemôžeš kdekoľvek obliecť. ◄ reagovať
dobré fotky; k srncom znásilňovanému fotografovi - bunda vypadá fajn, podobného vzoru ale v tmavozelenej farbe mám zateplené nohavice a žiadne zelené jednofarebné (ktorých mám niekoľko), sa im nevyrovnajú; keď k nim mám jednofarebnú bundu či obľúbenú vestu s fliskou, treba sa dobre zadívať kým si človek uvedomí, že nohavice nie sú jednofarebné, ale že je to vlastne maskáč;
k fotke zo spoločnej poľovačky - neviem ako to pôsobilo "naživo" - fotka niekedy klame, ale najrušivejšie na mňa pôsobí odev pána celkom vpravo - síce zelená bunda ale kriklavá a prisvetlé nohavice; nepáči sa mi ani športová (lyžiarska?) čapica jedného fešáka; mám lesácku, nekradnutú baranicu, na spoločné v zime nosievam tú; ale ďaleko radšej nosím zelenú poľovnícku pletenú čapicu so šiltom a poľovníckym znakom na čele, ktorá tu nemá žiadnu tradíciu a napriek tomu vypadá poľovnícky a je praktická, super; no keď ide do tuhého - riadna zima a ja idem na posed, kašlem celé tradície, z najhrubšieho polarteku dvojvrstvová zeleno - bordová čapica s krytím uší a krku a mám šancu vydržať ozaj dlho a vrátiť sa domov zdravý; pred dvoma rokmi som vydržal celú noc (14 hodín) na nekúrenom kazateľnicovom posede 30.-31. januára (bolo niekoľko pod nulou) a pohoda; mal som na sebe to, v čom sa vydržať dalo, čím som prejavil úctu hlavne svojmu zdraviu...
mimochodom opak tradičného odvodeného od tradície je netradičné, čo nemusí byť hneď pohoršujúce, ale aj novátorské, exotické...hmmm? ◄ reagovať
Nedavno mi kamarat spominal prihodu,ako v jednom nemenovanom zdruzeni,pol.hospodar dal na spol.polovacke vystupit maskacovanych a poslal ich domov s poznamkami o americkych rangeroch.... Nemozem za to,ale pripomina mo to prelom 6otych a 70-te roky,ti skor narodeni si urcite pamataju,ako sa zacali u nas nosit prve rifle.....Aka to bola protiriflova kampan...Od najvyssich miest az dole. Nesmeli sme v nich chodit do skoly,na spoloc.akciach boli na dverach tabulky - Vstup v riflach zakazany,bola to jednoducho propagacia zapadu a Ameriky...Cim viac nam ich akazovali,y]tym viac sme ich nosili,uz to bol pomaly protest. A co sa stalo? Rifle,svojou prakticnostou a pohodlnostou zvitazili same,dnes ich nosi 100 percent populacie od 0 do 100 rokov a nikoho netrapi ze maju povod priamo v Amerike(pricom maskace nie),ze to boli povodne monterky,pracovne gate. A verim tomu,ze za 100 rokov niekto napise,ze rifle su tradicny slovensky odev,vyrabany povodne z lanoveho platna niekde na Kysuciach alebo Orave a farbeny cucoriedkovym extraktom. A tak to dopadne asi aj z maskacmi,cim ich nechcem presadzovat,len sa divat na to triezvo a s nadhladom.Tradicie treba udrziavat (ak nejake su) ale nesnazit sa ich vnucovat,tym sa dosiahne pravy opak. ◄ reagovať
bibasso v podstate s tebou súhlasím . Len ja som zažil aj to poľovníctvo pred 20 rokmi a pamätám si veľmi dobre ako chodili poľovníci doriadený . :) . Často vidím poľovníkov ktorí majú totálne špinave ruky a smútok za nechtami ,špinavý odev či obuv . To je tiež na zamyslenie . Kedysi chodili ako hastrmani v ihličkačoch a dnes idú kázať o morálke . To je smiešne . To sa samozrejme netýka teba a tvoj názor rešpektujem . Ako som povedal sám nechodím na spoločne polovačky v maskáčoch. Ale skutočne nie je maskáč ako maskáč to je brutalny rozdiel . Napríklad toto je tiež camo odkaz />
Ale mne sa to páči a takáto bunda neporušuje v ničom poľovnícke tradície . Veľká debata sa viedla po roku 1989 keď ešte stale frčali ihličkáče . Tiež sa chodilo vo vojenských sakách ktoré mali poprešívané poľovnícke gombíky :) hnedé vojenské nohavice s kriklavo červeným lampasom na boku alebo bledučko mordým bola normálka :) tiež 1000 úprav ihličkačov nevkusne prekombinovanými loveckými doplnkami odznakmi a umelohmotnými gýčovými gombíkmi pripomínajúcimi paroh :)) Vtedy sa však začalo dovážať normálne poľovnícke oblečenie a začalo sa debatovať o nevkusnosti vojenských doplnkov používaných v poľovníctve . Tak sa o tom v časopise PaR písalo a písalo až sa to nejako ako keby vpilo polovníkom do krvi čo je raz maskáč nesmie sa používať pre polovnictvo . Samozrejme v tej dobe bol maskáš naozaj maskáč :)) Takže tam vidím tie počiatky :))
LaL zdar. ◄ reagovať
joo jeden u nás nosí zelené monterky....-) ◄ reagovať
VERO niekedy aj bezdomovca : )) ◄ reagovať
bibasso sůhlas...šaty dělaj člověka...podívám sa a buď vidím myslivca(polovníka) nebo lovca... ◄ reagovať
suhlasim s Edu a Solimkenajom,ze jednoznacne maskace odsudit je hlupost.Sam ich pouzivam,i ked ich prevazne kombinujem so zelenou,jedna sa hlavne o nohavice,byvaju velmi pohodlnea kedze vela chodim a dobre sa v nich citim,preco by som sa mal za to hanbit? Na spolocne akcie sa dam do zelenych,ale ze by som to to povazoval za najvacsi problem v nasom polovnictve,tak to urcite nie. ◄ reagovať
BIBASSO zhrniem to asi takto suhlasim co si napisal ale prikladam jednu realisticku vec mozes tu napisat co chces aj tak si kazdy urobi podla seba !!! ◄ reagovať
Edu, Solimkenaj ja súhlasím s tým čo píšete (keďže komunizmus si nepamätám), ale tiež tu zachádzate do hraničných prípadov a extrémov. To že sú medzi nami prípady, ktorí chodia do hory ešte v starých vojenských fútrákoch je fakt a to sa nehádam, oni väčšinou stoja aj za tým, že PZ-tky sú prestarené a boja sa medzi seba prijať mladú krv.
Mne je jedno či je niečo z USA, Ruska, Fínska a pod. pretože všetko je aj tak z Taiwanu, Číny, Indonézie a pod. To je tiež fakt a faktom je aj to, že tá fabrika čo šije poľovnícke nohavice jednej značky za 200 EUR, šije na tých istých strojoch nohavice pod inou značkou za 100. Toto je čistá ekonomika a cieľ znižovania nákladov. Ale v tomto prípade je to fuk.
Hovoriť o tom, že USA je super a Rusko je fuj, je čisté bláznovstvo, ako študent som veľa cestoval a bol aj v neustále porovnávaných krajinách USA a Rusko. Veľa ľudí by bolo prekvapených, ale veľké rozdiely tam nie su.
Čo sa týka odevu tiež si treba uvedomiť jedno, zo Západu sa na nás hrnú 1000 produktov, ale skús si pozrieť ako chodia oblečení poľovníci v krajinách odkiaľ dané produkty prúdia.
Ako študent (čo nie je tak dávno) som veľa cestoval a poviem len jedno, budme radi, že to naše poľovníctvo a tradície sú aspoň nejaké. Pretože tu neustále vyspevované krajiny nemajú o tradíciach ani potuchy, nevedia čo je to zálomok, posledný hryz, čo je to úctva k ulovenej zveri. Ale to je na dlhé písanie.
Takže preto si myslím, že aj keď tie naše tradície a odievanie nie sú dokonalé, sme tu preto, aby sme si v tom spravili poriadok sami a udali nejaký smer a štandard. A takí čo tvrdia že CAMO oblečenie je jediné oblečenie na trhu vyrobné z vysokokvalitných materiálov je podľa mňa ..... (čo netvrdím o tebe Edu a Solimkenaj).
Ako som už spomenul dávnejšie, CAMO odevy si nájdu v našom poľovníctve miesto (fotografovanie a sledovanie zveri), ale akonáhle má poľovník na pleci pušku, mal by k tomu prispôsobiť aj svoj odev. (fuuu nejak som sa rozpísal :D ) ◄ reagovať
ti co dřív chodili v "zeleném" tak v něm chodíja aj teď a ti co chodili v ihličákoch chodíja teď v nových maskáčoch...Ať si každý chodí včem chce , jak si písal dycky sme akorát kopírovali dřív východ teď západ...myslivecké odívání je věcí cti a úcty k myslivosti...každému, co je mu blíže... ◄ reagovať
EDO ta fotka vystihla vsetko co som uz pisal BOLI SU a BUDU (MASKACE) NIE KAMUFLAZ CO JE ROZDIEL !!! ◄ reagovať
EDU pekne si to napisal SUHLASIM : )) ◄ reagovať
bibasso z 28 ľudí malo na tejto poľovačke 12 maskače . Odev camo sa k nám dostal zo západu a to v časoch keď uvedomelá poľovnícka verejnosť poľovala vo vojenských komunistických odevoch . Je pravda ,že keby sa kamo doviezlo so ZSSR veľa ľudí by to obhajovalo ako výbornú tradičnú vec !!!To si treba v rámci tých tradícií ,historie a identity uvedomiť a pripomenúť tiež . Nuž moderné veci k nám prišli vždy len z vyspelejších krajín . Že boli vyspelejšími krajinami tie krajiny ktoré nezdevastoval ekonomicky komunizmus boli to krajiny tzv. západu . Takže nemohlo to byť naopak lebo u nas sa nič nevyvíjalo iba sa kopírovalo . Pamätám si ako nám boli doslova démonizované počítače aké je to vraj svinstvo zo západu atd. Mimochodom tiež to zväčša demonizovali súdruhovia deduškovia ,ktorí vôbec netušili o čom to vlastne hovoria iba papagajovali čo počuli na straníckej schôdzi . Preto sa pýtam sú tradície slovenského poľovníctva ihličkové kradnuté maskáče v kotrých poľovala nadpolovičná väčšina poľovníkov ? Sú tradície kradnuté kanady ? Vojenská ušanka ? či vojenské zelené rukavice . Mne sa vôbec nezdá že by nám vadili fantastické poľovnícke odevy ponúkané v poľovníckych katalogoch vo všetkých krajinách na svete . Skôr vidím taký dvoj mindráčik Americkééééééééé zo západúúúúúúúúúúúúúú fúuj .To sa musí zakázať . Preto sa pýtam!!! Prečo nám nevadilo chodiť v kradnutom vojenskom odeve ??? A prečo nám teraz vadí poľovnícky odev prípadne oranžová vesta ktorá k nám tiež prišla zo západu .
Preto ma serie že kto si kúpi odev poľovnícky je zlý poľovník porušujúci tradície a poukazuje na to človek ktorý chodil navlečený v ihličkáčoch ??? Vtedy sa tradície nemuseli dodržiavať ? Alebo neexistovali ? Nuž koho tie tradície škrú mal sa vtedy postaviť a povedať chlapi stojíte tu ako milicionari a na čele máte napísané mám oblečené kradnute maskače !!! Faktom je ,že sa ho mohli opýtať čo si majú teda obliect ked v obchodoch bolo hovno . ◄ reagovať
BIBASSO ja sa drzim reality !!!!!! a maskace su u nas realitou : )) o kamuflazi je to zase ina story : )) ◄ reagovať
Solimkenaj tu nejde o žiaden súd a hanenie niekoho. Posledné príspevky boli o tom, že treba za touto témou dať bodku. Lenže to sa nedá, keďže každý bude chcieť vyjadriť svoj názor čo je OK.
Preto som navrhol niečo takéto, za pár dni by si mal pred sebou výsledok a vedel by si aká mienka tu panuje aký je približný pomer pro a proti a máš tu ešte aj dobrú repre vzorku, keďže všetci na tejto stránke majú niečo spoločné. Podľa mňa by to malo vyššiu vypovedaciu hodnotu (keďže každý má lén jeden hlas), ako 100 príspevkov od 20 ľudí.
Áno Edu, to bol len taký nástrel a stačilo by vymeniť slovo maskáč za kamufláž. Ale nemôžem súhlasiť, keď tu niektorí páni spájajú oblečenie v prevedení kamufláž, ako jediné schopné oblečenie do lesa, pretože je ako jediné ušité z najmodernejších materiálov a pod, je to hlúposť a to mi dokáže rozprúdiť krv. Rozšírenie Camo oblečenie u nás je skôr vec trendu, ktorý k nám prišiel zo západu a keďže sme to dlhú dobu mali možnosť vidieť len v tv, je logické že toto oblečenie prežíva u nás v posledných rokoch boom. Je to dobré a záleží už len na schopnosti spoločnosti využívať moderné prvky ale zároveň nezabudnúť na svoju históriu a identitu. ◄ reagovať
EDU pekne si to napisal SUHLASIM : )) ◄ reagovať
bibasso všetko záleží od toho čo si kto predstavuje pod slovom maskáče . Či ukradnutý vojenský odev určený pre armádu alebo vkusné kamuflované oblečenie moderného vzhľadu určené pre poľovníkov používané poľovníkmi všade na svete . Troška mi ten odpor k maskáčom pripomína typickú slovenskú zakomplexovanosť antičechizmus,antimaďarizmus,antirusizmus a teraz sme zúžili na antiamerikanizmus lebo vraj maskáče sú v amerike :))) Nuž vojenské maskáče sú všade na svete nie len v amerike . Tie vojenské dokonca nosia nevojaci ktorých nemôžeme určite oznažiť za milovníkov USA napr:odkaz /> Moderná odev určená pre poľovníkov pripomínajúca kôru stromov prípadne narúšajúca siluetu a perspektívu človeka ,v membranovom vyhotovení mňa osobne fascinuje . Špičku vedú v europe severské krajiny finsko,švedsko a iné . Odev zapadajúci do lesa ,snehu či suchého lístia apod. Využívajú poľovníci všade na svete a v žiadnej krajine s tým nemajú problém iba na Slovensku . Možno sme naozaj výnimočná krajina ktorá stavia na hlbokých tradíciach poľovníctva . Len keď si predstavím poľovačky spred roka 1989 ako tam bol skoro každý okrem lesníkov navlečený v ukradnutých otrasných ihličkových maskáčoch čím mal napísané na čele: Chodím v ukradnutom vojenskom odeve !!! Kedže inak ako krádežou sa tento odev zaobstarať nedal . Obuv bola tiež kradnutá bud otrasne vojenské kanady alebo tzv pollitráky . Robotníci nosili na poľovačky vyfasované prešívaky . Boli trocha do žlto zelena ak je však monterkový kabat to pravé utužujúce pre tie stále omielané tradície tak potom neviem . V zime sa tiež nosila kradnutá vojenska baranica či rukavice. Žiadne termoprádlo neexistovalo ,žiadne ponožky s bakterialnym filtrom či membranová obuv typu goretex . Poľovníci chodili ako partizani o požívaní alkoholu počas poľovačky dúfam tiež nemusím hovoriť . Nuž to boli tie tradície ??? Dnes tu máme ooooobrovský problém s membranovým odevom určeným pre poľovníkov s ktorým nemá mimochodom problém nikto na svete možno iba šlachta niekde v Bavorsku ktorá má však svoj bonton stovky rokov .Mimochodom stačí si otvoriť ketner katalog kde sú stovky kamuflovaných poľovníckych odevov. Čiže Bavoráci nikdy nechodili ako partizáni po lesoch v kradnutých ihličkačoch. Všade inde na svete sa tento odev používa . Ja osobne na spoločnú poľovačku v maskáčoch nechodím aby to nebolo ,že sa idem obhajovať sám . Napriek tomu ma u nas na sebe maskáče niekedy aj 50 % zučastnených . Všakovaké šité nič špecialne . Poloval som v X revíroch a maskače som našiel uplne všade . Napriek tomu že sa kradlo uplne všade maskače boli nedostatkové ako uplne všetko . Osobne som mal na vojne tzv maskáče ktoré boli jednofarebné zelené čiže splnali tú spomínanú tradíciu pre použitie v poľovníctve . Takže kto si tieto vojenské odevy šlohol bude v nich na poľovačke vzorovo poľovnícky ustrojený presne podľa vymyslených poľovníckych tradíci. Ten čo bude mať odev určený pre poľovníkov pripomínajúci napríklad dubovú kôru bude na hanbu . Nuž len tak ďalej . Estetika sa naučiť nedá ! ◄ reagovať
BIBASSO je to zbytocne !!! ked ti napise 1000 ludi ze nije a 900 ludi ze ano tak ako to chces sudit ? asi ziadno je tam davova psychoza kazdy ma pravdu bez ohladu ako dopadne hlasovanie : ) ◄ reagovať
Ja by som navrhol jednu možnú vec ako sa dá táto téma uzavrieť a zároveň zistíme, aký názor prevláda, a to anketou.
Ak by mal admin trochu času mohol by tu vložiť anketu "Patria maskáče do Slovenského poľovníctva?" a každý registrovaní úžívateľ bude mať možnosť vyjadriť svoj postoj a to buď "áno" alebo "nie". ◄ reagovať
ja to uzavriem za vas ano maskace do polovnictva patria a patrili a patrit budu !!! kto neveri nech si pozrie fotky 10 rokov dozadu teraz a o 10 neskor : )) ◄ reagovať
Evka ved preto som to tak napsal:):):):):) ◄ reagovať
lubenko...ty si dobrý-tu sa v žiadnej téme k jednoznačnému záveru nedopracuješ :-))) ◄ reagovať
dobre vladus uzavrime tuto temu ,maskače v polovnictve ,ano,lebo nie:):):):) ku čomu sme sa tu vlastne dopracovali,ku akemu zaveru ◄ reagovať
Vďaka za podporu, som rád, že sa dá nájsť aj spoločné stanovisko. ◄ reagovať
tiež sa stotožnujem s laikom . ◄ reagovať
lubenko mas pravdu,ja len preto,ze je to presne ako napisal laik,vecny kolotoc nazorov,privital by som skor nejaku zaujimavejsiu temu,kde sa clovek dozvie aj nieco nove,pripadne sa pouci. ◄ reagovať
vladus ,prečo bodka ved ešte všichni nevyjadrili svoj nazor a čo budeme potom čitat ked bodka:):):):),o takychto veciach treba stale pisat ,aby vošli do povedomia a podla mna dozvieš sa tu dost veci a podstatne je to že je to nekonfliktna tema ◄ reagovať
suhlasim s laikom,myslim ze vystihol podstatu a zaroven by to aj mohla byt bodka za touto temou. ◄ reagovať
Tento začarovaný kruh tu bude donekonečna a každý tu bude mať svoju pravdu.
Na jednej strane odsudzujeme uniformovanosť západných maskačových a vojenských odevov, na druhej strane vnucujeme uniformovanosť iného typu. Ktorý je ten správny odev ?
Odvolávame sa na úctu k zveri.
Môj názor. Zveri prejavujeme úctu pri jej chove a starostlivosti o ňu, kedy to najviac potrebuje, každý svojim spôsobom. Určite nie odevom a samotným odstrelom, na tu toľko omieľaných spoločných poľovačkách, pri činnosti, ktorá žiaľ vo verejnosti vyvolávajú aj odpor.
Ak máme prejavovať úctu k niečomu, tak v prvom rade vo vzťahu k inému človeku a k činnosti, ktorú dobrovoľne a predpokladám, že vykonávame z presvedčenia.
Ja som osobne presvedčený, že dnešná doba ponúka iné možnosti, iné kritéria a máme aj vyššie povedomie. Dôstojnosťou by malo byť primerané oblečenie /nie výstredné farebné, či cenové/ čisté, nie nadmerne poškodené, v ktorom sa človek cíti príjemne, prakticky, chránený pred nepriaznivým počasím, komármi a kliešťom. Výstražné farebné označenie je už legislatívne určené.
Doporučoval by som skôr prirodzene formovať členov v PZ, aby to vyznelo, ako pomoc, rada a nie povýšenosť, ktorá potom k nami požadovanej zmene vyvolá skôr odpor. Doporučujem v PZ, ktoré sú pri hospodárení vysoko ziskoví a sú tam nežiadúci ARMADNÍCI, odsúhlasiť na ČS spoločný nákup cenovo primeraného a štýlového odevu, ak iné riešenie je neúčinné.
Osobne na brigády určite nepoužívam odev, ktorú mám na spoločné poľovačky, či poľovnícke akcie. ◄ reagovať
Nj, mám rád posedenia v kruhu poľovníkov, ktoré vždy majú svoje neopakovateľné čaro:-)) vždy je o čom debatovať a na čo spomínať:-)) trošku Vám zdravo závidím stretnutie, ktorého ja sa nemôžem z osobných dôvodov zúčastniť. Užite si to k plnej spokojnosti pri dobrom zdraví. Poľovníctvu zdar. ◄ reagovať
prid na stretko mezi ludmi sa lepšie rozprava ahoj a Lovu lesu ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.