Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Lov, vnadenie a vábenie líšok - nie norovanie - diskusia

autor: off sniper100
pridané: 9.2.2010 13:17
Viem, že podobných tém tu zopár bolo no boli akosi opomenuté, preto by som chcel túto tému zosumarizovať. Takže žiadam o tipy, nápady, finty, návody a skúsenosti z praxe. Zaujíma ma všetko, nakoľko ma lov líšok naozaj chytil a chcem sa neustále zlepšovať. Takže kde a akým spôsobom lovíte, aké používate vábenie a nástroje na vábenie, akú zbraň a optiku, maskovanie, oblečenie, ako sa dá urobiť vnadisko a ako na ňom loviť. Ako na to reagujú líšky, aké je charakteristické správanie líšok a pod. Zaujíma ma proste každá zaujímavá skúsenoť či nápad využiteľný pri love líšky, čoho sa naopak vyvarovať a pod. Zaujíma ma však klasický lov na postrižke, alebo posliedke, nie kopanie či norovanie. Ďakujem a lovu zdar.
počet zobrazení: 104 183
počet hlasov: 8
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 6.1.2015 o 17:21

Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 15

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off greenwood, 6.12.2011 o 7:46

Mám rohovinové vreštadlo od Devany, ale keď je mínusová teplota tak z nej neviem dostať ten pravý zvuk, ale len nejaké pazvuky odplašujúce líšky. Máte niekto podobné skúsenosti, ako tomu predchádzate? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off sniper7x57, 28.11.2011 o 19:11

na prechadzke po reviry som nasiel v strede role noru je obyvana a ma len jeden vchod ako dostat lisku von ?? jazvecika nemam dakuem ◄ reagovať

off PoloVlad, 28.11.2011 o 19:02

Chlapi, len si neprepískajte celý revír, potom to môžete rovno zabaliť. Len tak zo srandy vábiť či líška príde alebo nie, sa mi zdá asi hlúpe. Cvičme si to možno v garáži, keď idem do lesa s vábničkou, už musím mať niečo natrénované, nie len tak skúsiť. Pokiaľ sú zvuky verné a vábiš dobre, líška je na okolí, má hlad - príde, prečo by neprišla, veď sa jej ponúka ľahšia korisť. Takto prišla až k autu, zbadala človeka, vábenie si s ním spojila a už nepríde, a ak príde, bude určite opatrnejšia. Urob to takto ešte aspoň 5x a potom sa čuduj, prečo asi líšky sa ti nedarí privábiť ◄ reagovať

off Stoklasa, 28.11.2011 o 18:40

Netuším. Všimol som si ju až keď bola pri aute. Nemyslel som, že dajakú privábim. ◄ reagovať

správca admin, 28.11.2011 o 18:31

Stoklasa tak to gratulujem, super! Na aký zvuk zareagovala, nevieš? ◄ reagovať

off Stoklasa, 28.11.2011 o 18:28

Ja som dnes v práci len tak zo srandy priamo z auta skúšal Nordik predator mini, vrešťanie zajaca + králik a pomedzi to som občas použil pískanie lasičky od Devany, skôr som to bral ako cibrenie si naučených zvukov a nie vábenie a na moje prekvapenie prišla líška zozadu na 2 metre k autu. Sledoval som ju cez spätné zrkadlo. ◄ reagovať

správca admin, 28.11.2011 o 18:04

Sľúbil som info ako sa mi darilo. Bol som včera i dnes a bohužiaľ neúspešne. Vábil som na Nordik Predator "Pre tuned" myš a vrešťanie zajaca a na Nordik Crying Bird. ◄ reagovať

off jozef, 27.11.2011 o 19:59

ok uz to ide :) ◄ reagovať

off dusankolcun, 26.11.2011 o 21:21

ale kedze je to z ulozo.sk tak by to pdla mna malo ist ◄ reagovať

off dusankolcun, 26.11.2011 o 21:16

neviem ešte som to neskusal ◄ reagovať

off jozef, 26.11.2011 o 20:56

dusankolcun islo ti to stiahnut lebo mne to v polke vzdy prestane stahovať.. ? ◄ reagovať

off dusankolcun, 26.11.2011 o 17:42

Stoklasa diky ;) mas to u mna ◄ reagovať

off dusankolcun, 26.11.2011 o 17:32

skúšal som vábit niekoľko krát , vabičku mam asi mesiac ale zatial bez nejakých úspechov.Niekoľko krát sa mi podarilo nejakú lišku zaujat no iba na krátko.Zo skusenosti kamaratov viem ze chce trenig. Potom by to už malo byt ono.Neviete náhodou kde by som zohnal nejake DVD alebo nieco s nahravkami vabenia? ◄ reagovať

správca admin, 26.11.2011 o 17:14

Stoklasa - ja mám tie vábničky kúpené len tento rok, čiže prvá sezóna ich ešte len čaká. Skúšal som už ale zatiaľ žiadne úspechy. Kamarát však na ne privábil už veľa líšok. Mám k tomu i to inštruktážne DVD, treba to len natrénovať, nejde to hneď. Zajtra by som chcel ísť skúsiť šťastie, budem vás informovať ako sa ne/darilo. Nordik Crying bird má dosť autentický zvuk a páči sa mi to. Na Nordik Predator Pre tuned sa mi nedarí zatiaľ dobre s istotou napodobniť myš :) Vrešťanie sa celkom dá počúvať. Uvidíme. Chce to tréning ;-) ◄ reagovať

off Stoklasa, 26.11.2011 o 17:01

Admin, popíš skúsenosti s Nordik crying bird. Plánujem si ju kúpiť, chcel by som vedieť, či je účinná a aké sú s ňou skúsenosti. ◄ reagovať

off Stoklasa, 26.11.2011 o 16:58

Nordik predator mini alebo Nordik predator pro, rozdiel medzi nimi je len vo veľkosti membrány a v dosahu. je jedno, či si kúpiš Devanu, či Nordik, obe značky sú dobré. Dôležité je skôr naučiť sa dobre vábiť. ◄ reagovať

správca admin, 26.11.2011 o 16:57

jozef ja mám tieto dve odkaz a odkaz . Odporúčal by som tú prvú spomínanú. Vábničky nájdete i v našom eshope LovuZdar.sk odkaz ◄ reagovať

off jozef, 26.11.2011 o 16:41

saris ale ktory model su 4 pokial viem .. ◄ reagovať

off jozef, 25.11.2011 o 23:02

A ked nordik tak ktory dajte aj link dakujem. ◄ reagovať

off saris, 25.11.2011 o 19:23

Nordik predátor mám druhú sezónu. Privábených mám niekoľko líšok. Celkom dobré výsledky som mal aj s Devanou. Nordik oproti Devane (drevo) má lepšiu výdrž v nepriaznivých podmienkach. Vo väčšom mraze mi Devana fungovala troška falošne. V podstate je jedno či vábiš devanou alebo Nordikom. Záleží ako vábiš. Od 1.12 začínam tiež na plno chodiť za líštičkami....... Takže všetkým milovníkom lovu líšok (vábičom aj nevábičom) želám LOVU ZDAR ◄ reagovať

off miso111, 24.11.2011 o 22:07

Nordik predator je viac reklama ako realita. Netvrdim ze nefunguje ale...cena verzus vysledok je u mna zatiaľ v prospech devany. Toť môj názor...čiastočne overený...odporúčanie...skúšať, skúšať, skúšať... Budúci týždeň 1.12. začínam naplno...výsledky dúfam aj doložím... zatiaľ len teoreticky nasucho bez fotoefektu...... ◄ reagovať

off jozef, 24.11.2011 o 20:44

Takže pri klasickej drevenej devane za desat eur sa mi zda :) neurobim chybu ? :D Dik ◄ reagovať

off Rinko, 24.11.2011 o 19:22

Ja mám Devanu už roky,ale pri zajačom vrešťadle je to asi jedno. ◄ reagovať

off jozef, 24.11.2011 o 18:42

Vedeli by ste mi poradiť osvedčenu vabničku zajačie vreštadlo neviem či isť do devany nordiku a pod. Dakujem. ◄ reagovať

off jojo15, 15.11.2011 o 13:18

podla zakona mozem lisky vnadit zdochlinami ryb ci nie?unas je to vsetko kontrolovane ochranarmi.preto si chcem byt isty. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 15.11.2011 o 6:36

Dobre radíš, ale len do začiatku kvapkovania líšok. Dovtedy prajem veľa úspechov, lovu zdar, ale len dovtedy. Po ňom so mnou nepočítaj! ◄ reagovať

off PoloVlad, 14.11.2011 o 21:28

Chlapi, kašlite na hádky a vráťme sa k téme. Líšky je najlepšie vábiť, keď začínajú prvé mrazy, keď je sneh, to je priam ideál, ja som bol úspešný aj na pravé poludnie, keď som dokázal obsedieť pri príjemných 0 °C na otvorenej sedačke. Čítal som o líškach a vábení toho už dosť, niektorí hovoria, aby sa vábilo, len keď je líška na dohľad. Ja som vábil s úspechom aj keď som žiadnu líšku nevidel a prišla, ak počuje vábničku a má hlad, navyše ak je mladá a ty sa ľahko neprezradíš, určite príde. Mám overenú myškovačku, s ňou som privábil líšku až pod rebrík posedu, i lasičku i vrešťadlo. Na túto sezónu sa náramne teším. Inak jedna vec je pravdou, ak začnete vábiť, treba si dať pozor, lebo líška veľmi ostro vníma, odkiaľ ide zvuk a pozorne cieľ pozoruje. Ak zistí, že sa jedná o človeka, rýchlo odbehne. V tomto prípade sa na ňu ťažšie strieľa, lebo naozaj treba rýchlu a pohotovú ranu, alebo zavábiť a čakať pripravný, či nejaká nepríde. Držte sa, chlapi, vábenie je skutočnou vášňou... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 20:00

Ešte že je len tvoja a že si slušák. ◄ reagovať

off rhoods, 14.11.2011 o 15:32

moja specialna kategoria ludi,ale nebudem tu nikomu nadavat... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 15:30

rhoods, a čo je to ŠPD? Špeciálny Poľovnícky Doučovateľ? Len sa pýtam. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 15:25

Profesionálny líškár má síce zákonom povolenú dobu lovu líšky celoročne, a nielen na Slovensku, ale ak nechce loviť veľa prašivých kriplov, mal by loviť len v druhom polroku a aj to len do prvých celodenných mrazov. Vtedy začína aktivitu sexuálna hormonálna činnosť v líščích telách a trauma z lovu škodí jej optimálnemu priebehu. Ak nechá líšky na pokoji, v optimálnej pohode, optimálne bude organizmus vyberať k zreniu iba 5 vajíčok vo vaječníkoch samice a optimálne bude prebiehať aj ich zrenie. Aká jednoduchá rovnica, nie? Ale dokázali to aj skúsenosti líškárov z ČR, tuším v r. 2009, o ktorých som už neraz písal, že po kalamite o Vianociach, kedy poľovníci nemohli do revírov, norovali oveľa skôr, málopočetné vrhy a väčších líščiat, ako obvykle. ◄ reagovať

off rhoods, 14.11.2011 o 15:16

ja by som ti uz dal ban,pre takych jak ty je len jedno oznacenie: ŠPD :) ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 14:29

orol, do "lovu, vnadenia a vábenia líšok" patrí aj doba lovu, nemyslíš? sniper100 píše, že ho "zaujíma všetko", čo sa týka lovu líšok. Takže vôbec nie som mimo. ◄ reagovať

off orol, 14.11.2011 o 13:55

Joži, názov témy by mal byť jasný každému... na čo sa pýta autor témy, detto. Preto pridaj konkrétnu radu k uvedeným zadaniam a ak ju nemáš, nepridávaj nič, resp. vytvor si tému na problematiku, o ktorej sa zmieňuješ. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 13:34

K zákonnym spôsobom lovu by som pridal, v oblastiach prílišného premnoženia líšok, tlmenie jedmi, na spôsob potkanieho jedu, ktorý pôsobí IBA na potkany, teda výzva pre agrochemikov - vyvinúť nejaký Vulpetox, na spôsob Kumatox /jed na potkany a hraboše/. Vyložiť do revíru na označené miesta, odkiaľ by sa koncom roka pozbieral, aby sa líšky, ktoré nazabrali, mohli v pokoji honcovať. Trávenie sme už mali - Strychnínom, Talinom - ale asi nepomáha. Preto by možno bol účinnejší ten Vulpetox - špecialita na líšky. Myslím, že pre agrochemikov by to nemal byť problém. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.11.2011 o 8:31

Teraz a až do konca roka je ideálna doba lovu líšok. Má dve veľké výhody - najkvalitnejšiu, neobnosenú kožušinu a nehoncuje sa. Držím palce a loviť je treba všetkými zákonnými spôsobmi lovu. Lovu zdar! ◄ reagovať

off jaroslav103, 13.11.2011 o 9:49

zdravim vsetkych liskarov, chcel by som sa spytat ci ma niekto skusenost ci reaguje liska na vnadisku na nocne videnie ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off startoci, 12.11.2011 o 22:08

tak dnes popoludní padla tohtoročná desiata. nastreľoval som malorážku a následne o pár minút neskôr som synovi (7rokov) ukázal ako sa vábi zajačie vrešťadlo. do minúty bola pri nás na cca.60 metrov. po rane odskočila 5m a zhasla. strelivo mini magnum od CCI. ◄ reagovať

zobrazené 321-360 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk