Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Lov, vnadenie a vábenie líšok - nie norovanie - diskusia

autor: off sniper100
pridané: 9.2.2010 13:17
Viem, že podobných tém tu zopár bolo no boli akosi opomenuté, preto by som chcel túto tému zosumarizovať. Takže žiadam o tipy, nápady, finty, návody a skúsenosti z praxe. Zaujíma ma všetko, nakoľko ma lov líšok naozaj chytil a chcem sa neustále zlepšovať. Takže kde a akým spôsobom lovíte, aké používate vábenie a nástroje na vábenie, akú zbraň a optiku, maskovanie, oblečenie, ako sa dá urobiť vnadisko a ako na ňom loviť. Ako na to reagujú líšky, aké je charakteristické správanie líšok a pod. Zaujíma ma proste každá zaujímavá skúsenoť či nápad využiteľný pri love líšky, čoho sa naopak vyvarovať a pod. Zaujíma ma však klasický lov na postrižke, alebo posliedke, nie kopanie či norovanie. Ďakujem a lovu zdar.
počet zobrazení: 104 181
počet hlasov: 8
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 6.1.2015 o 17:21

Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 15

komentáre

zoradiť
zobrazené 281-320 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Rimo, 24.12.2011 o 19:13

K tomu spominanemu kankovaniu aku pouzivas vabnicku na napodobenie zvuku lisky v dobe parenia? Ja som kupil minuly rok od Devany ale nejako mi to nejde, ten zvuk sa mi vobec nevidi... Inak pred vcerom som si kupil nove zajaci vrestadlo a parada, vcera mi prisla liska na 30 m len skoda ze bola vysoka trava, len usi som jej videl :) a dnes na cca 5 m ked vysla z potoka, musel som ju na mechanicke brat tak blizko prisla, nespravila ani krok :) lovu zdar vsetkym vabicom :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Rinko, 24.12.2011 o 16:15

Ja o tej kamufláži veľmi dlho rozmýšľam,ale u nás to nikde nevidím.Buď to budem musieť riešiť priamo vo Zvolene,alebo dačo naklikať na nete.Ale to je len krajná možnosť.Ešte Ti dobre idú na vrešťadlo Michal.Mne už posledný týždeň nereaguje naň nič.Ale kankovanie ešte nejako nepočuť u nás. ◄ reagovať

off miso111, 24.12.2011 o 12:28

Včera som vyskúšal novú bielu kamufláž...fúúú paráda. Líška prišla na vábenie tak blízko, "že som ju mohol za chvost chytiť" ...paráda. To pončo je trošku plandavé, ale dá sa na to zvyknúť. Lepšie je v tom sedieť a čakať. K srnčej som za šera prišiel na holej lúke 10m. Hľadeli na mňa ako teliatka ale neutekali, kým nedostali vietor. Potom sa skoro po....i od prekvapenia :))) ◄ reagovať

off rado100, 23.12.2011 o 19:34

Dnes večer som sa porozprával s lišiakom, pekne sme si pokecali ale nevidel som ho bola veľká hmla. Možno nabudúce. ◄ reagovať

off Stoklasa, 23.12.2011 o 13:26

Mne už včera nereagovali na žiadnu vábničku. Asi vytiahnem štekanie lišiaka. ◄ reagovať

off rado100, 23.12.2011 o 9:46

Dnes ráno 7.15 líška privábená vrešťadlom na vzdialenosť asi 80m bohužiaľ som minul. Večer už štekajú v plnom prúde vtedy už vábničky veľmi nie okrem štekania líšky. ◄ reagovať

off orol, 14.12.2011 o 8:42

Osobne nepripisujem výraznejší význam tej, či onej značke vábničky na líšky, napr. myškovačke. Ak vieme vábiť, všetky myškovačky sú podľa môjho názoru dobré. Ako najpodstatnejší fakt vidím ten, AKO s danou vábničkou vábime. U líšky platí "pravidlo" - menej vábiť je účinnejšie. Uvedené sa vzťahuje aj na iné vábničky na líšky. Vychádzam z toho, že líška je väčšinou ( ak nie je už predtým "zradená" ) tak zvedavá šelma, že väčšinou príde. Nepríde väčšinou vtedy, ak sa to z vábením preženie. Treba si uvedomiť, že čo a ako my počujeme, líška počuje inak a výrazne lepšie a preto naozaj nepreháňať najmä s hlasitosťou vábenia a pod. ◄ reagovať

off Stoklasa, 13.12.2011 o 18:11

Ja som sa učil pískanie lasičky metódou pokus omyl. Postupne som na to prišiel, dá sa viacero spôsobov, krátke pískanie, dlhé pískanie, kombinácie atď. Najlepšie sa mi osvedčilo dlhé pískanie niekoľkokrát za sebou, ale niekedy zabralo naopak niekoľko krátkych písknutí. Vábničku mám tiež od Devany (rohovina) a zatiaľ ju považujem za najlepšiu na líšky, čo som mal. Darí sa mi s ňou viac ako s vrešťadlom a myškovačkou. Keď ti príde, budeš tam mať v obale aj lístok, ako ju používať. Teda väčšinou to tak pán Mihálko posiela, s tým lístkom. A ešte jedna vec, viac na pískanie lasičky reagujú samce - lišiaci, ako líšky. Aspoň u mňa. ◄ reagovať

off goret, 13.12.2011 o 15:33

ťaháš do seba tak, aby to vyzeralo ako nárek napr. dravcom ulovenej lasičky ◄ reagovať

off axelko222, 13.12.2011 o 15:18

ahojte prave som si objednal od devany piskanie lasicki mate neaku skusenost ako nato ◄ reagovať

off Vladenko, 12.12.2011 o 19:02

Minulú zimu som pekne na vrešťadlo na poli navábil líšku, vyšla z takého járku asi na 80m, sadla si a pozerala na pole, vymenil som vrešťadlo za myškovačku a líštička dobehla na 20m ako na vodítku, tak že sa dajú tieto vábničky z úspechom kombinovať, myškovačka je výborná ak už líšku vidím do tých 200-250m v otvorenom teréne je to účinné. Koľko krát som myškovačku strčil medzi pery a zároveň mieril na líšku s flintou, stačilo už len jemne zamyškovať a líštička si prišla pre broky. ◄ reagovať

off saris, 12.12.2011 o 18:18

Budem musieť vyskúšať. Aj s tým vrešťaním mi to zo začiatku išlo troška ťažšie. Zo začiatku som sa dosť dusil xixixixixi lebo ako pravý Slovák "najprv poskladám a potom pozerám návod". Myškovačku mám ale aj zvlášť.........a pravdu povediac aj ked som ju používal prišli len sovy :-) ◄ reagovať

správca admin, 12.12.2011 o 17:50

saris ja som mal dlho problémy s týmto zvukom, a nevedel som ho dať. Lebo radia tak, že gumový prúžok dáš do prvého zárezu a zuby dáš pred zárez. Ja som oprel zuby i zo spodu i zhora. ALE prišiel som na to, že je to ok ak dám zuby iba zhora, zdola nie! A mám problémy že prvá séria je ok, ale druhá už ako keby sa mi sliny alebo čo dostali a niekedy mi akože "nejde" pískať ;-) Ale chce to len tréning :) ◄ reagovať

off Stoklasa, 12.12.2011 o 17:47

Súhlasím so saris. Pískanie myši na Nordik Predator, je akési divné. S myškovačkou to ide omnoho lepšie a jednoduchšie. ◄ reagovať

off saris, 12.12.2011 o 17:42

Mám tiež tú vábničku. Vrešťanie zajaca je celkom OK.....líšk na neho reagujú. Ale to pískanie myši sa mi nejako nezdá.......možno mám len hudobný hluch ale samostatná myškovačka sa mi zdá predsa len lepšia. ◄ reagovať

správca admin, 12.12.2011 o 17:34

Dnes sa mi podarilo privábiť moju prvú líšku. Boli sme pri starej opustenej vinici. Vyšla na pole po druhej sérii pískania. Použil som vábničku Nordik predator pre-tuned odkaz- pískanie myši. ◄ reagovať

správca admin, 12.12.2011 o 17:30

Pripomínam, čo tu bolo nedávno napísané - venujme sa a píšme príspevky k téme. Príspevky mimo tému budú vymazané. Ďakujem za pochopenie. ◄ reagovať

off orol, 12.12.2011 o 15:07

No kašľať práve netreba, to je obrovsky mylný názor! Jožimubačimu práve vyhovuje takéto myslenie poľovníkov, ktorí sú bohužiaľ ľahostajní a nečinní ( česť výnimkám ) a nechránia si to, čo im je drahé. Je neodškriepiteĺný fakt, že isté antipoľovnícke skupiny nielen u nás pôsobia cielene na povedomie ľudí v spoločnosti a na stránkach usilujú o to, aby poľovníctvo v budúcnosti aspoň z časti, ak nie úplne padlo na kolená. Títo vyškolení ľudia cielene a veľmi premyslene naburávajú základy poľovníctva. Prečo si myslíte vážení páni, že jožibači sa OPAKOVANE vracia ku prikrmovaniu a neprikrmovaniu zveri, podávaniu soli a liečiv, doby lovu zveri, jej stresovaniu v dobe lovu??? P.s- sorry, neodolal som keď vidím, ako OV zaserie tému, v ktorej sme si celkom dobre rozumeli. Cieľ jožihobačiho je aj v tejto téme pre mňa aj na základe mnou vyššie napísaného jasný. ◄ reagovať

off jaroslav103, 12.12.2011 o 13:02

prosim vas kaslite na Osamelehovlka komentare,lebo on tym viac a vacsie somariny napise ◄ reagovať

off rado100, 12.12.2011 o 10:37

Osamelyvlk stále si neuviedol čím vlastne tie líšky stresujem, kedže nátlačky ani nahánky u nás konkrétne na líšky nerobíme. K tým 8ks líšok to nebolo za rok, ale behom januára tohoto roka za rok je to podstatne viac. Ja hovorím o reálnych číslach ty o hypotetických. Pokiaľ sa týka bažantov sme OT, ale neporovnávaj voľný chov s chovom v zajatí. V zajatí nestresuje bažantov človek, ale množstvo bažantov v malom priestore. Argument o znášaní vajec v klietkovom chove tiež neobstojí skús im tie vajcia nezobrať a uvidíš. Ak ti niečo hovorí náhradná znáška tak pochopíš. K výskumným ústavom sa ani nebudem vyjadrovať snaď len že samochvála smrdí.Týmto končím v tejto neplodnej debate plnej nepodložených tvrdení a dúfam že si tu občas prečítam aj niečo zaujímavé o love a spôsoboch lovu líšok. Takže líškáry lovu zdar. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.12.2011 o 9:38

Vladenko, vieš, prečo ma nezamestnajú vo výskumnom ústave vo Zvolene? Lebo tam by som musel iba pritakávať, ako somárik. Ak by som oponoval,kopačky. Zároveň sa musím zvolenčanom ospravedlniť, pretože to nie je len tam. Je to všade. Musel by som si postaviť vlastný výskumák a na to nemám. ◄ reagovať

off Vladenko, 12.12.2011 o 9:31

A nemysli si, že ak by si Ty prestal prispievať, že by niekomu na tejto stránke bolo smutno, ja si myslím, že dokonca veľa ľuďom by sa uľavilo. Problém je, že Ty to všetko vidíš vo virtuálnej rovine, ešte že nikde nepoľuješ, lebo s pánom bohom. Ale pokiaľ človek vidí veci len z virtuálneho pohľadu, možno by vedeli pomôcť nejaké lieky... ◄ reagovať

off Stoklasa, 12.12.2011 o 9:29

Osamelyvlk: zaujímavé teórie, lenže... niektoré závery dosť pochybné, aplikovateľné len v ideálnych podmienkach, skôr umelo vytvorených, ako vo voľnej prírode... a čo sa týka úvah o genetike... Genetika je náročná veda. A aj Vaše "genetické tvrdenia" dokazujú, že nie je ľahké genetike pochopiť. Nie je to celkom tak, ako tvrdíte. Dúfam, že som sa Vás tým nedotkol. Ak áno, ospravedlňujem sa. A súhlasím s miso111. Toto nie je téma o populačnej ekológii líšok, ale o jednom zo spôsobov lovu. Ohľadom populačnej ekológie by bola vhodná samostatná téma. ◄ reagovať

off Vladenko, 12.12.2011 o 9:28

Michal, to nemá význam, Joži, a jeho virtuálny revír, ako pokazená platňa, stále dokola to isté, sa čudujem, že pri všetkých týchto skúsenostiach, nezamestnajú Jožiho vo výskumnom ústave vo Zvolene. Na jednu vec si zabudol Joži, už sa tu o tom písalo, že Prečo je toľko líšok, nie tvoj stres a vyrušovanie, ale do revolúcie boli stavy líšok na normálnej úrovni, ale naša vakcinácia im pomohla, v tom období občas prišla vlna besnoty, ktorá populáciu líšok znížila, lebo líška časom uhynula, ale ak sú dnes líšky proti besnote imúnne, tak prežívajú všetky, a veselo sa množia, a preto mi ktorý sa tomu venujú, sa budeme napriek tvojím výčitkám snažiť líšky loviť aj naďalej. A to z tou besnotou nevyvrátiš, lebo proste to tak je!!! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.12.2011 o 9:19

Stresovať sa nestihnú? To ich všetky vylovíš? A keď nechceš čítať, tak nečítaj! Myslíš, že nám bude smotno? Mne určite nie. ◄ reagovať

off miso111, 12.12.2011 o 9:05

Jóži poprosím Ťa založ si novú tému napr. "Vplyv stresu na populačnú explóziu jednotlivých druhov zveri" a TU sa láskavo venuj lovu-vnadeniu-vábeniu líšok. Pletieš sem bažanty atď. Ak nemáš nič konkrétne k názvu témy, tak sa sem NEMONTUJ!. Jedna zmála tém, ktorú som si schuti prečítal sa začína meniť na totáln s....u! Buď taký láskyplný a neser sa sem zo svojimi teóriami, lebo budem musieť prestať čítať aj túto... P.S. Garantujem Ti, že líšky v mojom okolí sa stresovať rozhodne nestihnú... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.12.2011 o 8:11

Rado100, ku genetickému základu. Kto líške, ako aj psovi, kazí genetický základ? Sama si to nerobí. Je v tom len a len človek – lovec, kynológ. Našťastie v prírode existuje jeho revitalizácia, ak prestane pôsobiť stresový faktor, rušiaci reprodukciu už od zrenia pohlavných buniek – ochranou poškodeného živočíšneho druhu. Je to na širšiu debatu. Že si líšky na ľudí zvykli. Pravdaže, každý živočích si na ľudí zvykne, ak vycíti, že mu od neho nehrozí nebezpečenstvo – líšky pri cestách vedia, že ľudia z áut na nich nestrieľajú, preto si v pohode lovia myši. K potrave. Máš pravdu – môže uvoľniť viac vajíčok, ale prečo to nerobí polárna líška v rezervácii, kde má ešte viac lumíkov, ako naša hrabošov a má len 5 a najkvalitnejších mláďat. Na farme má tiež dostatok potravy a má až 20 mláďat, ale – najhoršej kvality? Alebo – bažantica. Vo voliérovom chove na produkciu vajec pre umelý odchov bažantov môže zniesť až 80 vajec. Vo voľnom revíri iba 10, kde na jar má tiež nadbytok potravy, ako tá vo voliére. Tiež by si mohol tvrdiť, že – môže zniesť až 80. Tak prečo ich neznáša? Je to jednoduché – nepôsobia na ňu stresory, ako pletivo, personál, súkmeňovkyne, atď. Znesie si svojich štandardných 10, zasadne na nich a vychová mláďatá. Vo voliére, kde sa permanentne bijú, až perie lieta, strašia ich ľudia i predátory, pred ktorými pre pletivo nemôžu ujsť, to nie je skrátka možné. A hlavne – tým, že sú v neustálom pohybe, spália viac energie, ako slobodná bažantica, viac jej z potravy nahrádzajú, viac sa zvyšuje kondícia a napokon viac sú nútené vaječníky vyrábať vaječnú hmotu. Bažantici preto neostáva nič iné, ako znášať a znášať vajcia. O ich kvalite sa už ani nevyjadrujem. Čiže – potrava je tu konštantná – obe jej majú nadbytok. Navyše – slobodná ju má pestrejšiu. To dúfam uznáš. K názornému príkladu. Ty odstrelíš 8 ks líšok ročne /aby sa nám lepšie rátalo – 10/, ja ich ochránim. Otázka ale je - z koľkých? Povedzme z 20. Tebe ostanú 10, mne 20. Tvojich zvyšných 10 vrhne po 15 mláďat zdegenerovaných, spolu 150, mojich všetkých 20 vrhne po 5 mláďat vitálnych, spolu 100 mláďat. Moje mláďatá pohlavne dozrejú oveľa neskôr /3. r./, tvoje skôr /2.r./. Do pohlavnej zrelosti sa u mňa dožije len toľko, koľko z nej „odíde“ reprodukčných. To zn. keď z nej odíde ¼ do "dôchodku", presne toľko mláďat sa môže do nej dostať. V zootechnike sa tomu hovorí chovné stádo. Čiže – populačná hladina líšok bude podľa zákona prírody o rovnováhe – stabilizovaná. U teba sa do dospelosti dostane viac mláďat, pretože ich nie je len viac, ale aj skôr dospievajú. Čiže sú tu dva neprirodzené faktory pre zvýšenie populačnej hladiny. Ja však navyše mám väčšiu šancu znížiť počet líšok lovom iba pred párením. Plus norovaním líščiat. Ty nie, lebo stresovaním ostávajúcich líšok zvyšuješ plodnosť. Ja nie. Čiže - u teba na jar ostane o 8 líšok menej, ale ostávajúce privedú na svet o 200 % mláďat viac. Navyše - zdegenerovaných. ◄ reagovať

off rado100, 12.12.2011 o 0:38

Takže ak som to správne pochopil nevyrušovaná líška vrhne menej, ale o to kvalitnejších mláďat. Veľmi tomu neverím,lebo aj nevyrušovaná líška nemusí mať dobrý genetický základ ktorý je dôležitým predpokladom pre kladenie zdravých mláďat. Tak ako u psov kde nie sú kvalitné gény, nemôže byť kvalita. Navyše pri dnešnom civilizačnom tlaku je takmer nemožné zabezpečiť kľud akejkoľvek zveri. Líšky si na ľudí zvykli, nie je problém ich vidieť 30m vedľa frekventovanej cesty chytať myši a nijako im to nevadí. Čo sa tíka potravy tak tá zásadne ovplyvňuje počet líščat vo vrhu.Ak je líška kondične v poriadku k čomu samozrejme rozhodujúcou mierou prispieva dostatok potravy, tak jej telo môže uvoľniť viac vajíčok schopných oplodnenia. A v posledných rokoch majú líšky potravy až,až. Stačí sa prejsť v tomto čase po ozimine a uvidíte tie vyžraté plochy od myší.. Ešte k tomu vyrušovaniu líšok. Neviem ako ruším líšku keď idem ešte za svetla na posed, líška príde, lebo o mne nevie takže ju neruším, namierim strelím a mŕtvu líšku už asi tiež nevyruším. A dovolím si názorný príklad. Ja ulovím 8ks líšok počas kvapkovania a ty ich ochrániš, výsledok: u mňa na jar o 8 líšok menej, u teba o 48 líšok viac pri priemernom prírastku 5ks na 1líšku, super taktika na zníženie stavu líšok. Len dúfam že Váš revír nesusedí s našim. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 11.12.2011 o 14:02

Vladenko, 10.12.2011 o 11:07., problém líšok nie je problémom len Rače. Je to celoeurópsky /najmenej/ problém a ja nikoho neuisťujem, že to tak má byť. Plne súhlasím s tebou, ako aj so všetkými líškármi, že líšky je treba loviť. Ale – toto predsa robíme už desaťročia. A kde je výsledok? Ako chceš znížiť stav líšok, alebo aspoň zastaviť populačnú explóziu, keď doteraz neustále stúpa? Mne to pripadá, celé to úsilie, ako zastaviť auto zvyšovaním rýchlosti. Už sa ti to niekedy podarilo? Mne sa to darí len a len znižovaním rýchlosti. Preto sa na to treba dívať cez príčinu premnožovania líšok. Čo myslíš, aká je? Už som písal, že u diviakov sa za ňu nesprávne považuje množstvo potravy. Ale u líšok? Takže tento argument padá. Množstvo živočíchov sa zvyšuje aj v rezerváciách, aj vďaka potrave, to je pravda, ale – nedegeneruje. Na rozdiel od líšok a diviakov. Takže množstvo potravy to nebude. Lenže medzi živočíchmi v rezerváciách a našími líškami a diviakmi je ten, že v rezerváciách majú pokoj aj v čase párenia. Preto nedegenerujú, ale ani nezvyšujú svoju natalitu. Sú geneticky nenarušené. To je podstatné. Je preto chvályhodné, že chrániš líšky v období vyvádzania mláďat, ale nebolo by racionálnejšie chrániť líšky s 5 dokonalými mláďatami, ako s 15 zdegenerovanými? Takto si revír s drobnou len skôr ohrozíš, ako ochrániš. Keď si za ochranu líšky až po vrhu mláďat, zo zootechnického hľadiska nie je výhodnejšie ju ochrániť ešte pred ich počatím? Určite. Takže, Račania, ochrana párenia líšky, ako som tu už písal zo skúseností českých myslivcov, je efektívnejšia, pretože naozaj vedie k znižovaniu stavov líšky a jej genetickému skvalitneniu, ako ju naháňať v čase párenia, a tým zvyšovať jej kondíciu s následným reťazcom populačnej explózie a genetickej devastácie. Vladenko, nemusím ísť ani do Rače. Daj im prečítať toto a nech sa zamyslia. Resp. – tiež majú Internet a tento portál, nie? Ešte k lovu líšok. V auguste je naozaj kožušina nanič, ale teraz je akurátna. Líšky ešte nekvapkujú a za ideálny lov by som považoval spoločné poľovačky a s brlohármi, aby presliedili každý brloh a strieľať po každej líške. Je to zootechnicky najvhodnejšia doba a spôsob lovu. Plus individuálne. Nezvyšuje natalitu a neznižuje kvalitu. ◄ reagovať

off miso111, 10.12.2011 o 21:21

ja vábim z posedu úpne bežne a problém´nevidím...pozor! je to však v členitom teréne, kde sa vertikálne rozdiely výrazne potierajú... ◄ reagovať

off dusankolcun, 10.12.2011 o 20:20

Od skusenejsich viem ze liska by sa z posedu vabit nemala. Nie je az taka hlupa aby nevedela ze mysi ani zajace nelietaju.Mozni je to tym ze žiadna reakcia nebola . ◄ reagovať

off greenwood, 10.12.2011 o 17:48

Práve som sa vrátil z posedu. Nevidel som ani jednu líšku a skúšal som aj vábiť. Ostal by som aj dlhšie, ale je moc zamračené a slepiť oči sa mi nechce. Inak musím povedať, že po vnútornostiach zo pstruhov tam nie je ani stopa. Mal som iba nejakú srnčiu zver. Ráno pôjdem na srny a keď strelím tak pôjdem si večer sadnúť ku vývrhu. ◄ reagovať

off Vladenko, 10.12.2011 o 11:11

Martin.Michalec, tak ako si dopadol ? Včera to nestálo za nič, líšky neboli v pohybe, mesiac nevyšiel, na vnadisko neprišiel ani chlp, a ešte aj o pol jedenástej začalo mrholiť, tak som to zabalil. Ani na vrešťadlo žiadna nezareagovala, isté je, že ak by bol sneh, potravné možnosti sa líškam zúžia a je väčšia pravdepodobnosť návštevy vnadiska, alebo reakcie na vábničku ◄ reagovať

off Vladenko, 10.12.2011 o 11:07

Poprosím Ťa teda " Vĺčko", prídi k nám do bratislavskej Rače, a všetkých nespokojných občanov, uisti, že tie líšky, ktoré pravidelne, navštevujú ich dvory a záhrady, že to tak jednoducho má byť. Líšok je toľko, že denne sú telefonáty na lesný úrad a obecný úrad, ohľadom líšok ktoré sa čoraz viac sťahujú k ľudským sídlam. Líšky jednoducho sú premnožené, a treba ich loviť na stretnutí. Na jar majú líšky mladé, na zimu podľa teba neloviť, a kedy v auguste ? Keď ani koža za nič nestojí, áno aj v auguste, ale okrem obdobia vyvádzania mláďat, má každá líška u mňa smolu. Sme revír s chovom drobnej zveri, tlak veľkomesta na posledné zvyšky, je veľký, psíčkari, túlavé psi a mačky, ak sa vykašleme ešte aj na líšky a kuny, tak za chvíľu budeme na drobnú pozerať iba na fotkách. Nemusíš vôbec reagovať na môj príspevok ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.12.2011 o 19:01

Vladenko, odkiaľ vieš, že moje pripomienky nikoho nezaujímajú? Určite zaujímajú ľudí, ktorým zákon prikazuje zveľaďovať poľovníctvo. Aspoň si myslím. A podľa toho potom v čase kvapkovania prestanú líšky loviť. Hulvát tomu nadáva zaprasenie, profesionál odborný návrh. ◄ reagovať

off greenwood, 9.12.2011 o 17:02

Vďaka za radu. Aj ja sa chystám cez víkend na líšky. Na vnadisku mám nastražené dve plné vedrá vnútornosti z rýb, dúfam, že sa niečo podarí. No neviem či víde počasie, lebo u nás dávajú pršať na celý víkend, no ja verím že sa mília, lebo som taký nažhavení ísť po týždni v práci poľovať že až. ◄ reagovať

off Vladenko, 9.12.2011 o 10:31

Prečo musíš, " Osamelývlk " zaprasiť, každú jednú tému svojimi pripomienkami, ktoré už nikoho nezaujímajú. Toto je téma lov, vnadenie a vábenie líšok. Tak sa jej drž. Martin Mihalec, túto vábničku mám aj ja, a riešim to tak, že po vábení ju vložím do vrecka na košeli, pod svetrom a bundou, a tak mám istotu, že žiadne pary z dychu, ani pri mínusových teplotách nespôsobia, zamrznutie jazýčka. Inak na posledy, som mal štyri líšky, z toho dve na vrešťadlo privábené, výsledok dva úlovky. Ale, to bolo na minulom splne, 9.11. Uvidím ako bude dnes fúkať vietor, možno vybehnem, lebo mesiac je ako rybie oko ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.12.2011 o 7:43

Keď od rána počúvam správy o vyčíňaní počasia na severe Slovenska, paradoxne, ale nie škodoradostne, ma teší, že čo je pre nás katastrófa, pre zver je to zotavovňa - v revíri je minimum poľovníkov a ich psov, čo je pre zver raj na zemi. Spomenul som si na rok, tuším 2009, keď v Čechách boli podobné problémy a myslivci norovali oveľa skôr líščatá, väčšie a z málopočetných vrhov. Dajme preto aj naším líškam a vlkom pokoj a bude ich mať menej a kvalitnejších. Geneticky myslím. Lovu, teda pokoju zveri zdar! ◄ reagovať

off jaroslav103, 8.12.2011 o 10:47

vcera prvy lisiak na vnadisku :) ◄ reagovať

off jozef, 6.12.2011 o 20:46

Daj si vrestadlo (parohove) do dlani a dychaj nan teply vzduch nejaku dobu naslin pery a ideš :DD ◄ reagovať

zobrazené 281-320 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk