Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Lov, vnadenie a vábenie líšok - nie norovanie - diskusia

autor: off sniper100
pridané: 9.2.2010 13:17
Viem, že podobných tém tu zopár bolo no boli akosi opomenuté, preto by som chcel túto tému zosumarizovať. Takže žiadam o tipy, nápady, finty, návody a skúsenosti z praxe. Zaujíma ma všetko, nakoľko ma lov líšok naozaj chytil a chcem sa neustále zlepšovať. Takže kde a akým spôsobom lovíte, aké používate vábenie a nástroje na vábenie, akú zbraň a optiku, maskovanie, oblečenie, ako sa dá urobiť vnadisko a ako na ňom loviť. Ako na to reagujú líšky, aké je charakteristické správanie líšok a pod. Zaujíma ma proste každá zaujímavá skúsenoť či nápad využiteľný pri love líšky, čoho sa naopak vyvarovať a pod. Zaujíma ma však klasický lov na postrižke, alebo posliedke, nie kopanie či norovanie. Ďakujem a lovu zdar.
počet zobrazení: 104 179
počet hlasov: 8
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 6.1.2015 o 17:21

Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 15

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off igman, 9.2.2012 o 10:54

odkaz. Snáď to pomôže. PS: Chlapi u nás som už dávno toľko líšok nevidel ako tento rok. Hoci času veľa nieje už mám strelené tri a to mi dve odišli lebo som mal nabité 3,5mm bez košíka a to je ešte tak na straky. Slovenské Rudohorie SNV ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Rimo, 9.2.2012 o 10:34

pani nemate niekto link na nejake nazorne video alebo zvukovú ukážku štekanie lísky a lisiaka pocas párenia? Nemozem sa k tomu dopracovat a v revíri mi to nejak velmi nejde... vdaka ◄ reagovať

off Rimo, 5.2.2012 o 15:43

ani ja to este nevzdavam, ale cez den som tiez lisku nevidel, az ked sa zacina stmievat tak sa zacinaju ozývat... Ale ide spln, mrazy sa maju trosku zmiernit tak uvidime :) ◄ reagovať

off Stoklasa, 3.2.2012 o 21:54

U nás po líškach cez deň ani "stopy"... Napriek tomu že v noci teplota klesá až k -30C, aktívne sú práve vtedy. Cez deň som počas týchto dní líšku nevidel, za to pri stmievaní a po zotmení áno. Aj ráno sú lúky "schodené" od líšok, miestami to vyzerá ako líščia diaľnica. Dnes večer som skúšal aj vábiť, brechanie lišiaka, a prišla mi líška na 30 metrov. ◄ reagovať

off Ondrik, 3.2.2012 o 12:42

čo sa tyka pohybu líšok tak sa stotožňujem s orlom. Teraz sú dosť aktívne okolo obednajších hodín, doslova som si všimol ako vyhladávajú slnko. minule mi prišla líška cca 11 hodín bolo, vo vzdialenosti asi 100 metrov sa chvílu vyhrievala na slnku, doslova jej ,,kvackala,, hlava ako ju to slnko uspávalalo, potom to už nadobro zabalila, skrútila sa do klbka a zaspala na kraji lúky a medze. ◄ reagovať

off orol, 2.2.2012 o 22:34

Rimo, vidíš, kade chodia líšky pri vysokej snehovej prikrývke? Nie ako obvykle, krížom-krážom po lúkach - poliach, ale spravidla len takto. Fotky ID 151 263, 151 993 :-o)) ale teraz sa to už trošičku napravilo, lebo je už hore primrznuté a tak sa líška udrží na vrchu. Ale sú veľké mrazy a tak skôr teraz na líšku okolo obeda, keď je aké-také slniečko. ◄ reagovať

off rado100, 31.1.2012 o 20:41

Dnes ráno 6,40hod.vábenie vrešťadlom do minúty kamarát o 100metrov nižšie na posede strelil líšku ktorá podľa jeho slov utekala smerom ku mne. Pri odchode som na vzdialenosť asi 800metrov videl utekať dve líšky, ktoré na vábenie nereagovali. Takže kvapkovanie pokračuje už len ten sneh aby napadol. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Filip112, 30.1.2012 o 12:52

Keď tak tá slama by bola na jedno použitie. Pretože by to časom vyprchalo preto som chcel ten moč. Aj môj známy v dedine má líšku skúsim sa jeho spítať na slamu alebo niečo podobné. ◄ reagovať

off yegi, 30.1.2012 o 8:49

Filip112,malo by to pomôcť. ◄ reagovať

off Filip112, 29.1.2012 o 12:18

yegi: myslíš že to bude mať ten istý účinok? ◄ reagovať

off saris, 28.1.2012 o 21:24

líšok je celkovo pomenej. Začali sa sťahovať do okolitých štátov a modlia sa aby tam Miso111 nedostal povolenie poľovať xixixixixi ◄ reagovať

off yegi, 28.1.2012 o 21:04

filip112,dám Ti slamu spod lišiaka,ak máš záujem... ◄ reagovať

off Rimo, 28.1.2012 o 18:56

orol mas pravdu, tiez ma to napadlo ze lisky setria energiou, vychadzam ale z toho ze aj minulý rok u nás bolo snehu o takomto case pozehnane a nemal som ziadny problem lisky som stretával pravidelne ci uz v párikoch alebo samostatne ako sa brodia snehom... Neviem si to vysvetlit ked to porovnám s minulým rokom... Asi budem musiet od zajtra zmenit taktiku a sadnuť si do debry ci nebudem mat stastie ked na tych posedoch sa mi vyhyba ◄ reagovať

off Filip112, 28.1.2012 o 18:48

Kto by vedel poradiť kde by sa dal zohnať líščí moč? ◄ reagovať

off orol, 28.1.2012 o 17:30

Rimo, píšeš, že je DOBRÝCH 40cm súvislej snehovej pokrývky a celodenné mrazy... P.s- treba vychádzať z toho, že aj líška nie je sprostá a šetrí energiou a jej výdajom. Všeobecne je menej aktívna, má ďaleko menej potravy, veľmi zle sa jej chodí po hlbokom snehu, pokiaľ sa neudrží na „vrchu“ a „vychádzky“ má len na kratšie vzdialenosti. Chodí jednoznačne výraznejšie viac po stácej smrekovej hore, kde je o polovicu menej snehu a na otvorených miestach - lúkach výraznejšie len po miestach – chodníkoch, ktoré sú vyšľapané ľudmi, bežkármi, prípadne ktoré vyšľapala raticová zver, resp. traktormi a pod. Na otvorenom poli sa jej teraz veru len veľmi-veľmi ťažko dočkáš, možno tak na spájke medzi susediacimi blízkymi horami, atď. Ale toto sa opakuje každý rok pri vysokej snehovej prikrývke. Najskôr sa jej dočkáš teda na vyšĺapaných chodníkoch od ľudí, bežkárskych, resp. traktormi a pod. a po nich ti príde teraz až skoro k domu. Tam treba čakať a DOBRE POZERAŤ, lebo v tom hlbokom "tóre" ( chodníku ) je mnohokrát zbadáš len chrbár:-o)) preto si treba stať najlepšie rovnobežne oproti a príde ti na "štych"- (brokom mieriť na nohy) :-o)) ◄ reagovať

off PoloVlad, 28.1.2012 o 15:00

U nás je tiež max. 10 cm snehu, dnes som bol ráno, prišiel som až o 13,00 hod. domov. Chodievam aj poobede, však u nás líšky asi vymreli. Prejdem pešo značný kus revíru a ani nevidím jedinú líšku, nieto hovoriť, že by mi prišli na vábenie. Nechápem, čím to je, ale ocenil by som, keby ste mi nejaké líšky (živé) poslali... :D ◄ reagovať

off Ondrik, 28.1.2012 o 14:28

V revíri síce nemám sneh ale ako sa trošku schladilo, primrzli lúky a líšku sú celkom aktívne. Dobre reagujú na zajačie vrešťanie a myškovačku. Keby tak dobre reagovali aj na strelbu..:) Tá je zatiaľ mizerná... ◄ reagovať

off Rimo, 28.1.2012 o 13:06

no pani neviem ako u vas ale ja mam posledny tyzden neviem ci smolu alebo co sa s tymi liskami deje ale som za neviem kolko vychadzok nevidel ani jednu lisku, pritom je dobrych 40 cm suvislej pokryvky snehu a celodenne mrazy, ani ich nevidno ani na vabenie nereaguju, pred 2-3 tyzdnami chodili hore dole a nemal som problem ich vidiet na postriezke kludne aj 4 a teraz ako keby sa pod nimi zem prepadla... Niekto moze namietat ze je obdobie kankovania a ziju v noci ale ani stopy v snehu nevidno, len sem tam, neviem co sa to deje... ◄ reagovať

off orol, 28.1.2012 o 10:35

Kopoviar, ešte si mal tlkovi povedať, že áno, aj u nás ich je zopár a práve preto ich treba loviť, aby sa ozdravila populácia... a neprenášala nákaza a choroby ďalej na ostatné zvieratá, ale aj na ľudí. ◄ reagovať

off kopoviar17, 27.1.2012 o 20:40

:O) osam.vlk ty si strasny pojebavak:O) :O):O) ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 27.1.2012 o 19:51

Na estónskej kamere je po prvýkrát líška, ale strašne prašivá. Ten chvost je takmer bez srsti. Aj u nás je veľa takých. ◄ reagovať

off FOXMEN, 25.1.2012 o 14:15

v sobotu a včera večr jsem ulovil 2.lišáky.......oba jsem si navábil, bez jakékoliv vábničky.....pouze cumlavím zvukem - jako když chceš dát holce pořádnýho hudlana...oba na stejném místě mezi 20.00-20.15 hod...reagovali perfektně, štěkání bylo slyšet už z dálky....oba přišli po větru na louku do vzdálenosti 40 metrů......když lovím lišky nelezu na posedy ani na kazatelny....číhám v křoví nebo ve stínu lesa na okraji...zásadně se snažím vábit je na louku...když už se rozhodnou na ní vejít je většinou vyhráno.....včera to byla moje 39. liška za 10. let myslivosti....doufám že tento týden ulovím tu svojí 40........jinak at´ se daří i vám kolegové...!!!! ◄ reagovať

off Rinko, 20.1.2012 o 18:38

U nás je chvalaBohu už bielo.Len do kedy neviem.Mám celkom dobrý týždeň.Od soboty som strelil 3 líšky.Všetky na jednom vadisku,brokom.A všetky nad ránom. Spravil som si taký maskovaný ,prirodzený zásed...Je to sto krát lepšie ako posed.Aspoň mne sa to osvedčilo.Líšky nemajú ani šajnu odkiaľ hrozí nebezpečnstvo.Posed je vždy podozrivý.Treba však aspoň ako tak dodržať smer vetra a vopred zistiť kadiaľ líšky radi prechádzajú.Na vnadisko netreba valiť tony,stačí trocha,ale pravidelne.Mne ho úplne už teraz stačí doplniť raz za týždeň polkýblikom....Tak veľa zdaru prajem všetkým. ◄ reagovať

off Ondrik, 20.1.2012 o 17:24

tento rok zima asi na Západné slovensko zabudla. Tu v okolí NR je to ako na jar, 5 stupňov, vtáci spievajú a líšky moc nevidieť... ◄ reagovať

off jeges, 20.1.2012 o 16:27

Líškári poradte ako na lísky bez snehu? ◄ reagovať

off premvadasz, 17.1.2012 o 18:05

odkaz_ lisiak uloveny 16.1. 10:10hod privabeny na zajacie vrestadlo, 18,5kg celkova dlzka 143CM ◄ reagovať

off axelko222, 15.1.2012 o 11:49

ahoj admin ja mam nordik roe na srnca tiez sa my to stava ze jazicek sa naliepa a nejde to tak ho jemne nadvyhnem a vreckovkou utriem od slin ◄ reagovať

správca admin, 14.1.2012 o 13:57

Aké máte skúsenosti s vábničkou Nordik Predator - Pre tuned (predladená). Mne sa v poslednej dobe stáva, že po prvej sérii pískania sa mi už nedá fúkať do vábničky. Myslím, že je to slinami, že prilepia jazýček o vábničku. Máte niekto podobný problém? Ako to riešiť? Kde je chyba? Ďakujem. ◄ reagovať

off jaroslav103, 14.1.2012 o 7:55

Skus rozhadzat okolo vnadiska biele perie z moriek,kaciek, brojlerov, nebude treba ani sneh ◄ reagovať

off gregory, 12.1.2012 o 0:59

Zdravim Vas, ja osobne vabim velmi malo a to iba na sklenenej ploskacke kuskom polystyrenu, lisky reaguju velmi dobre. Preferujem skor lov na vnadisku. Velmi dobre sa mi osvecil mix granuliek pre psov a halibut peliet pokvapkany par kvapkami valerianskych kvapiek. Samozrejme z casu na cas som prihodil aj trochu nasekanych ryb. Tento rok mam zatial len jednu, lebo sme bez snehu. Lisky navstevuju vnadisko pravidelne len trochu toho snehu... A nebude problem ulovit kmotricku. Skor mam problem v tom ze ked slnko zapadne o16hod mozem ju lovit do 17tej a najlepsie chodia od 17 do 20hod a lov mimo splnu o takomto case nasa legislativa nepovoluje. Mozno by nebolo na skodu veci povolit odstrel lisky pri snehovej pokryvke aj mimo vyhradeneho casu. ◄ reagovať

off orol, 11.1.2012 o 19:48

............................................................................. ◄ reagovať

off gabriel8, 11.1.2012 o 17:33

mal som vábničky od devany ,ale som ich vymenil za nordick vábničky, a ako sa učiť vábenie, na yutube sú prakticky predvedené vábenie jednotlivých druhov zveri, ja som si ich nahral do mobilu, púšťal som ich a pritom som aj vábil, troška cviku a už to ide, mám odskúašné (srnec,líška) ešte ma čaká diviak ◄ reagovať

off gabriel8, 11.1.2012 o 17:28

ja lovím líšky s postriežkou, bud som na posede alebo sedím na zemi. Na posede je to lepšie, lebo dovidíš na väčšiu vzdialenosť, ale hlavne musíš mať dobrý vietor. Po prvom snehu zvyknem prejsť revír, pohladať líščie stopy.Líšky, keď ich dajaká okolnosť nevyruší, oni dodržujú svoje chodníčky a čas( môžeš podľa nich nastaviť hodinky) keď vychádzajú na lov. Na odlov jednej líšky potrebujem max. 3 vychádzky, prvý deň ju vysledujem odkiaľ prichádza a kedy, druhý deň ju mám strelenú.Uspešnosť u mňa je okolo 75-80% tohto spôsobu lovu.Na lov používam len brokovnicu, každú líšku sa mi podarilo privábiť, (vábnička nordik- predátor). Cez zimnú sezónu takto strielam okolo6-8 líšok, aj toto záleží či je sneh, alebo koľko času mám. Ešte tento rok sa mi nepodarilo streliť, nie je snehu na dolniakoch, viditeľnosť je strašne slabá, je vidieť len cez optiku, ale aj to len siluetu,no nevadí hádam tento víkend už napadne sneh,mám ich už zopár vyhliadnutých a začne sa aj kankovanie líšok ◄ reagovať

off Rimo, 11.1.2012 o 16:56

no ja som si minulý rok tiez objedenal stekanie lísky od Devany, skúsal som ho uz minulú sezonu a nejak tej vábnicke neviem príst na chut... A nielen ja ale ani lísky :) Este to vyskúsam aj tento rok, mozno na to treba len cvik, netreba hned odpisovat vábnicku ◄ reagovať

off Stoklasa, 11.1.2012 o 13:07

Nie je to ťažké. Len treba počúvať a cvičiť. A nenechať sa odradiť neúspechmi. No a byť trpezlivý. Inak je to v pohode. ◄ reagovať

off rado100, 11.1.2012 o 11:11

Do googlu zadaj hlasy zveri, štekanie líšky a potom sa to snaž napodobniť v prírode dobre počúvaj. A ako pri každej vábničke, menej niekedy znamená viac. ◄ reagovať

off axelko222, 11.1.2012 o 9:26

ahojte prave som si objednal stekanie lisky od devany je to tazke sa to naucit?mate neake rady dakujem ◄ reagovať

off Rimo, 25.12.2011 o 12:07

hej ono to kankovanie ma este trosku cas aj ked som uz videl pred vcerom jeden lisci parik, po novom roku sa to rozbehne a snad sa naucim aj to vabenie :) inak michal ty ake vabnicky pouzivas? Co sa ti najviac uplatnilo v praxi? Ja som vcera strelil 18. tohtorocnu lisku ale väcsinou pri posliedkach, na vabenie malo... Az teraz zacali reagovat ked napadol sneh ◄ reagovať

off rado100, 24.12.2011 o 20:51

Mám tiež štekanie líšky od Devany a v celku slušne na to počujú. Minulú zimu som dotiahol ráno lišiaka ktorý odchádzal vo vzdialenosti asi 400 metrov na otvorenej ploche. Bolo krásne vidieť ako po zaštekaní zastal a počúval apo ďalšom štekaní prišiel priamo ku mne asi na 70 metrov a bol som úspešný. Tento rok na štekanie zatiaľ nič, ale to ešte príde. ◄ reagovať

off miso111, 24.12.2011 o 19:37

Líšku v dobe párenia som ešte nenapodobňoval. Videl som to na videu ale v praxi ešte nie. Na vrešťadlo idú menej a teraz hlavne mladšie kusy a aj to skôr zo zvedavosti. Dobrý štandard si zatiaľ drží vábenie na dlani i keď nie tak ako na začiatku sezóny. ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 609 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov