Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.
Mne sa to tiež nepáči, zvažujem to len ako alternatívu. Posedov máme samozrejme viac, ale v tomto počasí sa k nim dá dostať len pešky a najbližší je polhodinu chôdze od cesty. Chodil som tam tak 3-4 krát do týždňa, ráno aj večer a napriek pobytovým znakom a zožratej návnade som tam líšku ani nevidel. Časovo nestíham venovať hodinu aj pol len vnadeniu líšok. Na rok si určite postavím posed len na líšky ktorý bude dostupný aj v zime, no rád by som si zapoľoval aj tohto roku, tak skúšam. ◄ reagovať
urssus polovanie z auta nepochopím nikdy a už vobec nie u mladého chlapa,a aj ked je po pás snehu tak sa dá na líšky polovať a nehovor mi že máte len jeden posed... ◄ reagovať
Dobrý deň, mal by som na tunajších odborníkov jednu otázočku. Od začiatku decembra chodím na líšky a doteraz som nemal štastie žiadnu vidieť. Na kŕmenie mi chodia (kŕmim granulami pre psy), cez noc krmivo zmizne a vidím aj pochodené. Len ich neviem vystriehnuť - asi chodia v noci, kedy nemôžem loviť. Problém je v tom, že posed kde si kŕmim je vzdialený cca. 30 minút chôdze od auta. Je dosť náročné chodiť tam pravidelne kŕmiť. Keď si idem sadnúť som celý spotený, no proste nie je to ono. Chcel by som si začať kŕmiť blízko cesty (cca. 20m)tak, aby som mohol ostať sedieť v aute. Má to podľa Vás význam? Nebudú sa líšky auta báť? O tejto alternatíve uvažujem preto, lebo keď u nás napadne sneh, prakticky sa nedá do revíru dostať a piršovanie sa mi ako spôsob lovu neosvedčil. Ďakujem vopred za všetky dobré rady. ◄ reagovať
Ja som si prednedávnom zakúpil vábničku Nordik Mini Predator (zajačie vrešťadlo). Nedávno som ju bol vyskúšať a fungovala super, líška prišla pomaly asi zo 600 m na +- 30m. Potom zdrhla, ale len preto, že už počula cvakanie foťáku. Ale inak super. Kľúč spočíva v tom, že ju treba mať dobre naladenú - posunutím krúžku. a samozrejme prax. ◄ reagovať
Unás sa to zachvíľku končí už na sobotu hlásia +8 stupňov. a bez snehu to je ťažké s líškami. ◄ reagovať
Počasie nám praje, krásne mrazivo ;) dnes videných 7 líšok. Dnes privábená divá mačka na pískanie lasičky - zbadal som ju 3 metre odomňa :) Neskôr privábená líška - najskôr lasička, potom vrešťadlo. PS: čo sa týka nordika - predator pre-tuned - tú vábničku zahodím, má to strašne ostrý zvuk, líšky sa toho boja (dôkazom sú 2 líšky, čo vzali nohy na plecia). Tak prajem lovuzdar, nech nám toto počasie ešte chvíľu vydrží ◄ reagovať
Nazdar lovci. Dnesny ulovok lisky kalibrom 7x57, naboj Geco 10,2 g, strelba na 50 m, dostrelena druhou strelou nakolko prva zasiahla priestor medzi zadnymi nohami (vid foto). Ako vidite ucinok tejto streli je devastujuci. Zadovazil som si asi pred mesiacom vabnicku Nordic Predator.Bohuzial asi s nou neviem zaobchadzat nakolko pri vabeni vsetke vabene lisky zobrali nohy na plecia a bezali prec ako len mohli. Zaujimave nakolko vabnicka od tejto firmy Nordic Roe je asi to najlepsie co poznam na srncov. Tiez by som privital nejake prakticke skusenosti s konkretne touto vabnickou.Moznoze potom sa mi podari predsa len nieco privabit... ◄ reagovať
Ani sa mi neukázala, mozna ze nabudúce. ◄ reagovať
Ďakujem za reakcie, zajtra skorej končim v robote pojdem sa na nu pozrieť ci sa mi vráti? dúfam že áno a už mi neujde hádam :D ◄ reagovať
Líška je veľmi prefíkaná, preto na ňu tak radi poľujeme. Mne sa včera okolo 16,00 hod. podarilo privábiť na zajačie vrešťadlo divú mačku. Pred dvoma rokmi, keď som s vábením začínal, sa mi podarilo presne na obed privábiť 2 líšky na kombináciu lasička / vrešťadlo, jednu som postrieľal a druhá, ktorá ušla po výstrele opäť prišla po 2 minútach na myškovačku. Stačí ? :D :D ◄ reagovať
Ver tomu čo napísal miso111,líška je nevyspytateľná, niekedy ťa ešte brechaním vyprevadí domov. ◄ reagovať
Každá odpoveď na túto otázku bude vyslovene v teoretickej rovine. Pár krát som už líšku chybil a v mladosti pochabosti i bohužiaľ postrieľal. Stalo sa mi, že kým som po chybenej rane namosúrený analyzoval kde do r..i som to vlastnr strelil, ryšaňa vyšla po pár min. o 100m nižšie z jarku a začala veselo myškovať akoby sa nechumelilo. Alebo som v behu zradenej koťuhe nechtiac skrátil chvost a dostrelil som ju o dva dni na vedľajšej lúke. Dodnes mám kožku líšky i konček chvosta. Na pamiatku. Ale vyťal som už aj po riadnom teritoriálnom lišiakovi a videl som ho prvý a zároveň posledný krát. Zjavne chybený mi na rozlúčku zamával chvostom na horizonte a už sa v tých miestach viac neukázal. Potom ho o mesiac strelil kolega o 2 km ďalej. Poznal som ho podľa zváštneho sivočierneho zafarbenia celej hlavy. Tak si vyber :))))) Inak u nás je líšok toľko, že chybenú ranku veľmi neriešim a pokojne lovím ďalej. Za vychádzku sa dajú streliť i dve-tri v pomerne malom rádiuse. Záleží od vytrvalosti lovca, znalosti vábenia a samozrejme presnosti streľby :DDD ◄ reagovať
Líškári akú máte skúsenosť po chybenom výstrele do koľko dni sa vráti líška na to iste miesto. Včera večer som netrafil za koľko dní by to malo zmysel sa tam vrátiť? Alebo je to jedno keď tá sa ani nevráti príde ďalšia od susedov? Za rady vopred Ďakujem. ◄ reagovať
Ešte troška snehu môžme isť na Kmotričky, už sa neviem dočkať. ◄ reagovať
Odpútávač pozornosti sa používa v kombinácii s vábničkou(zajačie vrešťadlo, vrešťanie králika). Odpútávač slúži na sústredenie pozornosti predátora práve na toto zariadenie. Líška sústredená na ,,tancujúcu" atrapu zajaca, nám prepáči drobné pohyby so zbraňou pri príprave na streľbu. Bez vábenia si líška nemusí dať pohybujúci sa predmet do súvisu s korisťou a jej opatrnosť jej skôr zavelí na útek. ◄ reagovať
Kto ma skúsenosti? Dá sa to využiť aj bez vábenia? napr. postavím to pred posed k prechodom lišticiek a počkám ale bo je použiť aj nordic predátor resp. nieco ine? odkaz ◄ reagovať
Lukáš, ja osobne by som vábničku "neprelaďoval" , naladenie od p. Mihálka je zaručene dobré a spoľahlivé. keď to už chceš prestavovať, tak odporúčam mať dobrý hudobný sluch a trpezlivo skúšať... ◄ reagovať
Mohol by mi prosím niekto kto používa rovnaké vábničky poradiť ? Potreboval by som pomôcť s naladením a použitím, mám konkrétne zajačie vrešťadlo (laditeľné) a zvuk lasičky od Devany. U zajačieho vrešťadla by som potreboval poradiť ako ho správne naladiť, akú dĺžku by mal mať trčiaci pliešok a tenký plast slúžiaci na imitovanie zvuku ? (presnejšie som tú časť označil na obrázku) neviem to správne odhadnúť aby bol zvuk verný. So zvukom lasičky by som zas potreboval poradiť ako vábničku vlastne správne použiť - počet a dĺžka písknutí, prestávka medzi jednotlivými písknutiami a tiež ako často sériu opakovať. Dúfam že sa niekto nájde. Ďakujem ◄ reagovať
Orol, myslím že je to lepšie ako zdochliny na krmovisku. Na konci sezóny rúru zložíš a je upratané.(Keby sa iba tieto zákony porušovali.) ◄ reagovať
650525- na tikke sa šteluje sústrel hlavní, čiže nie sú "napevno", áno? Predávaš ju? Ako je to s dierou v líške? Dvojeurovka a dlaň? Resp. akým strelivom je to šetrné ku koži? P.s- dusanbe, mám dojem?, že ktorýsi zákon je myslím proti, alebo sa mýlim? ( nie je to veterinárny zákon ? ) ◄ reagovať
Skús na dostrel od posedu zavesiť rúru 100 až 150-tku novo durovú alebo kovovú, asi 1 až 1,5 m od zeme navŕtaj do jej spodnej časti diery asi 20-tky a začni tam na začiatku sezóny dávať krmivo,(môže to byť odpad z kuchyne vnútornosti z hydiny a najmä z rýb.)Ako to bude podliehať kvaseniu bude to vytekať z dier a zasmradí to kus revíru.Naučia sa tam na 100% chodiť nie len líšky ale všetky dravce z okolia. Potom už iba dobrý vietor a kus poľovníckeho šťastia a hlavne výdrž! LOVU ZDAR! ◄ reagovať
Doporučujem GB 6,5x55SE/12 budeš veľmi spokojný.LOVU ZDAR!!! ◄ reagovať
Pepes 33, ale tu majú a pochvaľujú niektorí kalibre na líšky 300WM, 9,3x74R, 8x57JS, 30-06 a podĺa nich je 222 ľahká a rýchla strela, nemá stabilitu ( rozloží, resp. vychýli ju steblo trávy, dážď, sneženie a pod. ) - tak ktovie...vie, či to robí len dierku, alebo vytrhne "celý" bok? A ešte tiež hovoria, že guľobrok ne na H.vn., tak čo povieš ? ◄ reagovať
Na líšky si kúp kombináciu GB - 222rem./12 a máš vystarané. ◄ reagovať
Braňo mi neříkej že by si nesnědl jezevce i lišku! ◄ reagovať
včera na splne som mal problém aby mi líška nenačala uloveného jazveca musel som ju dôrazne upozorniť nech to neskúša lebo sa neudržím ◄ reagovať
Už sa nám to blíži sezóna na líšky. ◄ reagovať
Nedávno jsem slyšel že lišky milují ovocné jogurty.Že je předkládají do lapacíh zařízení. Ale jestli Aktiviu nebo co, nevím. ◄ reagovať
Aký kaliber a strelivo používate na líšky? Ktoré najmenej poškodzujú kožušinu ale aby ani neodbiehala? Chcel by som kúpiť guľovnicu(guľobrok) viac menej len na líšky. Za rady vám vopred Ďakujem! ◄ reagovať
No neviem Misooo ja som nič také neskúšal, ale ak by si kúpil a vyskúšal daj vedieť ako to dopadlo...:) Lovu zdar ◄ reagovať
Nečakaj od toho zázraky. Používal som podobné no cez zimu sa to ťažšie odparovalo tak to nemalo takú účinnosť. Navyše za tú cenu kúpiš asi 6kg údenáčov a keď ich rozotrieš po stromoch zavnadíš pol revíru. ◄ reagovať
Zdravim kolegovia mate niekto skusenosti s vnadidlami na lišky? napriklad nieco taketo odkaz mate to niekto vyskusane? pouzival by som to aj v kombinacii s neakym rybím mesom... ◄ reagovať
Aj mne sa spomínaný článok páči,ale nie všetko tak celkom v našom revíry sedí.Ja som napr.od 14.1 do 14.2,teda v čase riadneho kankovania ulovil 4 líšky priamo na vnadisku a ďalšiu som prepásol.Tiež sa mi stalo že mi pred posed prišli dve líšky za sebou.Ulovil som až tú druhú.Nebol to lišiak podľa predpokladu,ale líška.Plne môžem potvrdiť využívanie prechodov líšok.Ak sa na "križovatke" takýchto obľúbených,líščích trás zriadi vnadisko úspech je zaručený.Ja si veľmi vážim p.Mercela a spol.Rád čítam ich príspevky v rôznych poľovníckych periodikách.Veľa zdravia a úspechov im želám. ◄ reagovať
Je to dobrý článok. Ale nie všetko platí pre všetky revíry. Napríklad tvrdenie, že za dažďa a sneženia líšky zotrvávajú v brlohoch. Mnohokrát sa mi stalo, že práve za sneženia, keď začalo snežiť, a aj po niekoľkohodinovom snežení mi prišla líška, keď som nepočítal, že by mohlo niečo prísť a chcel som ísť domov. Pred mesiacom som bol vonku, začal padať sneh, fúkal vietor a preto som sa rozhodol ísť domov. Cestou som stretol nášho hospodára, ktorý bol vonku s psíkom. Keď sme sa vracali k môjmu autu, tak sme zistili, že krátko pred nami prešla cez cestu líška, lebo stopa nebola ešte zapadnutá. Okrem počasia je treba brať v úvahu aj lokalitu, či nejde o veterné miesto. Samozrejme intenzívny je výskyt líšok pri prechodoch, ktoré líšky používajú. Pri stohoch je tiež intenzívny pohyb líšok. Je dobré po obnovci „zrevidovať“ všetky stohy v okolí. Určite zistíte, že pri každom stohu sa podľa stôp pohybovali líšky. V stohoch rád lovím a to aj bez návnady. Pripravím si na záveternej strane na vrchu stohu stanovisko vyhrabaním slamy, ktoré spätne zľahka prikryjem slamou v prípade, že napadá sneh. Na takomto mieste, keď použijem ešte starú deku sa dá pohodlne vydržať dlhú dobu. Nevýhodou je, že slama pri pohybe dosť šuchoce, čomu musím prispôsobiť aj pohyby. Túto poľovačku uprednostňujem hlavne po napadnutí snehu, lebo líšku vidím na dosť veľkú vzdialenosť a mám dosť času, aby som sa pripravil na streľbu, aby som pohybom líšku nezradil. Pri používaní myškovačky líšky reagujú na vábenie dôverčivo, lebo v stohoch lovia myši. Len skutočne veľmi opatrne, pomaly je treba sa pripraviť na streľbu. Nechám líšku prísť na vzdialenosť, na ktorú je počuť myškovačku a keď zavábim, večer skoro každá na vábenie okamžite reaguje. Večer sú líšky hladné, tak je úspešnosť lovu väčšia. Ráno s plným bruchom líšky na vábenie reagujú veľmi málo. Naviac môže líška za svetla môj pohyb zbadať. Preto ráno dávam prednosť posedom. Nikdy nevábim myškovačkou, keď líška loví myši, lebo na vábenie nereaguje, keď je zaujatá lovom. Zajačie vrešťadlo používam preto len výnimočne, len tak na „štichpróbu“, keď nič nechodí. Tak, ako autorom uvedeného článku, aj mne sa osvedčilo pozorovanie pohybu líšok a ich lov na ich ustálených prechodoch. Tomu nám zase pekne napomôže čerstvo napadaný sniežik. Preto využívajme obnovec na zistenie ich pohybu. ◄ reagovať
V celku zaujímavý článok odkaz ◄ reagovať
co je lepsie na lisky vábnička nordik- predátor alebo zajacie vrestadlo ◄ reagovať
Máš recht. Zajtra idem zas po nej. Keby si to videl ako som mnou nádherne vybabrala a počul to posmešné kau-kau-kau zasmial by si sa. A prosím to bolo už druhý krát. Ešte že to beriem športovo. Ale naservíroval som im včera večer vnútornosti z hydiny, dnes večer to nechám tak, a zajtra idem po nej. Mám takú skúsenosť, že okrem rýb aj na vnútornosti z hydiny "zaberú" líšky aj cez kaňkovanie. Keď nie inšie tak ich to aspoň trochu pristaví. ◄ reagovať
To nie je posledná, čo Ťa obabrala...:-o)) ◄ reagovať
No, Orlík kau-kau-kau. Včera večer ma jedna obabrala a ešte ma pozdravila kau-kau-kau. ◄ reagovať
kau-kau-kau-kau... kau-kau-kau-kau... kau-kau-kau-kaúú ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.