Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.
Začínal som dávnejšie za mlada tiež s 22LR. Z rovnakých príčin ako Poacher som od neho upustil. Najviac líšok som ulovil s GB 5,6x52R/12. Chcem tiež upozorniť na použitie celoplášťa najmä v silnejších kalibroch - má vysokú odrazitelnosť od zmrznutej zeme. Bol som svedkom šetrenia keď celoplášť 8x57JS prestrelil líšku, odrazil sa od zmrznutej pôdy, preletel ponad kopec a po cca 1,5 km prestrelil okno, po odraze od steny ostal ma perine. Bolo šťastie, že to skončilo bez úrazu. Pri súčasnom výbere streliva doporučujem (ako rado100) strelu Hornady V-max, používam tiež v kalibri R223. Po vniknutí sa okamžite rozpadá - má vysokú ranivosť, neprestreľuje - neničí kožušinu, pri narazení na zmrznutý povrch terénu sa tiež okamžite rozpadá a neohrozuje ako celopášť. ◄ reagovať
Ja som si na tento účel zaobstaral GB 5.6x52/12. Ešte som nemal možnosť ho preveriť v praxi ale dúfam že to bude čoskoro. Doteraz som používal guľu 8x57 náboj poloplášť GECO a dieru to robilo poriadnu. ◄ reagovať
Ja strielam Remington Yellow Jacket. Zatiaľ odskúšané na dvoch líškach, ani raz neprestrelilo, ale obe zostali na mieste po rane na komoru. Našiel som aj strelu, deformuje sa do tvaru hríbu. ◄ reagovať
22 Lr boli tiež moje začiatky na líškach, ale upustil som od nej lebo veľakrát mi odbiehali ďaleko aj po dobrej komorovej rane. Mám podobné skúsenosti s týmto kalibrom ako Rimo, napriek rôznym obmenám streliva vrátane Stingerov ci Velocitorov od CCI. Teraz používam guľobrok 16 / 6,5x57R a spokojnosť.A samozrejme aj čisto brokovnica 16 / 16, hlavne pri vábení na zarastených miestach. ◄ reagovať
Osobne si myslím že na lov líšok do 50-60 metrov stačí aj malorážka v prípade, že je osadená vhodným puškohľadom (dobrá svetelnosť v noci a červená bodka) a používa sa lovecké strelivo (nie terčové). Pri takejto kombinácii sa dá strielať veľmi presne a líšky neodbiehajú, keď tak na malú vzdialenosť. V prípade potreby líšku dohľadám zo psom, aj to podľa mňa patrí k poľovačke. Viac ako silná ráž je dôležitá pevná ruka, dobrá muška a hlavne vedieť sa zdržať výstrelu keď nie som presvedčený o úspechu. Tiež si myslím, že ulovenú líšku by mal poľovník spracovať. Aspoň kožu odrať, keď sa mu už nechce babrať s tesákmi. Odkedy sa kože nevykupujú tak ako dakedy som si všimol, že veľa ľudí na líšku ani nevystrelí, lebo čaká na inú zver a keď už strelí, tak ju hodí do kríkov. To je podľa mňa nepoľovnícke. Lovu zdar, škodnej zmar ◄ reagovať
Mišooooo nezabudol. Já je trénuju. Minulý týden jsem díky špatně laborovanému střelivu jednu minul na cca 140 metrů a druhé v poměrně rychlém úprku pročesal kožuch. Musím je před transportem trochu vycvičit na vyhybání před kulemi v zájmu rozšíření jejich populace u vás. Jinak u nás sem tam nějaká liška zaskolí, ale minimálně. Brlohy ošlapané, lišky hledají, běhají. Včera kolega viděl v poledne uprostřed polí zalahnutého lišáka u meliorační skruže, takže hledají i přes den. ◄ reagovať
Dik, ozaj to bol preklep :D ◄ reagovať
Hunter243,koľko máš vlastne rokov? Podľa profilu by si sa mohol na líšky chodiť iba pozerať, alebo si sa preklepol? ◄ reagovať
Ja používam rem223. Cez leto a na jeseň strela Nosler bal. tip a na zimu a jar Hornady V-max. Aj jedna aj druhá sú presné a účinné strely, každá líška v ohni aj pri zásahu na mäkko. Kožušiny nie sú až tak zničené nič čo nejde zošiť. ◄ reagovať
Zdar liskari, ja som zacinal na kmotry polovat malokalibrovkou ale aj po dobrých zásahoch sa mi stávalo ze mi odbiehali na velké vzdialenosti a velmi málo farbili co je nevýhoda ked neni sneh. Vyskúsal som aj rôzne strelivo ale stále to nebolo to pravé orechové. Teraz pouzívam malokalibrovku len koncom leta na odlov mladých lísticok. Inak na kmotry 308.W strela 9,7 g SPCE a cuduj sa svete neodbiehaju :) Nech si hovori kto co chce lov lísok na snehu, ten pocit ked clovek vymrzne v prírode je na nezaplatenie ◄ reagovať
ked som začinal lovil som líšky vačšinou na vnadisku malokalibroukov ZKM451,potom som prešiel na lov posliedkou s gulovnicou CZ537 30-06 s 8g celoplaštami.Po pár rokoch sa mi to zdalo malo výkonné tak som prešiel na 300WM a to bol na líšky perfektný kaliber používal som 8g celoplášte akurát mal jednu nevýhodu že bolo treba daleko chodit po strelené líšky,teraz používam na líšky 30-06 a RWS DK 10,7g ◄ reagovať
inak aké máte skúsenosti s líščou flétnou? ◄ reagovať
Ahoj, minulú sezónu guľobrok 7x57R/12, resp. brokovnica 12/12, tento rok je mojím favoritom .222 Rem FOX, starý puškohľad TASCO 3-9x42, nitkový kríž, už túto sezónu dostrieľam s SB poloplášťom, ale na skrini sa vyhrievajú Lutz Moeller KJG, tak keď budem mať viac času prestrelím. Ale zatiaľ to poškodenie kožušiny nie je tak strašné, všetko sa to dá zošiť. Uvidíme ako sa to vyvinie s tým KJG. ◄ reagovať
Zdraví Vás "líščiari", opisujete Vaše spôsoby lovu týchto oranžovočervených krásavíc a krásavcov. Osobne považujem lov líšok za jeden z najkrajších, samozrejme po love vlka, ale to zasa nemá každý takú možnosť. Mňa by od Vás zaujímali Vaše poľovačky, čo sa týka zbraní, a to akými tieto šibalky lovíte, akými kalibrami, akým strelivom, akými strelami a akou optikou. Po malokalibrovke a WMR-ke na krátke vzdialenosti používam 222 Remington Fox s obyčajným Zeissom 6x 32. Strelivo poloplášť SB, po celoplášte mi odchádzali. Mám odskúšanú aj 223 Rem, ale to už poškodzovalo kožušinu a dokonca 5,6x50R Magnum pôsobil doslovne expanzívne, výrazne ich trhalo. Rybári sú v tomto pred nami, lebo tí opisujú pod obrázkom úlovku komplet všetko "náčinie", pomaly aj značku stoličky, na ktorej sedeli pri vode...Preto ma zaujímajú Vaše zbrane, či sú to zväčša "sólo" guľovnice, kombinované zbrane, brokovnice, alebo nosíte dve zbrane na posed. Osobne sa mi najviac osvedčila guľobroková kozlica, lebo aj vychutnaná úspešná rana bročkom je krásne lovecké gurmánstvo. Taktiež ostrý zvuk guľovej rany pri mínusových teplotách na zamrznutom snehu je niečo fascinujúce, samozrejme s ohľadom na bezpečnosť! K líškam "sedí" ešte aj lov kalibrami 243, 270, 308, ale poznám aj poľovníkov, čo sa im darí aj 30-06tkou, 8-čkou, 9,3-kou, ba čítal som aj článok jednej holky, čo loví líšky 300WM, zujímavé... Naopak poznám aj lovcov líšok, čo si čisto na to zaobstarali kaliber 17 Remington. Tak čo Vy na to, ako je to u Vás? Ďakujem za Vaše príspevky! ◄ reagovať
U nas to zdaleka este nie je v plnom prude ale uz to zacalo :) pariky sa uz zacali tvorit ◄ reagovať
Veď hej, ale keď je u nás toľko snehu, čo už nebolo 20 rokov, tak ma potme doma nikto neudrží :-) Užívam si atmosféru. ◄ reagovať
okres LC: líšky reagujú aj na vrešťanie (niekoľko ulovených), iné si značkujú teritóriá, niekoľko lišiakov (z toho jeden veľmi pekný starý) privábený na štekanie PS: neoplatí sa chodiť von v noci, najlepší čas keď vyjde slnko doobeda, keď sa trošku ohreje vzduch ◄ reagovať
No tak zadarilo sa. Strelil som lišiaka s odhryznutým uchom, odhryznutým chvostom, dolámanou nohou a vylámanými zubami. Lišiak bol starý prišiel veľmi opatrne. Okrem neho štekali ešte dvaja lišiaci tých si nechám na budúce:-) Fotka je v mojich fotografiách aj s popisom. ◄ reagovať
Na nasich dolniakoch, okr. LV je napriek vysokemu snehu pohyb dost intenzivny, ale sneh lisky nadnasa, mna neunesie :( Ozyvaju sa tiez dost intenzivne hlavne vecer okolo desiatej. Kankovanie ako ma byt, v plnom prude. ◄ reagovať
Práve som prišiel z revíru, bol som vyniesť ryby na vňadisko pod lesom. Stôp tam bolo veľmi veľa je vidieť že je navštevované viacerými líškami. Bol tam prejdený aj pekný diviačik podľa stopy nad 100kg. Dnes večer ak počasie dovolí posedím a snáď sa niečo podarí. ◄ reagovať
U nas na rovine od lisok dochodene vsetko. Aj dnes rano boli prejdene. Jeden lisiak mi stekal v potoku, no na vrescadlo neprisiel. Az take ticho nie je...asi je to zavisle od polohy. Mozno teraz jemny mrznuci dazd urobi tvrdy povrch a bude sa horsie chodit. uvidime. ◄ reagovať
Ticho je aj u nás. Keby nebolo stôp, myslel by som si, že tie líšky vyhynuli. Chodím každý deň, odkedy je sneh, vstávam ráno o štyroch... Asi som prekliaty, ale individuálne som líšku strelil naposledy v marci 2012!!! Aj keď je pravda, že na jeseň som bol vyradený z činnosti a nemohol som chodiť von. Vo štvrtok som jednu videl v ďalekohľade, keď som išiel domov a prišiel som k autu, ale to len preto, aby ma nasrala, že "som tu, ale ma nestrelíš", pritom po minulé roky som býval úspešný. Páriť sa pária, to je evidentné, ale sú potichu. ◄ reagovať
V poslednej dobe chodím intenzívnejšie "vyzdravovať" populáciu ešte pred plným kankovaním. Zatiaľ minimálne prejavy párenia. Ale ako som už písal, vôbec ma to neprekvapuje, keďže sa doba párenia v posledných rokoch oneskoruje. Na vábenie reagujú štandardne dobre ale vidieť ich menej. Zrejme aj kôli nestálemu počasiu. Dnes ráno aj napriek nepríjemnému mrznúcemu mrholeniu v priebehu hodinky dve krásne, huňaté ryšavky privábené na zajačie vrešťadlo v bielej kamufláži do vzd. cca 25 krokov. Takže doteraz zámerne ulovených 16 prašivých a len dve zdravé v úvode sezóny. Keďže Binka od západných susedov sklamal a žiadne neposlal, musím ich šetriť :))) Všetkým líškarom prajem LOVU A VÁBENIU ZDAR! ◄ reagovať
Pani, tu na dolniakoch je to bieda. mame 30 cm snehu, a ani stopy po liskach, v celom reviri. chodime intenzivne viaceri, takze vieme. a to sa ich u nas streli rocne vyse 50. ked tu citam, ako niektori vidite lisky, ci ich pocujete stekat, pride mi to ako z ineho sveta. neviem si ani predstavit, ze by som v dialke videl lisku na snehu. ani nereaguju na nic, na stekanie, na vrestanie... nic. tesil som sa, ze januar je na ne najlepsi cas, a vidim, ze skor strelim lisku v juni. ◄ reagovať
U nás v lesnej časti revíru včera štekali dve a v poľnej časti revíru zatiaľ ticho. Zatiaľ reagujú aj na vábničku zajačie vrešťadlo po zavábení 15 sekúnd a líška bola na frajplaci, bohužiaľ sklamal vietor:-( ◄ reagovať
Líškary napíšte ako u vás prebieha ĺíščie kankovanie unás je to dosť potichu,párenie je v plnom prúde. ◄ reagovať
Ak u vás napadne za deň 30 - 40 cm, tak je to jasné. To by tie líšky museli jazdiť na buldozéroch. U nás to býva 3 - 4 cm, aj keď dneska máme rekord, cca 15. Takže zajtra ráno ešte za tmy vybehnem, dnes poobede sa nedalo. Ja som už pred dvoma týždňami videl 2 lišiaky za jedno ráno a štekali. Ale potom som bol pár krát a bolo ticho. Ešte to nie je úplne ono, však uvidím zajtra. ◄ reagovať
U nás v horskom revíri nie je takéto počasie na lov to pravé orechové. Líšky zháňajú potravu vždy pred snežením a počas neho sú aktívne len minimálne. Zaujímavé, že aj počas párenia. Ale keď sa ustáli, tak vylezú snáď všetky naraz. Dnes už napadlo tak 30-40cm. Pohyb bude slabý určite zo dva dni, kým sneh viac neuľahne. Kankovanie zatiaľ veľmi nebadať. Tu akoby sa v posledných rokoch posúvalo o 2 až 3 týždne oproti obdobiu pred cca 10 rokmi. Neviem čím to je, ale vrchol párenia sa akosi oneskoruje... ◄ reagovať
To je fakt. Ale potom loviť ich v tomto období nie je "zootechnicky správne" :-D ◄ reagovať
nezabudnite, že sa líšky už pária, takže sú v neustálom pohybe po zháňaní partneriek,... ◄ reagovať
Práveže mne sa osvedčilo chodiť von práve v deň, keď začalo snežiť. Líšky sa často motali už poobede ešte za svetla, reagovali aj na vrešťadlo. Akoby sa ponáhľali zháňať potravu (myši), kým ich nezasype sneh :-) Neviem, možno sa mýlim alebo je to špecialita poľných revírov, lebo tu u nás je sneh dokopy tak 2 týždne. Aj otec strelil zlatého lišiaka na vrešťadlo v hustom snežení. ◄ reagovať
Dnes iba zázrakom :) Počkaj kým sa počasie trochu ustáli a potom vyštartuj. Dnes máš akú-takú šancu pravdepodobne len v hustých zárastoch pri dobrom vábení. Ani líška nie je samovrah a nebude zbytočne míňať energiu na hluché brúzdanie medzi závejmi. Ak máš vnadisko s lišacou lakocinou, tak máš šance o niečo väčšie. ◄ reagovať
Podľa Vás je šanca dneska v takomto počasí na večer vidieť líšku. ◄ reagovať
jeges: granule pouzivam najlacnejsie ake sa daju kupit. Teraz mam s kauflandu. Lisky to beru, kazdy den chodim krmit a vzdy su vsetky vyzbierane. Vabnicky som skusal, ale mame vela snehu, nereaguju. Akurat som sa vratil s tromi igelitkami plnymi rybych vnutornosti, idem to vykrmit a posiediet.... ◄ reagovať
Mäsitých odpadkov - kostí, koží atď je z domácností, jedální, reštaurácií viac než dosť a sú ľahko dostupné. Magnetom pre líšku sú kuracie kosti ( psíkovi ich nedávať! ). Líška totiž odjakživa sliepočky "miluje" a nažíva s nimi v porozumení, láske - symbióze :-o)) ◄ reagovať
Chlapci, je pred vianocami. Jedinečná šanca. Odpadky z rýb na trhu mi vždy zabrali... ◄ reagovať
Ja používam koreň valeriány lekárskej v kombinácii s rybacinou. Mám naloženú rybacinu vo veľkom zaváracom pohári a je zasypaná drveným koreňom valeriány. Zreje mi to už dva týždne a taký smrad som v živote necítil buď to pritiahne líšky aj s tretieho chotára, alebo ich od nás vyženie a už v živote neprídu:-) Samotné kvapky fungovať môžu, ale ak tam nenájdu nič pod zub tak sa tam asi dlho nezdržia. Na vňadisko dávam rybacie pelety ktoré kupujem v rybárskych potrebách a funguje to. Taktiež mám osvedčené psie konzervy, údenáčov a opražené kúsky chleba. ◄ reagovať
zdravim, uz to tu bolo spomenute, ale rad by som sa opytal na nazor ohladne valerianskych kvapiek. Ake mate skusenosti atd. vopred vdaka za Vase postrehy. LaLZ ◄ reagovať
urssus - ver tomu že líšky tam chodia aj za dňa. ale vtedy, ked tam nie si. ale líšky ti najlepšie budú chodiť na nejaký kadáver. alebo skús vyskúšať rôzne vábničky. ◄ reagovať
Aké granule používáš lebo kamarát to skúšal unás a on tvrdil že sa toho líšky ani nedotkli? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.