Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.
No chlapi neveril som tak som si zobral sklíčko a kusok polystirénu a verte alebo nie ale líšky naozaj na to reagujú a podarilo sa mi uz aj strielať po jednej bohužial ušla vyskúšajte aj vy je to super!! ◄ reagovať
orol, poznam ten pocit ja som sa vela krat naplasil ked ti tak nadleti hehe prajem ti vela zazitkou ten mysi zvuk nema chybu. kolko cakas na mieste ja tak 15 min a idem na ine miesto. vecsinou mi liska pribehne do niekolko minut. ◄ reagovať
No minule som už myslel, že budem strieľať v sebaobrane ... :-) Našťastie potom zareagovala na svetlo baterky a povyletela vyššie . ◄ reagovať
hunter, sovy aj mne často lietajú pol metra okolo hlavy. Tie reagujú na myškovačku výborne. Však aj majú prečo:-) ◄ reagovať
Mne sa ráno alebo popoludní pomerne často stávalo, že na zajačie vrešťadlo mi nadletel myšiak. Jeho zvukový prejav, ak bola líška na blízku, ju ešte viac vyhecoval a pribehla ozaj ako slepá. Boli by to skutočne krásne fotky prípadne videá, no to aby človek zo sebou pribalil aj kameramana. Ja keď lovím, tak lovím. Niekoľko krát som si povedal, že budem aj natáčať ale...keď sa kmotra objavila veľmi mi kamera na um neprišla a končilo to spravidla len fotom v kategórií úlovky :))) ◄ reagovať
este som zabudol povedat ze vela krat ked vabite v lese pred vecerom vam prileti aj nejaka sova to je vysledok dobreho vabenia a zvuku mne sa to stalo vela krat urcite aj niektorym z vas. ◄ reagovať
Tak - tak hunter, správne. Všetko so všetkým súvisí... ◄ reagovať
chcel by som len nieco dodat vela veci tu uz bolo povedane ale dost zalezi aby mal clovek dobry vyhlad pokial sa da na kazdu stranu lebo niekedy pride liska aj stakej strany zeby ste to vobec necakaly mne sa osobne stalo ze liska bola odomna na cca 15m a uz sedela len sa divala ked som isiel zdvihnut pusku tak isla ako gula. tak len tolko ked sa vabi tak treba davat pozor ked je liska na blizku a mate dobry zvuk a vetor urcite vam pride liska je zvedava ty co ste uz nejake lisky privabily viete co myslim a je jedno ci je den ci rano len aby bola na blizku.a ten zvuk a interval vabenia je dolezity aj liska neni sprosta ze pride ked to nema hlas bud mysi alebo zajaca. . ◄ reagovať
admin - mas aspon ponaucenie, ze fotak treba nosit stale so sebou, hmla nehmla :-) ja uz ked idem von, aj ked sa idem len prejst a ani nemam v plane fotit, tak aj tak tu opachu stale vlacim so sebou, vsade. len pre pripad,ze co keby nahodou. ale ako vravis zazitok mas a ten ti zostane nastalo. ◄ reagovať
juraj22 vábil doma vyrobenou vábničkou. petere asi navždy si budem vyčítať že som nemal foťák. Bola u nás hmla, tak, že načo, že bude aspoň zážitok. A ľutujem to ;-) Hore hmla nebola, bolo krásne slnečno (inverzia) a na snehu líška tak blízko ... no nádhera ... fotka by to bola ako lusk :( čo už ... možno už nikdy nebudem mať také šťastie :( zážitok mi však ostane navždy. ◄ reagovať
Ahojte, tiež som si kúpil "zajačie vrešťadlo". Sám som prekvapený ako to zaberá. Líška dostala odomňa vietor, bežala do blízkeho lesíka. Pred ním z cvalu prešla do klusu, tak som zavábil. Čudujte sa zastala a sadla si. Tak som zavábil ešte raz a ona priamo poklusom na mňa. Ledva som sa stihol pripraviť na streľbu, čakal som, že keď ma zvetrila, že ju už nezastavím. cca 80m začala chytať vietor ale to som jej už nedal šancu (ZBK 110 - 5,6x52R). Druhú líšku som ulovil na vreštedlo tak, že už ma nebavilo pozerať na ňu ako sa mi myškujúc vzdaľuje. Zavábil som, ona žiadna reakcia. Bola cca 500m. Po 5 min. som zavábil ešte raz - nič. Zostal som ticho mysliac si, že to dobre neovládam. Asi po 2 minútach líška čiarovala priamo na mňa bez zastania a so zdvihnutou hlavou. Musel som jemne písknuť aby som si ju pristavil. Takto sa mi to osvedčilo v podvečer. Ráno alebo na poludnie mi na to nezabrali - skôr myškovať. Vábim v rukaviciach do dlaní a otáčam sa 180°. Poslený zvuk pridusím v rukách až do stratena. stopar, musel som odovzdať na vyšetrenie celu líšku, vzhľadom na to, že sme v pásme 15km od hraníc s Poľskom a besnota sa tam nezadržatelne rozširuje (už nie len v oblasti nad Starou Ľubovňou ale už aj v Targu). ◄ reagovať
admin a akou vabnickou vabil??pravdepodobne stekal liskou v case kankovania nie?? ◄ reagovať
Dnes som bol s kamarátom (hunterjmsk) a podarilo sa mu privábiť krásneho veľkého lišiaka na 8m! Neskutočný zážitok pre mňa. Ten lišiak išiel na nás cvalom akoby bol slepý. ◄ reagovať
Zajtra na kmotričku líštičku... ◄ reagovať
Zdravím vás. Včera som si objednal vábničku zajačie vrešťadlo. Viete mi poratiď v akých intervaloch a po akú dlhú dobu vábiť.S vábničkou ešte nemám žiadne skúsenosti.Ďakujem. ◄ reagovať
Súhlasím, odbočil som od témy, ospravedlňujem sa. ◄ reagovať
pavol68, nechcem túto diskusiu takýmto píspevkom zabiť ale ak Ťa zaujal odkazujem na článok Besnota v kategorii iné. Tam napíš koment alebo doplň moje nedostatky...tu si rád prečítam ďalšie poznatky a pridám i moje skúsenosti z lovu líšok. ◄ reagovať
Pre stopar - vynikajúci a poučný popis pre všetkých poľovníkov, čo sa venujú lovu škodnej a škodlivej zveri. Ja osobne sa tomu venujem ale dbám aj na bezpečnosť, ulovenej líšky sa holými rukami nedotknem. Pri sťahovaní som používal dvoje chirurgické rukavice a pozdejšie aj rúško na tvár. Teraz už nederiem úlovky, len ak by to bola rarita ( uhliarka). Besnota ako hlavný regulátor líšok ( spolu s prašivinou) vakcináciou ustúpila, ale vírus sa nevzdáva, nechce odísť zo "scény" sveta a údajne si našiel nový rezervoár obetí ( netopiere, možno kuny a pod.). Ak máte nejaké poznatky podeľte sa a poinformujte nás. Okrem besnoty je nebezpečná aj pásomnička líščia a hlavne jej vývojové štádium echinokokus, niečo sa o tom písalo aj v časopisoch a tak nezaškodí pripomenúť kolegom " líštičkárom" aby dbali o svoju bezpečnosť a lov im prinášal len pekné zážitky a spomienky. Lovu a lesu zdar! ◄ reagovať
Keď som diskusiu objavil, inak som chcel prispieť. Ojavila sa tu ale dôležitá otázka. K dotazu začnem takto a posim za odpustenie hriechov mladosti i toho balzámu boľavého, čo na rany niekedy rozdávam: Stačila by aj odratá hlava. K diagnostike je treba poslať hlavu zabalenú do nepremokavého balíku a pri poštovnej zásielke sa má k adrese čierny kríž namalovať. Základnou metódou diagnostiky besnoty je nepriama imunofluorescencia, ktorá sa robí z otlačkov rezov mozgu (Amonov roh). Imunofluorescenciou sa preukazujú vírusové antigény priamo v tkanive nakazeného jedinca. Diagnostika je relatívne rýchla, presná a lacná. V minulosti sa robili tiež histologické rezy, u nakazených sa často vyskytovali typické inklúzie nazývané Babes-Negriho telieska. Hoci sú patognomickým znakom pre besnotu, od histológie sa v diagnostike besnoty opustilo. Ich neprítomnosť totiž besnotu nevylučuje. Biologický pokus, pri ktorom sa suspenzia z vyšetrovaného tkaniva inokuluje myškám a následne sa vykonáva nepriama imunofluorescencia z ich mozgu je rozhodujúca. Vykonáva sa vždy až v prípade pohryzenia člověka besným zvieraťom. Diagnostiku však neprevádza každý veterinár ani vet. stredisko, ale sú k tomu zriadené referenčné pracoviská štátnej správy. Člověka nakazí pohryznutím besné zviera ale stáva sa to i dotykom od slín a potriesnených vecí napr. pri sťahovaní. Až do správy o negatívnom vyšetrení treba všekho bezpečne uložiť napr, do igelitového veca. Aj keď je epizootická situácia v Európe momentálne priaznivá, besnota je u divých a domácich zvierat v stredomorí, Afrike a Ázii. Dnes s ňou pri silnej migrácii a nezvládnutých kontrolách treba počítať. Čert nikdy nespí a napríklad zrovna z Ázie i Afriky utekajú turisti i čerstvo nakazení za lepším svetom. Symptómy sa totiž môžu u člověka až po mesiacoch od nakazenia objaviť. Ohrození sú i vracajúci sa lovci. Môže začínať ako bežná chrípka. Po jej objavení je už na záchranu života neskoro! Dúfam, že som tým veľa nadšených lovcov neodradil. To by ma mrzelo! Pracujte s úlovkami v rukaviciach a venujte pozornosť hygiene. Nielen boj z besnotou ale i osveta bola kedysi medzi poľovníkmi na lepšej úrovni. Len znalosť veci a trpezlivosť ruže prináša. Lovu zdar! STOPAR ◄ reagovať
Caute, viete mi poradit, ci na veterinarne vysetrenie moze ist aj odrata liska? Samozrejme cela aj s lebkou - len bez koze. Vdaka ◄ reagovať
sniper100 na dovábenie je dobrá myškovačka alebo lasička.S dlaňou to nie je najlepšia voľba. ◄ reagovať
Bol by som vďačný keby niekto opísal vábenie na dlaň(návod na to ako to robiť) alebo pridal video či odkaz, kde by to človek mohol vidieť. Vďaka. No a čo sa týka výstrelu, tak o náboj mi vôbec nejde, ale minule som sa splašil a kým som líšku našiel a dostrelil tak sa mordovala skoro hodinu, a to ma troška odrádza, predsa je to len živý tvor a od vtedy radšej na istotu, ale otočnú ranu pred ňu to musím vyskúšať a dám info :o))) ◄ reagovať
Skromne a dobre Ste obaja napísali ( rilprasa, fero ). To sa naozaj dá čítať a tiež myslím, že Vami opísané v praxi aj funguje. LaL zdar. P.s- tiež mám 5,6x52R/12 ( predtým Hornet ). ◄ reagovať
Orol - potvrdzujem, že k rovnakým záverom ako ty som pri love líšok dospel po dlhej dobe aj ja. Tak isto som používal spôsob na "otočenie" líšky. Ak som ju čakal s určitého smeru a obišla ma, alebo som ju zbadal keď bola ďaleko a išla smerom odo mňa, strelil som pred ňu (nie za ňu) pokiaľ možno čo najbližšie pred "čumák" a takmer každá sa otočila a začala bežať smerom na mňa, ulovil som ju potom na kratšiu vzdialenosť a dokonca aj brokom. Najskôr som lovil brokovnicou s puškohľadom, neskôr som si zaobstaral kozlicu 5,6x52R/12 čo myslím, že je najvhodnejšia zbraň na lov líšok a prejavilo sa to aj na počte ulovených. Do brokovej hlavne používam MiniMagnum (4mm/42g náplň) - zaistia dostatočné krytie aj ranivosť . Ak nechcem hodne poškodiť kožku strieľam celoplášť strelu cez lopatku a polopášťom za lopatku. O vábení vábničkami by sa dali písať celé state. Líška reagujú na vábničku podľa rôznych okolností a každý raz inak - závisí od toho či je hladná a vyšla práve z nory alebo sa ráno vracia a je nasýtená, či sa práve kaňkujú a veľa ďalších okolností ktoré sa dajú vypozorovať a získať skúsenosťami po dlhšej dobe. ◄ reagovať
Ja osobne vábim líšky na zajačie vrešťadlo a músím povedať, že lov líšok týmto spôsobom sa mi celkom dobre darí. Skúšal som aj vnadiská , ale tento spôsob mi učaroval. Len nie každý vie vábiť. Dôležité je mať hudobný sluch lebo veľa ľudí z poľovníckej verejnosti si kúpilo vábničku a keď som ich počul akože vábiť tak líšku so 100%-tnou úspešnosťou odplašia. Líšky mi málokedy po vábení idu priamo na mňa väčšinou prichádzajú ku mne oblúkami a tvária sa akoby ich uvedený zvuk vrešťadla nezaujímal, ale pritom vedia presne zamerať miesto odkiaľ zvuk vychádza. Keď je veľa snehu používam bielu kombinézu a vtedy môžem sedieť aj v strede poľa. Vyberám si miesta kde mám okolo seba náležitý rozhľa, lebo veľa razí sa mi stalo v krovitom poraste , že ma líška prekvapila , zjavila sa mi napr. z prava na 30 metrov a ja som sa nemohol už ani pohnúť. Teda neulovil som ju,zbadal ma a po takejto skúsenosti líška viac na vrešťadlo sa nedala privábiť. ◄ reagovať
Ja som sa celý víkend špecializoval na líšky. Za tri dni som nevidel ani jednu. Neviem čo sa deje ale poslednú líšku som strelil 2.1.2011 Na vnadisku za celý víkend nebola ani stopa. Skúsim štastie v sobotu. ◄ reagovať
Tak nejak:-), treba aj poznať terén a aj, kde líška pravdepodobne pobeží, atď atď a podľa toho sa bleskove rozhodnúť, čo urobiť. Ja len hovorím, že to za istých okolností ide. Treba vyskúšať. ◄ reagovať
Nejdem oponovať, nemám to cielene odskúšané, ale zo skúsenosti, keď som nadstrelil líšku tak si nespomínam ani na jeden prípad, že by sa rozbehla ku mne. Ale hovorím o rovinatých podmienkach. Ak tá guľa plesne do prostivahu nad líškou, tak to by to možno mohlo zabrať. ◄ reagovať
Sniper 100, tak keď ju uvidíš na veľkú vzdialenosť a za tým je bezpečno, t.j. neohrozuješ streľbou ľudí, či ich majetok a líška nejde ani za boha privábiť ( pozná už túto lesť ) a chceš ju uloviť, streľ za ňu!!! Jednoducho ju mierne nadstreľ ( možno to aj schytá):-)) alebo sa spravidla rozbehne k Tebe ( keď neschytá ):-)) Ak zastane a je stále ďaľeko, znovu urob to isté, prípadne znovu detto. Tento spôsob je síce "drahší" ( cena nábojov ˇ, ale "dosť" účinný. Tento spôsob ešte NIK neopisoval na žiadnej poľovníckej stránke. Takisto sa neopisovali ešte v nedávnej minulosti na fórach vábenie líšky na dlani napodobňujúc zajačie vrešťadlo vťahovaním vzduchu či dychu do seba. Nechcem sa chváliť, ale bol som myslím prvý, kto tento účinný spôsob opisoval asi pred dvomi - tromi, možno štyrmi rokmi na poľovníckej informačnej databáze. Odvtedy si už tento spôsob doslovne "privlasťnujú", aspoň čo som si všimol, viacerí... :-))) a je to aj dobre:-))) P.s- Ja som sa to naučil od deda, neskôr aj otca resp. zapamätal som si tón, spôsob atď atď. Bol som ešte chlapec myslím 10-13 ročný. Odvtedy ubehlo už určite 40 rokov... Lesu a lovu zdar. ◄ reagovať
V sobotu som bol predvečerom vonku čakať na vyvýšenom mieste, keďže líšky boli v pohybe. Nečakal som ani 10 min, keď som za sebou vo vzdialenosti cca 105 m zaregistroval kútikom oka obrysy kmotry, ako sa na mňa pozerá z krovia. Napriek vzdialenosti som to skúsil s 22lr strela Velocitor. Značila zásah zvrtla sa a vbehla do melioračnej rúry vzdialenej asi 15 -20 m. Keďže viem, že rúra je slepo ukončená, tak som za ňou ani nepustil psa, lebo by to asi nemalo zmysel. Myslím, že tam zhasla. Trochu ma štve, že som si nevzal guľobrok, ale asi poriešim nejaký špeciál combo na líšku, lebo na malorážku mi už dochádza trpezlivosť ... ◄ reagovať
Ahojte líškari, ako sa darí? Je čas párenia, pribudol sneh, no mne sa akosi nedarí v sobotu som videl3 kmotry, ale to bolo na veľkú vzdialenosť. Jednu som našiel bližšie skúšal som vábiť a aj reagovala no následne chytila môj vietor a ležérnym krokom odkráčala preč, na veľkú vzdialenosť som to radšej neskúšal, v sobotu pôjdem zas uvidíme, zatiaľ líška vyhráva 1:0 :o) Feko31 a nezverejníš aj nákres, či fotku tej vábničky? Celkom ma to zaujalo, už len zo zvedavosti....ďakujem. ◄ reagovať
veru tak na myškovačke sa naozaj nedá hlasito pískať podobne ako som čítal pri jednej fotke odkaz- ako sa fotograf plížil a traja rysi o nom nevedeli . Nakoniec vraj fúkol jemne zajačie vrešťadlo :-D Ja napríklad jemne neviem fúkať na zajačie vrešťadlo :-D Niekedy som udivený aký fotkam a bludom sú v stave poľovníci uveriť :-D ◄ reagovať
Takou hlasitosťou, ako keď počuješ myši. Hlasno sa podľa mňa ani nedá pískať na myškovačke. ◄ reagovať
A ako hlasno piskate na myškovačku ?? ◄ reagovať
Treba preferovať všetky možné zákonné spôsoby lovu líšok cez deň, cez noc. ◄ reagovať
preferujem tiež taky lov ako Feko31, keď cez deň svieti slniečko líšky lovia myši je paráda, len ja sa snažim líšky dostať čo najbližšie.a strieľať brokom ◄ reagovať
Ďalšou otázkou snáď je, čím a ako strieľať na líšku. Takmer 30 rokov som mal guľobrok 7x57/12. Ulovil som niekoľko líšok, ale bolo to problematické, pretože som strieľal väčšinou brokami a líšky som musel "dostať" na blízko. Líška je opatrná a nedá sa tak ľahko prekabátiť. Guľa mi na starej zbrani "roznášala". Guľovnicu som predal a kúpil som si dvoj-ročnú guľovnicu CZ550 W 308 s puškohľadom Tactical 3-9x42E. Na lov srnčej, vysokej a diviačej používam strelivo NORMA so strelou Vulkan 11,7 g/ sú síce drahšie, ale strieľam iba " na isto"/. Doposiaľ mi nič neodbehlo,ranivosť je dobrá a nedochádza k väčšiemu poškodzovaniu diviny. Na líšky používam strelivo SB FMJ / celoplášť, ll,7 g /. Úmyselne strieľam na väčšie vzdialenosti - najmä líšky tak od 100 do 200 m. Strelil som asi 11 líšok a iba jedna mi zaliezla postrieľaná do húštin a bez psa som ju nenašiel. Práve streľba na väčšie vzdialenosti líšok je mimoriadne zaujímavá a môžem si precvičovať svoje schopnosti v streľbe. Vyhýbam sa miereniu na hlavu, pretože veterinári potrebujú nepoškodený mozog. Kožušina ma ani nezaujíma, pretože dnes je jej spracovanie nákladné a čiapky, či bundy už nie sú v móde... ◄ reagovať
pozor ten polystyren tiez nie je najstastnejsia volba :) ◄ reagovať
Je tu niekoľko príspevkov o tom, ako sa teplo obliekať na lov líšok a kedy vlastne sa na ne vybrať. Viacerí píšete, že chodíte na lov neskoro, ba aj v noci. Vysedávate po posedoch a mŕznete. Prečo? Na líšky chodím buď ráno, tak medzi 7-9 hodinou a potom poobede medzi 15-17 hod., v tom čase sú najviac v pohybe, potom kamsi zaliezajú a je ich vidieť menej. Nevysedávam po posedoch a mŕznem iba málo. Teplejšie sa oblečiem, zoberiem stoličku, na ktorej mám 1O cm polystyrén, nájdem vhodné miesto, odkiaľ dovidím doďaleka, pred seba postavím trojnožku / palice vyrezané z hrubších rovných prútov, zviazané šnúrkou/, zakryjem sa bielou starou plachtou z postele, v ktorej mám vystrihnutý v strede otvor, aby mi prešla cez hlavu, na hlavu si dám starú pletenú bielu čiapku od mojej mamy a potom čakám, pozorujem, snažím sa pohybovať čo najmenej. Občas zavábim vábničkou na spôsob Nordiku. Predávaná stojí okolo 25 eur, ja som si ju našiel na internete a podľa vzoru vyhotovil z tenkej PVC trúbky, jazýček z plast.obalu z web kamery a dva gumen. krúžky zo starej hadičky na stáčanie vína. Nastavil zvuk podľa videí z lovu líšok na internete - funguje to a mám to zadarmo. Nuž - skúste a hlavne, chráňte si zdravie, aby ste na starosť nemuseli nosiť pampersky!Lovu zdar! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.