Podľa mojich skúseností to ihneď po ulovení neodhadneš. Aj veľký lišiak ktorí má hlavu ako vlčiak nemusí mať zlatú medailu. Veľkú úlohu tu zohráva veľkosť svalov lebky. Stalo sa mi viac krát že pri inak veľkom lišiakovi bola bodová hodnota iba na striebro. A naopak aj menší lišiak môže byť zlatý. Každopádne každá ulovená líška si zaslúži aby sme jej vzdali úctu úpravou trofeje, preparovaním lebky, vypracovaním kožušiny u lišiaka aj penisovej kostičky a to bez ohľadu na to či medailu dosiahne, alebo nie.
Ahoj všetci.Snehu zatiaľ niet a asi tak skoro ani u nás nebude.Mimoriadne dobre mi za posledných 10 dní zaberajú líšky na vrešťadlo.Aj na dobrých 500-600 metrov sa otočí a čiaruje ku mne.Asi sa mi podarilo konečne trafiť a naladiť tú správnu tóninu.Neulovil som však ani jednu.Vždy som čakal až líška dojde na istý brokový výstrel.Ako áno,ako nie zakaždým ma v poslednej chvíli zbadala aj keď som sa ani nepohol.Dnes ráno tiež.Kmotra cez celé pole pricupitala na 60 metrov a potom sa zrazu zvrtla späť.Už som po nej pleskol aj guľou,ale v rozrušení som chybil.Takže tak.Líškári držte sa.Už sa to rozbieha. ◄ reagovať
vlani som zacal so zakrmovanim líšok 4. decembra a z nízkeho posedu som strelil do konca januara 4 líšky. Hodne líšok ma tam zbadalo a ušlo aj keď som sa nepohol. Tohto roku kŕmim od augusta a už mám aj pripravený líščí posed tak už sa neviem dočkať. ◄ reagovať
V tomto období líšky nevábim, lebo ich nelovím ( výnimka chorá, prašivá, postrieľaná, montoring ). Keby som teraz líšku vábil a privábil a potom pustil preč, zbytočne by som ju len „vyškolil“ ešte k väčšej obozretnosti a opatrnosti a to by bolo pre „budúcnosť“ v môj neprospech. Je známe, že raz privábená líška, ktorá spozoruje lesť a má do činenia s človekom, sa už podruhýkrát dá podstatne ťažšie oklamať a privábiť, ak vôbec... líška si veľmi dlho pamätá... P.s- dá sa privábiť aj teraz líška, no v zime to ide lepšie. U nás nie sú stavy líšok vysoké. ◄ reagovať
Vábite líšky i teraz v tomto období? ◄ reagovať
Admin., pozdravujem Ťa. Rado sa stalo a niet za čo ďakovať. Spomínaný článok autora je v mojich očiach mimoriadne hodnotný a reálny a plne korenšpoduje s mojimi skúsenosťami a poznaním. Zo záveru článku autora ( vábenie počas párenia – štekanie líšky ) som si aj ja zobral radu, aby som to u mňa vylepšil :-o) P.S- prečo som nevábil túto líšku v čase, keď sa robila, že akože myškuje a hľadá myši? Preto, lebo keby som v tom čase akokoľvek dobre zavábil, líška je nenávratne preč odkaz S líškami je to mnohokrát také, ako so ženami:-o)) ◄ reagovať
Ja som skúšal práve to vrešťanie (týmto odkaz-), a ako som sa dočítal z odkazu od orol-a tak mám na začiatok skúšať to pišťanie myši ... a i to sa tam dá, tak nabudúce skúsim to. A mám ešte vábničku (odkaz-) len tú som včera nemal so sebou, nabudúce vezmem i to a budem skúšať ;-) Tento rok som sa pokúšal vábiť líšky asi 10 krát a zatiaľ nulová úspešnosť. ◄ reagovať
hej ja som ta pochopil. ja som len napisal, co idem skusit ja. tiez mi to s vebenim moc nejde. asi neviem ako na to a lisky prekukli, ze je to na ne odrb. preto uz nereaguju. ◄ reagovať
orol ďakujem za odkaz prečítal som si. ◄ reagovať
petere ja som nemyslel vnadidlami ale vábničkami. ◄ reagovať
ja idem prave skusit v lokalite kde mam lisky vnadit ich psimi granulami. uz ma nebavi cakat na nahodu ci sa mi podari nejaku odfotit. skusim na par premyslenych miestach vnadit psimi granulami a uvidim. mohlo by to fungovat. ◄ reagovať
Ako je to s vábením líšok v tomto období? Vábite i teraz? Vôbec neviem privábiť líšku. Včera prišla na lúku, ľahla si tam. Začal som vábiť, pozrela mojim smerom a to bolo všetko ;-) Neviem privábiť líšku. Mám sa na to vykašľať? Treba vábiť iba v zime? Čo by ste mi poradili na toto obdobie na vábenie líšok - ako? Nemám vábiť teraz? Ďakujem za každú reakciu. ◄ reagovať
Posekali vojtěšky a já večer půjdu "sesekat" lištičky. ◄ reagovať
Aj ja dávam pokoj v lete kmotričkám.Výnimočne strelím líšča,aj to viacmenej kôli výcviku kamarátovho stavača. Pozdravujem... ◄ reagovať
Líšku som videl naposledy cez zimu na Silvestra rano aj tu sa podarilo streliť. Od vtedy nič keby jeden člen jednu netrafil veril by som že ich nemáme, ale to nehrozí :-) ◄ reagovať
Ahoj, u mňa majú líšky v závislosti od roku a počasia zhruba od konca februára- polovice marca do novembra zelenú a tak sa s nimi teraz kamarátim:-o) drobnú nemáme, priveľa líšok tu nie je, takže treba hospodáriť :-o) videl som teraz z troch vychádzok tri líšky a tak som ich len triedrom študoval. Keby bola prašivá atď, tak ju strelím, inak nie. ◄ reagovať
Ahojte líškari, tak čo ako sa darí, dlho sa nik neozval... ◄ reagovať
Dnes som vabil klasiku zajaca, liska prisla asi po 20 minutach.Po rane padla (22wmr) bol som ju vziat a v dialke sa ozval lisiak,vyskusal som zavabit lisku a do 5min. bol pri mne.Prvou ranou som netrafil ale bol taky zblbnuty ze sa znovu vratil a druha ho zrazila k zemi.Neskor som este zavabil zajaca a liska prisla asi na 30m. ale neskoro som ju zbadal tak vyhrala. ◄ reagovať
Februárova obleva, mnohých lovcov oslepí a stiahnu sa z posedov a viac sa venujú práci u brlohu. U mladoženáčov to býva až vášeň zo zanedbávanej povinnosti. Tí otrlejší ešte váhajú ale doktorské, maskujúce návleky tiež museli odložiť a nedá im spať, ani po vyčerpávajúcom vymetaní laufu. Treba ešte využiť posledný zimný mesiac a stráviť nejakú hodinku v revíri. Starí poľovníci, náchyľnejší na syndrom studených nôh, urobili často výnimku a na svoju prechádzku k brlohom brali, miesto svojho verného psíka, domáceho zajaca - králika. Nie v batohu, ale vo vreci ho nosili. V revíri ním líškam okolie brlohov zavetrili a keď tam nešlo sadnúť, k posedu na účinný dohľad a dostrel, vhodne ho odložili. Pre niekoho bol zajac dobrý i k tomu, aby studené nohy zahrieval. Ale dnes to bude pre mnohých viac pre srandu anglických králikov, ako pre poľovnícku prax...iní si to iste vyskúšajú. Podľa čínskeko kalendára sa píše rok 4808 a je to rok zajaca-králika. Ohňostroje tiež pred tisícročiami práve v Číne, po vynáleze strelného prachu, začali...mne zas čislo 222 tohoto komentu pripomenulo pretiahnuť lauf Rem 222. Zaslúži si! ◄ reagovať
co vravite pani na vabnicku vydavajucu hlas lisky pocas kankovania? nemam s nou zatial dobre skusenosti, mne to pripomina vsetko ostatne len nie hlas lisky... ◄ reagovať
Dnes sa mi konečne zadarilo a prelomil som tú smolu s lovom líšok. Dnes ráno sa mi podarilo na zajačie vrešťadlo od "Devany" privábiť pekného lišiaka. Na 90m zostal v ohni. Približne po pol hodine som zavábil znova........objavila sa líštička a začala ma obchádzať. Vo vzdialenosti 186 krokov( cca 140m) otala v ohni. No nebola sama čo prišla na vábenie ale to som zistil až neskoro. ◄ reagovať
Včera sa hunterjmsk podarilo privábiť znova tie dve líšky. Som rád, že som bol pritom. Bolo to na tom istom mieste, zaujímavé že prišli i dva dni po tom čo boli oklamané. Neprišli však tak blízko ako minule. Najskôr prišiel iba lišiak, šiel priamo na nás, no keď nás asi zbadal tak začal kresliť kružnicu (my sme tvorili stred kružnice). Asi o 2 minúty prišla za ním líška. Potom sa lišiak otočil smerom k nej. Keď sa stretli, odišli. Idem pozrieť do foťáka, či sa nájde nejaká publikovateľná foto, ak áno pridám. ◄ reagovať
Aha, no vďaka. Takto chodia inak aj v čase párenia - kaňkovania. Čiže aj teraz. ◄ reagovať
orol, prepac prva isla liska a a nejaky kusok zanou lisiak tam bol minimalny odstup isly ako keby si pravitkom nakreslil tak rovno na mna hehe sak to poznas. ◄ reagovať
Áno, väčšinou je človek taký zaujatý pozorovaním líšky, ktorá už ide na privábenie k nemu a ktorú vidí, že nevidí ani toho rysa, ktorý mu je UŽ za chrbtom a pozoruje ho :-)) Až keď človek uloví tú líšku a prejde s ňou napr.100-150m oblúkom, odkiaľ prišiel a pretne čerstvé stopy rysa ( ktoré tam predtým neboli! ) alebo inej šelmy, ktorá tiež zareagovala na zajačí, či iný nárek a prišla, ale my sme ju nevideli kvôli prevýšeniu terénu, lebo sme tam nedovideli, alebo sme neboli pozorní a nesledovali súčasne s pozorovanou líškou poriadne aj okolie vzadu a z bokov, až z tohoto sa človek učí do budúcnosti... Najmä ho to naučí, kde má vábiť a aké miesto vybrať. Aby ho iná šelma, ktorá môže prísť súčasne už s pozorovanou líškou, neprekvapila :-)) P.s- hunterjmsk, len si mi neodpísal, či na to tvoje vábenie prišli naraz a obe spolu. Pýtal som sa na to o 14:37, asi si to nedopatrením prehliadol :-) lebo aj ja sa celý život učím a chcem vedieť... ◄ reagovať
orol, hej to som zazil 1 krat myslel som si ze mi to ani nikto neuvery ale ako vidim stalo sa to aj vam niektorym je to krasne ked clovek dokaze oklamat lisku a to ma dost nahovaral admin tejto stranky ze je zvedavy na to vabenie on tiez pisal ze je to krasny zazitok ked to clovek vidi ako to funguje pri dobrom vabeni liska ide ako sprosta dokonca uteka a ten pocit stoji zato hehe prajem vsetkym ktory vabia vela zazitkou je to krasny pocit a zazitok. ◄ reagovať
Orol máš absolútnu pravdu. Mne sa to stalo i pri poslednej ulovenej. Bol som taký zaujatý jej sledovaním a lovom, že až po výstrele som si všimol ďalšiu mastiacu smerom odo mňa do hustej trniny. Zrejme bola dokonca na lepšiu ranu, možno i brokovú, ako tá, na ktorú som nakoniec strieľal. Verím však, že tieto finesy starých líškarov ešte vychytám. Nenadarmo vravím, že sa stále učím a hlavne na svojich chybách :-))) ◄ reagovať
Stalo a stáva nezriedka. Väčšinou ale tú druhú, alebo tretiu líšku neskúsený človek nevidí, pretože je zameraný len na jednu a neobzerá sa už väčšinou do zadu a bokov, prípadne druhá je zrovna za nejakým terénnym prevýšením. Záleží podľa terénu. Preto som už tu niekedy v súvislosti s lovom líšok písal, že pokiaľ líška na vábenie už ide a my ju vidíme, nesmieme ZABUDNÚŤ NEUSTÁLE SLEDOVAŤ nie len tú líšku, ktorú vidíme, ale opatrne sledovať aj okolie z bokov a za sebou. Samozrejme žiadne prudké pohyby otáčania tela, hlavy. OPATRNE. P.s- prišli mi takto už aj tri naraz, z rôznych strán... nevedel som, na ktorú prv strieľať... P.s- to prišli obidve spolu súčasne k Tebe, či ako? ◄ reagovať
esta som zabudol stalo sa to niekomu z vas? ◄ reagovať
dnes o 13 hod sa mi podarilo privabit s jedneho miesta 2 lisky sucasne v lese prisly ku mne na vzdialenost cca 10m neuveritene chlapy vabte je to nadhera. ◄ reagovať
Tono nič si z toho nerob. Treba to len prelomiť. Ja som tiež v poslednej dobe nejako viac fušoval. Ale to len vďaka odfláknutej rane. Často sa na ranku tak nesústredím ako by som mal a výsledkom je potom líška so zaradenou päťkou miznúca 60 km/h v húštine. Ale stále je to lepšie než postrieľaná a nedohľadaná:-) ◄ reagovať
Táto sezóna je pre mňa ako začarovaná. nedarí sa a nedarí. Líšky vidím na veľkú vzdialenosť a ked sú bližšie tak moja streľba je bez úspechu. Už som chcel aj vymeniť pušku :-) Zistil som ale, že to treba vymeniť majiteľa pušky xixixi Na strelnici streľba parádna a na líštičku bez úspechu. Žeby mi niekto počaroval???? ◄ reagovať
Páni, ak máte chut, treba vyskúsat vábnicky Nordik Predator. Sám s nimi vábim, a ten zvuk je naozaj dravý a ostrý. Je to bomba na velké vzdialenosti. k tomu vábeniu-treba mat na rozume, ze tá zver-zajac umiera, takze to musí byt naozaj NÁREK! Pohyby hlavou, zmena intonácie hlasu, sily vábenia. Snazíme sa napodobnit hlas zvierata, ale kazdé zviera ako clovek má iný hlas, takze kazdý vábic moze byt úspesný ked má dobrú vábnicku a naozaj "umiera". odkaz - malý odkaz... ◄ reagovať
Kedysi predávali pre malé deti také "plačúce báby" ako živé, s krásnymi očami a mihalnicami ( zrejme aj teraz predávajú ). Bola asi 50-55cm dlhá a keď človek tú bábu dal zo zvislej polohy do vodorovnej a opačne, tak tá bába sa ozvala asi 3-4 x takým akoby plačlivým, prerušovaným nárekom. Ten zvuk, výška, tóny a jeho dĺžka bol perfektný. Ten mechanizmus - vábnička bol v zabudovaný v brušku tej báby. Jednalo sa len o taký valec asi 5 cm dlhý a priemere asi 4,5cm. Keď ho človek mal v ruke a prevrátil do opísanej horeuvedenej polohy, ozval sa v troch, štyroch prerušovaných častiach nárek, ktorý človek reguloval pomalším a rýchlejším prevrátením do uvedených polôh. Nikdy som to neskúšal naostro, pretože vábim na rukách a perách, ale som presvedčený, že tomu zvuku by neodolala žiadna líška. ◄ reagovať
Vďaka Jarino.Ty si vždy po ruke.:-)))).Vyskúšam pre tú srandu..... ◄ reagovať
dnes som zase vymrzol, bez úspechu...nedarí sa:( ◄ reagovať
Jaro je poruke, tak odpovie. Odštipni si kúsok polystyrénu, alebo odrež z neho kúsok, napr. pol x pol cm a na zrkadielku, alebo skle s ním 3-4 razy pošúchaj. Ak to nebude pískať nasucho, tak prílož ústa tesne k zrkadielku a dýchni naň, aby zvlhlo a s polystyrénom opakuj. Líška sa dá vyprovokovať aj na tento zvuk. Poznám to asi 20 rokov, ale myslím len raz som to použil, keď som sa to dozvedel. ◄ reagovať
Sklíčko a kúsok polystirénu kajo ?To počujem prvý krát.Môžeš vysvetliť ? ◄ reagovať
Ja väčšinou vábim líšku iba vtedy, keď ju vidím a je ďaleko. Alebo vtedy, keby som bol na otvorenom a vidím aj za chrbát. Inak väčšinou nevábim, pretože striehnem na takých líščích miestach, kde mi líška musí jednoducho prísť bez vábenia. Okrem toho ja väčšinou striehnem na miestach, kde vábiť jednoducho ani nemôžem,( samý krík za chrbtom ), pretože líška by zbadala skôr mňa, ako ja ju. Vábením by som ju jednoducho zradil a viac by na vábenie neprišla, pretože by už poznala túto lesť. Ale aj celkovo by si dávala väčšieho bacha, keďže by už mala so mnou skúsenosť :-)) Ja vábim, iba keď musím. A to sa odvíja od viac činiteľov, no najmä miesta. Vábenie si držím ako eso v rukáve. P.s- na srnca tak robím, ako Ty. Vábim, 30min. počkám, idem inde a to isté. P.s- my tu máme na horniakoch trošku iný terén, ako Vy dolu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.