EDU dik za odkaz rad som si pripomenul starsi LOVU ZDAR :)) ◄ reagovať
Rasťo, no fajn, si chlapík a rodina to vie náležite oceniť. Vieš aj zarobiť, aj uvariť. Gratulujem. Inak pri tom recepte sa treba len vyvarovať pridania veľa celej škorice a pridania veľa citrónovej kôry - to robí čertovinu a zlé, nahorklé chute ( šťava z citróna môže byť veľa, to nevadí, to sa dá doladiť cukrom a soľou a všetko bude OK. ◄ reagovať
Niekde tu boli recepty ale zmizli :-DD odkaz ◄ reagovať
Výborne som rád, že moja téma neupadla do zabudnutia, chystám sa na sviečkovú v najbližšej dobe, už teraz sa teším. Možno by bola zaujímavý aj téma "recepty loveckých chát" jednoducho, rýchlo, chutne a hlavne po poľovnícky, čo vy na to??? :o) ◄ reagovať
RASTO vcera aj dnes si aj ja pochutnavam na svieckovej :) ◄ reagovať
orol recept je super, dopadlo to skvele, doporučujem aj ostatním. ◄ reagovať
:-)) uviedol si to na správnu mieru, už chápem :-)) ◄ reagovať
OROL palenku neriedim :)a na zabavach sa daval pomer opacny to je 1 liter vina a 5 litrov vody a ked tam das vela vela skorice a klincekov tak nik na to nepride :) akurat sa moze stat to co sa stalo v jednej nemenovanej dedinke pri ilave ze rano prisiel chlap ku mne a hovoril chlapi zabava bola super ale jedna vec mi nejde do hlavy vypil som asi desat litrov vina a stale som triezvy !!! a ja mu na to vidis ako si sa dobre zabaval dneska bol tvoj den nabuduce uz urcite tolko toho nevypijes a budes mat aspom na co spominat na tej zabave sa vypilo asi 200 itrov vina a kolko vody radsej nebudem definovat jedine co ma stalo vela penazi bola skorica a klinceky toto sa stalo asi 10 rokov dozadu takze tresny cin zlodejstva je premlcany :))))))) ◄ reagovať
Soson aj ja Ťa pozdravujem. Tej celej škorice ale NAOZAJ MÁLO, len kúsok - maximálne dva vo veľkosti nechta ukazováka. Hrebíčky ale už potom nedávaj. Tak veľa zdaru. ◄ reagovať
orol zdravím Ťa, ako som prečítal ten recept na sviečkovú hneď som začal slintať ako Pavlovovi psy (psi ?), idem na to uvidíme ako to dopadne ... posed33 tiež fajn recept:-D ◄ reagovať
Preboha, načo tam dávaš ten liter vody?? To máš "zárobkový" recept zo zábavy?? :-)) Alebo robíš krčmára?:-)) Ja dávam miesto vody pálenku a potom to má aj názov. Volá sa to námornícky grog ( rum+ červené vínko). P.s- presne tak Edu, zdar. ◄ reagovať
OROL trosku zmenim tvoj recept ak mozem :) do velkeho hrnca nalejeme asi 1 liter vody a dame zhruba 10 polievkovych lyzic cukru ked sa nam cukor roztop tak vlejeme asi 5 litrov bieleho alebo cerveneho vina potom pridame tu celu skoricu co si spomenul a troku klincekov ked nam vinko pekne zapeni okamzite odstavime a potom si mozeme dat ktomu tu tvoju alebo edovu svieckovu :)inak ja som si myslel ze svieckova sa robi zo sviecok najlepsie tie co su na primanie tam su aj obrazky :)) ◄ reagovať
Posed pravdu má lesnica ! Jej návštevou budem len a len potešený !!! Orol kua to si riadne vyšperkoval ! Zatial som neskúšal ale na budúce isto vykúšam ! Aj keď asi nie je čo skúšať !Všetko len slinu naháňa !!! Jedine je ,aby sa to neseklo :-D čo sa mne osobne nikdy nestalo ja dávam múku v mlieku mixovanú a smotanu až uplne nakoniec po prevarení ! Faktom je ,že tvoj recept je naozaj výborný a už bez skušky niet čo vytknúť ! Ani po skúške isto nie ! Hlavné je ako hovoria bratia česi nechvátať !!! A to pri žiadnom recepte !!! Ďakujem ! ◄ reagovať
posed, ja pozvánku ani nepotrebujem :-P ◄ reagovať
sniper100, ja už som dolunižšie popísal, ale doporučujem ti aj tento recept. Môžeš použiť mäso zo zveriny. Vyskúšaj. Edu, ja mám na sviečkovú na smotane zafixovaný takýto recept. Píšem bez prípravy. Nepravú sviečkovicu, resp.hovädzie stehno umyjem, osuším utierkou, prešpikujem slaninou, osolím , okorením mletým čiernym korením a sprudka chvíľku orestujem na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Mäso vyberiem a dám do rúry na pekáč piecť –dusiť s troškou tuku a podlejem vodou. Na tuk, ktorý nám zostal z restovania mäsa pridám maslo a pridám cibuľu a po chvíli hodne nastrúhanej koreňovú zeleniny ( mrkvu, petržlen, zeler ). Všetko restujem 4-10 minút a v priebehu neho pridám malý kúsok celej škorice ( ako nechet -dva, alebo 3-4 klinčeky ), 4-5 koliesok – mesiačikov citrónu s kôrou, nové korenie ( málo, 3-4 zrnká ), celé čierne korenie, bobkový list, jednu PL obyčajnej horčice, pridám soľ, cukor, dobrý jablčný, resp. vínny ocot. Môže sa dať aj štipka tymiánu, resp. suché biele vínko 1 dcl ), zle to neurobí Potom zalejem všetko vodou a pod pokrievkou dusím. Kuchyňa rozvoniava a prevoniava príjemnou vôňou a ja si medzitým pripravím trošku dobrej maslovej zápražky. Hotovú rozriedim troškou vody, či vývaru. Keď je zeleniná udusená a má „glanc“, ODSTRÁNIM bobk list, zrniečka, kôru, škoricu, alebo hrebíčky a všetko nalejem do mixéra a rozmixujem ( da sá to prípadne aj prepasírovať cez cedidlo ). Dám znovu na sporák, rozriedim podľa potreby a keď to začne „bublať“, pridám zápražku. Treba často miešať, pozor na pripálenie. Medzitým skontrolujem mäso v rúre. Je jedno, či je už mäkké, alebo ešte nie ( dopečieme ) – zoberieme len z neho aspoň ½ získaného kvalitného silného výpeku a vlejeme do omáčky. Omáčku ešte chvíľu za miešania mierne varíme, pridáme maslo na zjemnenie, dobrú smotanu, dochutíme a zvýraznime ešte prípadne soľou, cukrom, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou z citrónov ( môže byť aj kapka ovocného octu, príp. bieleho suchého ). Omáčka má byť primerane hustá (NIE riedka, ani príliš hustá ), má byť lesklá a hladká, smotanovo žltej peknej farby, s príjemnou vôňou a vynikajúcou plnou a výraznou, ale nekonfliktnou chuťou ( všetky chute sa musia snúbiť a byť harmonicky vyvážené). Niekto dáva ( občas aj ja ) na konci osmažiť na super malilinké kocky slaninku. Najpr zosklovatie a keď ide do červena, toto sa všetko vyleje do omáčky. Pozor, lebo to spení. A ako podávať sviečkovú? Mäsko, keďže je prešpikované slaninkou, sa nemá prelievať omáčkou, ale má byť „na omáčke“. No a trošku brusníc, keď je, sa dáva, tiež koliesko, mesiačik citróna. Možno tiež trošku šľahačky na ozdobenie, kdesi som to už videl. Inak nevaril som už sviečkovú ani nemapätám kedy, ale tento osvedčený recept nosím v hlave stále. P.s- teraz napíš Ty, ako robíš. Inak ešte k tomu mäsu. Niekto ho dáva dusiť už do základu, nie piecť do rúry. ◄ reagovať
LASICA ty si nebola pozvana ale ja !!!!! ◄ reagovať