M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  10. január 2025,  meniny má Dáša,  spln: 29. január 2025,  dnes východ slnka: 07:39,  dnes západ slnka: 16:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Poľovné psy bez preukazu o pôvode - diskusia

autor: off Pa33ck
pridané: 19.1.2010 18:23
Kto by mi vedel pomôcť,alebo poradit.Roky sa venujem výchove a vycviku polovneho plemena,slovensky kopov,samozrejme s PP.V neposlednej dobe pozorujem,teraz sa dostanem k meritu veci,ze vo viacerych zdruzeniach a samozrejme aj v nasom zacinaju prevladat psy,bez preukazu o pôvode.Väcsinou su to kopovy,jazveciky,jagose,bigle.Existuje nejaky predpis,vyhlaska,ktora by zakazovala tymto psom zucastnit sa na polovacke?Dakujem!
počet zobrazení: 49 777
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off majko82, 8.6.2014 o 18:52

Pa33ck by tu určite striehol deň noc , každú minútu . aj ja mu dávam hlas aby sa stal správcom inzercie psov :)

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

komentáre

zoradiť
zobrazené 401-440 z 527 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie pes bez preukazu pôvodu (autor: ali).

off Jager68, 13.3.2010 o 16:16

Ja mam ako som pisal psa bez pp.Beriem si ho na polovacky atd.Pracuje perfektne a vobec mi nevadi,ze nemoze mať oficialne skusky atd.Tie mi ta mala (jazvecik) potvorka spravila priamo v terene.A ked spolu cez splny.sedime,cakame ,driememe na posede....parada... Uz som pisal,ze som povodne chcel Borderika s PP atd atd.Ale v podstate som si vzal fenku ktoru uz nik nechcel a mozno by ju aj utratili. Zmieril som sa hned na zaciatku s faktom,že možu-nemusia nastať male problemy.Zatial je vsetko o.k. a nikomu doteraz nevadilo.ked som s nou prisiel na polovacku.Dalsi psik,ak nejaky bude,tak s PP. alebo........ZDRAVIM. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lesnica1, 13.3.2010 o 16:15

ja sa nesnažím prezentovať tu názor-že áno, nech si každý kúpi psa bez PP-to je blbosť. Myslím, že je a malo by to byť tak, ako je. len si tiež myslím, že u niektorých psíkov je škoda, že nemôžu byť PUP.
Musí byť ale skutočne na porazenie, že si niekto kúpi psa s PP a nech sa mu akokoľvek venuje, pes o robotu záujem nemá. Videla som už viacerých, ktorí sa šli do lesa len prejsť a ešte sa aj stratili...a videla som dohľadávku psa bez PP. Záruku pri kúpe šteňaťa nikdy nikto nedostane i ked bude po perfektných rodičoch-to je len predpoklad, že robiť bude, nie je to istota.
osobne vôbec nevidím problém v tom, že niekto potrebuje dohľadať zver a dohľadá ju pes bez PP-hlavne, že ju nájde. Ved ten pes o žiadnom PP netuší, že existuje-je to len ľudský výmysel, aby bolo všetko ,,papierovo" v poriadku. ◄ reagovať

off marceliusko, 13.3.2010 o 16:03

Každá minca má dve strany... a je na každom čo očakáva a čo je ochotný do toho očakávania investovať...pes bez PP pracuje super a je čistokrvný aaa... nechce sa mi o tom písať jednoducho kupujte psov bez PP a rozčulujte sa ak sa vám nejaký vydarí že prečo nemôže to či ono...jednoducho preto lebo je to pes ktorí nepatrí do lesa a najhoršie na tom je to že ten pes tam patrí (podla práce a výkonov) ale nepatrí tam jeho majitel ktorý si kúpil psa bez PP a práve pre majitela nepatrí do lesa pes je to smutné ale je to tak a majitelia takýchto psov potom kupujú(za ovela vätšie peniaze ako by stál pes s PP) rodokmen a skúšky a neviem aj čo len aby ten ich možno naozaj super pracant mohol vôbec do lesa... a hádajte kto vlastne tvorí tento kruh? Ludia! na jednej strane tý čo sú najskôr lakomý dať za psa to čo je taký pes hoden a na strane druhej tý čo nemajú chrbtovú kosť (a sú rovnako nažhavený na peniaze ako tý prvý) a predajú za peniaze aj dušu....Môj názor...uvedomme si či chceme psa alebo nie a ak ano ak naozaj ano tak potom ani neuvažujem o "bezpapierákoch"....Lovu zdar ◄ reagovať

off Jayz, 13.3.2010 o 15:23

lesnica máš pravdu;
nebudem sa tu z nikým hádať, hlavne keď som nikdy nechoval psa s PP, ale niečo o tom viem cez priateľov a nie je náhoda, že som nikdy nesiahol po psovi s PP

keď pozriete nové inzeráty, môžete kúpiť farbiara šteňa za 300éčiek; rodičia podľa všetkého super, ale inak je to mačka vo vreci bezmála za 10 000 Sk a to ste len na začiatku; ak sa ukáže, že nie je vhodný na ďalší chov či na PUP, kto zahodí toľké už investované peniaze a vyradí ho a investuje nové peniaze v očakávaní že teraz to hádam víde? a tak sa spraví čo treba a pes bude aj PUP a ak sa podarí sa ho pôvodný majiteľ zbaví a bude sa s ním trápiť ďalší...a popri tom iný čistokrvný pes bez PP za 30 eur a fľašu bude úspešne ale nelegálne dohľadávať bez šance získať na takéto konanie legálny status, čo je PUP...
ako trojnásobného chovateľa psa ma nik nepresvedčí, že aký bude psík závisí len odomňa, keď môj prvý pes, pri ktorom som mal objektívne najmenmej skúseností, bol najlepší... ◄ reagovať

off lesnica1, 13.3.2010 o 14:07

vždy tu boli psy bez PP a vždy aj budú-v každom chove, aj v poľovníctve a aj tam vždy budú-len sa o tom nehovorí. Ak by som mala psa, ktorý by bol bez PP a je to jasné čistokrvné poľovné plemeno, bola by som za, aby takýto pes mohol dostať osvedčenie, že je PUP. Nemuseli by mu byť vystavené PP. to je už iná vec-ani by nemal byť zaradený do chovu, ani by jeho osvedčenie nemalo mať vplyv na jeho šteňatá. ALE -ak je schopný a chce robiť, mala by byť možnosť umožniť mu to. Ak by ale takýto pes získal osvedčenie, nebola by som za, aby ho automaticky mohli získať aj jeho šteňatá. S marceliuskom tak trochu súhlasím,aj nesúhlasím. Šlo by vlastne len o to, aby využitie psa bolo aj papierovo podložené, ako oprávnené. Aj tak sa vždy budú využívať psy bez PP ◄ reagovať

off korky, 13.3.2010 o 13:58

Lovec vieš prečo pre ceny šteňat nie každí dá za šteňa spp toľko peniaz a bez pp ma to skoro zdarma . ◄ reagovať

off lowec, 12.3.2010 o 22:53

marceliusko , mi tu diskutujeme o niečom inom, dobre je nám jasné ako výstavy ,skušky a pod k čomu slúžia, mi tu diskutujeme prečo ludia kynologovia "ludia ktorý tomu rozumejú "sa utahujú k psom bez PP s určitých dôvodou čo je tu v SR ako 7 div sveta . S kús nam o tom niečo napísat ? ◄ reagovať

off marceliusko, 12.3.2010 o 22:05

Ale načo? Prečo? podporovať čierny trh so psami bez papierov?ano bude pracovať super a čo z toho? akú má perspektívu čo pre chov a plemeno a polovnú kynológiu prinesie ? Ujo Fero povie " to bol pes a ani papiere nemal a ako robil..." nie je lepšie rozumnejšie venovať svoju energiu tomu čo má nejaký význam a zmysel? Načo plytvať energiu pri výchove a výcviku psa ktorý po sebe (oficiálne) nič nezanechá...neviem ale nechápem vaše zmýšlanie ved je hromada psov čo majú papiere o pôvode a sú aj PUP ale nie sú pre to či ono vhodní do chovu aj ked majú super robotu ale jednoducho nepatria do chovu! A tam skončia. Tak prečo a načo a hlavne ako si to predstavujete? Prídem s Nemeckým ovčiakom na farbiarske alebo duričské alebo brlohárske??? skúšky a ak pes urobí je PUP???Podla čoho na základe čoho by ste chceli absolvovat skúšky PUP? že vyzerá ako kokršpaniel? A čo ked Jano z korony zakričí ved to je susedov punťo a jeho pradedo bol síce super ale tuším to bol farbiar...je na každom z nás ako sa postaví k tomu čo ho baví viem že nie je všetko ideálne ale som presvedčený že toto nie je cesta k zlepšeniu toho či onoho plemena... môj názor každý má svoj ja ho nikomu neberiem Kynologii zdar! ◄ reagovať

off Jayz, 12.3.2010 o 21:06

no zase...si si nevšimol, že tu nebola reč o zaradení psov bez papierov do oficiálnych chovov, ale o možnosti dať aj psíkovi bez pôvodu ale s dobrou robotou šancu prejsť pracovnými skúškami a tak získať legálnu poľovnú upotrebiteľnosť ak na ňu naozaj má?
a keď si už začal s tým postupným zničením plemien - nesmerujú niektoré chovy vďaka praktikám niektorých chovateľov a funkcionárov kynológie práve k tomu? alebo je to len výmysel?

tu predsa nik nespochybňuje takých, ako si ty (ako sa opisuješ) ◄ reagovať

off marceliusko, 12.3.2010 o 20:38

Tak teda zrušme výstavy a skúšky a berme do revíru všetko čo nájdeme doma na dvore ved sa hádam niečo z toho ujme... uvedomte si dosah celého konania...rodičia s PP šteniatka bez PP šteniatka šteniatok bez PP bez skúšok bez smerovania a dalšie šteniatka bez PP a dalšie a dalšie a sem tam niečo čo "prebehlo okolo" a zrazu sa brlohár nevmestí do brloha a farbiar radšej durí ako pracuje na stope a durič už nedurí lebo vlastne nie je durič a viac ho začalo baviť obhánanie oviec...nedehonestujme prácu kynológov ktorí sa snažili nie len pre seba ale aj pre nás aby sme sa mohli tešiť z toho čo pre nás vyšlachtili a aby psi robili to čo majú a aby sme aj my mysleli nie len na seba (viem dnes je "iná doba") ale aj na tom čo zostane po nás...aj ja som bol oslovený ludmi "ty máš dobrého psa ja mám suku spárime štence budú predané ešte ani nebudú na svete"... nemienim zarábať na psoch a ani nikdy nebudem (na to ma to príliš baví) ale je na každom kynológovi ako sa postaví k veci a k tomu aké dôsledky má chov psov bez PP... Lovu Zdar... ◄ reagovať

off VanFCR, 12.3.2010 o 20:07

k tym praktikam, podvodom a zlahcovaniu dodam len to, ze je to hlavne v nas, majiteloch psov...ak mi radsej latku podlezieme, ako ju preskakovat, tak sa necudujme, ako to tu vyzera. V zahranici by si nik nedovoli to, co u nas na skuskach, ani rozhodcovia, ani ucastnici skusok...ja za seba poviem, ze radsej preskakujem ako podliezam, ale viem presne o com hovorite... ◄ reagovať

off lowec, 12.3.2010 o 14:00

Medzi psom s PP a bez PP je zrejme len rozdiel papiere "kde je záruka ak má pes v papieroch výsledky skúšky a pod že to ok" ak sa majitel dostatočne venuje psovi pes mu to vráti s kladným výsledkom v revíri , nečudujem sa poniektorým majitelov psou bez PP , že tak činili prax im ukázala praktiky na výstavách , skúškach a pod... ak bol pred tím majitelom psa s PP a dôkladne pripravoval psa na skúšky a mal potom skúsenost ako to v skutočnosti prebehlo a videl niečo čo nemal ,čo sa stáva zrejme bežne v SR, je nad slnko jasné že je mu potom jedno či má pes PP alebo nie... ◄ reagovať

off pivonka66, 12.3.2010 o 13:35

Jayz a apple, potvrdili ste mi presne to, čo som písala 9.3.2010, aby schopné psi bez PP mali šancu svoje vynikajúce vlohy na skúškach dokázať a v revíri odprezentovať. ◄ reagovať

off Jayz, 12.3.2010 o 12:39

apple 100% súhlas ◄ reagovať

off apple, 12.3.2010 o 11:35

myslím, že si pomenoval problém. poľovnícka kynológia nie je systémovo nastavená na zvyšovanie kvality chovu pup. miesto toho je bežné, že na skúškach sa podvádza, kamaráti rozhodcovia za psa dorobia výkon... pri niektorých plemenách sa znížili kritéria chovnosti, u ďalších sa už o to hovorí. tam, kde sa pritvrdilo, narazilo sa na odpor producentov. výhľad? tí istí, ktorí dostali poľovnícku kynológiu tam, kde je, sú zas vo funkciách.
psi bez PP? som za, aby sa pri dodržaní kritérii mohli vykonávať pracovné skúšky a pes bol pup. to však nezakladá na jeho uznanie psa s pp. ◄ reagovať

off Jayz, 12.3.2010 o 10:26

zaujímavá téma; zaklincovaná tým, že sú nejaké oficiálne pravidlá a ak sa dodržiavajú, pes bez PP nemá čo v revíti hľadať;
ak ale ideme na vec pragmaticky, tak mussíme pripustiť, že pri výkone práva poľovníctva je nám osožný psík, ktorý "vie robiť". Celý cirkus s papiermi, skúškami a všetkým možným vznikol ako prostriedok nato, aby bola kvalita psíkov niečim doložená a smerovalo to všetko k skvalitňovaniu chovov a k čoraz lepším výsledkom. No ako to už chodí, prostriedok sa pomaly zmenil na cieľ, okrem perfektných výsledkov a férového jednania je dosť aj opačného a výsledkom je, že mnoho ľudí odrádza pokúsiť sa vychovať riadneho psíka s "papiermi", pre jeho potrebu, aj keď to odporuje oficiálnym pravidlám, stačí psík bez papierov zato s reálnymi schopnosťami...
(keď vám dva psíky s papiermi nedohľadajú streleného kusa, verte, že ste nadšení, keď sa to vzápäti podarí psíkovi bez papierov)
takže otázka asi stojí, je všetko v kynológii tak, ako by malo byť a nie je na mieste pripustiť aj niektoré čiastočné zmeny v prospech toho, čo ozaj chceme - aby psík, ktorý má papiere vedel robiť a psík, ktorý vie robiť, mal papiere? ◄ reagovať

off vlastimidurcik, 11.3.2010 o 6:42

Ak pes nepoľovníka preháňa zver, poľovník by mal zasiahnuť tak, že ak pozná majiteľa, tak ho upozorní, alebo odchytí psa a pri najhoršomm môže psa aj odstreliť. Ja si myslím, že stále to ide tou schodnejšou cestou. Ak poľovník poľuje so psíkom bez PP, je to len a len na poľ. hospodárovi ako to vyrieši. V podstate porušuje predpis SPZ ( SPK ), skrátka, že na poľovný účel je možno použiť len psov s poľovnou upotrebiteľnosťou, t.z. s PP........Niekde sa to dodržuje a niekde nie. Sám som toho svedkom v mnoho PZ a dosť často sa o tom rozprávame. Väčšinou sa držím zásady, aby si každý najskôr urobil poriadok doma. Nemán nič proti štvornohým priateľom bez PP. Ten papier nezmení lásku k psíkovi. Zároveň sa riadim pravidlami SPZ a SKJ. Tí, ktorí sa (sklamali), buď na toto nemajú, alebosa dali odradiť počiatočným neúspechom. Verte však, ak niekto chce chodiť po výstavách a skúškach a samozrejme mať na poľovačke svoje druhé JA ( štvornohého priateľa ), tak tie peniaze ušetrí a odtrhne si aj od huby!!! Na výstavy chodíme za účelom spoznávania nových priateľov a stretnutia a na skúšky a spotočné poľovačky detto.... Pes potrebuje príležitosti, aby získaval skúsenosti a to isté platí aj o vystavovateľovia a poľovníkovi. Ak sa k tomu pridá úspech, je to len odmena za vzájomne dobrú prácu. Je to niečo naviac. Každýz nás zažil aj neúspech a sklamanie, ale ja napr. nepatrím k tým, čo ich neúspech odradí. Mňa to viacej nabudí, do ďalšej práce!! Vlasto. ◄ reagovať

off korky, 10.3.2010 o 22:18

Len tak pre zaujímavosť čoho sa dopusti majiteľ svojho psa bez pp keď dovolí duriť zver v revíri -pytliactva -ak nieje poľovníkom. A čoho sa dopusti poľovník ak dovolí duriť zver psovi bez pp v poľovnom revíri SKÚSTE NATO ODPOVEDAŤ .LOVU ZDAR . ◄ reagovať

off lowec, 10.3.2010 o 15:02

Dovolím si povedat po určitých skúsenostiach , výstavy ,skúšky a pod oficiality určitá skupina sklamaných polovníkov kupuje psíkov bez PP v mojom okolí poznám nim 12 ludí vlastniacich polovných psov bez PP , psy pracujú tak ako s PP , majú ich pre vlastnú potrebu žiadne oficiality ako spol. pol., je to realita nič viac . ◄ reagovať

off posed33, 10.3.2010 o 13:58

HUNTER suhlasim : )) ◄ reagovať

off hunter65, 10.3.2010 o 8:20

Suhlasim s Pivonkou. A asi kazdy zazil oba pripady, kedy pes bez PP bol i bez skusok lepsim pomocnikom ako pes s PP a skuskami. Pes je na 50% obrazom svojho pana a 50% su vlohy, ktore mu zarucuje aj plemenitba.
Jenou vetou - PP ani skusky este nikomu nezarucili polovnu upotrebitelnot. ◄ reagovať

off pivonka66, 9.3.2010 o 22:47

VanFCR, asi si zle pochopila to, čo som napísala. Nie je tam zmienka o tom, že by sa mali takýto psi použiť na ďalšiu plemenitbu. Jednoznačne som však toho názoru, že schopní psi by mali mať možnosť robiť skúšky a byť tak poľovne upotrebiteľní. ◄ reagovať

off VanFCR, 9.3.2010 o 19:48

pivonka66 napisala:
Veľmi by som však uvítala možnosť pri mimoriadne schopných psoch, ktorí by spĺňali ten-ktorý štandard, (príp. málo-početných), aby im bol PP vydaný, príp. nejaký doklad, s ktorým by mohol absolvovať aspoň skúšky a tým by bol poľovne upotrebiteľný a v revíri určite užitočný.

A ja ako majitel malopocerneho plemena hovorim NIE, vydavat PP len tak, ze malopocetne plemeno, je cesta k zahube plemena, podla mna. A pokial ide o skusky...hm...to by sa dalo polemizovat...ale osobne som skor za nie, ako ano. ◄ reagovať

off posed33, 9.3.2010 o 19:35

PIVONKA66 precitaj si komentare z 27.2 o 20.08 a 21.10 a dostanes zhruba odpoved na polovicu tvojich otazok : )) ◄ reagovať

off pivonka66, 9.3.2010 o 18:59

Nemyslím si, že je to mýtus, že fenka má mať aspoň raz v živote šteniatka. Je to prirodzené (pokiaľ nemá zdravotné problémy) pre fenku a má to na ňu pozitívny vplyv, nie len po fyzickej, ale aj po psychickej stránke.
Čo sa týka PP, s ním, či bez neho, v súčasnej dobe zrejme je lepšie si zadovážiť psíka s PP, lebo bez PP sa nedostanete na skúšky i keby bol psík nadpriemerne šikovný s vynikajúcimi vlohami, predpisy nepustia.
Veľmi by som však uvítala možnosť pri mimoriadne schopných psoch, ktorí by spĺňali ten-ktorý štandard, (príp. málo-početných), aby im bol PP vydaný, príp. nejaký doklad, s ktorým by mohol absolvovať aspoň skúšky a tým by bol poľovne upotrebiteľný a v revíri určite užitočný. A mnohokrát možno užitočnejší, ako ktorýkoľvek pes s PP.
Videla som mnoho poľovne upotrebiteľných psov v revíri so skúškami a nestáli za veľa a naopak, psi bez PP, ktorí pracovali tak, že by mohli zúčastniť vrcholových súťaží. ◄ reagovať

off hunter65, 9.3.2010 o 16:34

Zaujimava diskusia. Ja mam fenku bez PP, ale to nie je podstatne. Ked na nu idu kramy, teda hara, ma take krce ze sa mi dva - tri dni plazi po zemi. Mam na to lieky od lekarky, ale zaujimalo by ma ci je to nieco unikatne, ci ma niekto so svojou fenko podobnu skusenost. Najviac ak sa niekto vyzna v chove, ake su rizika takychto priznakov, ci nedat vybrat maternicu preventivne ... nakolko je tam vysoke riziko.
PS tiez som podlahol mytu, ze fenka ma mat aspon jedny steniatka. ◄ reagovať

off VanFCR, 9.3.2010 o 12:18

@ LOVEC, neviem co presne ta okolo vystav zaujima...vystavy sa daju rozobrat z roznych stran, je to o tom ako sa k tomu clovek postavi. Su taki, co to maju ako hobby, bavi ich cestovat, vystavovat, nadvazovat nove kontakty. A su taki, co chodia na vystavy vypocitavo podla rozhodcov a konkurencie, len aby si pozbierali co najviac titulov, no a potom su taki, co vystavy beru ako nutne zlo nariadene klubom na uchovnenie alebo ako dan za to, ze chcu mat konkurencieschopny chov. Ja osobne patrim asi do tej poslednej skupiny. Pre mna je vystava nieco, kde mozem ukazat pripadnym nevestam akeho psa mam, nadviazat kontakt s chovatelmi od ktorych by som eventualne brala stena, pozriet si v pripade ze by som mala fenu nejakych zenichov a jednoducho dat o sebe vediet, ze aj ja som tu so svojim psom/sukou/chs. Inak su vystavy slusny biznis a maju asi taku vypovednu hodnotu ako vela pracovnych skusok. Inak povedane, ak si dobre vyberies rozhodcu mozes mat rychlo a pomerne lahko sampiona krasy, ale to nezaruci, ze pes je idealny exterierovo ani ze ten exterier da stenatam. Rovnako ako sampion prace nezaruci, ze bude rovnako dobre robit mimo skusok. Poznam viac psov, ktori maju skusky v I. cene a v zivote by som si po nich nezobrala stena. Osobne mi vysyavy ako take nevadia, ze sa tomu ludia venuju ale nepovazujem za spravne, ze sa nimi podmienuje chov a kvalita psa ako takeho. Staci takto, alebo ta zaujima nieco konretne? ◄ reagovať

off L0VEC, 9.3.2010 o 11:47

vanfcr, napiš ako je to teda s výstavami a prípadni celí biznis okolo psíkov ako to vidíš ? dik ◄ reagovať

off VanFCR, 9.3.2010 o 11:21

@ LOVEC...pleties pojmy dokopy...jedna vec je PP a druha preslachteny chov niektorych plemien. PP je papier, ktori je nieco ako rodny list...tak ako ty vies, kto bol tvoj dedo, pradedo, kto je sesternica z prveho druheho a mozno aj dalej kolena, tak isto PP hovori o tom istom u psov. A sluzi len a len na to, aby nedochadzalo k pribuzenskemu pareniu, pretoze tam potom moze dochadzat k roznym genetickym zmenam, ci uz zdravie, povaha, exterier...tak ako je to u ludi, tiez si nejdes zakladat rodinu so sesternicou. A tam kde sa to deje, je to aj vidiet, kolko bohuzial dementnych ludi sa v tych oblastiach rodi. Dementnych prosim nebrat ako nadavku, ale ako mentalny postih.

To ze mnoho psov s PP ma rozne choroby atd, je jednak preslachtenim prelena (a tu by sa dalo o poludstvovani trochu hovorit) a dvak tym, ze ludia co to s chovom myslia seriozne vazne stale viac a viac vyuzivaju modernu vedu a davaju psov rozne vysetrovat, geneticke testy a pod. To ze sa oriesok dozije krasnych povedzme 12 rokov v navonok dobrom zdravi neznamena, ze naozaj nema ziadne zdravotne problemy, len sa nemusia prejavit...

To len na dovysvetlenie, ze tvrdit ze psi s pp su na tom horsie a preslachtene je rovnake pausalizovanie ako tvrdit, ze bez pp psi su na nic...ani jedno ani druhe nie je pravda ◄ reagovať

off VanFCR, 9.3.2010 o 11:14

@ laik...nepopieram vedomosti a skusenosti tvojej susedy veterinarky, ani tvoje osobne, ci tvojich priatelov, len si treba uvedomit, ze toto je tema, kde 100 ludi, 100 nazorov. Ja mam svoje tvrdenie tiez podporene vyjadreniami veterinarov a nie jedneho, navyse veterinarov kamaratov, takze si myslim, ze by mi netlacili bludy do hlavy len preto, aby sa ukazali...tak ako vo vsetkych oblastiach, aj veterina a poznatky v nej idu dopredu, dnes vela veterinarov studuje v zahranici, zucastnuju sa vyskumov ovela fajnovejsich a detailnejsich ako sa konaju alebo konali u nas atd atd...teorie sa menia, vsade, veterinarna oblast nie je vynimka a osobne som sa zatial nestretla s nicim, co by ma presvedcilo, ze veta "sucka musi mat aspon raz za zivot steniatka" je pravdiva a nie je to len mytus...tak ako na ludi aj na psov plati, ze cim modernejsia doba, spinavsie prostredie atd, tym viac civilizacnych chorob, kam rakovina patri. Ked sa k tomu prirata genetika, lebo chov je vlastne len o tom, tak jedno s druhym nam zrazu ukaze to alebo ono. Som za to, aby clovek, kym sa rozhodne poznal obe strany mince a nebolo mu predkladane len jedno tvrdenie ako spravne. Nech ma moznost sa sam rozhodnut. ◄ reagovať

off L0VEC, 8.3.2010 o 22:48

Prepáčte ale budem moc priamy,, Pes s PP je podla mojej mienky len naše poludštenie ako poludštujeme psou a všetko okolo nich ,,,,všetko je len o biznise kde určité vyvolené skupiny profitujú ,vysvetlím môj pojem poludštenie ,ako mi ludia zvláštnym spôsobom udávame kriteria psovi o výške a pod ako má pes vyzerat ,,,, je vidiet ako psi tím chovom s PP majú choroby o ktorých ani nesnívali asi je to prešlachtením ,pouličný pes zvaný bastardt je odolnejší ako pes s PP ... o čom je to cele. stale v tom vidím len peniaze. ◄ reagovať

off laik, 8.3.2010 o 22:34

VanFCR
Veľmi by som s tým tvrdením nesúhlasil, poznám veľa prípadov z praxe v okolí, kde opak bol pravdou. Moja suseda MVDr., 1. žena CSc. na SK sa venovala celý život vo vet. nemocnici psom a bola to aj jej teória, detto odchody troch súk priateľov za posledné 4 roky /NO, BF, Laika/, predtým aj jej suka NO. To, že niektoré bez šteňat sa dožili vysokého veku, ešte to nevylučuje.
Kto nezažil tieto odchody, asi to nepochopí. ◄ reagovať

off posed33, 8.3.2010 o 21:40

VANDA asi myslel ze byvaju pokojnejsie nie take agresivne fena ktora nema stence povecinou napadne aj ine stena nie je to pravidlom ◄ reagovať

off VanFCR, 8.3.2010 o 21:21

Jager68...ak chces, aby mala fenka steniatka len ako pises,kvoli zdraviu, tak to robit nemusis. Toto je jeden z mnohych mytov, ktore sa o psoch siria, ze fenka musi mat aspon raz steniatka kvoli zdraviu. Neplati to ani v pripade castych falosnych gravidit, kedy si mnohi myslia, ze velmi po steniatkach tuzi. Poznam nie jednu fenku, ktorej takto steniatka dopriali a po steniatkach falosky pravidelne pokracuju. A neplati to ani v pripade problemov s maternicou, ci uz zapaly alebo rakovina. fenky bez steniatok sa dozivaju vysokeho veku a naoapak fenky so steniatkami umieraju na rakovinu maternice (alebo im ju musia vyoperovat) v mladom veku.
Je to samozrejme tvoje rozhodnutie, ale ak by som sa nahodou niekedy dostala k bez PP fenke, urcite by som ju nedavala nakryt. Nech by bola akokolvek krasna a sikovna. Ocenujem, ako si ju vypyplal a aj zda sa krasny vztah, ale ak nemas iny dovod, len zdravotny, naozaj nevidim dovod, preco kryt. Otec moze byt najsamkrasji, ale istotu, ze nie su pribuzny v 1-4 generacii bez PP nemas a teda ani malu zaruku, ze stanitka podedia vlohy aj krasu. Skus si nieco zistit o pribuzenskom pareni, ake vysledky moze mat... ◄ reagovať

off Jager68, 8.3.2010 o 17:13

Tak to by som asi ,,neprežil."...otazka mojej manželky..kam beres tie male??? a je ze utratiť..a zastreli ma mojou vlastnou gul.kozlicou.......mater tej mojej potvorky je inak vynikajuca brloharka........keby mal clovek istotu,že bude mať len 2-3 steniatka... ◄ reagovať

off posed33, 8.3.2010 o 13:52

ty ho utratit nemusis daj to niekomu inemu spravit je to drasticke ale bohuzial aj to sa robi : (( ◄ reagovať

off Jager68, 8.3.2010 o 13:49

No.....utratit,keby to bolo take jednoduche.Partnera by uz aj mala..a paradneho psika a 2-3 steniatka by uz mali aj buducich majitelov.Sranda je,ze sa velmi paci a kazdeho to prekvapi,ze nema papiere.Este si to rozmyslim.Zdravim. ◄ reagovať

off posed33, 8.3.2010 o 11:52

JAGER68 napisem ti zas len realitu utratit !!! nechaj len jedno : ))aspom 8 tyzdnov a ak sa ho nezbavis tak bohuzial to iste : (( ◄ reagovať

off Jager68, 8.3.2010 o 11:46

Pôvodne som mal zalusk na ineho psika a samozrejme s papiermi,ako sa hovori.Ale ked som videl tu potvorku a ako sa vzdy ku mne rozbehla-vzdy prva-a nechcela sa odluciť,nebolo ineho riesenia.Jednoducho si ma prisvojila a bolo rozhodnuté.Ale su tu uz aj problemy.Mala by mať aj steniatka ale co s nimi??,Pre jej zdravie by to bolo asi o.k. ale co steniatka??Samozrejme,že darovať.Ale je istota,že sa to podarí??? ◄ reagovať

off posed33, 8.3.2010 o 11:08

JAGER68 presne si teraz vystihol co som uz davno pisal : )) avsak to neznamena ze chcem podporovat psov bez PP ako som tiez pisal : )) ◄ reagovať

zobrazené 401-440 z 527 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama