Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jelenia zver a jej stavy. - diskusia

autor: off milank
pridané: 24.7.2007 23:37
V mnohých slovenských regionoch je dnes jelenia zver hlavnou zverou.Sú to jelenie oblasti t.j. chov v týchto oblastiach je zameraný na zver jeleniu.V posledných rokoch(podľa mojej mienky)sa však väčšia pozornosť upiera na zver diviačiu.Svedčia o tom články v našich poľovníckych časopisoch,v ktorých prevláda problematika diviačej zveri a o jelenej len kde tu.Ale aj na tejto stránke som sa v diskusií ešte o jelenej zveri nedočítal nič!!!Pritom si myslím,že stavy jelenej zveri,čo sa týka Sexuálnej štruktúry,ale aj Vekovej a následne Trofejovej sú na katastrofálnej úrovni.Preto by som sa chcel s Vami poďeliť o Vaších poznatkoch a skúsenostiach.Ako sa vo Vaších revíroch plnia plány lovu?Nemáte problém s odstrelom Jeleňov 4 tej vekovej triedy?Aký je podľa Vás pomer Staré jelene ku Mladým jeleňom?A takisto pomer Starých jeleníc ku Mladým jeleniciam?Stalo sa aj Vám,že ste počas ruje stretli slušného staršieho jeleňa osamoteného alebo len s jednou,dvoma jelenicami a mladý "žebrák" aj s piatími?Alebo aj u Vás zaručal jeleň 3 týždne po ukončení ruje z dôvodu neoplodnenia jeleníc?Ako prebiehali u Vás ruje pred 15-20 rokmi v porovnaní s dneškom?Koľko jeleňov 4 VT sa u Vás strelilo za posledných 10 rokov?
počet zobrazení: 16 824
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-103 z 103 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off milank, 10.8.2007 o 18:47

V podstate si porozumel,ale tu nejde len o jedinú ruju.To môže byť problém aj do budúcna.Ako som už spomenul v predchádzajúcom príspevku prvé do ruje idú staršie jelene a jelenice.Matka príroda to už raz tak múdro zariadila,že prvé sa pária jedince najsilnejšie,najzdravšie a genetický najvyspelejšie.Tak si teraz predstav,že odstrelíš tesne pred rujou alebo na jej začiatku vedúcu skúsenu jelenicu alebo starého jeleňa,ktorý si vybojoval nejaké stádo jeleníc.Tak dáš príležitosť slabším jedincom a dôjde k nepomeru vekovej štruktúry a sexuálnej tiež.A vznikne Ti to čo máme dnes. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Doduin, 10.8.2007 o 7:49

Dakujem vam za odpovede.
Ok, tu druhu otazku o zbohatlikoch chapem.
A tu prvu povedzet ci hej. Chapem to takto: Cize tym ze sa odstrelia pocas ruje, nastane nepomer a tym sa predlzi ruja? Ak som to z vasich odpovedi dobre pochopil. Je to tak? ◄ reagovať

off milank, 10.8.2007 o 0:01

Zdravím D4.Ja sa Ti to pokúsim vysvetliť.Dúfam,že to napíšem zrozumiteľne.Pomôžem si jedným odborným článkom z Hubertlovu.
Začiatok a priebeh ruje závisí od mnohých faktorov životného prostredia a to najmä klimatických a biologických,od telesnej kondície,od vekového rozvrstvenia a pomeru pohlavia,od plošnej hustoty a pod.U jelenej zveri počas ruje dochádza k synchronizácií pohlavných žliaz oboch pohlaví,ktoré predtým žili oddelene.Pre existenciu jelenej zveri,jej zdravia a jej ďalšieho vývoja je podstatné,že najskôr sa stávajú rujné staršie jelenice,ktoré sú hneď na začiatku ruje úspešne oplodnené staršími jeleňmi.Mladé jelene sa oneskorujú v hormonálnom vývoji spermií,kedy sú schopné oplodniť jelenicu.Ruja vrcholí vtedy,keď vrcholí rujnosť väčšiny jeleníc.Vrcholenie rujnosti je veľmi krátke a trvá iba niekoľko hodín a pritom celý cyklus rujnosti môže trvať 3-4 dni.Čas ruje súvisí s obdobím ovulácie u samíc a je synchronizovaný tak,aby sa mláďatá rodili v potravne priaznivom období.
Ak sa v čase ruje vyskytne nedostatok starších jeleňov prípadne existuje nerovnovážnosť v oboch pohlaviach,dochádza k predlžovaniu ruje.Pretože,ak nie je jelenica oplodnená v prvom cykle rujnosti,jej ďalšie oplodnenie môže nastať v druhom cykle rujnosti,ktorý nastáva asi po 18 dňoch,čiže až vtedy dochádza k ďalšej ovulácií(preto občas počuť zaručať jeleňa aj na začiatku novembra).V revíroch kde je dostatok jeleňov v biologickom veku(12r.),dostatok skúsených vedúcich jeleníc poprípade staršie jedince sa strieľajú až po ruji,zostáva priebeh ruje koncentrovaný do troch tyždňov a nie viac.
Preto si myslím,že do určitej miery môžem ovplyvniť priebeh ruje odstrelom.Určite nie v celom revíri,ale v určitej lokalite áno.Ďálej k tomu či si „zbohatlíci“dávajú do svojích revírov zver z tých ostatných,alebo odniekaľ ...Doviesť ju nedovezú ale,keď vyvezú niekoľko vlečiek siláže alebo kukurice,tak stiahnú zver z minimálne ďalšich dvoch revírov. ◄ reagovať

off Cilan, 9.8.2007 o 18:20

D4 s tym odstrelom bol problem vzdy len s jelenicami pred rujou , presne to co si povedal ze sa zmensi pocet, ale mas tam ine faktory , vodiaca jelenica si pameta miesta kde sa cosi stalo a snazi sa im vyhybat , plasenie vystrelom, medved ktory sa tam zacne motat okolo vyvrhu atd. ale ked to tak zoberies celkovo tak je to len chapanie toho ze jelenica je menej hodnotna ako jelen , pretoze tieto vsetky faktory ovplyvnuju zver aj pri odstrele jelena nie len jelenice

a k tomu stahovaniu zveri ,je to nieco podobne ako ked mas v chotari jedno pole kukurice, ak chces naozaj zistit co to robi taketo krmenie tak si najdi dake miesto kade trocha prechazda zver a zacni tam nosit kukuricu , najprv tak dve iglitky za tyzden a potom neskor igelitku kazdy den , potom sa prejdi po okoli a zistis ze ja tam zrazu akosi vela zveri, a potom si predstav ze titi "polovnici" toto robia v tonach kukurice a ineho krmiva a + si zober ze so septembrom v horach zacina prichadzat obdobie nudze
len pre ukazku u nas jedno taketo kukuricne pole stiahne divaiky zo 4roch dolin , vysoku az tak nie kedze ta sa ovela radsej ako diviaky aj pasiea chodi do poli, ale keby taketo pole zostalo do pol novembra co je na dolniakoch uplne bezne tak je to s nou take iste ◄ reagovať

off Doduin, 9.8.2007 o 10:34

A fakt si myslíte, že všetku zver majú zbohatlíci vo svojich súkromných revíroch? Nie je to celoplošný problém?
Oni berú zver z našich lesov zver a dávajú si ju do svojich sukromných? ◄ reagovať

off Doduin, 9.8.2007 o 10:32

Vysvetlite prosím mne, laikovi, ako vplýva odstrelenie jeleňa resp. jelenej zvery na ruju? Ako to môže vplývať okrem toho že sa zmenší počet? Čím? Prečo? Ďakujem. ◄ reagovať

off bibik, 9.8.2007 o 7:28

momentalne dost velki problem si myslim je aj to ze neaki velky zazobany pani skupuju revyri a robia tam nekontrolovanu prebierku zveriny nepaci sa mi ze v case pred rujov uz panstvo vysipavaju plne traktorove vlecki silaze videli sme to spolu s milank..nevravim ze sa nestrielalo aj pretym ale teraz je to horsie u sukromnych revyroch a tak nam vymizli aj dobre jelene to je moj nazor ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off milank, 8.8.2007 o 23:28

Ja som ulovil jelenicu aj s jelienčaťom koncom septembra,teda počas ruje a chcel by som vedieť,či som urobil dobre.môže sa narušiť takto priebeh ruje? ◄ reagovať

off Cilan, 8.8.2007 o 23:23

ja vravim ze odstrel jelenic pocas ruje a pred nou pri terajsich stavoch vysokej ruju nemoze narusit ale to je len moj malicky nazor, otec pred rokom strelil jelenicu 1.9 na okraji reviru , kde chodi len par ludi a zver tam nie je stala a teraz po roku som sa dozvedel aku spravil "somarinu", ze to sa nerobi no ja mam na to iny nazor ◄ reagovať

off milank, 8.8.2007 o 22:35

Tento problém máme aj my v časti doliny,ktorá je náveterná-čiže severná.od novembra sa z tejto časti zver jednoducho vytratí a hľadá miesta teplejšie a chránené pred studeným vetrom.tak teraz si to Atyla skús prerátať možno je to ten istý problém aj u Vás. ◄ reagovať

off atyla13, 8.8.2007 o 19:50

U nas lovia resp. si nechavaju lov holej zveri aj na oktober-november, teda po ruji ,ale večšinov po ruji sa aj jelenice nejako "vytratia " a je problém streliť jelenicu neviem čim to je ◄ reagovať

off milank, 8.8.2007 o 19:45

Ak môžem vrátim sa ešte k tejto téme.aký je váš názor na posun odstrelu jelenej zveri z 1.augusta na 1.september?lovíte u Vás holú už od dohoto dátumu,alebo počkáte až skončí ruja,teda až od októbra?ako môže narušiť priebeh ruje odstrel jeleníc počas ruje? ◄ reagovať

off milank, 30.7.2007 o 20:29

áno presne tak od vtedy uplynulo 15 rokov a situácia sa vôbec nezlepšila ba práve naopak,zhoršuje z roka na rok.dôkazom toho sú regionálne prehliadky trofejí.nie je tam čo pomaly obdivovať.to má zaraža najviac,že jeleň dozrieva 12 rokov a stále nič nevidno. ◄ reagovať

off Vlado2406, 30.7.2007 o 15:01

Ricardo,ale ako píšeš to bolo pred 15 rokov naspäť,takže nehovor,že oni strieľali hlava nehlava,nevravím,že to nie je pravda,je to všeobecne známy problém,ale za 15 rokov sa dalo niečo s tým urobiť... ◄ reagovať

off milank, 29.7.2007 o 13:27

zdravím.áno máš pravdu,to čo sa spravilo hlavne s jeleňmi v rokoch 90.-93. je hrozné.v priebehu týchto pár rokov sa zničilo všetko,čo naši otcovia a starý otcovia budovali niekoľko desaťročí.ale či my s tým teraz už nič nenarobíme nesúhlasím.práve naopak,práve my teraz musíme začať niečo robiť,aby tento nenormálny stav sa zastavil a nasledne upravil do normálu.keď to dokázali oni musíme to dokázať aj my,ale musíme začať niekde inde.a to u samého seba!každý jeden.ja a každý z nás by mal chcieť,aby aj naši potomkovia mali tak krásne zažitky a dectvo ako my vďaka poľovačke a starostlivosti o zver.Lovu a vašej práci zdar. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off ricardo8, 28.7.2007 o 20:17

Zdar!Podla toho co mi svokor spominal tak pred 15 rokmi sa u nas strielali III Vt. tak 3 az 4 za sezonu a sem tam aj IV Vt.!No teraz je to ine, ked koncila vtedajsia horska spolocnost tak strielala hlava-nehlava a teraz to poznat na chove ale stym uz nic nenarobime!Teraz k nam zide I Vt.a niekedy aj II Vt. a raz za cas III Vt. a mozno nejakych 30 kusov holej!Mame odstrel len I Vt. ked pride cas odstrelu tak niektory dobre ze nesedia v krmelci len aby strelili, ale co uz taky niektory ,,polovnici"!A ruja je u nas slaba rok co rok slabsia! ◄ reagovať

off Cilan, 28.7.2007 o 18:41

no z okolitych revirov to zistim asi tazko ale porubci stvorku dostali minuly rok a turani to ti neviem povedat , skusim zohnat daky vestnik inak to nezistim a este janko slota strelil nasho IVku jelena minuly rok takze teraz uz neviem ze by sa daky drzal pocas roka u nas,uz som o tebe pocul od bibika :)a usuzdoval si spravne to miesto ;-)Rajecka strana ◄ reagovať

off milank, 28.7.2007 o 17:02

Som rád,že si sa zapojil aj Ty Cilan.podľa tvojích fotiek usudzujem,že poľuješ s otcom niekde v okolí Martinských holí,ale z rajeckej strany.Teba som tu potreboval.veľmi by ma zaujímalo ako je to s odstrelom tam u Vás vo Vašom revíri,ale aj v okolitých revíroch.dajme tomu dva susediace na jednu stranu a dva na druhú stranu aspoň za posledných päť rokov ,ak je to v tvojích silách zistiť to v nejakom katalógu ulovenej zveri z vášho regiónu.u nás sa takéto katalógy vydávajú pri príležitosti každoročných regionálnych výstav.zaujímali by ma počty ulovených jeleňov v jednotlivých vek.triedach a počet ulovenej holej.pretože ja poľujem z druhej strany v trebostovskej doline.keď vyjdem na naše hole vidím Kunerdský kaštieľ.lovu zdar ◄ reagovať

off Cilan, 28.7.2007 o 11:08

u nas je ruja kazdy rok ina zalezi vela od pocasia, konkretne v "nasom" reviri to nie je nic extra koli velkemu ruseniu zveri ale celkovo je to dobre, co sa tyka jelenov IV-riek, tak si nepametam ze by zdruzenie niekedy na neho povolenku, a mat rochu vecsi revir tak by sa mozno aj strelil ale takto k nam zavitaju len v noci III.-jky uz po dlhsej pauze dostavame,co s tyka holej, tak populacia sa vylmi zdvihla ,ako kedysi chodili po dve sem tam tri kusy spolu dnes ich nie je problem vidiet pokome 10+ mlade, v tychto vecsich criedach byvaju jedna az dve jelenice na ktorych uz naozaj vidno starobu , v tych mensich criedach byvaju lane podla mna tak 4-6rocne s telcami +dake smoly,
keby som mal rozdelit zastupenie tak jelene(v nasom reviri)
I.vt 20%, II.vt 50%, III.vt 30%, samozrejme je to rozne podla roc. obdobia do by konca augusta som tie trojky stiahol na 15-20% jelenice si rozdelit nertufnem , tento rok som uz videl tolko holej ze fakt neviem kolko rokov by som ktorej dal ◄ reagovať

off atyla13, 27.7.2007 o 22:30

revir do ktoreho ja chodim ma rozlohu cca3500ha,ale lesa ,je tu približne 1000ha, a zbytok su to polia , pasienky , nas revir je začleneny do jelenej oblasti,ale streliť tu jelena V vek, tr, je važne umenie, sem tam sa to podary ked sem pride za jelenicami , ktorych tu tiež nie je vela,a čo sa tyka ruje ,tak ta je tu velmi slaba , za dva tyždne som počul asi 3 jelenov a to bolo všetko. neveim čim to je , možno tym že reviru su tu dosť rozkuskovane. Coraz viac sa mi začina pačiť , velkoplošny manažment zveri ,ako to Vlado presadzuje, možno by to pomohlo aj tu ,neveim ? ale to zaleži iba na kompetentnych a ty sa asi nedohodnu ,ale tym trpy iba polovnicto. lovu zdar ◄ reagovať

off milank, 27.7.2007 o 18:02

Vieš Vlado,keď som sem dával tento príspevok bál som sa aká bude odozva.bol som pripravený na všetko aj na veľkú kritiku,ale to čo je tu napísané za tie dva či tri dni ma dosť šokovalo.dva príspevky od dvoch ľudí to je dosť chabé na to,že je tu zaregistrovaných takmer 1200 ľudí.o to je možno jeden z najväčších problémov našho slov.poľovníctva viesť medzi sebou dialog a rozoberať problémy a následne ích riešiť,ale dnes už na tom asi málokomu záleží.to potom môžeme zabudnúť na všetko čo treba spraviť pre dobro našej zveri a slov.poľovníctva.jednoduchšie je asi sa baviť o fotkách a ích hodnotení.na to je každý odborník.lovu a vašej práci zdar ◄ reagovať

off Vlado2406, 27.7.2007 o 10:15

Ahoj Milan!Je dobré,že si napísal túto tému,máš pravdu v tom,že aj s populáciou jelenej zveri to nie je ružové,ale ja som to vlastne nadhodil v téme veľkoplošného manažmentu zveri,ktorý by sa mal týkať hlavne jelenej a diviačej zveri.V súčasnosti existujúce chovateľské celky boli založené pre chov jelenej zveri.V tomto ja vidím najväčší problém aj v chove jelenej,ale ale aj diviačej zveri.Tá rozdrobenosť poľovných revírov im neprospieva,lebo zver cez rok migruje,keď sú jarné sčítania tak je v jednom združení,v lete v inom,cez ruju zasa v ďalšom.Tak potom ak sa plánuje jej odstrel???Je fakt potrebný veľkoplošný manažment,aby sa plánovalo pre väčší celok(min. 10000ha) a potom by sa výška odstrelu pre jednotlivé PZ zadávala podľa aktuálneho počtu zveri a nie tam,kde je v dobe odstrelu zver skoro nie je majú uloviť viac kusov ako v revíroch,kde je zveri veľa.Tu vzniká aj to narušovanie sociálnej a vekovej štruktúry,lebo pri takomto spôsobe hospodárenia sa neberie ohľad veľmi na chovnosť a selektívny odstrel(hlavne holej zveri),ale každý sa snaží splniť plán lovu a vzniklo to čo máme teraz. ◄ reagovať

off kocho82, 26.7.2007 o 19:59

moj dotaz je ze ked si vsimneme ani ruja nieje taka ako byvala pred niekolkymi rokmi k nam chodia jelene az z polska !keby sa dalo rozpoznat ktory je polsky a ktory nas bol by som mudrejsi ha ha ha ◄ reagovať

zobrazené 81-103 z 103 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov