mate nejake skusenosti?????rady a postrehy ?
Chlapci, chlapci ! Ja osobne som začínal s .30-06, vyskúšal som aj trojak môjho nebohého otecka 8x57 JR, mal som aj 5,6x50 R Mag., starú "Z" 6,5x57, GB Brno 500 .243 Win./12,6mm Norma BR, mám aj bixu 7x57 R/20 Mag. ,aj .223 Rem. Ulovil som za svojho života cca 250 ks raticovej zveri , z toho cca 75% jelenej. Väčšinou som strieľal na vzdialenosti do 100 m, ale ani výstrelov do 200 m nebolo celkom málo, ba vyskytli sa aj nutnosti strieľať do 300 m. A môžem zodpovedne povedať , že pokiaľ bola rana na komore, tak či už zver padala v ohni alebo odchádzala z nástrelu ,tak do 150 m to bolo bez závislosti od použitého kalibru . Ba povedal by som, že po 5,6 mm kalibroch a .243 Win. resp. 6,5 mm so strelou 6,5 g odchádzala zver najmenej (rýchle strely ako keby vykazovali väčší šokový účinok). Takže môj záver :najprv treba vedieť trafiť - až potom rozmýšľať ,či je na vine nepodarenej rany použitý kaliber. Úplne najhoršie je , keď si novic na základe rád "skúsených" kolegov kúpi kanón (od 30-06 vyššie) a potom sa bojí z neho vystreliť ,alebo pri výstrele zažmuruje oči. V takýchto prípadoch sa aj z celkom nádejného strelca stane "báchač" , ktorý nehľadá chybu v súčiastke medzi klobúkom a bagandžami (čiže u seba) ,ale v kalibri , pričom od silného ide zase k ešte silnejšiemu a toho sa potom bojí ešte viac ! A tak stále dokola...Však na povinných streľbách stačí zaplatiť a je to . A potom nasledujú dohľadávky ...ale to je už iná kapitola (najprv sa riadne ušľape nástrel, potom sa vyskúšajú všetky psy čo sú po ruke, ba sa aj vypustia k voľnému hľadaniu a dureniu a keď sa to nepodarí potom prídu -obvykle ráno- aj pre farbiara ...)-. Ale k meritu veci : 6,5x57 podľa mňa áno, len treba uvážiť, či sa bude poľovať v prostredí , ktoré umožní aj použitie ľahších projektilov, pretože tieto sú náchylnejšie na prekážky ( vysoké trávy, kry atď.) než kalibre s väčším priemerom a ťažšou guľou. V tom je už rozdiel významnejší.
Poprosím majiteľa zlamovačky Sabatti skl, ktorý je ochotný opísať skúsenosti s danou zbraňou, aby mi do pošty poslal kontakt. Ďakujem ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pucikt, 12.8.2018 o 14:26 :
Nie som zbrojár,ale podľa mňa sa dá zjemniť každá spúšť okrem jednušiek IŽ a opakovačiek Sabatti a Vanguard.Tam to vraj nejde,resp.ide ale aj tak to nebude bohviečo... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od igore, 18.1.2019 o 16:54 :
ani nie tak drahé ako nekonečný príbeh..sabatti je uplne klasická talianska firma..ja som potreboval na SKL 98 pažbu (som lavák) a ani za svet...nijako...škoda ,že je to s nimi také ťažké lebo majú ozaj kvalitné hlavne ... ◄ reagovať
Ja som volal aj s predajcom od sabatti skl98 že sa da ale by zbraň musela ísť späť do fabriky na doladenie a bolo by to vraj drahé a zdĺhavé tak my to neodporučil tak iba nejakeho puskara náist čo by to spravyl novú hlaven ◄ reagovať
To by zaujímalo aj mňa, tiež som rozmýšľal nad novou hlavňou. ◄ reagovať
Nemáte niekto vedomosť o tom, čo by sa dala na jednoranovku Sabatti SKL 98 DL dokúpiť iba samostatne hlaveň? ◄ reagovať
Ja som sa nepytal ci treba,alebo netreba napinak na spúšť,sam taku pušku vlastnim a viem preco sa pytam na alternativu ci sa da napinak dorobit,alebo zjemnit spust. ◄ reagovať
Sú poľovníci ktorý sú na napinacik doslova naučený. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pucikt, 9.8.2018 o 18:55 :
Na tú flintu netreba napinák sám od seba je spúšť dosť jemná, položis na spúšť prst,cítíš že je to tam jemne pritlačíš a už aj ide rana. ◄ reagovať
Handspanung natahuje bici mechanizmus a spust ho spusta,napinacik ma zaujma ci sa da dorobit na spust. ◄ reagovať
pucikt SKL 98 má napinak resp. handspanung ◄ reagovať
Jednoranová Sabatti SKL 98 DL-vie niekto poradiť,či sa dá na uvedenú zbraň spraviť spúšť s napináčikom? ◄ reagovať
Haenel má rovný systém uzamykania ako Merkel a Blaser.Sabatti nie.... ◄ reagovať
Dobry den, som cerstvy polovnik a do zbrani sa velmi nevyznam. Mohol by mi niekto vysvetlit rozdiel medzi zaverovym systemom na Haenel 9 vs Sabatti SKL 98? Chcel by som si do buducna kupit zlamovaciu gulovnicu a som rozmyslal medzi tymito dvoma. Dakujem za odpovede ◄ reagovať
Má niekto skúsenosť z gulovým dvojákom sabatti mod. Classic 92 express? Chod zbrane hlavne sústrel atď? ◄ reagovať
No s tvrdenim michal89 musim len suhlasit. 6,5x55 je kaliber dostastucujuci na vsetku zver u nas... Ja osobne polujem s 308. W ale moj otec s 6,5x55 a pada vsetko. Len je potrebne vediet trafit... Ale to plati pri vsetkych kalibroch ◄ reagovať
Ak tu niekto chce tvrdiť že kaliber 6,5x55, alebo 57 je slabý alebo nedostačujúci na všetku našu zver tak svojím tvrdením zavádza poľovnícku verejnosť. Največší kameň úrazu je u nás vždy chabá strelecká zručnosť, ktorú si potom nešťastný majitelia akože slabých ráži chcú vykompenzovať silnejším kalibrom ako mali a zvyčajne sa potom ich už ajtak mizerné strelecké schopnosti len ďalej zhoršujú. ◄ reagovať
O.k. zase som o niečo múdrejší... ◄ reagovať
Lysec - "Škandinávsky" limit je 10 g ; (los nebýva "tvrdý" na ranu). ◄ reagovať
Áno je to minimum s váhou strely min.9 g.Lenže aj losica môže mať hmotnosť okolo 200 kg,čo je viac ako váži väčšina našich jeleňov... ◄ reagovať
Pokiaľ viem tak tú 6,5ku majú určenú ako minimum a bežne sa používa na na zver holú . Na trofejovú zver zvyčajne 30-06 a viac . ◄ reagovať
Pri "inventúre" príspevkov ma ešte napadlo jedno prirovnanie. Kaliber 6,5x55 SE je len o niečo výkonnejší ako 6,5x57 a Švédi určite (možno aj Nóri a Fíni- to neviem isto -len sa domnievam)ho bežne používajú na losiu zver, ktorá je oproti našej naväčšej zveri podstatne hmotnatejšia.Oproti nám však vidím jeden podstatný rozdiel : Švéd (alebo hosť)kým nenastrieľa pred sezónou na strelnici na terč bežiaceho losa určený počet bodov,tak licenciu (povolenku) nedostane !(Nejeden Švéd by zrejme uvítal náš "dobrý zvyk" z povinných strelieb - STAČÍ LEN ZAPLATIŤ a choď v mene božom - a s požehnaním SPK - ďalej zver mrzačiť...) ◄ reagovať
Henel 9 jednoznacne ja uz inu ani nepouzivam..... ◄ reagovať
Sabatti SKL 98 DL alebo Haenel jager 9, kaliber 9,3x74R, ktorú by ste si vybrali? Skôr ma zaujíma porovnanie po technickej stránke. Vďaka. ◄ reagovať
Sabatti SKL 98 - Zlamovacia guľovnica Sabatti SKL 98 - skúsenosti a aký kaliber? ◄ reagovať
Áno, s názormi skúseného poľovníka, navyše excelentného strelca ako je p.Jaroslav (Lysec), možno iba súhlasiť. Za bezmála 30 rokov aktívneho praktického poľovania tiež môžem potvrdiť, že cestou k úspechu je najmä presná rana. Odhliadnuc od extrémov, je potom kaliber (relatívne) druhoradý. Kaliber 6,5 x 57 R doporučujem, zbraň od uvedeného výrobcu s menšími výhradami tiež. ◄ reagovať