Ake mate skusenosti so strelou NOSLER PARTITION pri orig. nabojoch z akej firmi ,pripadne pri prebijanych
A zasa sa ukazalo ze BLEIKER sa vyzna! tie streli co uviedol su genialne a je to sveta pravda ze do 243w treba hladat dvojadra. Steyr KJG alebo MJG je super strela nadupana ako hovado ale ma svoje muchy ako kazdy monolit bud je lahky alebo je prehnane dlhy, a tie drazky co ja volam odlahcovacie alebo urychlovacie su bomba znizuju trenie ale nie kazda zbran a jej vyvrt , twist sa dokaze snimi vyrovnat a co je este co mi u mollerovich striel vadi ze sa rozpada predna cast fragmentuje a k priestrelu dochadza len zadna cast co je len priemer streli u 243w dosti malo aby to zaistovalo dostatocne farbenie. Takze toto je problem mollera co st tyka barnesu a jeho tsx je to ine ale len vtom ze to nefragmentuje hned po naraze ale tvori to stvorlistok. Ale aj tak by moja volba nebola monolit , CDP je genialna strela ale TOP do 243w je.....taka stredna volba medzi monolitom a dvojadrom a to je.. Winchester XP3. Je to tak dokonale prepracovana strela s velmi slusnym BC a parametrami , chova sa genialne strielali sme snou vidlorohy a kojoty a ten stop efekt bol uzastny. Priestrel bol aj pri takych vzdialenostiach ktore v nasich podmienkach ani s povovice nevyuzijes a radsej ich tu ani nejdem pisat. Toto su moje osobne skusenosti s 243w a TOP strelou do nej. S pozdravom lovu zdar
Dostal som sa po strelivo Hirtenberber, mám kaliber 308W, so strelou Nosler Partition 9,7 g, úsťová rýchlosť 890 m/s, úsťová energia 3842 J. Výkon mal dobrý, Štefanská poľovačka 2011 , vybehol mi na 50 krokov takým svinským krokom diviak - cca 90-100 kg, namierim na oko, bác, len sa mu nohy rozleteli, pri tom kluse posun zásahu o 5 cm, presne za ucho, padol na mieste. Január roku 2012, pozvánka na poľovačku do PZ pri Trenčíne, majú to tam dosť prísne, strieľajú sa len prasce, zaujal som štand na vrchu jedného kopca, podomnou dolinka , začali tlačiť, a už som videl dolu podomnou rúdlik diviakov svinky s prasiatkami, išli mi dole v doline na cca 100 metrov, sused sa po nich bál streliť, že boli na ďaleko, ja som oproboval, zakľakol som, namieril druhému prasaťu na hlavu a bác, len kotrmelec spravilo, rana na hlavu na 100 metrov. Prasa zostalo na mieste.Nové strelivo, strieľal som na dva kusy, dva kusy v ohni, páčilo sa mi. Jediná vec ktorej som sa bál, tak bola tá, že to bolo obrovsky rýchla strela, a pri srnčom by mohla podlievať. No nestalo sa tak, v máji mi prišiel gombičkár na 50 krokov, stál šikmo, tak rana za lopatku, strela mu vyšla cez hrudník zpredu von. Podliatina o velkosti 5 cm na strele, inak nič, asi pol kila diviny sa vyhodilo, spadol na mieste. Ďalšie 2 mesiace som nemal čas intenzívne chodiť von, tak som nič nestrelil, no prišiel spln na začiatku augusta a podarilo sa mi za večer streliť dve líšky jedna o 20:00 večer, druhá o 21:00 , a o 22:30 mi prišiel cca 80 kilový kanček, vzdialenosť cca 40 metrov, rana za lopatku, odbehol asi 40 metrov do kopca a spadol, na nástrele farba, a pri baterke som ho pekne po farbe našiel, farbil elegantne, a takúto strelu som aj potreboval. Diviak prestrelený, vstrel o priemere 3 cm a výstrel len o priemere 1 cm, je to síce na prvý pohlad nemožné, ale je to tak, 308 čka má niektoré strely konštruované tak, že spravia vačší vstrel ako výstrel, je to kvôli farbeniu, ak sa zavre výstrelová rana, tak to pekne zo vstrelovej rany farbí. Čiže paráda. Nadmieru som bol spokojný. Týžden na to, som tam strelil muflónku, rana na hlavu, padla v ohni, ďalší týžden na to ešte jednu som tam na hlavu strelil, a v septembri sa mi podarilo streliť daniela , vek 3 roky, prišiel na 70 metrov, rana za lopatku, len sa skydol na zem, ale o 10 sekund sa začal dvíhať, a podišiel tackavou chôdzou asi 40 metrov a zhasol. Na prekvapenie, strela ho neprestrelila, ale na vstupe rozdrvila jedno rebro, prestrelila plúca, zvrtla sa, štrajchla bachory, a zostala mu pod kožou pri pravom stehne v slabine. V októbri som strelil jeleňa, už odo mňa odchádzal, koniec povolenky bol čo chvíla, tak som sa rozhodol strielať. Na cca 120 metrov, vstrel cez zadnú ľavú slabinu, prešla strela celým telom jeleňa, a zostala mu pod kožou v pravej lopatke. Pri draní guľa vytiahnutá spod kože, ale predná časť olova bola asi 1 cm vedľa zadnej časti. Čiže predná časť sa oddelila od zadnej. V novembri sa mi podaril streliť muflón, rana cez lopatky,prestrelený, ostal v ohni, streľba na 70 metrov. Čiže môj záver k strele Nosler Partition je ten, že aj pri menších odporoch sa predná časť dosť zdeformuje, čiže spraví dobrý vstrelový kanál, a pri ťažších kusoch zase zadok zabezbečuje priestrel kusu. Čo mi práve na tom Partitione nesedí je ten, že predná časť nie je nejak chemicky viazaná zo zadnou časťou. Od tejto sezóny začínam strielať a skúšať 10,7 g Partition, v laborácii od Noslera. ◄ reagovať
S 6,5x55se Nosler Norma strielam jednu sezonu,strelnica bez pripomienok max spokojnost.V praxi trocha inac.Mam strelenych cca10ks vysokej,pri dobrej rane zver odbieha 10-20m no pri strele na mäko zver prejde par krokov podom zalahne a ,je nutny dostrel v opacnom pripade co mna osobne prekvapilo asi 3-4krat dohladavka 3-5km s nutnostou dostrelu.V jednom pripade strela na mladeho jelena/nizka komora/presiel 5m a zalahoh no po5min.vstal a pomalym krokom odchadzal po druhom vystrele naznak vyskoku/zadna komora/po 2hod.dohladavka farbiarom cca 3km bez zalahnutia nutny dostrel.Po tychto skusenostiach mam za to ze sa strela chova skoro ako celoplast/neodovzda dostatok energie/poz.vo vsetkych pripad.prestrel o 2cm./uzastna prebojnost/Vynikajuca srela pre dobreho strelca.Tuto sezonu skusim vulkana alebo megu.Lovu zdar ◄ reagovať
ved ozeliem uz kusok diviny len ide o to aby strela bola co najviac presna do zhruba 200 metrov a aby v danej vzdialensoti mala este aj dostacujuci ucinok na jelena, diviaka...zatial co som cital na forach tak nosler partition je dost vychvalovany skoro vo vsetkych ražach. ◄ reagovať
michal89 strielal som s NOSLER PARTITION 6,5x55 na terc (100m uztvorena strelnica,stojan) asi 40ks.. na moje prekvapenie na to ze to je cesky naboj som bol maximalne spokojny s presnostou.. skoro vsetky dierky sa jedna druhej dotykali..90%striel bolo v 3cm kruhu a tie ostatne asi tak 2cm od neho.. (ale tak to mohla byt aj moja chyba).. ucinok na zver neviem.. videl som s tym strelene iba lisky a vystrel bol asi 7cm priemer(nie vzdy).. skusal som tieto naboje aj v 308 no porovnaval som ich s hornady A-Max Match.tieto hornady som mal presnejsie (ale zalezi aj co do akej zbrane pasuje) sice na zver trochu viac fragmentuju ale zver pada v ohni.. ◄ reagovať
Osobnu skusenost nemam, ale niekde som cital (mozno aj tu na fore), ze vzhladom na to, ze su to dvojjadrove strely, prve jadro sa po oddeleni stiepi na mensie kusky a v tele zveri to nerobi dobre z hladiska uzitkovosti diviny. Opakujem osobna skusenost to nieje. ◄ reagovať
to by aj mna zaujimalo, skoda ze je to tu bez prispevku. mam objednane 3 krabičky v kalibry 6,5x55 se tak som zvedavy na ucinok, hlavne jelen, diviak. ◄ reagovať
cosar-daj potom vediet,tiež ma to bude zaujimat,ako to z toho Blasera pojde.Mmasska-no ako myslíš-ja som Ta varoval!(: ◄ reagovať
Hlaveň je 58 cm, tak uvidim ako sa to bude správať, vyskušam na terčoch ako vždy 50 m nástrel, a potom skúška 150 m, 250 m. ◄ reagovať