Je ohrozená existencia SPZ vznikom SPK?
Zdravím priatelia, v dnešnom denníku SME je článok o poľovníctve. Nedá mi nereagovať na stanoviská.P.Šuba, prepáčte, že to píšem sem, ale určite to čítate, možno aj prispievate.Vy máte v poslednej dobe smolu,či je to už výzva na odstrel vlkov, určite dobre myslená, obráti sa to proti Vám.Zastupovanie "maďarských poľovníkov" zo Slovenska, zase nejaký maďarský novinár sa chcel ukázať, no smola.Ale to čo zase teraz, no musim reagovať. Vy ako riaditeľ SPK nepoznáte par.5, čl.1..fyzické a právnické osoby?? je SPK profesná komora??? odkedy?? no Vy máte prácu a komore ako profesionál, z našich členských príspevkov..to, že to má SPK v stanovách?Tuším to už chcete meniť???r.2003 petícia..viete o čom bola?? asi nie, určite nie o žiadnej komore..aj ja som ju podpísal, aj celá moja rodina, aj chlapi v krčme..aj ženy z kostola...no ešte ste nebol riaditeľom..tak tu nepíšte hlúposti..náklady na SPK..asi pred tromi rokmi ste v denníku Pravda tvrdil, že komora potrebuje na svoju činnosť cca 150 000 eur, pred dvomi rokmi p.Lebocký, jeden večer v telke cca 350 000, na druhý deň to bolo vyše miliona, teraz zase vy 535 000 eur..Páni Vy si robite z nás srandy, vy ako riaditeľ SPK nás neviete presne informovať???P.Šuba vyzývam Vás odstúpte....čo najskôr, protestujem, aby ste bol za takúto prácu odmeňovaný aj z mojich členských príspevkov...A na záver, my chceme anarchiu???My máme návrhy na riešenia, na zmeny, pre 60 000 poľovníkov, ktorí musia prispievať do SPK.Len nikoho v SPK to nezaujíma....TOTO je ANARCHIA ČO TU PREDVÁDZATE ....teraz som si uvedomil, že asi máte toho veľa..riaditeľ SPK, SPZ, preto sa občas na hlavičke SPZ podpisujete ako riaditeľ SPK, podnikateľ v poľnohospodárstve ako SHR, majiteľ a prevádzkovateľ penziónu, zástupca poľovníkov v rôznych medzinárodných organizáciach, služobné zahraničné cesty, poľovačky..no skutočne v dobrom, seriózne, nie je toho trochu veľa??? A na záver, kedy už budú za SPK dávať aj nejaké stanoviská oficiálny zástupcovia..prezident, viceprezidenti??čo tak napr. p.Supeková, čo to vlastne robí v SPK??? A nie úradník, ktorý to nezvláda...
Reakcia na príspevok od laco11, 29.1.2021 o 9:17 :
Ujo Laco,práve že ten kamarát by mal tým svojím vnučkám takéto veci ako je vyvrhovanie zveri, zabíjanie zajacov,sliepok, kačíc a pod.šetrne vysvetliť,že je to bežná súčasť života na vidieku,lebo národ nám úplne osprostieva, keď zbadajú trochu krvi,tak musia ísť psychológovi a takýto ľudia sa potom dajú ľahko ovládať aj zo strany tzv.samozvaných ochranárov.Môj názor je taký,že médiá by mali vysieľať viac takýchto príspevkov,aby aj ľudia ktorí z usmrcovaním zvierat neprichádzajú bežne do styku vedeli a videli ako to na vidieku chodí. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 29.1.2021 o 9:17 :
Laco 11 - za všetkým hľadaj ženu... Už viem prečo sú v BA tak obézny bezdomovci, žeby s tých vývrhov... ◄ reagovať
Bezprostredne po zverejnení môjho komentára mi volal priateľ a varoval ma pred možnou agresívnou diskusiou, ktorú moje slová môžu vyvolať. Áno, mal pravdu, ale ani napriek tomu na mojich slovách nemienim nič korigovať. Ten príspevok som napísal až po tom ako sa ma na takýto postup poľovníkov pýtal známy, nepoľovník, ktorý neskrýval svoje pohoršenie a mal obavu z toho, že jeho maloleté vnučky po náhodnom vzhliadnutí tohto vstupu (vysielaného v čase vhodnom na rozprávky) sa začnú zajakávať. Nie som presvedčený o tom, že všetci diskutujúci si pozreli v TV archíve mnou komentovaný vstup a nad jeho obsahom a hlavne jeho možným vplyvom na laickú verejnosť sa zamysleli. Ale zároveň vzhľadom k tomu, že okrem jedného, ostatných diskutujúcich osobne nepoznám pri všetkej úcte predpokladám (môžem sa aj mýliť), že nedosahujú stupeň vedomostí a poznania všeobecne rešpektovaných odborných autorít, ktoré následne odcitujem. Pavel HELL: Srnčia zver. 1979 str. 278 „Nekonzumateľnú časť vývrhu zakopeme, aby sme zabránili rozširovaniu parazitov.“ Dr. Milan BALIŠ: Jelenia zver. 1980 str. 298 „Zvyšky z vývrhu treba vždy zakopať, lebo bývajú zdrojom rozličných nákaz a chorôb.“ Ing. Pavel FORST a kol.: Poľovníctvo. 1983 str. 214 „Nejedlé časti vývrhu vždy zakopeme.“ F. HUSÁK/R. WOLF/J. LOCHMAN: Daněk, Sika, Jelenec. 1986 str. 128 „Nepoživatelnou část vývrhu, tzv. výhoz, je třeba odstranit, nejlépe zakopáním.“ Ing. Alexander BAKOŠ, CSc a kol.: Základy poľovníctva. 1988 str. 208 „Celú tráviacu sústavu zvyčajne na mieste vyvrhnutia zakopeme.“ A to mám doma iba malú časť odbornej poľovníckej literatúry, lebo tú väčšiu, mám tak ako Andrej GOČÁR z Bratislavy správne poznamenal u manželky v Hriňovej. Viac sa k jednotlivým diskutujúcim nemienim vyjadrovať, aby som niekoho neurazil. Kľudne ďalej diskutujte, ale prosím vecne, bez emócií a bez argumentácie, že to tak robíme všetci, vrátane Teba. Áno, ani ja nie som bez viny. Poučte ma a skúste nájsť aspoň jednu citáciu uznávanej odbornej autority, ktorá takýto postup akceptuje a dokonca doporučuje (mimo pracovníkov SPK). V revíri kde niekoľko desaťročí vykonávam výkon práva poľovníctva, ktorý je dislokovaný na hranici extravilánu Bratislavy sme v poslednej sezóne, ktorá ešte trvá, doposiaľ ulovili viac ako dvesto kusov raticovej zveri. Vie si niekto predstaviť tých viac ako dvesto vývrhov pohodených voľne v prírode? Viete čo by nasledovala v masovo komunikačných prostriedkoch na adresu poľovníkov, keď denne sa v revíri vyskytuje niekoľko desiatok až stoviek peších turistov, bicyklistov, jazdcov na koňoch, v sezóne hubárov, zberačov iných lesných plodov, zhodov a tzv. ochranárov, prevažná väčšina aj so psami, ale hlavne s telefónmi, ktorými sa dá fotografovať? Aký rozruch by nastal keby nejaký prešľachtený čokel s mašličkou aportoval mestskej paničke z mladiny strapec z daniela či muflóna, alebo cez zvážnicu naťahoval tenké črevo? Poľovnícka sezóna je zúžena iba na dni, v ktorých je lov jednotlivých druhov zveri povolený a preto boli dni keď sme vyprodukovali aj desať vývrhov. Skúste mi vypočítať koľko predátorov kozumujúcich vývrh musím mať v revíri vedľa Bratislavy, aby toto dôsledne a hlavne rýchlo skonzumovali. Treba si uvedomiť, že zatiaľ pri Bratislave nemáme stabilný výskyt medveďa, vlka, rysa ... Andrej GOČÁR z Bratislavy, nechcel som byť osobný, ale Ty si začal, nemáš pravdu, my sme spolu nikdy nič neulovili (možno s výnimkou srnca na Kristových poliach), pravdou je, že Ty si pri mne ulovil dosť. Ja som z toho mal radosť, vždy mám radosť keď uloví pri mne zver priateľ. Opačné garde vzhľadom k Tvojej osobnostnej charakteristike neexistovalo. Pravdu máš aj v tom, že si ma nevidel nikdy vývrh zakopávať alebo nakladať do mojej Oktávie. Ale musíš priznať, že nikdy Tebou vytvorený vývrh v našom revíri nezostal voľne pohodený, tak ako to bolo odprezentované v mnou komentovanom vstupe a ešte diviači. Nie nemusíš sa unúvať, ja vyžijem z môjho dôchodku aj bez Tvojich peňazí, lebo ani vlastne neviem prečo mi ich Ty ponúkaš. V čom si bol do mnou kritizovaného vstupu Ty zaangažovaný? To Ty si písal ten komentár ... alebo? ...Každý môj cent, ktorý ide do pokladne dvojjedinej SPK ma mrzí z princípu a považujem ho za márnivosť iných ľudí a nie Teba. ...Či? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Mysho22, 28.1.2021 o 10:52 :
Za svojej 47 ročnej poľovníckej praxe som ulovil a vyvrhol niekoľko stovák raticovej zveri. Okrem jedného lanštiaka na LZ Levice, jedného diviačaťa v PZ Krupina a 10-15 ks kusov na LZ Prievidza a Považská Bystrica všetko vlastne na území terajšieho žilinského kraja, ktorý bol a dúfam, že ešte aj je (myslím, že hlavne zásluhou veľkých šeliem) a zostane čistý - bez KMO a AMO. A môžem s čistým (alebo špinavým ?) svedomím prehlásiť nielen to, že ja sám som vývrh nikdy nezakopával (tak ako tu viacerí spomínajú len ho "odpracem" k nejakému prírodnému krytu) ,ale ani som nebol svedkom ,žeby tak urobil niekto iný ! A vôbec sa za to nehanbím, ako sa sa to nehanbili a určite nehanbia ani tí druhí ! Zostávam teda pri tom, že ak aj (síce neviem aká) veterinárna norma niečo také prikazuje , tak patrí do kategórie tzv. byrokraticko-alibistických predpisov, o ktorých je už dopredu jasné , že sú nielen ťažko rešpektovateľné a kontrolovateľné ,ale sú už vopred odsúdené aj na sústavné a beztrestné masové porušovanie.(M. i. ja osobne si niečo také myslím aj o najnovšom výplode pána Budaja o totálnej ochrane vlka.)Ale : v zmysle veter. potravin. predpisov zver sa má tiež podľa možností vyvrhnúť ihneď po ulovení. Takže ak by niekto chcel vývrh zakopať (napr.na mieste odkiaľ treba zver ťahať aj pol kilometra a viac ,musel by so sebou ťahať najmenej ľahkú motyku ,alebo možno trhavinu (!) , aby sa vývrh dostal (často v kamenitej a koreňami prerastenej pôde dostatočne hlboko (koľko je tiež dostatočná hĺbka !?)...A ak som okolo tých miest išiel o pár dní ,po vývrhu tam už obvykle nebolo ani stopy. Veľmi spoľahlivo ich likviduje hlavne medveď. Niekedy už na druhý deň nie je po vývrhu ani stopy. Bežné sú prípady, keď sa medveď dostaví na miesto ulovenia už krátko po výstrele. A ten by si ten vývrh dokázal určite aj vyhrabať .Vždy som sa na vývrh pozeral ako na súčasť "jedálneho" lístka mrchožrútov ,tak prečo ich o to ochudobňovať ?! Veď v Sev.Amerike zašli až tak ďaleko, že je tam zakázané dohľadávať postrieľanú zver so psom. Prečo ? Lebo so psom stúpa pravdepodobnosť dohľadania a klesá možnosť, že by sa na "babráckom" výstrele mohli priživiť predátori.(Vymoženosť jednotného riadenia poľovníctva a ochrany prírody ???!) A preto sa pozerám na verejnú prezentáciu skutočnej praxe zaobchádzania s vývrhom zo strany danej pracovníčky ako na príklad úprimnosti a na kritiku jej vystúpenia ,ako príklad pokrytectva ,v krajnom prípade možno aj neznalosti skutočnej praxe... Vopred upozorňujem ,že tak nerobím preto, že je to aj moja kamarátka ...Mimochodom : kamarátka, ktorá môže byť nejednému z nás príkladom oduševneného poľovníka ... ◄ reagovať
Vidno ,že následky COVIDu ako obmedzenie vychádzania už účinkujú u niektorých starších jedincov aj na psychickú pohodu a hľadajú do čoho by z nudy zarýpli .... Keď som v 2010 absolvoval predmet poĺovníctva 1 a 2 tak nám prednášali naozaj fundovaný odborníci a jedna z prednášok bola zameraná na postup spracovania diviny a odpratávanie zvyškov po jej spracovaní. Tiež padla otázka ako naložit s vývrhom a pamatam si krásnu vetu ktorý prednášajúci z veterinárnej správy predniesol. Vývrh nenechávame voľne pohodený na otvorenom priestranstve ale schováme ho do tieňa a dalej od vodného zdroja. Najlepšie nezakopávať nakoľko sa stáva ,,bufetom,, pre hmyz od dospelcov po larválne štádia a tak isto pre sanitárov našich polí a lesov . Tiež verím ,že za týchto 11rokov sa tieto pravidlá museli zmeniť kvôli AMO ,ale doteraz sa riadim zdravým rozumom a úsudkom pri nakladaní s vývrhom samozrejme nemôžem zabudať aj na aktuálne nariadenia veterinárnej správy. ◄ reagovať
Stagstalker - Ako vždy obsažný a výstižný príspevok ; miesto tých troch záverečných bodiek by som však napísal " a stále platí,že kto chce psa biť palicu si nájde ! " ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Stagstalker, 28.1.2021 o 9:43 :
Od ,, Poľovnci sú zvláštna kasta..... ,, min. 100 % pravda ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Stagstalker, 28.1.2021 o 9:43 :
Respect ! ◄ reagovať
Ja sa skúsim spýtať inak. Ktorý predpis prikazuje nezávadný vývrh jelenej či srnčej zveri zakopať či spáliť? Nebavme sa tu o zveri s podozrením na nákazu, vývrhu diviakov najmä v dotknutých zónach AMO a podobne, tam predpokladám, že keby aj nariadenie nebolo, tak sa každý zodpovedný človek riadi zdravým rozumom. Ak som správne pozeral, v zákone o poľovníctve o povinnosti sanácie vývrhu zveri nič nie je, rovnako ani vo vyhláške č. 344/2009 Z.z. (Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa vykonáva zákon o poľovníctve), sankcie nevyplývajú ani z disciplinárneho poriadku SPK. V článku 26 Poľovníckeho poriadku (príloha č. 2 k stanovám SPK) je uvedené: Zdravotne nezávadný vývrh z ulovenej zveri môžeme použiť ako návnadu na vnadisku. Pri podozrení na ochorenie treba vývrh neškodne odstrániť – zakopať, spáliť a pri podozrení na infekčné ochorenie oznámiť štátnej veterinárnej a potravinovej správe a po vyšetrení odovzdať kafilerickej službe, aby sa nešírili choroby a aby vývrh nevzbudzoval zbytočnú kritiku nepoľovníckej verejnosti proti poľovníkom. Prebehol som dokonca aj Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa stanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa živočíšnych vedľajších produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu, kde som v danej súvislosti našiel ustanovenie, že s cieľom predchádzať rizikám pochádzajúcim z voľne žijúcej zveri, predpisy ustanovené v tomto nariadení by sa mali vzťahovať na telá alebo časti tiel zvierat s podozrením z nakazenia prenosnou chorobou. Ich zahrnutie do rozsahu pôsobnosti tohto nariadenia by však nemalo mať za následok povinnosť zberu a odstraňovania tiel voľne žijúcej zveri, ktorá uhynula alebo bola ulovená vo svojom prirodzenom životnom prostredí. Ak sa dodržiavajú osvedčené poľovnícke postupy, vnútornosti a ostatné časti tiel voľne žijúcej zveri sa môžu bezpečne odstrániť na mieste. Tieto postupy znižovania rizika sa v členských štátoch už v praxi uplatňujú a v niektorých prípadoch sa zakladajú na kultúrnych tradíciách alebo vnútroštátnych právnych predpisoch, ktorými sa reguluje poľovníctvo. V právnych predpisoch Spoločenstva, najmä v nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa stanovujú osobitné hygienické pravidlá týkajúce sa potravín živočíšneho pôvodu (1), sa ustanovujú pravidlá nakladania s mäsom a vedľajšími živočíšnymi produktmi z voľne žijúcej zveri. Týmito pravidlami sa rovnako ukladá školeným osobám, napríklad poľovníkom zodpovednosť za predchádzanie riziku. Vzhľadom na prípadné riziká pre potravinový reťazec by sa na vedľajšie živočíšne produkty z usmrtenej voľne žijúcej zveri malo toto nariadenie vzťahovať len do tej miery, do akej sa právne predpisy v oblasti hygieny potravín uplatňujú na uvádzanie takejto zveriny na trh a týka sa činností uskutočňovaných v prevádzkarňach na nakladanie so zverinou. Čiže aj toto nariadenie dáva do pozornosti a uvádza, že predpisy ustanovené v tomto nariadení by sa mali vzťahovať najmä telá alebo časti tiel zvierat s podozrením na nakazenie prenosnou chorobou..... Možno som nejaký predpis prehliadol, ale nie som si vedomý, že by uvedené nejakým prísnejším spôsobom pri nezávadných vývrhoch upravovalo nejaké nariadenie veterinárnej a potravinovej správy (myslím, že vývrhy sa nesmú akurát hromadiť). A najmä každému je zrejmé aká je bežná prax, tak preto možno nekritizujme každú snahu, najmä takú, ktorej myšlienka smerovala úplne inde (propagácia diviny a jej úžitku). Čo sa týka prispievania na komoru, ten poplatok ročne je tuším necelých 20,- eur. A myslím, že pridaná hodnota za posledné roky ide hore. Najmä v prostredí sociálnych sietí, ktoré sú pre tvorbu verejnej mienky kľúčové. Zlepšil sa aj vizuál v podobe videí ako aj zastúpenie v rôznych diskusiách najmä osobou Ing. Kaššáka. Poľovníci sú zvláštna kasta. Na jednej strane dokážu vytvoriť perfektné priateľstvá, darovať zážitky na celý život ako aj zdieľať nezabudnuteľné chvíle bez negatívnych emócií, na druhej strane sa dokážu žrať pre kus žvanca, závidieť aj hlúposti a najmä kritizovať. Tu naozaj platí, že ľuďom sa nezavďačíš... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.1.2021 o 8:57 :
Dede- neviem prečo ale pokrytectvo ma vždy naserie .-) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.1.2021 o 8:54 :
nebolo to špeciálne venované diviačej divine odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od operak, 28.1.2021 o 8:43 :
Čo že sisa tak rozpaprčil, že si po dlhom čase tu niečo napísal !!! Aj Tvoja spolubývajúca pracuje na SPK, to bol dôvod ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 28.1.2021 o 8:29 :
Goret - vo vzťahu k vývrhu diviačej zvere bolo v r. 2018 na základe šírenia, zabránenia šírenia AMO vydané aj usmernenie kde vyvrhovanie ulovenej diviačej zvere sa má vykonávať pri ,, jame ,, ku ktorej by mal byť zabránený prístup ľudí, zvierat ako potecionálnych prenášačov AMO. V r. 2018, 2019 bola unás vykonaná prísl. RVPS kontrola, kde okrem iného bola urobená aj kontrola predmetnej jamy. GORET -teda kontrolu nemá v náplni SPK !!! V čase šírenia AMO v SR mohla pracovníčka SPK urobiť osvetu prostredníctvom médií.... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 27.1.2021 o 16:31 :
Laco Šimon z Hriňovej :-) Kopol si si ? Už sa lepšíe cítiš ? Ulovili sme spolu pár kusov raticovej zveri. Nikdy som nevidel ze by si vývrh zakopal alebo nedajbože vo vreci odniesol do svojej oktávie a vyhodil do kontajneru. Aké pokrytecké ... Pokiaľ je vývrh zo zdravého kusa žiadne veterinárne opatrenie neprikazuje ho odniesť z hory.Každý poľovník s minimálnou etickou výbavou vývrh v lese prihrnie alebo odnesie pár metrov do prvého krytu. Robí to tak 99 percent poľovníkov vrátane teba !! Pošli mi prosím svoje číslo účtu v tvare IBAN aj so sumou, ktorou si prispel zo svojho dôchodku na plat pracovníčky SPK, ktorá si dovolila povedať takú nehoráznosť že vývrh sa necháva v prírode. Ja ti tie peniaze vrátim a doklad o zaplatení zverejním v tomto diskusnom krúžku. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.1.2021 o 7:34 :
A o čo? O zhovädiť, pán Avon Dokokonalý? Ohľadom nakladania s vývrhom mám otázku: bol už niekto z tu prítomných diskutujúcich nejako dodrbaný zo strany funkcionárov SPK, že to nezakopal alebo nespálil, ale nechal na odľahlom mieste líškam, krkavcom, dravcom a iným prirodzeným likvidátorom. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso111, 28.1.2021 o 6:25 :
Michal- tu nejde o potrebu si kopnúť... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 28.1.2021 o 7:06 :
Predpokladám, že vyťaženosť v kancelárii SPK je po fyzickej , psychickej a administratívnej stránke neskutočná, ked pracovníčka prefotí stanovisko SPK, rozošle ,, imelom ,, po všetkých kanceláriách vrámci SR a po niekoľkých dňoch sa zistí, že chudiatko zabudla prefotiť jednu stranu. Kladiem si otázku... čomu sa venovala tzv. naplno, časopisu Avon lady, odpisovala na sociálnej sieti alebo... ostatné nechávam na vašu fantáziu...
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 27.1.2021 o 23:24 :
ak pracovníčka kancelária SPK predvedie, že to má v hlave v poriadku, treba ju vytiahnuť na škripec ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 28.1.2021 o 0:15 :
Ja len toľko na margo lacovho príspevku...kto si chce za každú cenu kopnúť, tak si kopne! Pri všetkej úcte, ak všetci vieme aká je realita reagujme ako rozumní ľudia - taktným mlčaním. Nie je nutné robiť v dnešnej pohnutej dobe zo všetkého kauzu ;) Lovu zdar! ◄ reagovať
V urcitych otazkach neriesme prosim co robime, ale riesme, co povieme. ◄ reagovať
Za 1 osobne si neviem dost dobre predstavit ako by som palil vyvrh v lese a za 2 kazdy z nas vie ze 2 dni po vyvrhu nie je ani stopy. bodka ◄ reagovať
V prvom rade treba spravne pochopit, spravne si vylozit prispevok laco11 ! Jemu ide podla slov o to, co povedala pracovnicka SPK do eteru a nie o to, ako sa to robi, ci nerobi v praxi. Suhlasim s laco11 ze to a ak je to pravda, pracovnicka SPK do eteru nemala vyhlasit, lebo... a tu ma laco 11 znovu jednoznacne pravdu, lebo to iste som sa ucil aj ja. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 27.1.2021 o 16:31 :
Prosím ťa, neblbni. Zvlášť nie v období núdze. ◄ reagovať
Nuž páni všetko okolo lovu zveri sa snažím robiť podľa toho ako má voľakedy učili starí liptovský horári podľa zaužívaných tradícií a zvyklostí, ale načím ma pokarhať pred "naštartovanou V3s-kou" pretože vývrh som jakživ nezakopával ani nepálil. Teoreticky sa o tom v Hrádku na poľovníctve zmienil nebohý Tóno Krištof (nech mu je zem Slovenská ľahká) ale v praxi to nikdy nikto nerobil. Ani on. Okrem jedinej výnimky! Keď vypukol kmo vybagrovala sa jama, do ktorej šli všetky vývrhy a nájdené kadávery diviakov. Vždy sa presypali chlorovým vápnom a zakryli guľatinou. Mimo tohto obdobia sa akurát vývrh odpratal z viditeľného miesta do najbližšej trniny alebo húštiny a bolo zametené. Nabudúce si pribalím k povinnej výbave poľnú lopatku a šúľok Semtexu ak by bolo príliš zamrznuté... ◄ reagovať
Laco, ukáž mi jedného človeka ktorý zakopava alebo spaľuje vývrhy. Samozrejme s výnimkou diviakov v dnešnej dobe . Veď to je nonsens.... ◄ reagovať
No idem si to pozrieť niekde do archívu... ◄ reagovať
...zase čistá náhoda, v sobotu 23.01.2021 doobeda v relácii Farmárska revue som zaznamenal vstup týkajúci sa propagácie konzumácie diviny pospolitým ľudom, teda diviny neupytľačenej, ale získanej kúpou. Vstup bol spolukomentovaný pracovníčkou manažmentu centrály SPK v slušivej, zrejme mäsiarskej zástere s modrými rukavicami, citujem doslovne: "...túto zver musíme vyvrhnúť. Keď túto zver vyvrhneme, vývrh môžeme ponechať v prírode, nie je to nič vlastne nezávadné." ...Čo Vy páni veterinári na takéto vyjadrenie z hľadiska prevencie proti vírusovým, bakteriálnym, ale aj parazitárnym chorobám? A to som ešte nepovedal, že v rámci vstupu bola prezentovaná ukážka vyvrhovania diviaka. ... Alebo som ja pred viac ako štyridsiatimi rokmi nedával pozor na poľovníckom kurze, či na každých piatich rokoch preškoľovania vyškolenej osoby na prehliadku zveri bezprostredne po jej ulovení? ...Prečo ja musím z dôchodku prispievať na plat takejto osoby? Ľ. Bancík a kol.: Základy poľovníctva. 1978 str. 231 „Celé tráviace ústroje zvyčajne na mieste vyvrhnutia zakopeme alebo spálime.“ ....asi z dlhej chvíle alebo pre zábavu...takto to učili nás. To bola druhá polovica dvadsiateho storočia, dnes sme už úplne niekde inde. Či? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 10.12.2020 o 23:00 :
A na čo by to bolo dobré? Myslím si, že je to vecou svedomia, a nie imidžu každého z nás a mali by sme sa sústrediť hlavne na budúcnosť, aby to naše poľovníctvo, ak už má byť organizované, nech funguje na princípoch pluralitnej demokracie vystrábené z nešvarov typu korupcia, zneužívanie právomoci a pod. Dať podpis za udržanie organizovaného poľovníctva je málo. Treba dať čosi viac, a na to treba nielen chuť, ale aj odvahu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 10.12.2020 o 21:39 :
Laco, v niektorom z videí na tému STO bolo prezentované ako máme na každom stupni nášho organizovaného poľovníctva dozorné rady. Skús adresovať tvoje otázky ohľadom pozadia predmetnej publikácie Dozornej rade SPK. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 10.12.2020 o 23:00 :
aby si nebol prekvapený ◄ reagovať
no len petície sú o tom, kto s kým sympatizuje ten podpíše ,keby sme skúmali koľko opravdivých ochranárov podpísalo petíciu za záchranu vlka a hlavne takých čo o tom niečo vedia určite by sme sa dostali ku zaujímavému číslu ,ale určite nie ku prospechu ochranárov ◄ reagovať
Myslím si že väčšina podpisov je od známych a rodinných príslušníkov tých poľovníkov či to podpísali. Poznám veľa čo to z princípu nepodpísali, inak laco11 plny suhlas ◄ reagovať
Podľa webovej stránky SPK petícia "Poľovníctvo má zmysel" za 5 týždňov dosiahla 123 000 podpisov. Bolo by zaujímavé uviesť, aj koľko je tam podpisov zo 63 000 členov SPK (držiteľov poľovných lístkov). Bol by to preukázateľnejší údaj o potrebe organizovaného poľovníctva na Slovensku a o potrebe SPK ako nástupníckej organizácie loveckých ochranných spolkov od roku 1920. ◄ reagovať
...čistá náhoda? Dostala sa mi do rúk brožúra vo veľkosti A5 s názvom "Poľovníctvo má zmysel", ktorá bola vydaná pri príležitosti 100. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku Slovenskou poľovníckou komorou. Publikácia má veľmi chabú výpovednú hodnotu a s veľkou mierou pravdepodobnosti hraničiacou s istotou nemá žiaden pozitívny vplyv na popularizáciu poľovníctva u laickej verejnosti, ktorej asi bola adresovaná... To je však možno iba môj naivno-subjektívny názor. Prelistujem a nestačím sa čudovať kto je na fotografiách a kto ich vyhotovil. Možno by bolo zaujimavé vedieť či a koľko bolo vyplatené osobám čo publikáciu spracovali (inak im to vyplýva z pracovnej náplne zamestnanca SPK) a zároveň na niekoľkých fotografiách od veľmi až intímne spriazneného fotografa (neviem či a za koľko boli poskytnuté autorské práva) prezentovali sami seba ako zosobnenie vyše 60.000 občanov, z ktorých väčšina si myslí, že sa patrí byť poľovníkom... Myslím, že ako prispievateľ do rozpočtu SPK mám na takéto otázky právo žiadať odpovede. Mám právo sa vyjadrovať k zmysluplnosti míňania aj mojich peňazí. Či? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.11.2020 o 10:55 :
len okolo likvidacie týchto pozostatkou komunizmu treba robiť,to Budaj dobre vie ,ale tu stačí okolo vlka a medveďa len vykrikovať a snažiť sa oblbnúť internetových maniakov ,čo sa im úplne darí ,výsledky sa už dostavujú v Račkovej doline na Ježovej niekto podpálil chatu ,že vyhorelo kus kosodreviny a zničil sa chránený biotop ,to už nikoho neserie ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 29.11.2020 o 20:02 :
....a ,že tam stekajú tony rezíduí poľnohospodárskych minerálnych látok a jedov to je zrejme tiež v poriadku .... ◄ reagovať
najhoršie na tom je to že v tejto veci Budajovi radí Erik Baláž s ktorým sa pred voľbami počítalo ako s ministrom životného prostredia ,to by pre nás asi bola úplná katastrofa a s Wiezikom v EU to len rozhorieva, ale vravím na každú sviňu sa voda varí a božie mlyny melú ,ale čo sa týka ochrany nášho poľovníctva im to mletie dosť trvá,ale jednoznačne sa musíme správať tak ako sa na poľovníkov patrí a nie dávať svojimi špatnými reakciami podnety laickej verejnosti aby si o nás mysleli to čo si myslia ◄ reagovať
Budaj nech rieši environmentálny problém a nech to rieši i EU a nestarajú sa do veci ktoré si poľovníci vedia ustrážiť sami ,vid zákaz používania oloveného streliva pri mokraďou ,že sú pri mokraďoch obrovské skládky nebezpečného odpadu to až tak nikoho neserie ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 29.11.2020 o 19:53 :
no tie jeho podaktoré vyjadrenia na poľovníkov neboli moc dobré ◄ reagovať
Lubo, M podla mna nie, len to nema lahke... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.