Taká malá úvaha - Slovensko má cca 42 %-nú lesnatosť. Sluky hniezdia,ťahajú a tokajú len v lesných biotopoch. Slovensko má cca 55.000 poľovníkov, čo znamená, že v slučích revíroch poľuje asi 25.000 poľovníkov. Z tohto počtu má pravidelný záujem o lov sluky nanajvýš ak 1/5 ,čiže cca 5.000 poľovníkov.Pri predpokladanej max.20%-nej úspešnosti može tento počet poľovníkov uloviť najviac ak 1.000 slúk ročne. Čo keby sme požiadali tie štáty ,kde sa sluky lovia na zimoviskách v státisícoch ,keby boli takí dobrí a ulovili každý rok o tých 1.000 slúk menej ,aby zostalo aj pre nás chudákov, ktorým vládnu hlupáci....Jasné robím si srandu, pretože naša štátna správa môže aj z tohto zákazu udeliť výnimku.To by však zase musel niekto pohnúť zadkom... Samozrejme ,aj pre mňa je večerná postriežka na sluky skôr citovým zážitkom z večernej atmosféry jarného prebúdzania sa prírody.Veď ako nejeden z nás aj ja som k poľovníctvu pričuchol ako malý chlapec ( prostredníctvom môjho nebohého otecka, lesníka ,poľovníka a včelára)a moje prvé poľovnícke zážitky boli spojené práve so slukami ťahajúcimi každú jar na zarastajúcich pasienkoch pri Zbýňove a na horskej lúke Slatiny v Kunerade. Som však aj poľovník a nech si hovorí kto chce čo chce , ulovenie (samozrejme,že únosného počtu vyhynutím neohrozeného druhu zveri) zostane pre poľovníka, vždy tým podstatným momentom jeho činnosti. Ako povedal nezabudnuteľný gróf Szechényi "Poľovačka je o love zveri a šumení lesov, ale hlavne o šumení lesov!"
Ondrik samozrejme ,že prechádzka jarnou prírodou sa dá uskutočniť i bez zastrelenia sluky. Osobne mám sluku strelenú a viac ich strielať nemienim . Miešať strielanie srnca v čase párenia či kačice divej prípadne jeleňa nie je lovom v rozpore so smernicom EU Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská !!! Takže to je hlavný rozdiel ! Osobne som smernicu Eu netvoril ani som neni je zástanca ale ani odporca . Je mi to v podstate jedno . Určite prežijem bez toho aby som musel páliť po páriacich sa slukách a to kľudne celoročne . Ak chcem prežiť večer v jarnej prírode môžem si sadnúť aj dnes napríklad na lúku na diviaka a nemusím ani čakať do 16.3 . Takže ani sezónu by neotváral lov sluky . ◄ reagovať
Napíšem len to, čo som už písal. Jeleň a srnec sa tiež loví v čase párenia (ruje). Treba to asi tiež zakázať! Veď nech má aj táto zver kľud, tak ako ho teraz má sluka. Mne je v podstate jedno či sa sluka bude alebo nebude loviť na jar. Ide o princíp. A to, že lov sluky na Slovensku ohrozuje jej stavy, tak tomu absolútne neverím! Lovu (resp. mávaniu klobúkom) zdar! ◄ reagovať
motaq argumentovať tým ,že budeš čakať na jeleňa a niekto vystrelí na sluku neviem nezdá sa mi to veľmi rozumná argumentácia . Vystreliť môže i na mačku,psa ,líšku,kunu ako i inú zver nie iba na sluku . Žiadna sluka sa na jarnom ťahu loviť proste nebude !!! Niet o čom debatovať . Ondrik ja to vidím tak ako to je netreba to prikrášlovať klamstvom . A je to takto : Na Slovensku hniezdi v odhadovanom počte 1300-2500 „párov“ sluky lesnej. Ministerstvo pôdohospodárstva SR povolilo jej lov v období 15.3.-30.4.2009 v počte až 4000 vtákov. Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská. Napriek tomu sa na Slovensku sluky počas jarnej migrácie a v období rozmnožovania môžu loviť aj naďalej. Dochádza tým k porušovaniu legislatívy EÚ a k usmrcovaniu týchto zaujímavých a „nekonfliktných“ vtákov len pre potešenie malej časti poľovníkov.“, informuje Miroslav Demko, riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko. Sluka hniezdi obvykle 2 krát ročne. Hniezdenie je z týchto príčin roztiahnuté na celé jarné a začiatok letného obdobia (marec – júl). Doba lovu sluky sa u nás v značnej miere prekrýva s obdobím jej hniezdenia. Takto sa nepriaznivý vplyv jarného lovu ešte zvyšuje rušením toku a likvidáciou hniezdiacich jedincov. V posledných rokoch počet úlovkov rastie, čo je v rozpore s trendmi v okolitých štátoch. Dokument Ministerstva pôdohospodárstva SR, ktorým sa povoľuje jarný lov slúk, je vydaný v rozpore s článkom 7 paragrafu 4 Smernice Rady č. 79/409/EEC o ochrane voľne žijúceho vtáctva. Rozpor týchto výnimiek je predovšetkým nasledovný: existencia iného uspokojivého riešenia: odstrel, ak je vôbec potrebný (sluka je z hľadiska ľudského hospodárenia neutrálny až užitočný druh), možno realizovať v jesennom období. Podľa výnimky pre rok 2009 (list MP SR č. 811/2009-730/230 z 5. 2. 2009) sa oproti minulosti lov sluky dokonca predĺžil o 2 dni. lov má byť v malých množstvách: výnimky v posledných rokoch však povoľujú oveľa väčší odstrel, aký bol oficiálne hlásený v posledných rokoch z územia Slovenska pred obdobím regulácie odstrelu (vstupu Slovenska do EÚ), čo fakticky znamená neobmedzený a hlavne vyšší lov ako doteraz. Ak by sa odstrel tohto počtu (4000 kusov ročne) realizoval, znamenalo by to likvidáciu väčšej časti našej hniezdnej populácie, čo určite nemožno označiť za rozumné využívanie tohto druhu. Určenie lovu neberie ohľad na regionálne rozdiely v prírodných podmienkach (a teda aj početnosti sluky) jednotlivých združení. Limitom odstrelu 50 kusov na poľovnícky revír, a to aj v revíroch, kde sluka nežije (nehniezdi), môže dôjsť k veľkému negatívnemu dopadu na sluku v miestnych podmienkach. Snahou SOS/BirdLife Slovensko je zastaviť jarný lov slúk, či už výzvami poľovníckej obce, apelom na Ministerstvo pôdohospodárstva, prípadne s pomocou sekretariátu BirdLife International v Bruseli upozornením Európskej komisie na súčasný nepriaznivý stav. ◄ reagovať
A ja zase na rozdiel od laciho som toho názoru, že tí pseudoochranári s tým nemajú až tak veľa veľa spoločného... Je to sprostý dôsledok eurobyrokracie :( ◄ reagovať
Ja som na rozdiel od Laciho večný optimista a verím že ešte zapoľujeme na sluky tak ako sme boli zvyknutí. ◄ reagovať
Sluku na jar podľa mňa už loviť nebudeme nikdy. Poďakujme sa za to pseudoochranárom, ktorý sa vedia reťazami uväzovať o strom pred pilčíkmi, ale v skutočnosti nikdy strom nevysadili a možno ani nevedia ako vlastne strom narástol. Taktiež naším voleným zástupcom, ktorí sa pred tlakom EÚ nevedia od strachu ani nadýchnuť. A vôbec načo sa rozčulovať nad blbosťou ... Je mi len ľúto Vás čo ste takúto poľovačku nezažili a už ani nezažijete. ◄ reagovať
conty, to sú základné pravidlá každého fóra, keby tu bol admin zvlášť na fórum, tvoja diskusia by už s upozornením od admina bola minulosťou... ◄ reagovať
no neviem kdo ma blbe pripomienky ,ked sa tu stale upozornuje at sa nedavaju duplicitne diskusie,ale vidim že s tym nič admin nerobi a dokonca sa tu trpi aj osočovanie ◄ reagovať
lubenko, mna nezaujimaju tvoje blbe pripomienky, ze je tu taka diskusia. su tu 100-ky tem, ak ches tak sa vyjadruj v inych a nenavazaj sa do mna ◄ reagovať
jožibači s tebou nema zmysel širšie debatovat a ta moja otazka bola preto, pretože mi nieje jasne ako sa može skratit zobak z 26 mm na 78 ? a vo Francuzku sa striela na jar len zlomok toho čo strelaju na jar Taliani a Španieli a na ubytok sluk to nema vobec žiaden vpliv ,presne ti to opisal operak a vo všetkom čo napisal s nim plne suhlasim ◄ reagovať
dobre, takže sa ospravedlnujem za mylnú info, ktorá bola poskytnutá aj mne. to, čo som napísala síce platí, ale má to tvoriť podklad na jednanie s EU, aby bol lov sľuky na jar povolený. Takže s tým obmedzením. Argumentom je stará tradícia...ved to všetci poznáte ◄ reagovať
Na stránkach ministerstva pôdohospodarstva nie je žiadna zmienka o love sluky v jarnom období. Posledná informácia je tam z roku 2010, kedy ministerstvo nevydalo výnimku na lov sluky lesnej v jarnom období. V platnosti zostal čas jej lovu v jeseni. Tento rok sa asi nad žiadnou výnimkou ani neuvažovalo, pretože tam o tom nie je ani zmienka. Takže o jarnom love silne pochybujem, respektíve vôbec tomu neverím. ◄ reagovať
?nejaký zdroj tejto informácie? ◄ reagovať
áno,sľuka sa zase môže loviť aj na jar ◄ reagovať
ved lov sľuky na jar bol zase povolený. Môže sa ale odloviť len 1500ks na celé Slovensko a čo je trochu vtipné-max. 50ks na jeden revír ◄ reagovať
JOZIBACI- je mi jasné že cituješ drísty ochranárov,ktorí by najradšej zrušili lov ako taký a vymazali poľovnícky stav tak, že by ho ani google nenašiel.Nie je to útok na Tvoju osobu ale na neskutočnú hlúposť,ktorou je kŕmená poľovnícka verejnosť.Jozibaci,žiadne slučie sirôtky na jar nezostanú a nebude ohrozená slučia populácia na Slovensku.Na jar ťahajú len kohútici,samičky sa aktívne toku nezúčastňujú.Sedia na zadku alebo na vajciach a zo zeme volajú kohútika k páreniu.Čiže k žiadnemu genocídnemu odstrelu samičiek nedochádza.Ak sa náhodou nejaká pri prelete uloví je to viac ako zanedbateľné.Na Slovensku poľuje na sluky snáď tri percentá poľovníkov.Nikdy sa nesplnila ani sa nesplní odstrelová kvóta 4000 slúk na Slovensku.Je to však úžasný argumentačný nástroj aký sme nehumánny a aký veľkorysý odstrel sme mali v revíroch.Ide ma šľak z toho trafiť a už nemám síl vysvetlovať tieto strašné ko....ny,ktoré démonizujú jarný ťah. ◄ reagovať
ja len tolko, chcel by som vidiet toho co pojde na jesen na sluky, na jesen sa lovi nieco ine alebo??? asi by som sa mu podakoval keby som niekde sedel na jelena a niekto mi za chrbtom zacne byt po slukach. Moj nazor. Jarny lov sluk bol hlavne o prvej jarnej polovacke, taky zaciatok sezony. ◄ reagovať
O Taliansku a Španielsku neviem, viem len o tom Francúzsku, o ktorom často písal pán Hell. ◄ reagovať
lubenko, je to na širšiu debatu. Nesluší sa odpovedať otázkou, ale čo myslíš, ako človek vyšľachtil z vlka ratlíka? Chemicky, mechanicky, alebo ako? Alebo jedného z najmladších domestikantov - nutriu. V pôvodnej vlasti žije v hnedej farbe. Taká bola dovezená aj do Európy. Dnes sa chová vo veľkom množstve farebných mutácií. Ako to chovatelia dokazujú?. Žiadne tajné recepty, žiadna chémia. Obyčajne sa to vysvetľuje - raz sa v hniezde objavilo biele mláďa nutrie. Albinizmus je prvou anomáliou, resp. devastáciou genofondu. Mláďa sa ponechá na chov a spári sa s normálne sfarbenou hnedou nutriou. Zvyčajne polovica mláďat je bielych a polovica normálnych. A tak ďalším krížením vznikajú ďalšie mutácie. Presne tak je to s ratlíkom, ale aj so slukou - asistuje stres. U sluky z traumatického lovu a zranení. Podobne u líšky, diviaka, srnca /tmavé mutácie, albíny, atď./. Nedochádza ale u kačice, ktorú zootechnicky správne lovia najmä v ČR. ◄ reagovať
ako sa da skratit zobak z 26 mm na 78 tak to som nepochopil,ale naš vedator to určite ovladá a ešte skus dodat kolko sa sa jej odstreli v Taliansku a Španielsku na jar ,tieto dva štaty nepristupili na dohovor evropskej unie o zakazu odstrelu sluky na jar ◄ reagovať
conty, pozerajme sa na to zo zootechnického hľadiska. Sluka je na jar v toku a teda v reprodukčnom období. Nejde preto o čísla, koľko % sliepočiek sa odstrelí, ale koľko sirôt po nich ostane. A keby len po zastrelených. Koľko sa ich iba postrelí. To je etické hľadisko. Dochádza aj k devastácii genofondu - hmotnosť od 235 gr do 370 u toho istého pohlavia. Skracovanie zobáka - od 26 mm do 78. Jesenný lov má výhodu v tom, že sa strieľajú sliepočky nehniezdiace a nevodiace nelietavé mláďatá. Odstrel preto nemá negatívny dopad na sluku /ani genetický/, aj keby sa jej strieľalo v pomere pohlavia 1:1. Vo Francúzsku na jeseň odlovia až 6 miliónov slúk a zánik jej nehrozí. Zatiaľ toľko. Tradíciu prvej jarnej vychádzky do prírody a stretnutie s priateľmi preto využime na opekanie slaninky, streľbou do plechoviek od piva, ale ďaleko od tokajúcich, hniezdiacich a vodiacich slúk. A psa na vôdzke. ◄ reagovať
načo zakladaš novu temu? o slukach už su tu dve ,je vidiet ako to tu kdo sleduje ◄ reagovať
Lov sluky -
Zdravím všetkých. Aký máte názor na lov slúk v jarnom ťahu. Momentálne sa to odkladá na jeseň. Prečítal som mnoho odbornej literatúry a uvádza sa, že na jarnom ťahu sa na 85-90% odlovia kohútiky, kdež to na jeseň aj prevažna časť sliepočiek. Za vaše postrehy ďakujem.
◄ reagovať
operak bolo to na žiadosť Slovenskej organizácie odkaz ◄ reagovať
Slúk je viac ako dosť...Demagogické tvrdenia o jej klesajúcich stavoch sú zavádzajúce.Od Skalice až po Čiernu nad Tisou ,na každom vhodnejšom mieste ti s veľkou pravdepodobnosťou o jarnom ťahu nadletí...Je zúfalé sledovať výčiny fundamentalistických pseudoochranárov.Sú horší ako akákoľvek toxická továreň na Slovensku. ◄ reagovať
Ako to s tým makom dopadne ako s pestovaním konope :-D Tak určite :-DD bude maku ako slúk :-D. Ochranari vypustili na Orave vydru a tešili sa ako to fantasticky vyriešili :-D Že im následne vydra zlikvidovala všetky hlavátky a kormoránov kŕdle vyrybnili zbytok im už neprekáža :-D odkaz niet nad ochranu :-D ◄ reagovať
....a o par rokov bude slúk ako maku.... ◄ reagovať
Alebo aspoň na protesť netrafiť :-D Keď bude štatisika lovu 0 bude to len potvrdenie ,že jesenný lov znížil počet strelených jedincov tohoto užitočného vtáka . Takže nie len nerušené párenie ,ale i menej strelených jedincov !!! SOPR bude vo vytržení :-D ◄ reagovať
skôr ju na protest neloviť vôbec nech má štatistika nulu ◄ reagovať
Aj ja sa chystám streliť zopár slúk na polievku :-DD ◄ reagovať
V tomto období pred rokom som na jednu skoro stúpil, ale nechystal som sa na to. Bola tak pritajená v hustej mladine po kolená, že 2 suky ju bez povšimnutia minuli v metrovej vzdialenosti. ◄ reagovať
Chystá sa niekto v tomto období na Sluku? ◄ reagovať
Lubo ďakujem,sám vieš že je to jednoducho tak.Pozdravujem Ťa ◄ reagovať
operak, zásadne nesúhlasím, ale napíšem až zajtra, keď budem triezvy... :D ◄ reagovať
Andrej,lepšie sa to už hadam ani napisat nedalo ,moja ucta,Lovu a lesu zdar ◄ reagovať
Jesenný lov slúk je neskutočný nezmysel,ktorý sluke škodí viac ako všetko iné.Na jednej strane sa presadzuje teória o ulovení jednej sluky v revíri na člena a o nejakom celkovom počte ulovených slúk,ktorý sa nesmie prekročiť.Tí istí odborníci však bez mihnutia oka schvália jesenný lov kde budú ulovené minimálne v pomere 50/50 i samičky čo pri jarnom toku je prakticky nemožné,lebo vieme že počas klasického jarného ťahu preletí kvorkajúci-piskajúci len kohútik a samozrejme i "cvik" sú len dvaja kohútici.Jesenný ťah neexistuje je len nejaký prelet pri ceste slúk na zimoviská v južných štátoch a v Severnej Afrike.Ako Lubo správne napísal jesenná sluka sa poľuje posliedkou-bušírovaním,kde sa vyháňa pomocou psov a loví sa aká vyletí.Áno videl som aj pískajúcu sluku v septembri ale je to len výnimka potvrdzujúca pravidlo.Písať o rozdiele čakania na sluky na jar vo voňavej hore plnej vtáčieho "kriku" a v smutnej "porujovej" októbrovej hore snáď nemá zmysel.Kto zažil jarné ťahy pochopí.Čiže kto nemá ulovenú sluku a chce ,tak mu nič ine neostáva len sa vydať na prechádzku lesom a keď mu spod nôh vyletí tak ju so šťastím uloviť, pochopiteľne bez "hudby" a atmosféry spájajúcej sa s jej lovom. ◄ reagovať
Leone no u nas ešte farbiarou,kopovou a lebo jazvečikou vystavovat nenaučili a k vôli slukam prehanat revir sa mi to zda dost nelogicke :):):):) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.