Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Sluka Lesná a jej lov podľa nového zákona - diskusia

autor: on Ondrik
pridané: 2.10.2009 19:41
Podľa nového zákona sa mení doba lovu sluky lesnej z pôvodného termínu od 16. marca do konca Apríla, na dobu lovu: Október a November. Chcem vedieť váš názor na túto zmenu.
počet zobrazení: 35 332
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 20.4.2016 o 21:43

Taká malá úvaha - Slovensko má cca 42 %-nú lesnatosť. Sluky hniezdia,ťahajú a tokajú len v lesných biotopoch. Slovensko má cca 55.000 poľovníkov, čo znamená, že v slučích revíroch poľuje asi 25.000 poľovníkov. Z tohto počtu má pravidelný záujem o lov sluky nanajvýš ak 1/5 ,čiže cca 5.000 poľovníkov.Pri predpokladanej max.20%-nej úspešnosti može tento počet poľovníkov uloviť najviac ak 1.000 slúk ročne. Čo keby sme požiadali tie štáty ,kde sa sluky lovia na zimoviskách v státisícoch ,keby boli takí dobrí a ulovili každý rok o tých 1.000 slúk menej ,aby zostalo aj pre nás chudákov, ktorým vládnu hlupáci....Jasné robím si srandu, pretože naša štátna správa môže aj z tohto zákazu udeliť výnimku.To by však zase musel niekto pohnúť zadkom... Samozrejme ,aj pre mňa je večerná postriežka na sluky skôr citovým zážitkom z večernej atmosféry jarného prebúdzania sa prírody.Veď ako nejeden z nás aj ja som k poľovníctvu pričuchol ako malý chlapec ( prostredníctvom môjho nebohého otecka, lesníka ,poľovníka a včelára)a moje prvé poľovnícke zážitky boli spojené práve so slukami ťahajúcimi každú jar na zarastajúcich pasienkoch pri Zbýňove a na horskej lúke Slatiny v Kunerade. Som však aj poľovník a nech si hovorí kto chce čo chce , ulovenie (samozrejme,že únosného počtu vyhynutím neohrozeného druhu zveri) zostane pre poľovníka, vždy tým podstatným momentom jeho činnosti. Ako povedal nezabudnuteľný gróf Szechényi "Poľovačka je o love zveri a šumení lesov, ale hlavne o šumení lesov!"

dať hlas príspevku | počet hlasov: 21

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 377 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off premvadasz, 9.3.2011 o 15:36

jozibaci to im asi potapaci spočítaju tie nohy ked su na vode alebo? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 9.3.2011 o 15:33

Aha to ma nenapadlo ja som myslel že vtáctvo má iba dve nohy . Zase som múdrejší ! ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 15:28

Ako sa ráta vodné vtáctvo? To náhodou viem veľmi dobre - ako bačovia ovce: spočítajú nohy a vydelia 4. HááHa. ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 15:00

jozibaci videl si niekedy ako sa ráta vodné vtáctvo ? Máš znalosť ako sa vykazujú ulovené kačice ? V Trenčianskom kraji ich vraj bolo ulovených 300 za rok :-D Keď prídem na Váh sedí ich tam 300 na jednom mieste :-D Ak si urobíme poľovačku asi desiati strelíme okolo 30 - 40 kačíc v jeden deň . To jeden z príkladov. Never všetkým štatistikám . Kedysi sme povinne dva dni rátali diviaky v revíri .Vždy sme ich pekne porátali aj keď sme žiadneho nevideli :-D ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 14:48

premvadasz, prosím ťa. Veď ti píšem, že podľa vašich skúseností nemôžeš paušalizovať na celú republiku, resp. Európu! Že všade to musí tak byť, ako u vás! A tých pár kačíc, čo sa vypustí v ČR z umelých chovov, nespôsobí taký nárast, ako sa uvádza. Aj bažanty sa , a v oveľa väčšom množstve, chovajú a vypúšťajú, ale nárast to nespôsobilo. Práve naopak - úlovky klesajú. Príčina? Doba lovu, resp. koniec doby lovu - kačica sa loví do 30.11., bažant až do 28.2. Kačica sa do 1.3. plne zotaví a zabudne na bolesti, bažant si ešte len začína "lízať" čerstvé rany. ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 13:38

premvadasz Jozi je štandartne popletený :-D ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 13:11

Edu ja som to myslel ohladom stupajucich stavov kacice divej co tu uvadza jozibaci nech sem pride k nám a nech mi ukaze tie stupajuce stavy kacic ,jozibaci a tie ulovky v cechach ohladom kacice preto stupaju lebo ich chovaju a potom ich lovia aby si bol v obraze ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 13:05

Vašu lokalitu nemôžeš paušalizovať na celú EÚ. A aj u vás výška odlovu závisí od mnohých faktorov - napr. počasia, množstva vychádzok, počet pušiek, hodín na love, atď. ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 13:02

premvadasz samozrejme tu nejde o početnosť ,ani znižovanie stavu ani ohrozenie populácie . Ide iba o dodržiavanie smernice nič viac nič menej. ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 12:59

jozibaci ja nemam informacie z periodik ja totiž byvam pri dunaji takze viem to porovnat kolko sa ulovilo pred 10-15rokmi a kolko sa ulovilo napriklad v minulej sezone a bolo to určite menej ako pred par rokmi ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 12:44

jozibaci preto ,lebo citujem ťa : " Inak Edu trepe bludy - Francúzi, Taliani, Španieli lovia na ťahu na zimoviská." Ja netrepem iba konštatujem Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská !!! Ja som napísal ,že mi nie je známe ako poľujú v iných krajinách na sluky a je mi to uplne jedno . Ja žijem na Slovensku a musím rešpektovať zákony ktoré platia v našej krajine. Slovensko sa sťažovalo v Bruseli cez SOS/BirdLife Slovensko aby bol lov slúk podľa smernice z roku 1979 zakázaný. Sťažnosť bola úspešná a lov je na Slovensku na jarnom ťahu zakázaný. Tým je všetko vyriešené . Neviem či sa sťažovali Francúzi alebo neviem kto alebo za akých podmienok lovia či porušujú túto smernicu alebo neporušujú ma nezaujíma. Osobne si myslím ,že ju neporušujú čiže nelovia sluku počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská ! ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 12:02

Edu, ale ja netvrdím, že to nie je pravda. Ja len vysvetľujem, prečo je výhodnejšie strieľať sluky na jeseň, ako na jar. So smernicou plne súhlasím. Neviem, prečo práve mne to opakuješ. ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 11:49

Ondrik ak sa poľovať na sluku nebude nič sa nestane . Za tie roky čo poľujem v PZ Ivanovce sa tuším strelilo 5 slúk. Keby sa nestrelili nič sa nedeje . Kto po sluke túži určite si ju strelí na jeseň . Jozibaci nechápeš asi smernicu Rady 79/409/EHS z roku 1979 o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská. Jozi Ty Francúz :-D ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 11:44

Jozibaci len pre teba opakujem Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská !!! Pochopil si ? ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 11:32

premvadasz. Informácie mám z odbornej poľovníckej litaratúry a periodík. Ak si myslíš, že ich uverejňnujú hlupáci, tak si podaj ruku s Edom. ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 11:29

jozibaci tie stavy stupaju iba v tvojej hlave ktorá je asi vo velmi zlom stave ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 11:25

U nás pár tisíc, ale na jarnom ťahu. Nie je treba prehodnocovať čísla, ani tradície, ale zootechnológiu. U nás sa stále pretriasa % pohlavia, ale kto pitvá úlovok, keď sa inak nedá určiť pohlavie? Kto poctivo nahlási pohlavie úlovku??? Čiže - niet nad tým kontrola. Na jeseń to nepotrebujeme aj keby sme lovili 95 % sliepočiek. Ako u kačice divej - lovia a evidujú sa iba úlovky bez kategorizácie pohlavia a veku. A stavy stúpajú. Ako aj ich lov. Hlavne v ČR. ◄ reagovať

on Ondrik, 9.3.2011 o 11:24

Ako píšeš, mohol by...ale nebude:) A tých ,,pár,, čo to skúsi, žiadnu kvótu nenaplní. ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 11:16

Ale mohol by. Ak môžu Francúzi. U nás to nie je tradičné, ale o pár rokov...? ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 11:11

Jozibaci francuzi ulovia za rok 700tis až miliom kusov, dokonca som sa dočital ževraj až 2 mil kusov a u nás sa ulovilo par tisíc kusov to by trebalo prehodnotit nie tradície ◄ reagovať

on Ondrik, 9.3.2011 o 11:06

Nemyslím si, že je to reálne, v jeseni na sluku nebude nikto poľovať. ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 10:49

Sluka neprilieta len na Slovensko. Tu toľko /možno/ sa iba zastaví a hniezdi. Oveľa viac ich letí ďalej na sever. Takže kvóta 4000 úlovkov je reálna, ak sa odlovia aj severanky. Ale na jeseň. ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 10:44

Sluka je sťahovavý vták. To znamená, že cez naše územie prelietávajú aj sluky "poľské, škandinavské,...". Čiže - ak by nám povolili a Poliakom nie, bola by to diskriminácia. My by sme zraňovali poľské sluky a tie by mali v pohode vychovávať potomstvo? Inak Edu trepe bludy - Francúzi, Taliani, Španieli lovia na ťahu na zimoviská. T.j. - na jesennom ťahu na juh. Vtedy možno loviť bez obmedzenia. Aj u nás. A tradície treba prehodnotiť. Aj prikrmovanie srnčej pšenicou je tradícia a tu sú výskledky - nie srnčia, ale srnčeková zver. Hlavne v ČR. ◄ reagovať

on Ondrik, 9.3.2011 o 10:25

hunter máš pravdu. Chcel by som vidieť ako by slovenský poľovníci naplnili ten limit 4000ks:) ◄ reagovať

off lesnica1, 9.3.2011 o 10:16

opodstatnená je poľov. tradíciou, ktorá bola užívaná dlhé roky. NEjde o to, či je sluka škodlivá. aj iné druhy sa poľujú a nie sú škodnými ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 10:07

Áno keby bola u nás hustota slúk taká ,že by padali lietadlá po nasávaní slúk ,polia by boli znivočnené od dlhých zobákov týchto vtákov alebo by spôsobovala iné vážne škody na Slovensku logicky by sa dalo žiadať a vínimku . ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 10:03

Nie nie Evička žiadna výnimka totiž nie je ničím opodstatnená . Ono totiž sluka nijako ničomu neškodí ,aby ju bolo potrebné strielať v rozpore s europskou smernicou . Jediný dôvod by mohli namietajúci uviesť ,že sa nám to páči strielať na jar po páriacich sa užitočných,neškodlivých a nekonfliktných vtákoch . To však bude dosť málo. Preto sa nič meniť nebude . ◄ reagovať

off lesnica1, 9.3.2011 o 9:57

zatiaľ neexistuje, nehovorím, že by mala byť...či už ide o sluku alebo iný druh, ale...pravdou je, že každý štát má inú hustotu populácií druhov a preto by toto mohla byť cesta, aby bol aj vlk nažratý, aj ovca celá ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 9:46

Evička 1.EÚ bola vytvorená v roku 1992 na základe Zmluvy o Európskej únii !!! 2.Smernica 79/409/EHS je platná od roku 1979 !!! 3.Slovensko je členskou krajinou EÚ !!!4. Vôbec nejde o to koľko slúk sa uloví či ulovilo na jarnom ťahu.5. Ver mi ,že neexistuje žiadna vínimka na lov sluky pre zábavu a následné porušovanie europskej smernice. ◄ reagovať

off hunter2, 9.3.2011 o 9:44

Kto pozorne čítal, vie že sluka na slovensku už nieje . lebo ak priletí 1300 až 2500 párov a odlov je 4000 ks. tak to nemohla chuderka za dva roky prežiť. TAK NAČO TÁTO DEBATA!!!!! Alebo? PREČO TAKÉ BLUDY. ◄ reagovať

off lesnica1, 9.3.2011 o 9:37

Edo, ale smernice platia pre členské štáty EU. Už pri viacerých druhoch zveri sa uvažovalo o povolení ich lovu a to z toho dôvodu, že nie všade je ten istý druh vzácny alebo ohrozený. Preto by sa mali udeľovať územné výnimky. Preto sa aj teraz uvažuje o tom, že lov sluky u nás bude znovu povolený-na jar. Tento návrh ale treba podporiť nami poľovníkmi, aby sa dalo najavo, že záujem o lov sluky je. Zaujímalo by ma, koľko kusov sluky sa ulovilo ročne, ked bol lov povolený na jar. nemá niekto čísla (aj ked samozrejme, že presné nebudú) ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 9:28

conty tu vôbec nejde o to kedy sa čo odloví . Je tu určitá právna norma ,ktorá je platná . Takže ak sa smernica z roku 1979 zruší môžeme sa baviť o jarnom love sluky . Zatiaľ však platí a rušiť sa podľa mojich informácií celkom určite nebude !!! Či sa nám to páči ,alebo nepáči. 30 rokov sme túto smernicu úspešne porušovali . Až po sťažnosti SOS/BirdLife Slovensko v Bruseli sa tejto Slovenskej org. podarilo presadiť zákaz lovu slúk na jarnom ťahu . Znovu zavedenie porušovania smernice :-DDD to nemyslíte vážne :-DDD? ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 9:21

Ešte dodám pre plačúcich skeptických eurounionikov ,že smernica 79/409/EHS je platná od roku 1979 !!! Zopakujem ako po x krát pokiaľ bude v platnosti na lov sluky treba zabudnúť . Joziho rozprávky o líštičkách ,sliepočkách ,sokoloch živiacich sa spevavcami končiac bludom o kačičkách beriem samozrejme z humorom ako od ťažko psychicky chorého človeka . ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 9:14

Všetko k lovu sluky som popísal v predchádzajúcich dvoch témach . Žiaden jarný lov slúk nebude . Taká je realita . Jozibaci zase píšeš svoje úvahy podložené bludmi .Také úvahy si nechaj pre chlapov krčme. Tu sa jedná o smernicu Európskej únie 79/409/EHS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EÚ nám nič nenanútila !!! Práve naopak SLOVENSKO sa sťažovalo prostredníctvom SOS/BirdLife Slovensko aby bola dodržiavaná táto smernica !!! Takže neviem prečo to tu prekrúcate na nejakú úniu ktorá nám vraj zobrala hračku !!! Strielate tu od pása krajiny Španielsko ,Francúzko ,Taliansko bez argumentov . Treba si prečítať o čom hovorí táto smernica : Citujem :" o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská." Vôbec netuším o akú vínimku by sa malo pre rok 2011 jednať ??? Takže budem sa opakovať ,ale dokedy bude v platnosti smernica Európskej únie 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov dovtedy sa nemá prečo niečo v love sluky meniť . Či má tradíciu alebo nemá !!! „Na Slovensku hniezdi v odhadovanom počte 1300-2500 „párov“ sluky lesnej. Ministerstvo pôdohospodárstva SR povolilo jej lov v období 15.3.-30.4.2009 v počte až 4000 vtákov. Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská. Napriek tomu sa na Slovensku sluky počas jarnej migrácie a v období rozmnožovania môžu loviť aj naďalej. Dochádza tým k porušovaniu legislatívy EÚ a k usmrcovaniu týchto zaujímavých a „nekonfliktných“ vtákov len pre potešenie malej časti poľovníkov.“, informuje Miroslav Demko, riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko. Sluka hniezdi obvykle 2 krát ročne. Hniezdenie je z týchto príčin roztiahnuté na celé jarné a začiatok letného obdobia (marec – júl). Doba lovu sluky sa u nás v značnej miere prekrýva s obdobím jej hniezdenia. Takto sa nepriaznivý vplyv jarného lovu ešte zvyšuje rušením toku a likvidáciou hniezdiacich jedincov. V posledných rokoch počet úlovkov rastie, čo je v rozpore s trendmi v okolitých štátoch. Dokument Ministerstva pôdohospodárstva SR, ktorým sa povoľuje jarný lov slúk, je vydaný v rozpore s článkom 7 paragrafu 4 Smernice Rady č. 79/409/EEC o ochrane voľne žijúceho vtáctva. Rozpor týchto výnimiek je predovšetkým nasledovný: existencia iného uspokojivého riešenia: odstrel, ak je vôbec potrebný (sluka je z hľadiska ľudského hospodárenia neutrálny až užitočný druh), možno realizovať v jesennom období. Podľa výnimky pre rok 2009 (list MP SR č. 811/2009-730/230 z 5. 2. 2009) sa oproti minulosti lov sluky dokonca predĺžil o 2 dni. lov má byť v malých množstvách: výnimky v posledných rokoch však povoľujú oveľa väčší odstrel, aký bol oficiálne hlásený v posledných rokoch z územia Slovenska pred obdobím regulácie odstrelu (vstupu Slovenska do EÚ), čo fakticky znamená neobmedzený a hlavne vyšší lov ako doteraz. Ak by sa odstrel tohto počtu (4000 kusov ročne) realizoval, znamenalo by to likvidáciu väčšej časti našej hniezdnej populácie, čo určite nemožno označiť za rozumné využívanie tohto druhu. Určenie lovu neberie ohľad na regionálne rozdiely v prírodných podmienkach (a teda aj početnosti sluky) jednotlivých združení. Limitom odstrelu 50 kusov na poľovnícky revír, a to aj v revíroch, kde sluka nežije (nehniezdi), môže dôjsť k veľkému negatívnemu dopadu na sluku v miestnych podmienkach. Snahou SOS/BirdLife Slovensko je zastaviť jarný lov slúk, či už výzvami poľovníckej obce, apelom na Ministerstvo pôdohospodárstva, prípadne s pomocou sekretariátu BirdLife International v Bruseli upozornením Európskej komisie na súčasný nepriaznivý stav. ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 8:43

operak, 6.3.2011 o 23:04./aj ostatní/. Ako si mám vysvetliť, že ťahajú len kohútici...? Sliepočky z juhu cestujú pešo? Ale to nie je problém sliepočiek a sirôt. Je to problém zoopsychologický – strieľať kohútiky od 16.3. do 30.4. ponad hniezdiace a vodiace sliepočky, hlavne ich postreľovať, je aj pre zdravé sliepočky desivé. Osobne si myslím, že na tomto podklade skrachoval kedysi vychýrený manažment morky divej v ČR, ale aj hlucháň, tetrov, drop, na severe snehuľa – jednoducho sme presvedčení, že kohúty sa výchovy mláďat nezúžastňujú, preto ich možno bez problémov loviť aj v čase toku. A to je hlboký omyl. Dôkazom je lov hlucháňa a tetrova v Škandinávii, kde obe pohlavia /!!!/ lovia na jeseň a lovia ich na desaťtisíce ročne. Navyše - hniezdia im v parkoch, záhradách,.../ a chránia líšky v čase výchovy líščiat/. Presne, ako u nás kačica divá. Lov na jeseň /v pohniezdnom období/ je zo zootechnického hľadiska jedine vhodný, ideálny, odborný, profesionálny. Ja nie som pseudoochranár, ja by som /ak by som bol kompetentný/ volil lov všetkých druhov vtákov podľa vzoru lovu kačice divej v ČR – od 16.8. do 30.11. – všetky druhy kačíc /ako v západnej Európe a žiadni Zelení nič nenamietajú/, drozdov, atď. Vtedy sú už vtáky bez rodičovských povinností a mláďatá sú osamostatnené. Tak to funguje aj v prírode – sokol južný na Balkáne hniezdi až koncom augusta – zač. septembra. Potravou sú mu prilietavajúce mláďatá spevavcov zo severu. Na jar je z nich už starina. Podobne had krovinár loví vtáctvo iba na jesennom ťahu. Trochu filozoficky povedané – prečo by všetky sluky, kačice, drozdy mali patriť len jastrabom, líškam, kunám, prečo by sme si nemohli zobrať určitý diel zoomasy aj pre seba bez negatívneho vplyvu na ich prosperitu?. My by sme boli len ako ďalší predátorský zákazník. Príklad: Ak by som bol chovateľom slúk /virtuálnym/ a 100 súk by mi odchovalo 500 mláďat, ktorých sa musím do ďalšej chovateľskej sezóny zbaviť, aby som si uvoľnil chovateľské zariadenie pre ďalší odchov, je mi úplne jedno, rovnako aj slukám, či ich „predám“ desiatim zákazníkom, alebo jedenástim – líškam, kunám,... + človeku, alebo bez neho. De facto – len by sme ich „odjedli“ líškam,... čo by nás malo tešiť, ale NEUBLÍŽILI by sme slukám. Ide o to, aby to nebolo až na jar, kedy už začína ďalšia chovateľská sezóna, ale už po osamostatnení sa mláďat od augusta do konca novembra predchádzajúceho roku. Alebo agrotechnicky povedané – žať v čase žatvy, nie v čase sejby. ◄ reagovať

off motaq, 8.3.2011 o 14:45

Edu ja som to pochopil ale ty si zjavne nepochopil co som pisal alebo si cital velmi nepozorne. lisku mozem odpalit aj gulov, ale ak idem na jelena tak ju neodpalim aj keby bola aka pekna. a to plati aj pre sluky. pre mna jesenny lov sluk nema absolutne ziaden zmysel, jarny bol tiez viac menej o tom, ze sa stretla partia a bola to take male zahajenie polovnej sezony. ◄ reagovať

on Ondrik, 8.3.2011 o 13:24

Edu, opakovanie je matkou múdrosti....a otcom sériovej výroby:) ◄ reagovať

off Edu, 8.3.2011 o 13:09

motaq tú líšku môžeš samozrejme odpáliť aj guľovnicou a nepotrebuješ GB k tomu ,ani povolenie od čakajúceho na jeleňa. Ano správne si to pochopil jarný lov slúk nebude povolený a kľudne by som vynechal slovko " skoro " . Či sa nám to páči ,alebo nepáči je už uplne odlišná vec. Ja osobne nevidím jeden najmenší dôvod prečo by sa mal jarný lov povoliť ! Že to niekoho bavilo nie je dôvodom . Žiadať o povolenie porušovania smernice EU Rady 79/409/EHS nejakou výnimkou sa mne osobne zdá uplný nezmysel .Najmä ak Slovensko nedávno žiadalo EÚ o presný opak :-D prostredníctvom SOS/BirdLife Slovensko !!! Ale to je iba môj subjektívny názor . Neviem či som to dostatočne vysvetlil ,alebo iba skomolil ,ale mám pocit ,že sa opakujem asi 20 krát :-D Lal zdar. ◄ reagovať

off motaq, 8.3.2011 o 12:54

Edu to nebol argument na to aby povolili jarny lov. To bol len moj osobny nazor, ze ja osobne na sluky na jesen nepojdem, jednak kvoli tomu, ze na jesen sa lovi ina zver a na druhej strane preto, lebo iny kolegovia chodia lovit inu zver. To mas tak ako ked niekto povie ze gulobrok je paradna uni zbran lebo ked ides na jelena a nahodou ti vybehne liska tak ju mozes brokom odpalit. Moj nazor, ak idem na jelena nebudem predsa strielat po liske, to sa potom na toho jelena nacakam. A to iste v mojom pripade plati o sluke. Tot moj nazor. Je mi jasne, ze jarny lov sluk tak skoro povolany nebude ale pre mna osobne jesenny nema ziaden zmysel. ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 377 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM