Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Sluka Lesná a jej lov podľa nového zákona - diskusia

autor: on Ondrik
pridané: 2.10.2009 19:41
Podľa nového zákona sa mení doba lovu sluky lesnej z pôvodného termínu od 16. marca do konca Apríla, na dobu lovu: Október a November. Chcem vedieť váš názor na túto zmenu.
počet zobrazení: 35 330
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 20.4.2016 o 21:43

Taká malá úvaha - Slovensko má cca 42 %-nú lesnatosť. Sluky hniezdia,ťahajú a tokajú len v lesných biotopoch. Slovensko má cca 55.000 poľovníkov, čo znamená, že v slučích revíroch poľuje asi 25.000 poľovníkov. Z tohto počtu má pravidelný záujem o lov sluky nanajvýš ak 1/5 ,čiže cca 5.000 poľovníkov.Pri predpokladanej max.20%-nej úspešnosti može tento počet poľovníkov uloviť najviac ak 1.000 slúk ročne. Čo keby sme požiadali tie štáty ,kde sa sluky lovia na zimoviskách v státisícoch ,keby boli takí dobrí a ulovili každý rok o tých 1.000 slúk menej ,aby zostalo aj pre nás chudákov, ktorým vládnu hlupáci....Jasné robím si srandu, pretože naša štátna správa môže aj z tohto zákazu udeliť výnimku.To by však zase musel niekto pohnúť zadkom... Samozrejme ,aj pre mňa je večerná postriežka na sluky skôr citovým zážitkom z večernej atmosféry jarného prebúdzania sa prírody.Veď ako nejeden z nás aj ja som k poľovníctvu pričuchol ako malý chlapec ( prostredníctvom môjho nebohého otecka, lesníka ,poľovníka a včelára)a moje prvé poľovnícke zážitky boli spojené práve so slukami ťahajúcimi každú jar na zarastajúcich pasienkoch pri Zbýňove a na horskej lúke Slatiny v Kunerade. Som však aj poľovník a nech si hovorí kto chce čo chce , ulovenie (samozrejme,že únosného počtu vyhynutím neohrozeného druhu zveri) zostane pre poľovníka, vždy tým podstatným momentom jeho činnosti. Ako povedal nezabudnuteľný gróf Szechényi "Poľovačka je o love zveri a šumení lesov, ale hlavne o šumení lesov!"

dať hlas príspevku | počet hlasov: 21

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 377 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off operak, 11.3.2011 o 12:25

Zimujúce sluky sú u nás úplne normálna vec.Stretávame sa s nimi napríklad aj na spoločných poľovačkách na drobnú . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off horarik68, 11.3.2011 o 12:02

Edu ja viem, že sa to už tak skoro nezmení, len by ma zaujímalo, či si si všimol,že niektoré sluky prezimujú aj u nás. Ja som aj v decembri pri prechádzke po lese so psom vyplašil sluku. A čoraz viac ich vidno aj v nížinách kde doteraz neboli. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 21:25

horarik68 jelene neprilietajú zo zimovísk za účelom párenia sa a neporušujeme tým smernicu o ochrane vtáctva:-D Takže budem sa opakovať ,ale dokedy bude v platnosti smernica Európskej únie 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov dovtedy sa nemá prečo niečo v love sluky meniť . Či má tradíciu alebo nemá !!! „Na Slovensku hniezdi v odhadovanom počte 1300-2500 „párov“ sluky lesnej. Ministerstvo pôdohospodárstva SR povolilo jej lov v období 15.3.-30.4.2009 v počte až 4000 vtákov. Smernica Rady 79/409/EHS o ochrane voľne žijúcich vtákov zakazuje poľovanie na vtáky počas jarnej migrácie, kedy sa vtáky vracajú rozmnožovať zo svojich zimovísk na hniezdiská. ◄ reagovať

off horarik68, 10.3.2011 o 19:45

Veď práve to aj jelenia zver sa loví počas párenia a nikto si nevie predstaviť, žeby sa jeleň nemal loviť počas ruje. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 19:41

horarik68 ale tu nehlasujeme o tom kedy by sa mala loviť sluka . Tu ide o to že platí určita smernica a tú treba dodržiavať alebo zrušť . ◄ reagovať

off horarik68, 10.3.2011 o 19:33

Ešte raz mi nedá sa vrátiť k lovu sluky na jarnom ťahu. Z logického hľadiska a aj z poľovníckeho mi to aj tak vychádza loviť sluku na jar, lebo je pravda, že ulovená sluka už nezahniezdi, ale čo sa na tom zmení,keď tá istá sluka, ktorú na jar chránime padne na jeseň? Aj tak už na jar nezahniezdi ba čo viac podľa mňa padne na jeseň viac samičiek vďaka tomu, že tiahnu už i mladé sluky.A pre ozajstného poľovníka je jarný ťah slúk sviatkom a nie honbou za trofejou.Tie sluky ktoré padnú na jar sú presne v tej istej pozícii ako tie na jeseň.Oplodnené ešte niesú,len sa na to pripravujú.Skôr by som bol za skrátenie doby lovu,ktorý by som obmedzil len na mesiac apríl a aj to len miomo pracovných dní. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 18:31

rhoods veď ja mu to neberiem keď si mylslí ,že sa kukurica sadí a nie seje nech ju teda sadí :-D ◄ reagovať

off rhoods, 10.3.2011 o 18:05

ze vas to este bavi,aj tak ho nepresvedcis o svojej pravde... ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 17:32

Takže jozibaci precenil som ťa :-D nezmudrel si.Ono totiž sejačkou sa tiež iba seje ako i motykou osivo :-D Máme totiž osivá a sadivá . Sadiť môžeš zemiaky tiež motykou sadivo ,alebo sadzačom zemiakov :-D Takže osivo sa vždy len seje :-DDDD ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 17:18

Edu, kukuricu na 6 árovej zahrádke budem sadiť za motykou, na 6 hektárovom poli budem siať sejačkou. Hrabankou sa v lesníctve nazýva opadané lístie stromov a krov. Čiže - nie je to žiadna nová štúdia. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 16:44

No vidíš jozi ja som videl sluky ako ich vyberajú na normálnej lúke .Ja som vedel ,že raz zmudrieš a nebudeš kukuricu sadiť ale siať .Hrabanku myslíš povrchovú vrstvu organického materialú alebo máš nejakú novú štúdiu ? ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 16:40

No Edu, tak to som nevedel. Zase som múdrejší. Doteraz som mal vedomosti len o tom, že sluka nevyhľadáva červy v repe, ale pod lesnou hrabankou. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 16:29

Jozibaci keď uhnije repa sú tam červy príde sluka a dlhým zobákom ich vyberá tým nám dužinaté krmivo slúži v zime pre zver a na jar sa ešte i sluka prikrmuje . ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 16:29

Edu, aj mne niektoré potraviny dodajú "energiu". Tak - tak že stihnem na wecko. Ako tie zmrznuté rezky zveri. Ibaže nemusí utekať na hajzel. Má ho pod zadkom. Tam, kde stojí. ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 16:24

Nerozumiem. Čo má sluka spoločné s repou? ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 16:16

samozrejme na jarnom ťahu ◄ reagovať

off hunter2, 10.3.2011 o 15:52

A cukrovú repu žerie asi aj SLUKA že? ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 15:47

Ano bavili . Záver je : V zásade možno zhrnúť, že siláž z cukrovarských repných rezkov dodáva zveri energiu, a to vo forme, ktorá neohrozuje zdravie zveri v takej miere ako napríklad podávanie obilia samotného. Pripomíname, že repné rezky by mali byť vždy kombinované s kvalitným senom. Kontakt: rajsky@cvzv.sk Ing. Matúš Rajský, PhD., Dr. Miroslav Vodňanský, PhD., Ing. Vladimír Foltys, PhD. Centrum výskumu živočíšnej výroby Nitra Stredoeurópsky inštitút ekológie zveri Wien, Brno, Nitra ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 15:28

Edu, ale veď o tomto sme sa už bavili! ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 15:03

tak hlavička prečítaj si : odkaz ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 14:51

hunter2, ty si objavil ameriku. Edu, ja nechcem, aby sa čítali iba moje články. Ani ja neverím iba jednému zdroju. Každý nech si overí aj u iných zdrojov. A príde na to, že Jožibáči je hlavička.DDD ◄ reagovať

off hunter2, 10.3.2011 o 14:29

Slovenskí poľovníci preto nelovia toľko kačíc lebo sú závislý na počítačoch a nevenujú sa poľovačke ale diskusii na internete.A púšťajú sem KAČICE ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 10:38

Pokiaľ čítaš správne články . Kto číta tvoje konšpirácie bude hlboko zavádzaný lžou. ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 10:25

Trojka, o kačiciach by sme mohli polemizovať, ale o psoch na slučích hniezdiskách mám svoje zážitky. Sluky môžu hniezdiť, podľa poveternostných podmienok, už od polovice marca. My ich samozrejme nevidíme, pretože sú ochranne sfarbené. A keď do takej lokality v mladine, kde potenciálne môže hniezdiť zopár slúk, pustíte psov, nie je to až také nepredstaviteľné. Edu, vedieť a čítať... Nechcem povedať, že je to až taká debilita, pretože vedieť sa dá aj inak, než len čítaním, ale prevážne čítaním niečo vieme. Dá sa vedieť aj hovoreným slovom, praktickými ukážkami, ale najviac čítaním. Aspoň u mňa je to tak. ◄ reagovať

off Edu, 10.3.2011 o 9:36

Jozobaci vedieť a čítať je veľký rozdiel . ◄ reagovať

off trojka, 10.3.2011 o 9:33

V ČR je doba lovu kratší než na Slovensku a velké procento úlovku jsou kachny s umělých odchovů. Taktéž v ČR je daleko více rybníkářkých oblastí a tak srovnávat úlovky v těchto dvou krajinách je holý nesmysl... A uvádět jak se psi aportující sluky prohánějí po hnizdištích, to už je trochu silné kafe, né? ◄ reagovať

off Jozibaci, 10.3.2011 o 6:06

premvadasz. Čítal som to, veď Naše poľovníctvo odoberám už od začiatku. Viem, že na Slovensku sa loví do 20 000 kačíc, ale v ČR je to vyše 300 000. Rozdiely sú možno preto také markantné, lebo v ČR sa loví aj cez týždeň a intenzívnejšie. Iná je aj ekonomická situácia českých a slovenských poľovníkov. Údaje mám z českých, aj slovenských periodík. Nielen z tohto jediného čísla. ◄ reagovať

off ROBO7X64, 9.3.2011 o 22:38

conty keď sa budeš zapájať do diskusie a pýtať sa to čo chceš vedieť tak ti určite niekto odpovie, mňa to nebaví keď je tu x tém na tú istú tému ◄ reagovať

off conty, 9.3.2011 o 22:04

jasne admin chapem. no bral som to tak, ze kazdy ma svoju otazku, na ktoru chce odpoved a keby som ju zakonponoval do inej uz zadanej, tak by sa k tomu vyjadrili dvaja, traja a uz nie tak ako teraz. Ale chapam to a do buducna budem tomu predchadzat. A vsetkym diky za kom. ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 19:17

admin pokiaľ neporušujú smernice ,nariadenia a zákony tak môžu chytať a strielať . Ak sa nám zdá ,že porušujú niečo treba sa ozvať v Bruseli prípadne dať návrh na zmenu smernice z roku 1979 . Iný postup nie je možný. ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 19:03

jozibaci od kolegov si pozicaj novembrove vydanie nase polovnictvo z roku 2010 a tam sa dočítaš že pocty ulovených kacic na slovensku z roka na rok klesaju ked tak veriš tým tvojim štatistikám. tie tvoje štatistické udaje máš asi z jerevanu ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 18:13

Tiež som počul, aj videl na videu. Lenže - chytať do sietí a strieľať je rozdiel. Tam ich však aj strieľajú. Vyhrážajú sa aj ochranárom. Keď však doletia na letovisko, kde sa na jar nelovia, je to pre ne úľava. Nemyslím, že to má vplyv na znižovanie počtu. Skôr lov na hniezdisku, kde sa im po "liahniarni a odchovni" preháňajú aportujúce poľovné psy a ich páni. ◄ reagovať

správca admin, 9.3.2011 o 17:42

Keď sa môžem ja vyjadriť k téme, počul som, že v Taliansku ich na jarnom ťahu chytajú do sietí a to vo veľkom počte, čiže preto sa počty u nás znižujú. Nakoľko je to pravdivá informácia neviem, potvrdené to nemám. ◄ reagovať

správca admin, 9.3.2011 o 17:40

conty vôbec nie je blbá pripomienka že podobné témy sa nemajú zakladať. Treba dodržiavať určité pravidlá. Ide mi len o to, že teraz sa zaujímavé informácie o love sluky nachádzajú v 3 rôznych témach. A to mám teraz čítať všetky tri? Keď to mohlo byť pod jednou? Chápeš o čo tu ide? ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 16:29

U nás ich vidieť aj v mestách na každej stojatej i tečúcej vode. Takže tým štatistikám viac verím, ako nie. ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 16:15

Jozibaci aj volakedy boli plany splnene na 120% a ako to dopadlo. bohužial už musim ísť.PS v tejto sezone sme mali minimálne o 50% nemej kacic ako po minulé roky ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 15:56

premvadasz, vieš, že si robím prču. Ale sledujem štatistiku nie pre presné cifry, ale pre trendy v manažmente. V ČR dlhodobo sa skutočný lov kačíc vykazuje okolo 120% oproti plánu lovu. U bažanta je to vždy pod 100 %. A pritom sa oveľa viac vypustí z umelého chovu, ako u kačice. Tak ako si to mám vysvetliť? ◄ reagovať

off Edu, 9.3.2011 o 15:42

Možno u tvojho Jozi ◄ reagovať

off premvadasz, 9.3.2011 o 15:42

jozibaci u niektorych vtakov sa deli iba 1. ◄ reagovať

off Jozibaci, 9.3.2011 o 15:40

Edu, Edu. Ešte aj to mám dodávať, že u vtákov sa delí 2? ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 377 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama