„Provokatér“ Vlado zase vyšiel s otázkou, ktorá je ( keď sa pozriem aj na vekové zloženie v našom združení ) stále viac aktuálna. V našom združení sa v minulosti viac rokov venovala pozornosť mládeži. Konkrétne deťom povinným školskou dochádzkou. Keď sa ale i napriek dobrým výsledkom vrátim v mysli späť, tak to asi bola úloha, alebo podmienka prijatia do združenia. V minulom roku táto činnosť krúžku úplne ustala. Priznám sa, že som sa tejto otázke tiež nevenoval, lepšie povedané nevenoval som jej nejakú zvláštnu pozornosť. Keď sme ale v závere minulého školského roka preberali na výbore PZ skončenie krúžku činnosti KMPP, tak som sa rozhodol, že to s deťmi i napriek svojmu veku skúsim. So základnou školou v obci mám dobré vzťahy a slovo dalo slovo a založili sme na škole krúžok mladých priateľov poľovníctva a ochrancov prírody. V krúžku mám 14 detí vo veku 7 až 10 rokov. Je zaujímavé, že počas celého školského roka žiadne z detí z krúžku neodišlo. Spoločne sme sa naučili poznávať zver, stromy, kríky, liečivé rastliny, zhotovili sme si spoločne kŕmidlá pre vtáčiky, soľník, učili sme sa poznávať vtáctvo, pozorovali sme prílet vtákov, pozorovali sme pokiaľ sa to dalo zver, naučili sme sa používať ďalekohľady, učili sme sa ako sa správať v prírode... a v máji sme sa zúčastnili súťaže KMPP v rámci RgO. Je zaujímavé, že i keď boli deti na súťaži najmladšie, že ukázali, že sa niečo naučili. Vôbec som si nekládol za cieľ, aby sme vyhrávali na súťažiach, alebo aby z detí boli poľovníci. Myslím, že cieľ splním už tým, keď sa deti naučia vážiť si prírodu, keď budú vedieť ako sa v prírode správať, keď pochopia význam poľovníctva a ochrany prírody, keď si vybudujú k prírode správny vzťah. Pokiaľ sa mi podarí niečo naviac, tak budem tomu len rád.
Naše združenie už štvrtý rok organizuje spolu so školou a obecným úradom Deň detí na chate nášho PZ. Súčasťou v tomto roku bol minikvíz v poznávaní drevín, liečivých rastlín, malá informácia o význame a poslaní poľovníctva, športové súťaže, zdravotnícka súťaž, streľba zo vzduchovky... Nechýbal ani poľovnícky guľáš. Deti boli nadšené a hneď si dohodli takúto akciu aj na ďalší ročník. Posúďte, no môžeme ich sklamať?
Čo do budúcna? Krúžok rozdelím na dve časti. Tí mladší, ktorí chodia do ZŠ v obci budú v krúžku pri škole a tí starší, ktorí budú chodiť na druhý stupeň ZŠ budú chodiť do krúžku pri našom združení. Verím, že krúžok má budúcnosť, pretože deti majú veľký záujem a nachádzam pochopenie aj u rodičov, vedenia školy a obce a podporu v našom združení. Budem veľmi rád, ak tí ktorí majú väčšie skúsenosti s vedením krúžku, prispejú námetmi, že mi pomôžu urobiť činnosť krúžku ešte zaujímavejšou a pútavejšou. Vopred vďaka. Veď nám ide aj o budúcnosť nášho poľovníctva. ◄ reagovať
tak ma niecomu priucte ak mozem poprosit ja som tiez este len taky mlady fagan ◄ reagovať
Ďakujem!Aj podľa mňa by sa mládeži mala venovať väčšia pozornosť,síce som aj ja ešte veľmi mladý,ale mám rovnaký názor.Bez cieľavedomej výchovy už od detstva sa v kurzoch toho veľa nenaučia,veď aj tak sa učíme celý život a vždy nás či už v lese alebo v živote prekvapí niečo nové... ◄ reagovať
Súhlasím s tým,že mládeži sa venovať má,ja som bol členom KMPP asi 7 rokov,chodil som po súťažiach a dalo mi to dosť,aj chalani,ktorí tam chodili so mnou sú už teraz poväčšine poľovníci,takže to niečo do seba asi malo.Ale keď mám pravdu povedať,pri písaní tohto príspevku sem do diskusie som čakal viac,čakal som,že sem napíšu názor viacerí,najmä starší a skúsenejší poľovníci ako vychovávajú mladú generáciu u nich,no zatiaľ zostávam sklamaný,že má takú slabú odozvu.Len dúfam,že to neznamená to,že vo väčšine PZ na mládež kašlú... ◄ reagovať
Mladezi sa treba venovat,ukazat co obnasa polovnictvo.Ja som presiel kruzkom kmpp a dost mi ziskane vedomosti pomohli. ◄ reagovať
Ja ešte nie som členom žiadneho PZ ale napriek tomu sa snažim mladeži, čo to o poľovnictve a hlavne o ochrane priroda povedať , vysvetliť, ale ony to beru s usmevom,a plašia zver dalej . Taže asi tak ◄ reagovať
Ďakujem,dúfam,že bude mať pozitívnu odozvu aj u ostatných. ◄ reagovať
Perfektná téma! Máš u mňa pochvalu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.