M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  10. január 2025,  meniny má Dáša,  spln: 29. január 2025,  dnes východ slnka: 07:39,  dnes západ slnka: 16:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Poľovníctvo a mládež - diskusia

autor: off Vlado2406
pridané: 21.6.2007 14:06
Mňa k poľovníctvu priviedol otec,naučil ma správať sa k prírode a ku všetkému živému tak ako sa má,teda s úctou.Keď si tak všímam koľko mladých je zaregistrovaných aj tu tak sa mi v hlave vynára otázka:Ako by sa dalo poľovníctvo propagovať viac medzi mládežou,ako v nich vzbudiť záujem o prírodu ako takú,aby im nebola ľahostajná,lebo nie každý má v rodine poľovníka?Robíte nejakú osvetu vo vašom PZ,inšpirujte aj ostatných.
počet zobrazení: 4 544
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 48 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off MAX2, 17.9.2012 o 13:08

"Medvedík", žitoflintizmus nie je na mieste. Tiež som dosť dlho čakal a dočkal som sa. Nie nadarmo sa hovorí, že trpezlivosť prináša ruže.Tretieho septembra som bol na začiatku školského roka v tunajšej škole. Začínam s deťmi siedmy rok KMPP. Prvá lastovička z nášho krúžku je už na lesníckej škole. Aj na to som tak trochu hrdý. Necítim ako svoju úlohu vychovať z detí poľovníkov. Chcem len málo. Aby si deti prírodu ctili, vážili, chránili, aby sa vedeli v nej správať. Nič viac. Pokiaľ to je viac, tak som tomu len rád... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off ursusarctos, 19.4.2012 o 12:25

zdravím všetkých. trošku som čítal komentáre k téme, je to veľmi dobrá myšlienka viesť mládež aby si ctila prírodu. No pokiaľ ide o poľovníctvo, tak asi nieje moc prípadov kedy sa normálny "smrteľník" dostal niekde do združenia. Ja osobne som mal záujem sa stať poľovníkom, hlavne z toho dôvodu že mám vzťah k prírode a keď sa dá trávim voľný čas v horách. Poľovanie ma až tak neláka, len ta príroda a starostlivosť o zver. No od známych poľovníkov aj z diskusií som zistil,že to je pre mňa takmer nemožné, aby ma prijali niekde do združenia, tak som to vzdal. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

správca admin, 19.4.2012 o 8:24

Tento rok organizujeme už 3. ročník Dní s LovuZdar.sk kde sa zameriavame na osvetu poľovníctva a pripravujeme rôzne aktivity pre deti a mládež. Akcia je spojená so streleckou súťažou na asfaltové terče (bateria) pre amatérskych strelcov a súťaž vo varení gulášu o 333€. Viac info v menu Poľovnícke akcie. ◄ reagovať

off FLATretriver, 19.12.2011 o 22:03

Ja som robil poľovnícke skúšky v 17 rokoch ako najmladší v celom kraji , nemám otca poľovníka , ani starého otca ,, k poľovníctvu ma priviedla láska k prírode. veľké množstvo literatúry ktorú som prečítal ale hlavne aj ochota hospodára nášho poľovného združenia ktorý mi nahradil poľovníckeho otca a zasvietil ma do tajov poľovníctva ◄ reagovať

off 650525, 19.12.2011 o 21:58

Mňa k poľovníctvu priviedol otec,krstný otec a naposledy svokor.Dnes sa zamýšľam nad tým,čo mne dalo poľovníctvo a pozerám sa dopredu,lebo sme všetci uvedený v tomto článku vychovali ďalšiu generáciu poľovníkov mojich dvoch synov.Od malička sa starali o zver-prikrmovali,vyrábali sme spolu krmelce,stavali posedy,soľníky.Môj otec už nepoľuje 10rokov a rozprávame si zážitky a veselé príhody.Svokor 17.12.2011 sa zúčastnil poslednej poľovačky.Povedal: končím a som šťastný,že som mohol vychovať poľovníkov za ktorých sa nemusím hanbiť.Synovia sa naučili komunikovať s ľuďmi,pracovať v kolektíve k zodpovednosti,vážia si prírodu a radosť nám robia naše dve sučky,ktoré tvoria našu poľovnícku rodinu.Musím poďakovať aj za podporu mojej manželky,ktorá je tomuto koníčku(záľube),ale aj povinnosti naklonená .Možno,že raz budem vidieť pasovanie za lovca zveri aj svojho vnuka,alebo vnučku.S pozdravom LOVU ZDAR ◄ reagovať

off Vlado2406, 19.12.2011 o 20:05

:)som veľmi rád,že túto moju tému niekto našiel a posunul ju vyššie ◄ reagovať

off MSmarian, 18.12.2011 o 20:21

Mládež zaujíma presne to, k čomu sú vedené a aké majú podnety. Ja mám dve dcéry, venujú sa hudbe, výtvarnému umeniu, športujú a tiež chodia so mnou do lesa. ◄ reagovať

off horar1992, 18.12.2011 o 14:51

Dneska mladích nič nezaujíma len drogy a diskotéky.Ja sa tiež snažím im to vysvetlit,ale okrem pušiek ich nič nezaujíma,proste nemá každý nato a možno je to aj vekom čo vy nato? :-) ◄ reagovať

off sali, 28.9.2007 o 21:38

Obdivujem vas kolegovia,ktori pracujete s detmi vramici KMPP,klobuk dolu pred vami!!!Prajem vam hodne sil a zdaru ◄ reagovať

off MAX2, 28.9.2007 o 9:58

Držím palce. Ver mi Perdix, priatelia, že vďačné pohľady tých detí všetko nahradia. Stojí to za to ◄ reagovať

on Cilan, 28.9.2007 o 9:53

prajem Vela Stastia ◄ reagovať

off perdix, 28.9.2007 o 9:27

Max2! "Vrazil si mi klinec do hlavy" s tým KMPP. Aj sa na to pôjdem opýtať do ZŠ mojich detí. Snáď by som im vedel niečo povedať o prírode, o poľovníctve... ◄ reagovať

off MAX2, 28.9.2007 o 9:06

Priatelia, je len september, ešte možno začať prácou krúžkov KMPP. ◄ reagovať

off Doduin, 12.9.2007 o 12:51

MAX2 prajem veľa úspechov pri práci s deťmi. Je to potrebné a som rád že sa nájdu ľudia ako si ty. Klobúk dole pre obetavosť! ◄ reagovať

off MAX2, 12.9.2007 o 8:30

Začal školský rok ...
... a znovu sa vraciam k tejto téme. Navštívil som školu, decká ma už z diaľky zdravili. Ešte než som prišiel do zborovne, tak sa ma vypytovali, či bude a kedy bude krúžok. Ubezpečil som ich, že preto som prišiel, aby som s pani riaditeľkou dohodol podrobnosti. Poteší dušu, keď človek spätne spomenie na takú krátku dobu ako jeden školský rok, na to, čo deťom tento rok dal a ako sa ten rok zapísal do ich detských dušičiek. Myslím, že deti začínajú trochu vnímať prírodu, začínajú trochu chápať nás poľovníkov trochu inak len ako bytosti s puškou. Už mi nespomínajú, kto, čo, kedy „zastrelil“, ale hovoria ulovil. Toho strieľania v ich malých príbehoch je už minimum. Podstatnú časť z toho, s čím sa navzájom delíme tvoria zážitky z prírody, čo v prírode robia, čo by chceli robiť v krúžku. To ma teší, podnecuje to ich tvorivosť, fantáziu a formuje v nich „zelenú dušičku“. A tak keď je tu začiatok školského roka, tak sa znova pýtam : Čo bratia v zelenom, čo dáme deťom, mladej generácii, aby sme nezostali prírode a poľovníctvu dlžníkmi? ◄ reagovať

off milank, 6.8.2007 o 21:46

Zdravím Štefan.Som nesmierne šťastný,že ešte stále žijú taký ľudia ako ste Vy.Ja som optimista taký istý ako Vy,len mi je trošku smutno z niektorých veci,ktoré sa v slov.poľovníctve dejú.áno máte pravdu tí "páni zazobaní" časom odídu,ale najprv nás a našu prírodu vycicajú ako pijavice a potom vypľujú ako kôstku a povedia:tak a teraz sa strčte do ... Dúfam,že to prejde veľmi rýchlo.zatiaľ lovu,prírode a Vašej práci zdar. ◄ reagovať

off MAX2, 6.8.2007 o 10:38

Milan, máš pravdu, že je dávno doba, keď peniaze v poľovníctve nehrali až takú rolu. „Buzines „ je síce „buzines“, ale nie je všetko. Aj doba, keď bolo plno malej zveri je preč a predsa zostať pri nostalgických spomienkach nie je správne. Treba sa prispôsobiť novým podmienkam. Peniaze v poľovníctve, ale v pravom poľovníctve nehrajú takú rolu akú by sme im na prvý pohľad prisudzovali. Ak si aj „ pán zazobaný“ kúpi revír (výnimky potvrdia určite pravidlo), tak pokiaľ sa nebude správať ako poľovník, tak nebude mať z neho dlho osohu, lebo o revír sa treba starať a na to oni nemajú čas. Pravda, je možné si zaplatiť človeka, ale jeden, dvaja ľudia na to nestačia. Kto sa bude starať o zver, budovať poľovnícke zariadenia, tlmiť „ škodnú“, rešpektovať selektívny odstrel... Skôr, či neskôr skončia (pravda, na škodu zveri a prírody). Ku korupcii na OkO a RgO. Korupcia ako ju ja chápem je jedna z foriem trestnej činnosti, ktorá je stará ako ľudstvo samo ( i keď na začiatku vývoja ľudskej spoločnosti ju nemožno takto označovať). Vždy bol niekto, kto si privlastnil cudziu vec, či mal snahu získať nejakú výhodu oproti ostatným. Vždy sa ale ľudská spoločnosť s väčším, alebo menším úspechom dokázala vysporiadať s takýmito neduhmi a preto aj poľovníctvo sa dožilo dnešných čias. Aby prežilo a prežívalo aj ďalej, je treba sa starať o mladú generáciu, pracovať s mládežou, aby si ctila, vážila, chránila a zveľaďovala dedičstvo po svojich predkoch. Popri tom je treba sa vysporiadať aj s neduhmi doby ku ktorým nepochybne patrí aj korupcia. Rýchlokvasení kvázi poľovníci sami zanechajú „poľovníctvo“ v ich ponímaní, keď zistia o čo vlastne ide. Tak, ako pomaly vymierajú „mrazničkoví materialisti“, tak vymrú aj oni. Možno sa mýlim, ale som optimista. Preto aj robím a ak mi to zdravie dovolí aj budem robiť ďalej s mládežou. Druhý rok nám bude pracovať Krúžok mladých priateľov poľovníctva a ochrancov prírody, po piaty krát budeme organizovať deťom „Poľovnícky deň“ pri príležitosti MDD. Náš krúžok je len logickým vyústením vzájomného oťukávania poľovníkov, učiteľov, rodičov, obce a detí a preto si myslím, že sklamať dôveru toľkých ľudí by bolo prinajmenšom neslušné. Toľko môj názor. Lovu a našej prírode zdar! ( Tak sa zdravíme s deťmi, keď zahajujeme a končíme stretnutie nášho krúžku.) Štefan. ◄ reagovať

off milank, 5.8.2007 o 2:05

Áno Tod ja s Vami plne súhlasím.určite mate vo všetkom pravdu a tak by to malo byť,ale...už je dávno preč tá doba, kedy peniaze v poľovníctve nehrali až takú rolu ako to je dnes v tejto dobe plnej biznisu a peňazí.dnes pride na kurz uchádzač-podnikateľ nie je pre neho problém vyvaliť 10 tisíc a na kurze sa ukáže dva razy.dá do vrecka niečo naviac a spraví kurz s vyznamenaním.a taký dnes poľujú.ďálej si uplatňujú nároky vlastníci poľovných pozemkov a tí poľ.revíri prenajímajú buď týmto naším podnikateľom alebo zahraničným.takže tu by sa malo začať s korupciou na OkO a RgO a aj poľovným zákonom a potom môžeme začať robiť serióznu prácu s mládežou.ak nie,tak potom zbohom zdravý rozum.toľko môj názor.lovu zdar. ◄ reagovať

off tod, 4.8.2007 o 11:15

Ďakujem za reakcie. Chcel som vlastne povedať, že tak ako si vychovávajú svojich nástupcov v iných oblastiach života a záujmovej činnosti tak to musíme robiť aj v SPZ. Samozrejme, nie všetci môžu byť z poľovníckych rodín ako povedal gamo.Lenže aj tak je potom na nás v kurzoch a v poľovníckych združeniach pri celoročnej činnosti aby sme aj tých čo nemali to šťastie,že vyrastali v poľovníckom prostredí naučili čo to poľovníctvo vlastne je a čo všetko ku nemu patrí. Iste,záleží na každom jednotlivcovi či nás pochopí, chce pochopiť , alebo mu budeme s našimi zálomkami,lesnicami ,posudzovaním chovnosti a pod. na smiech. A tomu predídeme práve formovaním tej namladšej generácie.Nechceme predsa aby bol každý z krúžku v budúcnosti poľovník .Celkom postačí ak pochopí čo je poľovníctvo a príroda a že sú ľudia, ktorí sa jej venujú intenzívnejšie a v širšom ponímaní a hovoria si poľovníci iba preto,že občas zodvihnú zbraň a získaním trofeje zúročia svoju často niekoľkoročnú prácu pre zver a les.
Možno by sme si na týchto stránkach mohli vymieňať skúsenosti z tejto činnosti,prípadne nájsť spoločnú cestu ako postupovať ďalej.
Ešte raz ďakujem za reakcie. ◄ reagovať

off milank, 3.8.2007 o 18:36

výborný príspevok Tod.pridajte sa aj do iných diskusií,určite máte veľa skúsenosti. ◄ reagovať

off gamo, 3.8.2007 o 17:36

Tod, jak si povedal:" Ak si na skúškach sadne oproti mne človek z poľovníckej rodiny so skutočným záujmom o poľovníctvo, poznáte to po dvoch vetách ktoré povie." Lenže nie každý má to šťastie a je z poľovníckej rodiny. Vtedy sa to musí drilovať, ako si už spomenul, iná cesta asi nieje. ◄ reagovať

off tod, 3.8.2007 o 15:58

Páni, trochu ste odbočili od výchovy mládeže. Sám som viedol KMPP a viac ako polovica mojich zverencov sú platní členovia SPZ a PZ. Bohužial som sa musel odsťahovať za prácou mimo domov a odišiel som aj z PZ a tak zanikol aj krúžok. Teší ma však , že "moji" žiaci si ako poľovníci najprv kupovali ďalekohľady a poľovníckych psov a nie " mrazáky". Ak chceme zachovať poľovníctvo v tejto podobe musíme sa mládeži venovať. Chodím ako skúšobný komisár na skúšky uchádzačov o prvý poľovnícky lístok a divili by ste sa, čo všetko sa pri odpovediach dozviem.Títo ľudia zjavne s poľovníctvom nerástli ako ja či Vlado 2406 a nerástli ani s prírodou ako "gamo". Títo ľudia sa učia od hlavy k nohám. Nás otcovia a dedovia učili od nôh k hlave!!! Všetko sme sa naučili spoločne pozorovaním a počúvaním v lese,na postriežkach , posedoch a na chatách kam nás brávali so sebou a nie na kurze!! Ak si na skúškach sadne oproti mne človek z poľovníckej rodiny so skutočným záujmom o poľovníctvo, poznáte to po dvoch vetách ktoré povie.
Mládež treba poľovníctvu vychovávať v poľovníctve v prírode a nie v posluchárňach a učebniach. Držím palce všetkým, ktorí sa venujú našej nastupujúcej generácii. Ak som sa veľmi rozpísal ospravedlňujem sa. Málo sa zapájam do diskusií ale táto téma ma zaujala. ◄ reagovať

off gamo, 1.8.2007 o 19:30

No ja mam po pravde 14 :D lenze napr. vychadzky do prirody som si zamiloval uz ako 2rocny s kocikom(vraj).
Potom, od mojich 5., som zacal s ocom chodit na ryby, tj na ne chodim 9 rokov a je to krasne...Napr. som uz chytil šťuku 87cm 6kg, kapor 9kg, zubáč 84cm 5kg, potočák 52cm atď atď...
Ibaze pred rokom aj cosi sme boli s ocom len na takej jesennej vychadzke v lese a v tom som zbadal krasneho šestoráka...uplne mi to vyrazilo dych, stal takých 15metrov od nás,proste nadhera, tak som zobral fotak (to som mal este nedigitalny :D:D) a cvak cvak cvak...
Jaj este som nieco zabudol-od 11. sa ucim strielat a teraz momentalne s istotou trafim na takych 25-30metrov na terci 6-10. Ale na nic zive som este NEstrielal ◄ reagovať

off roberto, 25.7.2007 o 23:09

daniel - aj ty by si poznal všetkých, keby si býval v dedine, ktorá má ani nie 300 obyvateľov ◄ reagovať

off daniel, 24.7.2007 o 22:40

Roberto - nejde o vek. Keď hovoríš KAŽDÝ - to znemená, že POZNÁŠ VŠETKÝCH...? ◄ reagovať

off roberto, 24.7.2007 o 14:09

vlado- neviem, prečo sa stále odvolávaš na môj vek ?, veď na začiatku si napísal:"Keď si všímam,koľko mladých..." a keď ti napíše niekto mladší napr. ako ja tak ho hneď odsekneš a minimálne 3-krát mu pripomenieš koľko má rokov. ◄ reagovať

off Vlado2406, 24.7.2007 o 11:19

Roberto,vidím,že si ešte veľmi mladý a neskúsený,aby si niektoré veci pochopil a porozumel im. ◄ reagovať

off roberto, 23.7.2007 o 20:05

vlado, tým:" to pochopíš, keď budeš starší "si myslel, že u vás v združení to funguje pod heslom:"drž hubu a krok"? a ešte k tým ochranárom-ja sa za žiadneho ochranára nepovažujem, ale podľa teba asi každý, kto kritizuje poľovníctvo je ochranárom. zatial sa maj :-ú ◄ reagovať

off atyla13, 23.7.2007 o 11:48

roberto- v tomto pripade musim suhlasiť s Vladom ◄ reagovať

off Vlado2406, 23.7.2007 o 10:45

Je to podstatné,ale to pochopíš,keď budeš starší.A vôbec,aj keď máš pravdu,nemal si to napísať takto.Pripomínaš mi niektorých takzvaných ochranárov,ktorí všetkých poľovníkov hádžu do jedného vreca,presne tak ako si to urobil Ty vo svojom príspevku. ◄ reagovať

off roberto, 23.7.2007 o 10:25

vlado 2406- odvážne, ale pravdivé.či mám 16 alebo 116 to vôbec nie je podstatné. ◄ reagovať

off 30.06sprg, 23.7.2007 o 10:01

to co napisal Vlado 2406 si myslim ze z casti je to pravda,ruku na srdce pani kolegovia a skuste nad tym pouvazovat ze su medzi nami aj takyto "polovnici" ci nie? ◄ reagovať

off Vlado2406, 23.7.2007 o 9:19

Vzhľadom na to koľko máš rokov sú to odvážne slová! ◄ reagovať

off roberto, 20.7.2007 o 15:18

mam este len 16, ale so ziadnou osvetou som sa este nestretol ale nie preto, ze by som nechcel, ale preto, ze sa tomu u nas nikto nevenuje,kazdy pozera iba na to ako cim skor a cim viac nieco ulovit a mladez pre nich neznamena nic,kazdy pozera iba na to, ci ma plnu mraznicku ◄ reagovať

off Vlado2406, 11.7.2007 o 8:36

Ja som nemyslel len Teba Cilan,veď tu je zaregistrovaných veľa starších poľovníkov... ◄ reagovať

on Cilan, 10.7.2007 o 15:23

kedze mam 20 rokov tak skusenosti s vychovou veru moc nemam ◄ reagovať

off Vlado2406, 10.7.2007 o 11:11

To tu má zo všetkých poľovníkov skúsenosti s výchovou mládeže vo vašom PZ iba MAX??? ◄ reagovať

off MAX2, 2.7.2007 o 6:23

Zdravím Vlado! Si provokatér v tom dobrom slova zmysle, pretože vždy prídeš so zaujímavou otázkou, alebo aktuálnym problémom, ktorým žije poľovníctvo, ktorý aj podľa môjho názoru je treba rozdiskutovať. Aj týmto obohacuješ tieto stránky, ktoré ako som už spomenul vôbec neupadajú. Podľa mňa treba problémy, alebo otázky, o ktorých treba hovoriť, nemožno nechať bez povšimnutia, treba ich riešiť, rozdiskutovať, aby sa dostali širokej poľovníckej verejnosti. Myslím, že aj to bol jeden z dôvodov, prečo vlastne tieto stránky vznikli ( vďaka admin). No, nech Ti to ďalej takto myslí... Prajem všetko dobré. Štefan. ◄ reagovať

off ricardo8, 28.6.2007 o 17:33

Zdar!MAX2 velmi pekne si to napisal!V nasom PZ sa asi dva roky o tom rozpravalo, no minuly rok sa jeden polovnik na to dal a za rok tam chodi 10 deti, stretavaju sa dva krat do tyzdna.Ma to dobry ohlas aj u rodicov tak sme vsetci spokojny!Ja som tiez chodil a viem ze mi to vela dalo!Drzim palce vsetkym kruzkom na celom Slovensku! ◄ reagovať

off Vlado2406, 28.6.2007 o 14:40

"Provokatér"?Neviem či som provokatér,ale chcem poďakovať za príspevok, na ktorý by mohli reagovať aj ďalší,lebo podľa mňa je super.ĎAKUJEM! ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 48 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama