Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Líšky - diskusia

autor: off Vlado2406
pridané: 21.6.2007 10:02
Všetci vieme,že líška prenáša rôzne choroby a je to dravec,loví okrem hrabošov aj malú zver,či už srstnatú alebo pernatú...Ale rovnako ako všetko živé aj ona má obdobie,v ktorom má mladé a stará sa o ne,preto sa pýtam:"Je líška ozaj taký predátor malej zveri a prenášačom rôznych chorôb,že si nezaslúži pokoj aspoň na pár mesiacov,kým vyvedie mladé?"
počet zobrazení: 30 594
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off keke, 21.7.2018 o 7:19

Zdravíčko. Poľujem v poľnom revíri s krásnymi stavmi drobnej. Hosťovské u nás sú nezabudnuteľným zážitkom plného akcie a bohatého výradu. Prečo asi. My berieme tlmenie škodnej vážne. Nemôžeme si dovoliť luxus chovu a ochrany líšok. Mimochodom v období odchovu šteniat je vegetácia vysoká, takže sa im aj tak darí úspešne odchovať mladé v dostatočnom počte. Akosi prirodzene sú väčšinou strieľané v zime a až po žatve. Takže netreba sa báť - nevykapú. Tak to potom vyzerá na niektorých fotkách výradov, kde je pomer drobná líšky skoro 1:1. Takže je to na každom. Či chce chovať drobnú alebo líšky. Pozdravujem.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 242 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off dzlubo, 16.6.2008 o 19:49

Každý sa tvári aký ma vzťah k prírode a zrazu je povolený srnec, diviak, tak sa líšky nestrieľajú. nemyslím na matky, ale neplní sa ani monitoring orálnej vakcinácie líšok proti besnote na celom Slovensku. Až sa štátni veterinári "nazlostia" a pod vplyvom EÚ začnú "rozdávať" pokuty za neplnenie mimoriadnych veterinárnych opatrení, ktoré dostalo každé PZ na Slovensku. Kým teraz štát platí strelcovi, tak potom bude trestať PZ a poriadne "masne". A čo na to poľovní hospodári? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off iboo, 19.5.2008 o 1:58

dzlubo - vďaka za info, už aj štartujem gulabrok :-) ◄ reagovať

off dzlubo, 17.5.2008 o 7:45

No z etického hľadiska kým ma mladé, tak by sa nemala strieľať ich matka. No stavy líšok sú premožené.
26.5.2008 začína jarná kampaň monitoringu orálnej vakcinácie proti besnote. Za každú odovzdanú líšku dostane strelec od príslušnej Regionálnej a potravinovej správy 400 Sk.
Lovu zdar! ◄ reagovať

off MAX2, 14.1.2008 o 7:00

Vďaka Lumír za tip. Každý nápad aký materiál použiť, ako znížiť náklady je dobrý. Hlavne pripomienka s upozornením na možné chyby a omyly, ktorých sa treba vyvarovať je neoceniteľná, aby naša vynaložená námaha mala žiadúci efekt a nevyšla nazmar. Len ma trochu mrzí, že niektorí naši ľudia sú ješitní, nedajú si povedať, sú neprimerane hrdí na svoje dielo a neberú v úvahu cenu za ktorú noru vybudovali. Ja hovorím, že za hrču peňazí kúpi aj sprostý ( prepáčte za výraz). Je stále teba sa správať ako hospodár, nie ako hazardný hráč a s finančnými prostriedkami, ktoré sa dnes tak ťažko získavajú je treba zodpovedne hospodáriť. Ale to je už naša interná záležitosť. To si musíme vydiskutovať sami. Jednoznačne ale jednou z efektívnych a bezpečných ciest vo vzťahu k našim štvornohým pomocníkom sú umelé nory. ◄ reagovať

off Lumir, 11.1.2008 o 13:50

Ahoj Stefan.Kupovane nory se nam zdali kratke,tak jsme ramena jeste nastavovali.Ve meste provadeli rekonstrukci chodniku a starou betonvou dlazbu tricet na tricet nam nechali za odvoz. Na skladce silnic nam nechali vyrazene silnicni obrubniky.Dlazbu jsme pouzili na dno a strop nory a z obrubniku jsme udelali boky.Obrubniky jsou dole dosti siroke,takze pri zahazovani se vam nestane,ze by se mohli vyvracet.Je li hotovy vykop,ktery provadime UNCčkem,naseho clena,tak nora ve ctyrech lidech je za dopoledne hotova. ◄ reagovať

off MAX2, 11.1.2008 o 10:00

Tak sme u nás vybudovali dve umelé nory. Máme vyhliadnuté ďalšie miesta, kde by sa dali umelé nory vybudovať. Jednu noru vybudovali kolegovia z rúr, ale vyšla na 4.000,-Sk. Keď si zoberieme rozlohu viac ako 3.700 ha nášho revíru a počet umelých nor na túto rozlohu, tak za takejto zaobstarávacej ceny jednej nory s prihliadnutím na to, že na rozdiel od ČR u nás nie je dotácia na budovanie nor, mi vychádzajú veľmi vysoké finančné náhlady. Tak ma napadla jedna vec. Vlastním z dôb minulých vibračnú formu na kvádre, ktorá by sa dala využi na výrobu tvárnic na nory. Mám to vcelku premyslené ako upraviť formu a za pomoci starostu a chlapcov z obecného úradu by sme to mali zvládnuť (len toho času je tak málo...). Určite sa podelím so skúsenosťami a mohlo by to byť aj finančne zaujímavé pre združenie, ak by sme si takýmto spôsobom zabezpečili dostatok materiálu na umelé nory. Tento nápad možno poslúži aj iným pri získaní cenovo dostupného materiálu na výrobu umelých nor. ◄ reagovať

off Lumir, 4.1.2008 o 17:36

Ted bude asi lisku sehnat problem,nejsnaze na jare kdyz se vynoruji liscata. ◄ reagovať

off robo18, 4.1.2008 o 17:17

ja to potrbujem k takemu ucelu.Vies o niekom? prepac to y ubehlo. ◄ reagovať

off Lumir, 4.1.2008 o 11:07

Ahoj,myslim ze i na Slovensku se pise liska s mekym i.Jinak na chov volne zijicich zvirat,aspon u nas se vzahuje zakon na ochranu zvirat a veterinarni zakon a prislusny organ udeluje vyjimku k chovu,coz u na plati i pro chov lisek za ucelem vycviku psu. ◄ reagovať

off robo18, 3.1.2008 o 19:53

CAWTE prepacte moc sa to sem nehodí ale zhanam Lýšku.(zivu)neviete mi niekto poradit.dakujem ◄ reagovať

off jostran, 22.12.2007 o 19:41

Čiastočne súhlasím s Lumírom a Danielom. Je to vec etiky a „filozofického“ pohľadu. Pravda je niekde uprostred. Strelil som líšku v marci. Za ten moment a na tých 40 m som pohlavie nerozlíšil. Evidentne mala niekde malé a mňa to v prvom momente mrzelo. Na druhej strane sa na lúke, kde som ju ulovil, v tom roku objavili bažant a sliepočka s mladými. Ide o rovnováhu v prírode. Nemal som problém ročne uloviť aj 6 líšok než mi niekto nechal zrezať posed na strome. Máme dosť veľký revír a stali sa aj také kuriozity, že sme na poľovačke na bažanty ulovili takmer viac líšok ako bažantov (6:12). Vtedy ku koncu z malého rákosia „vyleteli“ 2 bažanty a 4 (!) líšky. Samozrejme videl som líšku aj myškovať a bol som tým uchvátený. Až cez optiku som videl, že vždy niečo pustila z papule, niečo chytila a zasa si pozbierala úlovok. Taká bola zaujatá, že keď sa vracala išla okolo mňa na 20 m, zbadala ma v poslednej chvíli. Z papule je trčalo cca. 6 hlodavcov. Nemal som zo sebou vtedy zbraň a ani nebanujem. Moje resumé – každé mláďa má nárok na život a teda aj matka počas nevyhnutného obdobia. Všetko doháňam od júna, aby bolo do ďalšie roka minimum škodnej. Kto pravidelne navštevuje revír vie si tieto odchýlky v pomere škodnej a úžitkovej vyhodnotiť. Na tému drahých nábojov. My máme v domácom poriadku stimuláciu v podobe bodov za ulovenie škodnej (samozrejme na konci roku odovzdávame znaky). Za líšku je 20 bodov, čo je u nás hodnota 200 Sk, túlavý pes 10, mačka 5, ... To hovorí samo o sebe a odporúčam aj iným združeniam. A podľa získaných bodov, aj z brigád, sú povolenia na lov vysokej. ◄ reagovať

off iboo, 22.12.2007 o 19:28

vazeny kolegovia polovnici - je mi velmi dobre znamy ten casto prezentovany dovod u nasich kolegov (drahy patron, naco strielas an lisku, ved nepride ine,...) ale uvazovali ste uz nad tym, co je vo veci ? takze : vystrelis - padne. ked je to liska, tak co mas? nic...ked ej to diviak , tak porciu, str. pravo, ak ina trofejova zver tak ete aj trofej, a vsetci ti gratuluju ku krasnemu ulovku....a liska je podla mna este vzacnejsi ulovok, ved o kom sa hovori ze je prefikany ? liska,alebo napr. srnec ? ... ◄ reagovať

off remington223, 22.12.2007 o 13:49

pani kolegovia v polnych reviroch treba lišky jednoznačne loviť a je jedno či maju mlade alebo nie. ◄ reagovať

off MAX2, 4.9.2007 o 14:32

S odstupom času vďaka chlapci. Mal som povinnosti voči dcérke, tak som si zobral dovolenku. Až dnes som sa dostal na naše stránky. V piatok skoro ráno som bol vonku, vychádzal som ešte za tmy, po rozvidnení som ulovil deviatu líšku v poradí od konca júla. Je ich stále dosť, lebo ešte ďalšie tri sa promenádovali mimo istý dostrel. Ale všetko je otázka času... Teraz sa ale venujem odstrelu holej srnčej zveri, ale sa zatiaľ nedarí. ◄ reagovať

off Cilan, 28.8.2007 o 22:20

Stefan , vsetka cest.! ◄ reagovať

off milank, 28.8.2007 o 20:44

K tomu niet čo dodať Štefan,škoda,že ste na tejto stránke jediný zo starších poľovníkov čo tu prispievajú s takýmito príspevkami.Lovu zdar. ◄ reagovať

off ricardo8, 28.8.2007 o 17:46

MAX2 mas pravdu!Ten problem z odstrelom lisok je aj u nas v zdruzeni, ze drahy patron a este jeden: ze ked strelim lisku potom mi uz nic nepride!!!!Ja som bol teraz doma 2 tyzdne a za tyzden som strelil 5 lisok,3 tulave macky a 2 tulavych psov!No a na zaver mi jeden starsi polovnik este vynadal ze co len tak strielam po revire ,co uz!My mame velke problemy z tlmenim skodnej tento rok sme uz odlovili 40 lisok a stale je ich vela!Moj nazor ze ked ich netlmia ani susedia tak sa marne snazime! ◄ reagovať

off Vlado2406, 28.8.2007 o 12:46

Výborne MAX,super,vystihol si tým všetko podstatne. ◄ reagovať

off MAX2, 28.8.2007 o 9:19

Nie, OKO dobre sme sa nepochopili. Nejde o prikrmovanie líšok, i keď to v podstate tak vyzerá. Ide mi o to, aby som mal v prvom rade líšky pod určitou „kontrolou“ a dostal ich tam, kde potrebujem, aby som ich mohol odloviť s rešpektovaním etiky lovu. V tom je rozdiel od prikrmovania. To, že líšky fakticky prikrmujem, je sekundárne. Nedá mi, aby som nevyslovil svoj názor k neprikrmovaniu zveri. Pokiaľ zver nie je prikrmovaná, tak si myslím, že to nie je dobrá vizitka hospodára a poľovníckeho združenia ako celku. Jednoducho v súčasnej dobe veľkoplošného hospodárenia v poľnohospodárstve je to nutnosť. Zoraním a prípravou pôdy pod iné plodiny stráca zver prirodzené zdroje potravy. Sústreďuje sa tam, kde sú určité potravné možnosti a tam následne robí zver škody. Dostávame sa tak do sporu s poľnohospodármi a majiteľmi lesov. Máme ešte šťastie, že náhrady škody nie sú uplatňované všade a v plnej výške, že sú do istej miery u nás tolerované. Keď ale budú uplatňované v plnom rozsahu, tak sa v niektorých združeniach budeme škrabať za ušami. Preto treba jednak zveri pomôcť a taktiež predchádzať vzniku škôd. Ako píšeš OKO, že líšky sa u nás nelovia, tak je to trochu vytrhnuté z kontextu. Líšky sa lovia, ale nie všade v takom rozsahu ako u nás a nevenujú sa lovu do takej miery, ako by si to situácia vyžadovala. Je pravda, a v tom Ti dávam za pravdu, že ani u nás sa lovu líšok nevenujú všetci rovnako. V tom ja vidím najväčšiu chybu. Mnohí stále ešte nostalgicky spomínajú na sedemdesiate roky minulého storočia, keď sa skoro bez starostlivosti poľovníkov lovili množstvá zajacov a bažantov. Na základe toho pretrváva názor, že netreba zver prikrmovať a tlmiť „škodnú“. Neuvedomujeme si ale, že v tom období sa prechádzalo na veľkoplošné hospodárenie, zlučovali sa družstvá, ktorých dôsledkom boli veľké lány monokultúr a následné doslova hladovanie zveri po zbere úrody a príprave pôdy pod iné plodiny. Súhlasím s tým, že pár skalných nemôže zvládnuť istý „pretlak“ hlavne líšok, ale vecou celého združenia je, aby určitým spôsobom motivovalo členov, ktorí „škodnú“ nelovia. Motivácia môže byť pozitívna – „zástrelným“ ( čo ja osobne nepovažujem za správne, lebo máme túto povinnosť zo zákona), alebo negatívna – jednoducho ak nelovíš „škodnú“, tak nebudeš loviť vôbec. To je otázka, ktorú si bude musieť vyriešiť členstvo každého združenia a adekvátne prispôsobiť domáci poriadok. Ja osobne predkladám návrh na zmenu domáceho poriadku, aby členovia, ktorí nelovia „škodnú“ a správnym selektívnym odstrelom holú zver i napriek tomu, že majú na to podmienky a možnosti, aby nemali nárok na zver trofejovú. Keď nemám patrón na líšku a selektívny odstrel holej, tak ho nemám ani na trofejovú, „šak patróny sú drahé“. Pravda aj tu je treba omedzenia posudzovať veľmi citlivo a uvážlivo s ohľadom na zdravotný stav, vek a reálne možnosti členov a nemožno to brať paušálne. Jednoducho ma štve, že mnohí mladí poľovníci by chceli III.VT srnca, ale neulovili ani jednu líšku a to i napriek tomu, že dôchodca má už dnes ulovených 18 líšok. To, čo som naznačil, chce zmenu myslenia a hospodárenia, uvedomiť si v združeniach, že žijeme v inej dobe, kedy nám nikto nič nedá zadarmo, že sa zmenili podmienky v spoločnosti i v prírode a ani zver si sama nepomôže. Preto aj u nás roky rokúce s úsmevom mnohí mávali rukou nad umelými norami, prikrmovaním zajacov ešte cez leto po zbere úrody... Keď som im pustil video u umelých norách, tak konečne začali chápať... Viem, že u nás poľovníkov je ťažko meniť myslenie ľudí, že narážame na skostnatelý prakticizmus, hlavne u starých poľovníkov, že dobrá myšlienka je odvrhnutá slovami, si mladý, mladý poľovník, málo toho ešte vieš a keď parafrázujem autora z poľovníckej beletrie, tak musím byť trochu vulgárny „ v řiti s byl a o tom, cos tam viděl raději nebudu diskutovat“. To sú podľa mňa najnebezpečnejšie útesy na ktoré naráža súčasné poľovníctvo. ◄ reagovať

off oko11, 23.8.2007 o 21:15

...prikrmovať líšky ????? :-)).....dobre tomu rozumiem ??... aby nerobili škody na malej zveri ????...prosím váás... moje skúsenosti sú také, že väčšina poľovníkov neprikrmuje žiadnu zver, a nie to ešte líšky. A ako hovorí MAX2, ani líšky nelovia, lebo sú vraj drahé patróny. Takže tých pár skalných čo ich lovia po celý rok, to nezvládnu v žiadnom prípade. ◄ reagovať

off MAX2, 20.8.2007 o 14:28

Prepáčte mi nepresnosť. Umelé nory ešte nemáme, ale prípravy intenzívne pokračujú. Doteraz sme "makali" na príprave areálu k streleckým pretekom 18.8.2007/ viď. kniha návštev/, ale teraz sa začneme zase intenzívnejšie venovať revíru. Umelým norám osobne pripisujem veľký význam a budúcnosť pri tlmení "škodnej". ◄ reagovať

off Doduin, 20.8.2007 o 14:21

MAX2 súhlasím s tebou. ◄ reagovať

off MAX2, 20.8.2007 o 9:59

Bezvýhradný súhlas s Lumírom. Od dovolenky od 23.7.2007 doposiaľ som ulovil osem líščat /viď. nástenka/. Situácia v stave líšok je veľmi nepriaznivá. Nemám informácie o love líšok v ostatných združeniach, ale podľa rozhovorov s niektorými členmi z okolitých združení, lovu líšok sa venuje minimum ľudí /vraj patróny sú drahé/ a lov v okolitých združeniach je zlomkom toho, čo sa uloví u nás v združení. Naša situácia je ešte zhoršená tým, že náš revír susedí s vojenskými lesmi, kde sa líška vôbec neloví. Jediné východisko v eliminácii stavov líšok vidím v intenzívnom love umocnenom umelými norami. Ale ako sa vyrovnať so stavmi líšok a etikou lovu? Ja tiež "nepotiahnem" na líšku v období od konca marca do začiatku júla. Myslím, že aj tu existuje východisko, ktoré sa mi začína osvedčovať. Norovanie v prírodných norách považujem vo vzťahu k našim štvornohým pomocníkom za neférové, keď má za nás psík vykonať tú najťažšiu a najnebezpečnejšiu prácu. Osobne by som veľmi ťažko niesol stratu svojho psíka i keď je na túto prácu určený. Prečo mu prácu neuľahčiť a zároveň chrániť jeho zdravie a život? Takže budovať umelé nory. Okrem toho sa mi osvedčili celoročne zdochliniská. Nie ale celé kadávery koňa, kravy, alebo ošípanej, ale najlepšie sú vnútornosti a živočíšny odpad v malých kúskoch. V období výchovy mláďat umožňujú ľahšie získanie potravy starej líške, ktorá nie je nútená tak intenzívne loviť, čo v čase kladenia mláďat sŕn, zajacov, vyvádzania mladých bažantov spôsobuje na srnčej a malej zveri menšie škody. Stará líška následne v čase vyvádzania svojich mláďat ich privedie na tieto miesta, kde ich potom môžem odloviť. Aj mláďatá si zvyknú navštevovať tieto miesta, kde je úspešnosť ich lovu ďaleko vyššia. Na „čekanú“ zvyknem chodiť na strniská a aj na „veksle“, teda na miesta, kadiaľ líšky pravidelne chodia. Ten, kto chodí do revíru častejšie po daždi a na obnovci, tak ten tieto miesta ďaleko rýchlejšie zistí a na tieto sa pri love zameria. Nie je to tak dávno, keď sme s našimi poľovníkmi diskutovali o love líšok v inom období než v zime. Jeden z kolegov povedal, že on na líšku okrem zimy „nepotiahne“. Ja tvrdím, že pokiaľ budeme loviť viacej líšok ako zajacov, tak budem líšky loviť aj v lete / a to bude dlho trvať/. Druhý kolega ma opravil, že s tým taktiež súhlasí, ale že nemusíme zajacov strieľať, stačí, keď ich budeme toľko chytať. To je zatiaľ iba hudba budúcnosti. Takže intenzívny lov za dodržania naznačených skúseností so zachovaním etiky a obdobia lovu. ◄ reagovať

off Vlado2406, 17.8.2007 o 11:30

Ďakujem Lumir. ◄ reagovať

off Lumir, 17.8.2007 o 11:28

Vlado to v poslednim prispevku popsal vystizne,kde konci zakon mel by nastoupit myslivecky cit a etika.Za tech dvacet let co chodim se zbrani jsem ani jednou nevystrlil na udrenou mamu od liscat.Dospela liska je pro me od konce brezna do kvetna tabu.Letos mam uloveno sedm lisek z toho sest liscat na strnistich,takze kdo chce muze stavy lisek regulovat i jinak nez lovit starou od mladych. ◄ reagovať

off Vlado2406, 17.8.2007 o 11:10

Takže u líšky potom neplatí to pravidlo ako u ostatnej zveri,že "najskôr mláďa a potom matka"?Aby mláďa neosirelo?Povolíme to časom aj u raticovej zveri?No ja neviem,ak je toto poľovnícka etika tak dobre,ale podľa mňa to nemá nič spoločné s poľovníckou etikou ,ale ako chcete. ◄ reagovať

off oko11, 14.8.2007 o 17:09

..."rovnako ako všetko živé aj ona má obdobie,v ktorom má mladé a stará sa o ne"... Vlado, skús to zobrať opačne,: tak ako ona, aj všetko ostatné má mladé, a berie na to líška ohľad????.....čo myslíš ??.... takže môj názor je: strieľať, tak ako aj túlavé psy a mačky. Alebo začneme časom chrániť aj tie ???.......... ◄ reagovať

off bibik, 14.8.2007 o 10:14

moj sused ma -mal okolo 15 sliepok ma uz 10 pri poslednej 5 sliepke zistil ako mu ich berie preskakuje cez plot doslova prelezie 2 pripat liska v kotolni nik nevie kedy a ako sa tam dostala ano aj ona ch ce mat potomstvo takze ked ich vyvedie z brloha tak zacat strielat od okolo maja juna aj ked robia skody na mladich prirastkoch tak zvysit odstrel prave v tomto obdoby aj ked niekdo tvrdi co budeme strielat cez zymu treba strielat po vyvedeni mladych ◄ reagovať

off milank, 25.6.2007 o 21:23

áno v teto krajine je všetko iné.ľudia a aj zvieratá ale to do tejto diskusie už nepatrí. ◄ reagovať

off ricardo8, 25.6.2007 o 21:16

ale je aj zaujimave ze stretnem lisku a o 50 metrov dalej sa v parku popasaju 3 ci styri male kraliky! ◄ reagovať

off milank, 25.6.2007 o 21:11

áno je to milé,hlavne keď ťa v noci zobudí ukrutný škrek pod oknami bijúcej sa líšky z mačkou alebo jazvecom. ◄ reagovať

off ricardo8, 25.6.2007 o 21:04

Mozem potvrdit tiez som momentalne v UK a kazde rano cestou do prace stretavam jednu ci dve!Velmi mile! ◄ reagovať

off milank, 25.6.2007 o 20:20

samozrejme aj líška si zaslúži ochranu hlavne v období výchovy mláďat.dosť času na jej lovenie je pred tým aj potom.ja sa teraz nachádzam v UK a tu by ste si niektorý prišli na svoje.tu pobehujú lišky priamo v meste.hlavne v nočných hodinách.je to neuveriteľné.takisto jazvece. ◄ reagovať

off daniel, 25.6.2007 o 19:25

Ťažká otázka. Vždy závisí od uhla pohľadu. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým ťažšie nachádzam odpoveď... ◄ reagovať

off Vlado2406, 25.6.2007 o 13:34

Myslel som si,že už nebudem počúvať to,že líška chodí na hydinu,ale koho je to chyba?Ja by som povedal,že tých,ktorí nechávajú sliepky chodiť voľne po poliach.Tým,ktorí majú sliepky doma,tak tým ich nezoberie,ja bývam tiež blízko lesa,je u nás dosť líšok,ale už som asi desať rokov nepočul že by líška niekomu vzala sliepku...A keď sa za líškou potulovali už dve líščatá tak prosím,streliť,ale nie starú,začať pri mladých,nie aby tie uhynuli hladom,keď si nevedia samé ešte poriadne nič uloviť... ◄ reagovať

off kocho82, 24.6.2007 o 20:51

asi tak suhlasim!!! ◄ reagovať

off stiffler, 23.6.2007 o 19:51

no...dnes som bol v lese a som skoro na kazdej luke videl lisky...dnes som ich naratal 12.to je podla mna dost a to nehovorim o tom ze vcera som videl na opekacke nedaleko dediny lisku ktora mala sliepku v papule,za liskou sa potulovali dve malee liscata..podla mna by sa mala strielat vzdy.skody,prenasa choroby...strielat,ale aj tak sa nikdy nevistrielaju vsetky. ◄ reagovať

off Vlado2406, 23.6.2007 o 9:23

Ale pozrite sa aj na to koľko hrabošov a iných škodcov na poliach pomôže zlikvidovať líška v tomto období...nepozerajte sa len na "A",ale všimnite si aj "B".Ja som tiež za to,že by sa na líšky malo poľovať intenzívnejšie,ale myslím si,že dva mesiace im dať pokoj môžme a aj sa na ne ľahšie poľuje na strniskách,keď je už obilie z polí zobraté. ◄ reagovať

off cibak, 22.6.2007 o 11:47

Líška počas výchovy mláďat do nory nazhromaždí neuveriteľné množstvo potravy pre svoje potomstvo.Viem o prípadoch,keď pri norovaní v jednej nore objavili niekoľko desiatok malej úžitkovej,srstnatej a pernatej zveri,ale aj domácej hydiny. ◄ reagovať

off kocho82, 21.6.2007 o 17:37

vlado nam na dedine kantry uz 2 rokom lisiak a liska padlo za obet vela kurciat kaciek a inych domacich zvierat a nikto s tym nic nerobi ale to je nic oproti tomu ked je nahodou parsiva a niekoho pohryzie !!!!!potom uz sa lady pohnu????neviem preco ale lisky si zvykli na pohodlnejsiu stravu na hospodarskych dvoroch a je to velmi zle velmi neviem co ktomu dodat!!!ale trochu za to moze aj clovek!!! ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 242 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk