Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Líšky - diskusia

autor: off Vlado2406
pridané: 21.6.2007 10:02
Všetci vieme,že líška prenáša rôzne choroby a je to dravec,loví okrem hrabošov aj malú zver,či už srstnatú alebo pernatú...Ale rovnako ako všetko živé aj ona má obdobie,v ktorom má mladé a stará sa o ne,preto sa pýtam:"Je líška ozaj taký predátor malej zveri a prenášačom rôznych chorôb,že si nezaslúži pokoj aspoň na pár mesiacov,kým vyvedie mladé?"
počet zobrazení: 30 590
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off keke, 21.7.2018 o 7:19

Zdravíčko. Poľujem v poľnom revíri s krásnymi stavmi drobnej. Hosťovské u nás sú nezabudnuteľným zážitkom plného akcie a bohatého výradu. Prečo asi. My berieme tlmenie škodnej vážne. Nemôžeme si dovoliť luxus chovu a ochrany líšok. Mimochodom v období odchovu šteniat je vegetácia vysoká, takže sa im aj tak darí úspešne odchovať mladé v dostatočnom počte. Akosi prirodzene sú väčšinou strieľané v zime a až po žatve. Takže netreba sa báť - nevykapú. Tak to potom vyzerá na niektorých fotkách výradov, kde je pomer drobná líšky skoro 1:1. Takže je to na každom. Či chce chovať drobnú alebo líšky. Pozdravujem.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 242 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off dzlubo, 26.11.2008 o 18:12

Ak môžem ? jarná a jewsená vakcinácia je jedná vec, robí ju štát cez RVPS. Po nej nasleduje monitoring, kde sa sleduje, či vôbec strelená líška zožrala vakcínu a samozrejme, či má alebo nemá besnotu.
Jarný monitorik poľovníci SR odflákli, veď najväčší kraj SR namal ani 150 líšiek... ako píše kolega na inom miestem kde niet mäso, niet ani líšok...
A teraz úplne vážne :
Monitoring líšky hrdzavej po orálnej vakcinácií začína až 2.1.2009 !!! Takže s prvými líškami na RVPS až v pondelok 5. 1. 2009 ale doporučujem až 7.1.2009.
A prajem všetkým lovcom líšok úspešú sezónu a teploty pod mínus 0 stupňuv C... vtedy vydrží aj decembrová líška do januára, ale ja nikoho nenavádzam...

Aký je názor poľovníkov na prikrmovanie líšok a náslwedný lov na nami (nimi) zavedenými návnadiskami ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kurt, 24.11.2008 o 15:55

Vakcinácia odkaz ◄ reagovať

off marek_85, 20.11.2008 o 20:06

jesenna kampaň oralnej vakcinacie lišok prebehla este v oktobri, ak myslis monitoring, ten by mal zacat tak za dva tyzdne, od decembra ◄ reagovať

off lovnik, 20.11.2008 o 10:19

Kedy sa začne jesenná kampaň orálnej vakcinácie líšok, pred rokom to už bolo v plnom prúde a toho roku akosi je ticho ◄ reagovať

off dzlubo, 2.10.2008 o 18:31

BODO1948, POACHER, VLASTIMILDURCIK, CILAN a čo robia poľovní hospodári v PZ ? Už 18 x dostavajú upovedomenie o začatí orálnej vakcinácie a o dátome od kedy do kedy trvá... 45 dní od podkládky 2 mesiace. Je to verejne pristupný dokument. Dostáva to každé PZ v SR aj OO SPZ LÚ a pod. Myslím, že každý by mal vedieť, že kedy, za akých podmienok a kde odovzdať líšku. My ako daňoví poplatbíci sme všetci do toho vrazili milióny a zatiaľ úspešne, sme bez besnoty. ešte krôčik a budeme ako celý štát ÚRADNE BEZ VÝSKYTU BESNOTY. No k tomu mal by pomôcť svojím spôsobom každý. momentálne platná metodika hovorí, že každé PZ, by malo dodať minimálne jednu líšku za kampaň.
CILAN a budeme sa hrať na malých chlapcov? Kto určí na RVPS, že líška bola zastrelená v piatok ráno alebo v nedeľu večer? Horšie je ak donesie poľovník líšku na monitoring bez hlavy, lebo lepku si nechal ako trofej alebo v hlbokom rozklade, že sa nedá už vyšetriť. Stačí len ochota prispieť v záujme veci, aj o tom je poľovníctvo a 400,- Sk nie je veľký peniaz, ale náboj uhradí. A kto s poľovníkov má záujem iba loviť a nie už vôbec podieľať sa na zákonom stanovených veciach ako monitoring besnoty, monitoring KMO u diviakov a podobne, tak v podstate u mňa je pytliak s preukázom poľovníka. Ale to už je o morálke a na tu je asi najvhodnejší EDU ◄ reagovať

off Cilan, 24.9.2008 o 14:20

Poacher, myslim ze tu lisku treba odovzdat do 24 hod od ulovenia tak ak mas dakeho ochotneho kamarata tak ti ju v pondelok rano z toho platu zobere a zanesie ju:-) ◄ reagovať

off vlastimidurcik, 23.9.2008 o 18:34

Ak sa môžem pripojiť, tak RVPS a OLÚ podmieňovali schválenie termínov spoločných poľovačiek na drobnú ( od 1.11. ) dodaním jednej líšky na monitoring pred týmto obdobím. Čiže jesenný monitoring beží. ◄ reagovať

off Poacher, 23.9.2008 o 14:31

No ono človek niekedy pristupuje zodpovedne, ale RVPs je cez víkend zatvorená a ja mám možnosť lovu tak od piatku večera do nedele do rána. V pondelok som mimo svojho okresu. Takže strelenú líšku si tak môžem zavesiť doma na plot. ◄ reagovať

off bodo1948, 23.9.2008 o 9:06

Kedy začína jesený monitoring? ◄ reagovať

off dzlubo, 23.9.2008 o 5:43

Tak jarný monitoring orálnej vakcinácie proti besnote líšky hrdzavej máme "úspešne" za sebov, žiadná besná líška sa nenašla a molo odovzdaných nejmenej líšok počas vyhodnocovania účinnosti vakcinácie, čo tiež iba svädčí, že nie všade sa k tomuto pristupuje zodpovedne. O chvíľu začne jesený monitoring a líšky už budú mať aj kvalitnejšiu srsť, tak asi sa najde už viac poľovníkov, ktorým bude stať za to líšku odovzdať (aj po stiahnutí z kože ) na prislišnú RVPS a ako náhradu dostanú zastrelné 400,- Sk ◄ reagovať

off marek_85, 22.8.2008 o 20:55

argumenty tych co tvrdia ze naboj je drahy a skoda ho minut na lisku neobstoja, lebo ked si to vezmeme utopisticky a nebudeme strielat lisky nebudeme v buducnosti strielat ani zver malu a to nehovorim ze ked ma moznost liska ulakomi sa aj na srnča
a tiez argumenty ze nestrelim lisku bo mi nepride druhe su tiež od veci pretoze z osobnych skusenosti, a to polujem len 7 rokov, viem ze zakazdym ked som strelil na lisku, ci uz uspesne alebo neuspesne, mi vo vacsine pripadov zver ina prisla aj ked som zvolil postriežku....pri posliedke ani nehovorim
je jasne ze aj liska ako ostatna zver by si zasluzila ochranu najmä v case odchovu mladat....ale tí ktorí polujú v nizinných polních revíroch a su z tych zdruzení kde sa snazia zvysit stavy malej zveri, myslim bazantiu, polodivim odchovom....vedia o tom svoje... ◄ reagovať

off samuelson, 22.8.2008 o 12:07

Moj nazor je, ze si klud aspon pri vychove mladat zasluzia, nech su povazovane za akehokolvek predatora..Z vyskumov sa aj tak zistilo, ze z rozborov zaludkov az okolo 80% potravy lisky tvoria hlodavce..Netvrdim, ze ich stavy netreba regulovat, ale treba si uvedomit, ze splna aj funkciu akehosi sanitara v prirode a preto by nebala byt povazovana za najvacssieho skodcu...A co taka straka? Ta si myslim je ovela vacssi skodca v reviroch, kde sa poluje prevazne na drobnu zver.. ◄ reagovať

off juraj22, 7.8.2008 o 22:02

urcite nebude ani zdaleka. ◄ reagovať

off foksi25, 7.8.2008 o 21:36

Ahojte. U nas je zasa lisok ako maku. Necudo ked v remizke popri jarku dlhej asi pol kilometra si tri liscie brlohy. Na poslednej spolocnej na bazanty bolo na vyrade 5 lisok (dalsie 3 sme netrafili) a 8 kohutov. Zajace vobec nestrielame lebo ich niet. Pravda je taka ze vacsina kolegov v zdruzeni lutuje patron na lisku, ale ked pridu na spolocnu tak kazdy poskuluje ze by jedneho bazanta chcel. Ja som tohto roku strelil lisok 5. Vsetky tohtorocne liscata. A kamos dalsich 5. Cize desat lisok v jednej dedine za par mesiacov. Urcite by ich bolo ovela viac keby sme nemuseli chodit do roboty..:-)) Moj nazor je taky ze keby sa kazdy polovnik u nas venoval lovu lisky svedomito, tak by neboli premnozene a naozaj by sme sa mohli v case vychovy mladat zachovat eticky a nechat lisku v tom case na pokoji. Mne je tiez luto liscat bez matky. Pekny vecer prajem. ◄ reagovať

off Cilan, 5.8.2008 o 8:31

kludne skusaj, kvalita bude rovnaka:) ◄ reagovať

off alfa, 5.8.2008 o 8:00

Niekedy u nás už v októbri dobre mrzne, hlavne v noci. V novembri je už kopec snehu, okrem posledných dvoch zím. Preto začínam skôr a končím koncom januára. Vo vebruári, keď je párenie intenzívne, už nestrieľam pretože srsť je dosť vytrhaná so súbojov a samotného párenia. Jasné, že je naj kožušina v novembri a decembri, ale od pol októbra už v tom nie je moc veľký rozdiel. Všetky kože mám vypracované, skúsim poťahať za srsť, uvidím. ◄ reagovať

off jaro1, 5.8.2008 o 1:41

juraj 22, podľa mňa máš zodpovedný, teda správny názor. A to že, že si videl líšku s krásnou srsťou v lete, presne v ktorom mesiaci to bolo? Ale naozaj presne, Ťa poprosím. ◄ reagovať

off juraj22, 4.8.2008 o 22:38

ja si myslim ze koza lisky bude krajsia a lepsia v decembri ako v oktobri bude vycistina tzv vyprana zo snehu a mrazu,kolko krat som pozoroval lisky ako sa v snehu valaju aby sa vycistili,da sa porovnat koza lisky ulovena v oktobri a v decembri a myslim si ze koza s oktobra co sa tyka kvality hustoty nebude ani zdaleka taka kvalitna,pozri este v oktobri mas niekedy teplotu vzduchu dost vysoku a tej liske to tiez trva kym nasadi podsadu.presne ako povedal jani k kvalitna koza ma z vnutornej strany taku bielozltkastu farbu a ta nevyzreta modrastu.ale videl som uz aj lisku ktora mala v lete taku srst ze niektore lisky sa mozu s chovat aj v zime.to je moj nazor ◄ reagovať

off Cilan, 4.8.2008 o 21:17

otec minuly rok strelil lisku zaciatkom oktobra, koza bola pekna biela, aj podsada dobra a je farebne ovela krajsia ako koza zo zimy, tiez je ovela jemnejsia ◄ reagovať

off Jani k, 4.8.2008 o 21:14

juraj22 s tou vyzretou kožou máš pravdu, lebo keď nieje koža vyzretá, tak časom z nej začne vypadávať srsť. Koža po odratí musí byť biela a nie mdrastá ako keď ju strelíš v októbri. Ja som už tiež presedel veľa mrazivých nocí za líškami. ◄ reagovať

off juraj22, 4.8.2008 o 19:37

alfa uz su vyfarbene ale koza urcite nieje vyzreta,najlepsia je az v decembri podsada a koza su uz uplne vyzrete a v tedy je kvalita lisky co sa tyka vypracovania koze najlepsia.ale prasivu lisku alebo lisku ktora vyzera chora tak to treba strelit. ◄ reagovať

off alfa, 4.8.2008 o 12:35

Ja poľujem na líšky od októbra. Už sú vyfarbené. Je to moja obľúbená poľovačka. V lete vystrelím len keď je prašivá, alebo podozrivá na nejakú chorobu. Iný pohľad majú na lov líšky poľovníci z dolniakov, ja ho prirovnám k vlkovi u nás. ◄ reagovať

off Cilan, 1.8.2008 o 10:01

je to aj o ludoch ako je na nezaujaty, ja tiez nemam daku snahu teraz lisku strielat, drobnu tiez nemame, vlastne som naposledy lisky videl u nas v maji:-D, ale akos a zacne ochladnievat, po jelenej ruji sa to zacne riadne ukazovat, a ked napadne sneh tak by som aj kazdy vecer sedel a cakal na kmotru:-d, ale neda sa vsetko
najviac sa mi lubia taky co si povedia ze skoda naboja , v jedno zdruzenie pri trencine na spolocnej na diviaky hospodar zdoraznoval ze najskor sa striela liska , potom prasa, tak sa rozostavili domaci , host... a skoncilo to odstrelom ovela viac lisok ako prasiec, ale aj tak asi polke hostom povedal hospodar ze ich tu videl posledny krat ked im je luto naboja ◄ reagovať

off jaro1, 25.7.2008 o 20:59

Cilan, určite máš pravdu ( do istej miery) a my veľmi dobre vieme, že líška sa prakticky ani nedá pri akomkoľvek spôsobe lovu vyhubiť, čoho najlepším dôkazom je minulosť a prítomnosť. Sú revíry, kde ich treba výrazne tlmiť a to priebežne počas celého roka. To je dokonca aj povinnosťou. U nás ale líška nemá populačnú "hustotu" - jej stavy nie sú výrazné, ba naopak a preto uvedomujúc si túto skutočnosť vieme každý najlepšie čo máme a čo nemáme, prípadne čo môžeme a čo nemôžeme. Chcem len podotknúť, že vždy som sa špecializoval na lov tejto pre mňa nádhernej a prefíkanej šelmy. Lesu a lovu. ◄ reagovať

off Cilan, 24.7.2008 o 9:11

u vas drobna nie je, u nas je drobnej tiez len za mak , ale predpokladam ze srncie mate, tak potom pocitaj na kazdy jeden vrh aspon jedno srnca ◄ reagovať

off alfa, 24.7.2008 o 8:47

Páni, nie som si istý, či termín škodná sa má ešte používať. Aj tá líška, aspon u nás je užitočná na love poľnohospodárskych škodcov. My drobnú nemáme, tak na líšku vystrelím prvý krát až od októbra, pokiaľ nebude prašivá (po takej vystrelím vždy). Monitoring sme splnili. ◄ reagovať

off dzlubo, 23.7.2008 o 20:51

juraj22 - ja píšem o monitoringu, do teraz stal daňových poplatníkov 300 miliónov korún. Chápem že netreba bezcieľne strieľať, ale je to povinnosť PZ a líšiek máme na našom území bohato. Na druhej strane si treba pozrieť poľovnické výstavy a koľko tam je chovných srncov, jeleňov a pod. a už vôbec tu nechcem miešať aké vekové kategórie sa strieľajú samičie pohlavia - srny, jelenice...to už je naozaj iná téma ◄ reagovať

off juraj22, 22.7.2008 o 23:34

dzlubo aj ked strelis lisku v dobe vychovy mladat ihned prebera vychovu listat lisiak.a vies ci strelis lisiaka alebo lisku??ja by som nevistrelil na lisku pri odchove mladat ine je strelit lisca uz ked je skoro samostatne cize uz aj teraz.myslim ze by nikomu nebolo prijemne pocut par tyzdnove listata ked im zastrelis rodicou.aj ked ide o skodnu je to priroda. ◄ reagovať

off juraj22, 22.7.2008 o 23:26

jaro1 uplny suhlas.plne s tebou suhlasim.aj liska si zasluzi spon v tom obdobi pokoj. ◄ reagovať

off dzlubo, 22.7.2008 o 5:46

fatran - vidím, že sa nájdu aj výnimky. Všeobecne platí zásada, že z každého PZ aspoň 2 líšky. Tiež nie som za to, aby sa strieľali matky ale samec sa môže a tých je dosť. Aj keď už som dlho na výstave nevidel peknú lepku líšiaka. ◄ reagovať

off jaro1, 21.7.2008 o 17:50

My drobnú nemáme, / malé zastúpenie / a líšok je pomenej, tak ako človek sa pozerám na to takto. Áno, u nás si líška zaslúži mať pokoj, výraznejšie v období vrhu a výchovy mláďat. Čiže som s líškou priateľ v jednotlivých mesiacoch roka, potom nie. ◄ reagovať

off fatran, 21.7.2008 o 12:01

ahoj dzlubo ja som za posledných 14 dní zaniesol na veterinu 3 líšky na monitoring a peniaze za ne pôjdu do benzínu pri návštevách revíru ◄ reagovať

off dzlubo, 20.7.2008 o 9:31

Veľa návštevníkov tejto stránky, hlavne z radov poľovníkov sa tu vyznáva k láske k prírode, k starostlivosti o zver a podobne. K starostlivosti patrí aj starostlivosť o zdravie zvierat, ktorého je súčasťou aj v súčasnosti monitoring orálnej vakcinácie líšky hrdzavej proti besnote. A tu je paradox, poľuje sa na diviakov a srncov a líšky zrazu "vymizli". Málo je tých, ktorý uprednostnia strelu na líšku, ak môžu ešte uloviť niečo "úžitočnejšie". Konkrétny prípad za jeden okres, za posledný týždeň odovzdaných vzoriek na KMO od diviakov 20 ks a od začiatku jarnej kampane 2 ks líšok, z toho jedná uhynutá. Čo robia poľovní hospodári, veď nezabezpečujú plnienie záväzného pokynu... ◄ reagovať

off lovecccc, 19.6.2008 o 21:25

dzlubo - ja som odovzdával jedného lišiaka za ktorého som dostal 400 sk. Dalšie líšky som neodovzdával kedže mi povedali že za dalšie čo donesiem nič nedostanem . Ale dobre vedieť - ked tam najbližšie napochodujem tak si to tam vyjasním :) ◄ reagovať

off dzlubo, 19.6.2008 o 21:16

Finist aj pre teba, za každú dodanú a vhodnú na vyšetrenie ◄ reagovať

off dzlubo, 19.6.2008 o 21:14

lovecccc ... ale, ale... predsa je na to list ŠVPS ako úradný doklad a Mimoriadné veterinárne nariadenie príslušnej RVPS, takže za každú odovzdanú líšku, ktorá sa dala vyšetriť t.j. že bola dodaná do 48 hodín od zastrelenia a mala hlavu (mozog) nepoškodený. To je aktuálny právny sprav a už roky sa nedarí v kampani streliť a odovzdať za územie SR 2000 ks líšok, tak uvádzajme konkrétne údaje. Ak sa to naozaj stalo, tak uveď konkrétnosti a postarám sa o to, aby si dostal zastrelné, len daj hodnoverné údaje a nie len reči... ◄ reagovať

off lovecccc, 19.6.2008 o 21:07

Finist - ja som dal v januári - a bolo mi povedané že sa na strelcovi vypláca len za jednu líšku . Na jedno meno jedna líška za dalšie ništ . AAlebo žeby ma chceli ofajať a zarobiť si oni ? Počuj Finis tene vyplatili za všetky ? a kedy si ich tam dával tohto roku ? ◄ reagovať

off Finist, 19.6.2008 o 20:59

To odkedy? To tak nebolo! 400 za kazdu aj ked si 3 priniesol ◄ reagovať

off lovecccc, 19.6.2008 o 20:51

dzlubo - nie za každú líšku má strelec 400 sk . Len za prvú - má 400 sk za druhú ti už nedajú nič . ◄ reagovať

off Jani k, 16.6.2008 o 21:37

dzlubo, plne s tebou súhlasím. Niektoré PZ neberú monitoring vážne a k tým pokutám môže ľahko dôjsť. Súhlasím aj s tým, aby sa líšky nestrieľali, keď majú mladé. U nás v PZ to tak praktyzujeme, ale zato v zime často chodíme s kamarátom na líšky. Na monitoring sme už strelili dvoch lišiačikov a jedného lanštiaka. ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 242 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk